Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Ulepszamy sernik...


Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczypte szafranu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Imbir marynowany


Zamarynowalem imbir (oczywiscie surowy).
Lekka marynata z octu winnego + czosnek (surowy) i typowe przyprawy marynatowe (suche).
Po 3 tygodniach sprobowalem i wyplulem. Naturalna ostrosc imbiru spotegowala sie do nieznosnego poziomu.
Sprobowalem po nastepnym miesiacu no i juz znacznie lepiej.
Doskonale nadaje sie na zaostrzacz apetytu i rozgrzewa.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek bananowy z pysznym kremem!!


Składniki Przepis - 125 g masła
- 1/2 kubka cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 kubka mleka
- 250 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
- 125 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g wiórków kokosowych 1. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Dodać esencję i dobrze rozgniecione widelcem banany.
2. Sodę rozpu?cić w mleku. M?kę przesiać. Do wcześniej utartych składników dodawać na zmianę, stopniowo m?kę i mleko, ucierać.
3. Ciasto przełożyć do małej tortownicy. Jej dno wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto pozostawić w blasze na 15 minut.
4. Krem: Utrzeć masło z cukrem i sokiem z cytryny na puszyst? masę. Kremem posmarować ostudzone ciasto.
5. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi ciasto.