Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

ZIELE ANGIELSKIE


Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi się z Ameryki Południowej, a przyprawą są owoce zebrane w stanie niedojrzałym i ususzone. Smak ziela angielskiego jest ostry, prawie tak jak czarnego pieprzu, ma jednak o wiele silniejszą woń o odcieniu korzennym. Używane przede wszystkim do zup i potraw z jarzyn.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet z mięsa i wątroby wieprzowej


Składniki: 30 dkg świeżego boczku, 50 dkg wątroby wieprzowej, 50 dkg wieprzowiny, 20 dkg wołowiny (skrawki z pieczeni), 20 dkg cebuli, 2 - 3 bułki czerstwe, 1 jajo, 3 dkg grzybów suszonych, 8 dkg bułki tartej, 4 dkg smalcu lub margaryny, 5 dkg słoniny wędzonej, sól, pieprz naturalny, mielony, imbir, ziele angielskie, pieprz ziołowy, listek laurowy, gałka muszkatałowa, papryka mielona. Sposób przyrządzenia:
       
Boczek świeży pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć w szerokim rondlu, aby wytopił się tłuszcz. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną na kilka kawałków wieprzowinę, cebulę i namoczone wcześniej w przegotowanej wodzie (wystudzonej) grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz ziele angielskie, listek laurowy i sól do smaku. Zawartość rondla uzupełniamy niewielką ilością wody i dusimy. Gdy mięso będzie już miękkie do rondla wkładamy umytą wątrobę oraz skrawki wołowiny i dusimy dalej do momentu, gdy wątroba przestanie być krwista. Rondel zdejmujemy z ognia, wkładamy pokrojone w plastry bułki w zależności od uzyskanego sosu 2 - 3 szt. i studzimy. Dalej postepujemy podobnie jak przy pasztecie z królika. Przed włożeniem do piekarnika na powierzchni układamy kratkę z pokrojonej w paski i otoczonej w papryce słoniny wędzonej. Podajemy na zimno z pieczywem i masłem.

Przepisy kulinarne - losowy

Wiosenny sos z ziołami


SKŁADNIKI: • kosteczka rosołowa • 2 zielone niezbyt duże ogórki • pęczek listków mniszka • pęczek listków pierwiosnka lekarskiego (niekoniecznie) • pęczek cebulki dymki wraz ze szczypiorem • 3 łyżki mąki • 4 - 6 łyżek gęstej śmietany • sól, pieprz • łyżeczka przyprawy curry • pół łyżeczki skórki startej z cytryny WYKONANIE: 1. Z kostki przygotowujemy bulion z 3 szklanek wody. Często przygotowuję też ten sosik na bazie niewielkiej ilości tłuszczyku, który pozostał mi po pieczeniu kurczaka. 2. Listki mniszka, pierwiosnka, cebulkę dymkę dokładnie płuczemy, osączamy i drobno kroimy. Ogórki po umyciu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu wrzucamy ogórki i zieleninę oraz skórkę otartą z cytryny, gotujemy kilka minut. 4. Mąkę dokładnie mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, podbijamy nią sos i zagotowujemy (możemy z mąki i 3 łyżek masła lub oleju przyrządzić zasmażkę i nią zagęścić sos). Odstawiamy garnek z palnika. Zabielamy sosik śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i curry.