Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WASABI


Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grejpfruty na słodko


Składniki: 2 grejpfruty czerwone
 
10 dag cukru brązowego jasnego i ciemnego Sposób przyrządzenia: Grejpfruty dokładnie szorujemy w gorącej wodzie, następnie przekrawamy na dwie równe połówki. Nożykiem bardzo delikatnie obkrawamy miąższ grejpfruta od skórki, następnie wzdłuż błonek. Miąższu nie wyciągamy, takie nadkrawanie ma na celu łatwiejsze po upieczeniu wydrążanie i jedzenie deseru. Nagrzewamy piekarnik do temperatury około 150 st. C. Tak przygotowane grejpfruty smarujemy z wierzchu cukrem brązowym tak, aby zakryły cały miąższ. To jest około 2 łyżki na jedną połówkę grejpfruta. Owoce posmarowane cukrem kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 6 minut pieczemy do momentu aż cukier ładnie się karmelizuje. Po upieczeniu każdą połówkę układamy do salaterki i podajemy gościom.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa pieczarkowa


Składniki dla 4 osób: • 500 g pieczarek • 2 selery naciowe • 3 średnie cebule • 4 szklanki rosołu • 1 pęczek szczypiorku • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki masła lub margaryny • 1 łyżka wiśniówki • sól • biały pieprz • odrobina sosu sojowego Przygotowanie: Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Oczyścić i umyć selery, pokroić na kawałki. Oczyścić i umyć pieczarki. Osiem pieczarek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na ćwiartki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić pieczarki, selery, czosnek i cebulę, przez chwilę dusić razem. Wlać rosół, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Gotować zupę na małym ogniu pół godziny, a następnie doprawić 2 łyżkami wiśniówki. Zdjąć garnek z ognia, odstawić pod przykryciem na pół godziny. Przecedzić zupę przez gęste sitko do drugiego garnka, krótko zagotować. Pozostałe pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podgrzać w zupie. Opłukać i osuszyć szczypiorek, drobno pokroić. Rozlać zupę do czterech filiżanek, posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje ze świeżym białym pieczywem, np. bagietkami. porcja 80 kcal