Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

TYMIANEK


Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i Ameryce Północnej. Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków. Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Turecka zupa z cieciorki


SKŁADNIKI: - 20 dag cieciorki - 10 dag ryżu - 1 cebula - 4 łyżki oliwy - 8 szklanek bulionu drobiowego - 20 dag piersi z kurczaka (ugotowanej i pokrojonej w kosteczkę) - sól - pieprz - 1 łyżeczka szafranu WYKONANIE: Dzień wcześniej namocz cieciorkę w osolonej wodzie. Nazajutrz osącz ją i włóż jeszcze raz do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miekkie, przygotuj sos, ubijając żółtko z sokiem z cytryny. Wlewaj ten sos cieniutkim strumyczkiem do rosołu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Teraz możesz podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z kaszą gryczaną


40 dag mąki
2 jajka
30 dag kaszy gryczanej
25 dag twarogu
2 łyżki masła
cebula
majeranek
sól, pieprz M?kę przesiać, dodać sól i 1 jajko. Wlewając 3/4 szkl. ciepłej wody, wyrobić luĽne ciasto. Kaszę ugotować w 3 szkl. wody, dodając łyżkę masła i sól. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Twaróg i kaszę zmielić, dodać cebulę, jajko, przyprawić. Ciasto rozwałkować, wykroić placki, nałożyć farsz. Skleić pierogi, gotować pod przykryciem w osolonym wrz?tku.