Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Temperatury pieczenia ciast


KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRANCUSKIE - ok. 250 st. PÓŁFRANCUSKIE - ok. 250 st. BISZKOPTOWE - 160- 180 st. PIERNIK - 150- 160 st. DROŻDŻOWE - 160- 180 st.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos cytrynowo-czosnkowy


Składniki:
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- miód płynny,
- czosnek,
- cukier puder,
- sól, pieprz, ew. musztarda. Wykonanie:
Sok ze ¶wiezej cytryny i oliwa pół na pół poł±czyć z miodem, wyci¶niętym czosnkiem oraz reszt± składników. Wszystkie składniki wkładam do słoika,zakręcam i mieszam. Sos można przechowywać kilka dni w lodówce.

Przepisy kulinarne - losowy

Normandia


250 ml soku jabłkowego
100 ml syropu z czarnej porzeczki
150 ml gazowanej wody mineralnej
kostki lodu Sok z syropem dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone kostki lodu, ponownie wymieszać, rozcieńczyć wod?.