Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

TYMIANEK


Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i Ameryce Północnej. Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków. Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z serka homogenizowanego i makaronu


Produkty: - 20 dag makaronu (nitki lub krajanka)
- sól
- 3 jajka
- szklanka twarogu i pół szklanki śmietany lub półtora opakowania twarożku homogenizowanego
- 4 łyżki cukru
- esencja waniliowa lub łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- ćwierć kostki masła
- 2 łyżki bułki tartej do posypania żaroodpornego naczynia Wykonanie: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Ugotuj makaron, odcedź, wymieszaj z dwiema łyżkami masła. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, zapach, na koniec rodzynki. Wymieszaj wszystko z makaronem, włóż do żaroodpornego naczynia i polej z wierzchu resztą roztopionego masła (możesz przedtem posypać bułką tartą). Zapiekaj około 40 minut. Uwaga: potrawa będzie bardziej wykwintna, jeśli osobno ubijesz z białek pianę i dodasz do masy tuż przed włożeniem do piecyka.

Przepisy kulinarne - losowy

Ogórki nadziewane mięsem


Składniki: 4 dość duże ogórki, 30 dkg mięsa, bułka, jajko, sól, pieprz, zielenina, łyżka tłuszczu, łyżeczka mąki, pół szklanki śmietany, 2- 3 pomidory, zielony koper. Sposób przyrządzenia:
       
Obrane ze skórki ogórki skroić wzdłuż na 1/3 wysokości i za pomocą ostrej łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając tylko samą zwartą część ogórków. Mielone mięso wieprzowo- wołowe wyrobić z dodatkiem jajka i odciśniętej z mleka bułki, drobno posiekanej natki pietruszki lub kopru, soli i pieprzu. Wyrobioną masę mięsną nadziać ogórki tak, aby masa nieco wystawała nad powierzchnię, przykryć ściętymi paskami i ułożyć w płaskim rondlu lub w powleczonej teflonem brytfance, skropić tłuszczem i wstawić do piekarnika, piec około 25 min; a w połowie pieczenia polać ogórki sosem przygotowanym ze śmietany i mąki.