Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Temperatury pieczenia ciast


KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRANCUSKIE - ok. 250 st. PÓŁFRANCUSKIE - ok. 250 st. BISZKOPTOWE - 160- 180 st. PIERNIK - 150- 160 st. DROŻDŻOWE - 160- 180 st.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

pomidory z serem mozarella


6 pomidorów, 6 kulek sera mozarella, jeden kubek śmietany, 4-5 łyżek majonezu, 2-3 ząbki czosnku, odrobina koperku, sól i pieprz do smaku. Wykonanie  Pomidory umyć i pokroić w plasterki. To samo zrobić z serem po czym poukładać po obwodzie półmiska na przemian plaster pomidora i plaster mozarelli. Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać ze ?mietaną, dodać czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Sosem polać ser i pomidory, posypać koperkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki i gotowe. Szybkie, niedrogie a efekt piorunujący.

Przepisy kulinarne - losowy

Koreczki


Składniki Gruby plaster szynki, 25 dag żółtego sera, 10 śliwek węgierek (mogą być mrożone), cienki ogórek konserwowy, 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych, kilkanaście sztuk groszku ptysiowego, 5 orzechów włoskich, cały ananas Sposób przyrządzania Ser pokroić w grubą kostkę. Szynkę pokroić w kwadraty dostosowane wielkością do kostek sera, a ogórek w plasterki. Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. (Mrożone śliwki należy krótko obgotować w syropie, ostudzić i dopiero przekroić). Na część kostek sera kłaść połówki śliwek i spinać je wykałaczkami lub specjalną plastikową szpadką. Kilka kostek posmarować powidłami, przykleić do nich groszek ptysiowy i nabić na wykałaczkę. Na pozostałe serki nakładać kawałki orzechów, pokrojoną w kwadraty szynkę i plasterki ogórka. Wbić koreczki w ananasa i ustawić na talerzu.