Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Temperatury pieczenia ciast


KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRANCUSKIE - ok. 250 st. PÓŁFRANCUSKIE - ok. 250 st. BISZKOPTOWE - 160- 180 st. PIERNIK - 150- 160 st. DROŻDŻOWE - 160- 180 st.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik "Szachownica"


Składniki Ser 1-1,2kg zmielonego sera
                    
6-8 jajek
                    
1szkl cukru
                    
budyń smietankowy
                    
2 łyżki kaszy manny
                    
1-2 łyżki masła lub margaryny
                    
olejek cytrynowy
                    
bakalie
                    
troszkę koniaku lub innego alkoholu ( ser jest pulchniejszy)
                    
1 łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto 4-5 jajek
                        
10dag cukru
                        
10dag mąki
                        
1 łyżeczka proszku do pieczenia
                        
2 łyżki kakao Wykonanie Ciasto przygotować jak biszkopt, upiec ( ok 10-15 min). Upieczone pokroić wzdłuż na 6 częsci. Co drugi pasek wyjąć i na to miejsce wyłożyć ser i na przemian wyjęte ciasto na ser. Piec 40 min do zarumienienia sera. Przygotowanie sera: Żółtka utrzeć z cukrem , dodawać zmielony ser, resztę składników ,a na koncu piane z białek i delikatnie wymieszać.
Na wierzchu ciasto można po upieczeniu polac polewą czekoladową lub zrobić piankę z białek ( jeśli np. wam zostaną z piczenia innego ciasta ) , wylac na ciasto i jeszcze pic chwilke do zarumienienia białek.  

Przepisy kulinarne - losowy

Czekoladowe trufle


Przygotowanie: 15 min

Trudność: bardzo łatwy


Składniki

• 2,5 dag kakao • 5 dag cukru pudru • 5 dag posiekanych orzechów lub migdałów • posypka czekoladowa    
Etapy przygotowania

1. Włóż twarożku, posiekane orzechy, cukier puder i kakao do miski. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. 2. Zrób z masy kulki. Uformuj je w dłoniach. 3. Nasyp na stolnicę trochę posypki i starannie obtocz w niej kulki.