Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

TYMIANEK


Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i Ameryce Północnej. Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków. Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cukinia faszerowana


Składniki: 4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku mała cebula oregano sól pieprz Sposób przygotowania: Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st.C wstawić cukinię i piec 20 min. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym (keczupem), przybrać marynowanym selerem (pociętym w “zapałki”) i posiekaną natką pietruszki.


Przepisy kulinarne - losowy

Lody w owocach


Składniki Opakowanie ( 25 dag ) lodów waniliowych, śmietankowych lub owocowych, 3 duże jabłka lub 6 połówek brzoskwiń z puszki, 20 dag cukru, łyżeczka soku z cytryny, kawałek ( wyszorowanej ) skórki z pomarańczy, kilka łyżek bitej śmietany, cukier puder, owoce do dekoracji Sposób przyrządzania Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne, łyżeczką wybrać trochę miąższu, tak by powstały miseczki, skropić je sokiem z cytryny. Brzoskwinie osączyć. Ze szklanki wody, cukru i skórki z pomarańczy ugotować syrop. Jabłka krótko obgotować w syropie (tak by lekko zmiękły, ale się nie rozpadły), osączyć i wystudzić. Połówki owoców napełnić kulkami lodów i włożyć do szklanych miseczek. Udekorować bitą śmietaną i cząstkami różnych owoców.