Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

TYMIANEK


Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i Ameryce Północnej. Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków. Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Solone plastry wołowiny


Produkty: - 500 g mięsa wołowego
- 5 g posiekanego czosnku niedźwiedziego
- 3 g pokrojonego korzenia imbiru
- 1 łyżka wina stołowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 liście zielonej sałaty
- 4 gałązki zielonej pietruszki Wykonanie: Mięso wołowe umyć, zalać niedużą ilością wody, dodać sól, czosnek, imbir i wino. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Gotowe mięso ostudzić w bulionie, następnie wyjąć i pokroić w cienkie plastry.
Przed podaniem polać mięso przecedzonym bulionem i przybrać zieleniną.

Przepisy kulinarne - losowy

Bomba melonowo-owocowa


melon
maliny / jagody / poziomki
bita ?mietana Skroić 1/4 melona od nasady. Wybrać i wyrzucić pestki. Wykroić specjalną łyżeczką kulki melonowego mi?ższu, tak aby pozostała sama skóra. Melonowe kulki wymieszać delikatnie z malinami, jagodami,poziomkami itp. Napełnić nimi melona. Wstawić do lodówki. Następnie dodać bit? ?mietanę.