Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WASABI


Ro¶lina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety z kalafiora


50 dag kalafiora
mała cebula
1-2 jajka
2 łyżki m±ki
10 dag płatków kukurydzianych
2 łyżki keczupu
oregano
olej
sól, pieprz Kalafior ugotować na półtwardo, dobrze odcisn±ć, rozgnie¶ć, dodać pokrojon± i podsmażon± na tłuszczu cebulę, jajka, keczup, m?kę i przyprawy. Uformować kotlety, obtoczyć w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych, lekko spłaszczone  smażyć na oleju.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz z wieprzowiny w piwie


Składniki 500 g wieprzowiny 2 łyżki smalcu 50 g suszonych ¶liwek 4 pomidory (mog± być mrożone) 3 łodygi selera naciowego 0,33 l jasnego piwa ziele angielskie 1 listek laurowy natka sól i pieprz do smaku Sposób wykonania ¦liwki umyć i namoczyć w letniej wodzie. Pomidory sparzyć i obrać, selery umyć, pokroić na kawałki. Mięso pokroić w grub± kostkę i przyrumienić na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla razem z tłuszczem. Po 10 minutach dodać ¶liwki, pomidory i przyprawy, zalać piwem, osolić. dusić jeszcze 35 minut. Posypać natk±. Podawać z ryżem na sypko, wymieszanym z zielonym groszkiem.