Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Ulepszamy sernik...


Je¶li chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczypte szafranu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wi¶nie w likierze


Składniki • Wi¶nie • Spirytus lub wódka czysta ok. 0,5 litra • Cukier       Etapy przygotowania 1. Wi¶nie umyć, osuszyć, wsypać do pełna do litrowego słoika 2. Wsypać 5 dużych łyżek cukru (mniej więcej - wg. uznania) 3. Zamkn±ć nakrętk± i odstawić w ciemne miejsce w temp. pokojowej na dwa tygodnie, aby wi¶nie pu¶ciły sok i zaczęła się wstępna fermentacja 4. zalać do pełna spirytusem i odstawić na około 1 do 1,5 miesi±ca w ciemne miejsce w temp. pokojowej. Po tym czasie można spozywać.

Przepisy kulinarne - losowy

Drobiowe pulpeciki w sosie


500 g mięsa drobiowego (może być mieszane)

1 cebula                                                   

1 czerstwa bułka

1 jajo

sól

m?ka do obtoczenia pulpecików

sos:

50g masła

50g m±ki

natka pietruszki

sól, pieprz
            

                                                         Mięso mielimy razem z cebulk± oraz namoczon± i odci?nięt? czerstw± bułk±.

Dodajemy jajko oraz sól do smaku. Wyrabiamy na jednolit? masę.

Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je w m?ce i gotujemy w 1L  osolonej wody.

Pulpeciki wyjmujemy z wywaru i robimy sos.

Z masła i m±ki robimy zasmażkę. Wlewamy j± do wywaru i zagotowujemy.

Dodajemy  drobno posiekan± natkę pietruszki (ok. 2 łyżki)

Doprawiamy sol± i pieprzem.

Zalewamy pulpeciki sosem.


Do sosu można dodać zielony groszek lub podsmażone pieczarki.
Najlepiej smakuj± z ziemniakami lub ryżem.