Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

ZIELE ANGIELSKIE


Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi się z Ameryki Południowej, a przyprawą są owoce zebrane w stanie niedojrzałym i ususzone. Smak ziela angielskiego jest ostry, prawie tak jak czarnego pieprzu, ma jednak o wiele silniejszą woń o odcieniu korzennym. Używane przede wszystkim do zup i potraw z jarzyn.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kisiel waniliowy z grysiku pszennego


Składniki : 20 dag grysiku pszennego (manny) 1/4 laski wanilii 80 dag mleka 2 białka (piana) 10 dag cukru Wykonanie : Część zimnego mleka wymieszać z manną. Resztę mleka zagotować, mannę wlać na wrzące mleko i mieszając na brzegu płyty rozkleić ją, dodać cukier do smaku, i wanilię (ok. 20 min.). Rozklejoną mannę odstawić i szybko ubijać ręcznie lub w mikserze na jednolitą gładką masę (ok. 20 min.). Po ubiciu mus wymieszać z pianą z białek, wyłożyć do kompotierki i ostudzić. Podawać z sorbetem surówkowym z malin i porzeczek lub truskawek, śmietanką bitą lub sosem waniliowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa fasolowa łagodna


SKŁADNIKI: * 50 g fasoli białej, suchej (waga przed ugotowaniem), * 100 g ziemniaków, * 2 łyżki mleka 0,5%, * sól, pieprz, majeranek SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Fasolę namoczyć na noc, rano ugotować w wodzie, w której się moczyła. Następnie przetrzeć razem z wodą, w której się gotowała. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, połączyć z fasolą, dodać mleko, przyprawy i zmiksować.