Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Udane grillowanie


Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania mięsa postaraj się usun±ć z niego nadmiar tłuszczu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Migdałowe ciasto z serem ricotta


SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka o temperaturze pokojowej 1 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki serka ricotta 1 ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 ½ łyżeczki rumu ¾ łyżeczki esencji waniliowej ¾ łyżeczki esencji migdałowej 1 szklanka + 2 łyżki migdałów drobno posiekanych migdałów 1 ¼ szklanki m±ki uniwersalnej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Natłu¶cić i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o ¶rednicy 25cm. Za pomoc± miksera ubijać jajka, cukier i olej, aż masa stanie się jasnożółta i gęsta (przez ok.8 minut). Dodać ricottę, sok i skórkę z cytryny, rum, ekstrakt waniliowy oraz migdałowy i wymieszać na gładk± masę. Do drugiej miski przesiać m±kę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać szklankę posiekanych migdałów i zmieszać sypkie składniki. Dodać masę jajeczno-serow± z dodatkami aromatycznymi w trzech porcjach. Mieszać ręcznie składniki, aż masa stanie się jednolita. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec przez 40-45 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest suche, wbijaj±c szpikulec. Gdy po wyjęciu jest czysty, wyj±ć ciasto z piekarnika. Masa serowa ¾ szklanki serka ricotta 1 jajko ¼ szklanki + 2 łyżki cukru 2 łyżeczki skórki cytrynowej 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki mleka 1 szklanka płatków migdałowych Podczas gdy ciasto się piecze, przygotować masę serow±. Zmieszać ricottę, jajko, ¼ szklanki cukru, skórkę i wanilię. Podgrzać na małym ogniu mleko z 2 łyżkami cukru i zmieszać z płatkami migdałowymi. Ostudzić ciasto przez 6-8 minut po wyjęciu z piekarnika. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190° Celsjusza. Posmarować ciasto mas± serow± i posypać glazurowanymi płatkami migdałowymi. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika, aż płatki migdałowe lekko zbr±zowiej±. Przed wyjęciem z tortownicy, studzić ciasto całkowicie.

Przepisy kulinarne - losowy

W¶ciekłe psy


Robi sie tak:
do kieliszka (25, 50 ml ale nie wiekszego) wlac nieco (wedle gustui ja leje ok 1/3 pojemnosci) gestego soku wisniowego lub malinowego (slodzonego) nastepnie lejemy wodke czysta (raczej dobrej jakosci np ww.). Wodke nalezy wlac w taki sposob, aby sie nie pomieszala z sokiem (po sciankach). Na koniec 3-4 krople tobasco. Pic jednym lykiem.