Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Ulepszamy sernik...


Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczypte szafranu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczona dzika kaczka


1 kaczka
3 łyżki margaryny lub smalcu
sól
Marynata:
szklanka octu (10%)
2 szklanki wody
5 małych cebul
pietruszka
marchew
kawałek selera
3 goĽdziki
pieprz
listek laurowy
5 ziaren jałowca
Rosół:
podroby kacze
trochę włoszczyzny
łyżka mąki
sól

Kaczkę sprawić i opłukać. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą, nóżki wsunąć w nacięte kieszonki, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynat?. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z m?ką, poł?czyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka mazowiecka


SKŁADNIKI: CIASTO: - 50 dag mąki - 15 dag cukru - 15 dag masła - 10 żółtek - szklanka mleka - po 5 dag: drożdży, migdałów, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej POLEWA - 10 dag cukru pudru - białko - aromat rumowy WYKONANIE: Zagotuj 3/4 szklanki mleka i zalej nim 20 dag mąki. W pozostałym mleku rozpuść drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosły. Teraz utrzyj z cukrem żółtka. Do zaparzonej i przestygniętej już mąki dodaj rozpuszczone drożdże i utarte z cukrem żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy objętość, wsyp resztę mąki, wlej rozpuszczone masło i starannie wyrób, pod koniec dodaj bakalie. Przygotuj formę - dokładnie wysmaruj ją masłem, potem posyp bułką tartą i napełnij do połowy wysokości ciastem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w średnio gorącym piekarniku 40 -50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). POLEWA: cukier puder utrzyj do białości z białkiem, pod koniec ucierania dodaj aromat. Po ostygnięciu ciasto wyjmij z formy i oblej polewą.