Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Ulepszamy sernik...


Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczypte szafranu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Befsztyk podlaski


SKŁADNIKI: * 40 dkg polędwicy lub zrazówki, * 1 dkg masła, * 5 dkg cebuli, * 5 pieczarek, * 4 ziemniaki, * 2 jaja, * 2 łyżki bulionu, * oliwa. WYKONANIE: Mięso pokrajać na porcje, nie zbijać tylko nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą i dopiero lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo, na okrągłej dużej patelni bez rączki rozgrzać masło, wrzucić najpierw cebulę, pokrajaną w plasterki i zaraz na tę cebulę położyć mięso. Czynność wykonać bardzo szybko. Nie zdejmować patelni z ognia. Gdy się już mięso zrumieni po jednej stronie, przewrócić widelcem na drugą. Po jednej stronie położyć obok mięsa duszone w maśle pieczarki, po drugiej - ziemniaki pokrajane w talarki, uprzednio ugotowane w wodzie. A po dwóch stronach przeciwległych - po jednym jajku. Gdy jaja się zetną, podlać wszystko dwiema łyżkami bardzo mocnego bulionu i podać na stół.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi w roli głównej


Oto tajemnica udanych pierogów: Mąkę (+ troche soli) przesiewamy na stolnice i formujemy w kopczyk robiac zaglebienie na srodku. Bierzemy czajnik z b. goraca woda i stopniowo wlewamy w zaglebienie mieszajac rownoczesnie nozem. Jesli jest za twarde (na pierogi ma byc wolne) to dolewamy wody, gnieciemy, ciasto zabierze wode, a jesli zbyt wolne, to dosypuje maki, starajac sie uzyskac odpowiednia konsystencje. Dobrze jest zostawic pod przykryciem na pol godz. Nie daje jajka wcale. Jesli ktos chce miec zoltawy kolor, to moze dodac zoltko do troche przestudzonego ciasta w czasie zagniatania. Samo zoltko, bo bialko powoduje twardnienie ciasta. Do mrozenia pierogow, gotowanych czy nie - nie trzeba dodawac ani tluszczu ani maki. Surowe pierogi uklada sie partiami na tacy tak, aby sie nie stykaly i wklada do zamrazalnika. Zamrozone mozna wsypac luzem do woreczka z folii albo papierowego i trzymac w zamrazalce. Pierogi wrzuca sie na osolony wrzatek niewielkimi partiami, (15-20) i delikatnie miesza od spodu, (2-3 x) najlepiej drewniana lyzka, aby nie przylegly do dna. Kiedy pierogi wyplyna, nalezy zmniejszyc ogien tak, aby woda tylko lekko wrzala i gotowac bez przykrycia odpowiednia ilosc czasu.