Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WASABI


Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik rybny


Produkty: 1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków
3 łyżki śmietany
2 czerwone buraczki średniej wielkości
kwaszony ogórek
1 jajko ugotowane na twardo
sól
pieprz
1,5 I kwasu chlebowego lub buraczanego Wykonanie: Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości. Połowę kwasu chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki. Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i na krótko wstawić do lodówki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka ze szpinaku


- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 6 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 małe cukinie
- sól
- pieprz

W rondlu rozgrzej oliwę. Włóż przebrany i opłukany, jeszcze lekko wilgotny szpinak, du? około 5-8 minut. Teraz dodaj cukinie przekrojone wzdłuż na połówki, du? razem kolejne 5-8 minut. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Podawaj z chlebem.