Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Udane grillowanie


Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania mięsa postaraj się usunąć z niego nadmiar tłuszczu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk z czosnkiem i pieczarkami


Składniki:Pierś z indyka,
1.5 kg pieczarek,
4 opakowania twarożku homogenizowanego,
30 dkg sera rokpol,
4 główki czosnku
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Pierś z indyka pokroić na plastry grubości 2 cm. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić na patelni i ostudzić. Serek homogenizowany i ser rokpol zmiksować na gładką masę. Dorzucić do tej masy przeciśnięty czosnek i znowu
        wymieszać dokładnie. Przyprawić. Gdy sos jest za gęsty, to można dodać jogurtu naturalnego.
        
        W naczyniu żaroodpornym, lekko wytłuszczonym poukładać kawałki indyka. Wysypać pieczarki i polać całość sosem serowo - czosnkowym. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C ok. 40 min. Do tego podawać ziemniaczki i surówkę z pomidorów i groszku.

Przepisy kulinarne - losowy

Konfitura buraczano - migdałowa


Składniki • 1 kg buraków • 3 szklanki cukru • szklanka miodu • 30 dag migdałów lub płatków migdałowych • skórka otarta z cytryny • 6 łyżek cytrynowego soku • kilka kropli aromatu migdałowego   Etapy przygotowania 1. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (najwygodniejszy będzie malakser). 2. Migdały sparzamy, obieramy i kroimy w płatki (chyba, że użyjemy płatków gotowych). 3. Do rondla przekładamy buraczki, wlewamy miód i sok z cytryny, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by nie przypaliło nam się. 4. Po 20 minutach dodajemy migdały, skórkę z cytryny oraz imbir. Gotujemy dalej. 5. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczów i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. 6. Zamiast miodu możemy dodać dodatkową szklankę cukru, wtedy dolewamy do rondla szklankę wody.