Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WASABI


Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Racuszki ziemniaczane z szynką


Składniki: - 40 dag ziemniaków - 12 dag szynki pokrojonej w kostkę - 12 dag tartej bułki - 130 ml śmietany - 1 jajko - 1 łyżka startego sera norweskiego - 2 łyżki posiekanej natki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - olej do smażenia Sposób przyrządzania: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj 2/3 tartej bułki ze śmietaną, jajkiem, natką i startym serem. Dodaj szynkę, przypraw do smaku i połącz z masą ziemniaczaną. Uformuj okrągłe racuszki o średnicy 6- 8 cm, obtocz je w pozostałej tartej bułce, usmaż w głębokim oleju. Podawaj z zieloną sałatą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapuśniak z mięsem i ziemniakami


Składniki: 40 dkg mięsa wieprzowego z kośćmi albo 25 dkg kiełbasy
4 dkg słoniny
1 1/2 łyżki mąki
2 kg ziemniaków
75 dkg kapusty kiszonej
sól
15 dkg marchwi
kminek
1 duża cebula Wykonanie: Mięso oczyścić, opłukać, obgotować i odcedzić. Kapustę pokrajać, marchew opłukać, oczyścić, zetrzeć. Zagotować 2 1/2 litra wody, włożyc mięso i kapustę, powoli ugotować w odkrytym naczyniu. Gdy mięso dogotowuje się, dodać marchew, część pokrajanej cebuli i dogotować. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je, obrać z kości, pokrajać. Sporządzić zasmażkę z cebulą, tłuszcz stopić, włożyć cebulę i udusić do miękkości, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, ogrzać i zasmażkę wlać do wrzącej zupy. Gdy zasmażka rozgotuje się, do zupy dodać soli, kminku. Ziemniaki ugotować osobno, wywar wlać do zupy, a ziemniaki wydać każdemu wprost do talerza z zupą. Porcja tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 3/4 litra.