Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WASABI


Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

WYKWINTNY KISIEL ŻURAWINOWY


Składniki: 40 dag żurawin 5 dag mąki ziemniaczanej 10- 15 dag cukru kawałek kory cynamonowej 1- 2 goździki 1 szklanka źródlanej wody Sposób wykonania: Zurawiny wypłukać na cedzaku pod bieżącą wodą, dodać szklankę wody i zagotować z cynamonem i goździkami. Usunąć przyprawy, a owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Przesianą mąkę ziemniaczaną rozprowadzić lodowatą wodą i dodać do żurawin, podgrzewać, stale mieszając, dopóki kisiel nie zgęstnieje. Ostudzić, przełożyć do większej salaterki lub kilku małych porcelanowych miseczek.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z pieczonym schabem


Składniki 2 małe bagietki masło sos orientalny (ostrygowy lub pieprzowy) 200 g pieczonego schabu kilka listków rukoli Wykonanie Bagietki przekroić wzdłuż, posmarować masłem i sosem. Obłożyć schabem, pokrojonym w grube plastry. Dodać opłukane listki rukoli. Przykryć połówkami bułek.