Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Udane grillowanie


Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania mięsa postaraj się usun±ć z niego nadmiar tłuszczu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jambalaya z Teksasu


Produkty: 20 dkg boczku,
20 dkg kiełbasy,
20 dkg filetów z kurczaka,
1 zielona i czerwona papryka,
seler naciowy,
2 ¶rednie cebule,
1 l bulionu mięsnego (drobiowy),
5 łyżek oliwy,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki przyprawy kurkuma,
1 szkl. ryżu,
sól,
pieprz.
Sposób przyrz±dzenia: Umyte warzywa pokroić, paprykę w kostkę, seler w pół plasterki, cebulę w drobno posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i kurczaka w większa kostkę. Na rozgrzan± oliwę wrzucić cebulę, zarumienić, dodać kawałki kurczaka, zarumienić. Włożyć kiełbasę, boczek, resztę warzyw i szklankę ryżu, mieszaj±c podsmażyć. Zalać wywarem z kostki rosołowej, wrzucić listki laurowe, wymieszać, gotować ok. 30 min. pod przykryciem, doprawić kurkum±, sol± i pieprzem, co pewien czas dokładnie mieszaj±c.

Przepisy kulinarne - losowy

Walentynkowe kremowe serduszka


Składniki Ciasto parzone: szczypta soli,
80 g masła,
200 g m±ki,
4 jajka Krem: 3 płatki lub 3 łyżeczki żelatyny,
500 ml mleka,
1 op. budyniu waniliowego,
50 g cukru,
200 ml ¶mietany kremówki Poza tym: 3 łyżki cukru pudru Wykonanie 250 ml wody zagotować z sol± i masłem. Na wrzatek wsypać makę i ucierać, aż powstanie gładkie ciasto i zacznie odstawać od scianek naczynia. Garnek zdj±ć z ognia, ciasto przestudzić. Kolejno dodać jaja. stale mieszaj±c. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówk± w kształcie gwiazdki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Na blachę wyłożon± pergaminem z ciasta wycisn±ć 12 serduszek. Do piekarnika wstawić naczynie z goraca woda i blachę z ciastkami. Serduszka piec 20-25 minut, wyj±ć, przekroić poziomo na pół. 6 łyżek mleka wymieszać z budyniem Resztę mleka zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuscić. Do mleka wlać budyń i zagotować, dodać żelatynę. Garnek wstawić  do naczynia z zimn± woda, budyń wystudzić, stale mieszaj±c. Smietanę ubić i dodać do budyniu. Krem przełożyć do szprycy i wycisn±ć na spody ciastek, przykryć wierzchami. Serduszka posypać cukrem pudrem, podawać np. z truskawkami.