Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Udane grillowanie


Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania mięsa postaraj się usun±ć z niego nadmiar tłuszczu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sandacz z warzywami i sosem grzybowym


1 kg sandacza
2 pory
2 pietruszki
4 marchewki
sok z cytryny
olej
¶redni seler
sól, pieprz
sos
3 łyżki masła
1 łyżka m±ki
10 dag pieczarek
3/4 l wywaru z warzyw
1/2 szklanki ¶mietanki 18-proc.
łyżeczka vegety
Oskrobać, oczy¶cić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej wielko¶ci, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przygotować i oczy¶cić warzywa.
Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę.
Zakryć rybę reszt± warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC.
Przygotować sos: umyć pieczarki, drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła, wlać wywar,dusić około 5 minut.
Masło rozetrzeć z m±k±, ¶mietank±, dodać do pieczarek, lekko zagotować, posolić,dodać vegetę i dusić 5 minut.
Rybę wyj±ć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół warzywami, polać sosem i posypać posiekan± pietruszk±.
Resztę sosu podać w sosjerce.


Przepisy kulinarne - losowy

Pasta z twarogu i z oliwek


Produkty: 40 dag tłustego twarogu
150 ml jogurtu
10 dag zielonych oliwek (bez pestek)
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól pieprz i sproszkowana słodka papryka do smaku.  Wykonanie: Twaróg rozetrzeć lub zmiksować z jogurtem i zielon± pietruszk±. Czosnek przecisn±ć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobn± kostkę. Oliwki posiekać. Wszystkie składniki poł±czyć i dobrze wymieszać. Doprawić sol±, pieprzem i papryk±.