Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WASABI


Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzaniec


Produkty: kubek świeżo zaparzonej kawy
laska cynamonu
40 ml koniaku
2 goździki
mandarynka Wykonanie: Mandarynkę sparzyć, a następnie przepołowić. Odkroić plasterek, resztę obrać i wycisnąć sok. Kawę wlać do rondelka, następnie dodać cynamon, goździki, sok oraz koniak. Napój podgrzać i przelać przez sitko do kubka lub kufelka. Dodać zachowany plasterek mandarynki oraz posypać świeżo zmielonym cynamonem.

Przepisy kulinarne - losowy

Plyndze z gulaszem


SKŁADNIKI: 0,25 kilograma ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki sól, pieprz, papryka, majeranek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyźki oleju 0,3 kilograma wołowiny 0,5 szklanki słodkiej śmietany WYKONANIE: Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać mąkę w takiej ilości, by ciasto nie było zbyt żadkie, ani zbyt twarde. Do tego wbić jajko, aby plyndze były pulchne. Dodać trochę soli i przypraw do smaku. Wszystko starannie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać na dobrze rozgrzany tłuszcz formując plyndze. Kiedy brzegi będą zarumienione, przewrócić a druga stronę. Mięso wołowe pokroić w kostkę, opruszyć mąką i nałożyć na gorący tłuszcz. Podsmażyć mięso. Dodać pokrojona kostkę cebulę i czosnek, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Podlać delikatnie wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Zarumienione, gorące plyndze podawać ze wcześniej przygotowanym gulaszem.