Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Udane grillowanie


Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania mięsa postaraj się usunąć z niego nadmiar tłuszczu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem z kalafiora


Dla dziecka od: 8. miesiąca Składniki:
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki oliwy
- ćwierć niedużej cebuli
- pół małego selera
- pół niewielkiego kalafiora
- szczypta przyprawy curry
- szczypta szafranu
- szklanka wody

Sposób przyrządzania:

Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 min w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; to pozwoli pozbyć się ewentualnych lokatorów - gąsienic). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 min, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 min. Zmiksuj i podawaj.

Przepisy kulinarne - losowy

Baranina duszona ze śmietaną

Porcja dla 4 osob. Czas przygot. 2-3 dni + 2 godz.
750 g miesa z combra lub udzca,
40 g masla,
30 g sloniny,
250 ml smietany,
1 lyzka maki,
1 cebula,
1 marchewka,
1 sredni seler,
sol, pieprz.
Marynata:
250 ml octu 3%,
1 duza cebula,
2 liscie laurowe,
6 ziaren pieprzu,
6 ziaren ziela angielskiego,
1/2 lyzeczki tymianku,
1/2 lyzeczki czabru,
8 jagod jalowca.
1. Mieso oczyscic, oplukac, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski. Cebule
obrac, pokroic w plasterki. Wlozyc do octu przyprawy korzenne, ziola, dodac
pokrojona cebule, zagotowac. Marynate przestudzic, zalac nia mieso, odstawic
w chlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.
2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic pozostala cebule.
Mieso wyjac z marynaty, osaczyc, osuszyc, natrzec sola z pieprzem. Roztopic
w garnku pokrojona w kostke slonine, przelozyc mieso, polac roztopionym maslem, smazyc az do zrumienienia po 5-6 min z kazdej strony. Dodac jarzyny i
cebule, polac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciem
ok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty i przewracac mieso.
3. Pod koniec duszenia mieso wyjac i oproszyc maka. Sos przetrzec przez sito,
wlozyc z powrotem do garnka, wymieszac ze smietana, dusic razem z miesem ok.
5 min. Uwazac, by sos nie przywarl do dna naczynia.
4. Mieso przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, polac sosem. Podawac z ryzem
i korniszonami lub duszona rzepa.