Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Ulepszamy sernik...


Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczypte szafranu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomidorowa zapiekanka ryżowa


Składniki • 2 saszetki ryżu • 4 pomidory • oliwa • 3 łyżki wody • 2 ząbki czosnku • płaska łyżeczka bazylii, sól, pieprz, oregano, pieprz ziołowy Etapy przygotowania 1. Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i pokrajać w kawałki, podzielić na 2 równe części.
2. Ryż ugotować na pół-twardo, wypłukać, odsączyć i wymieszać z dużą garścią posiekanej natki pietruszki.
3. Jedną część pomidorów wymieszać i rozgnieść na pulpę z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody, przyprawami i wyciśnietym czosnkiem. Następnie wymieszać tą masę z połową ilości ryżu i włożycć do naczynia do zapiekania posamrowanego oliwą.
4. Na tą warstwę wyłożyć resztę ryżu i warstwę pozistałych pomidorów. Polać resztą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Tarta z żurawinami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- tłuszcz do smarowania tortownicy
masa:
- upieczony kruchy spód
- 4 szklanki (40 dag) świeżych lub rozmrożonych żurawin
- szklanka cukru lub 4 łyżki miodu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wody
- cynamon (niekoniecznie)
- 1-2 szklanki bitej śmietany
- szklanka soku pomarańczowego (lub innego który dziecko lubi) albo wody

Sposób przyrządzania:

Mocno schłodzone masło przesiekaj z mąką. Dodaj cukier i żółtko. Szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny. Większą tortownicę wysmaruj tłuszczem. Dno i boki (do wysokości 1-2 cm) wylep ciastem. Piecz kruchy spód w średnio gorącym piekarniku, aż się zrumieni (około 10 minut).
Wymieszaj w rondlu żurawiny z cukrem i cynamonem, dodaj pół szklanki soku lub wody i szybko doprowadź do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w pozostałym soku i połącz z żurawinową masą w garnku, energicznie mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, odstaw garnek z ognia.
Część żurawin (nawet znaczną) można zastąpić utartymi na niezbyt grubej tarce jabłkami. Wtedy można też dodać mniej mąki ziemniaczanej. Wyłóż masę na tartę.
Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną.