Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Udane grillowanie


Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania mięsa postaraj się usunąć z niego nadmiar tłuszczu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Salatka Meksykanska z Tortila Chips


Przepis robie "na oko" dlatego nie mam proporcji.Uzywam ok 0.5 kg miesa mielonego wieprzowego,ktore podsmazam z przyprawa do taco (lub mieso dobrze doprawione na ostro z przecierm pomidorowym)Gdy Mieso przestygnie, smaruje podluzna forme ze szkla kwasna smietana, daje mieso nastepnie gotowa salse (taka do chipsow) nastepnie pomidoey pokrojone w kostke, potem zielona salate posiekana a wierzch posypuje stzrtym serem zoltym.
To podaje w salaterkach z chipsami Tortila. Samcznego

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak w śmietanie z migdałami


Składniki : 600 g piersi z kurczaka 50 g masła 2 łyżki oleju 1 duża cebula drobno posiekana 1 posiekany , dość duży ząbek czosnku sok z pół cytryny ok 280 ml słodkiej śmietany 4 łyżki sherry do gotowania 4 łyżki przyrumienionych płatków migdałowych sól pieprz cytryna do przybrania Sposób przygotowania: 1. Pierś tniemy ukośnie na dość grube kawałki. Obficie posypujemy solą i pieprzem 2. Po rozgrzaniu masła i oleju (razem) na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy przez 3 min, częst mieszając, a następnie dodajemy czosnek i znowu smażymy przez 2-3 minuty, unikając przysmażenia. 3. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy przez ok 5 min, mieszając, aż stanie się miekki. Można dodać sherry i nadal mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min, do moemntu wyparowania połowy sosu. 4. Zmiejszamy ogień i dodajemy sok z cytryny, a następnie śmietanę. Gotujemy aż wszystko się zagrzeje. Dodajemy przyprawy wedle swojego gustu. Posypujemy migdałami i przybieramy plasterkami cytryny. 5. Podajemy na stół od razu najlepiej z ryżem lub ewentualnie makaronem.