Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Temperatury pieczenia ciast


KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRANCUSKIE - ok. 250 st. PÓŁFRANCUSKIE - ok. 250 st. BISZKOPTOWE - 160- 180 st. PIERNIK - 150- 160 st. DROŻDŻOWE - 160- 180 st.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody z mango


Składniki: 2 duże owoce mango,
12 dkg cukru,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki nektaru brzoskwiniowego,
250 ml gęstej śmietany. Sposób przyrządzenia:
       
Owoce mango umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do miksera włożyć pokrojone owoce, wlać nektar brzoskwiniowy, całość dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać ją delikatnie z masą mango. Masę przełożyć do prostokątnej formy na ciasto i mrozić ok. 2 h, aż będzie na wpół zamrożona. Wtedy jeszcze raz zmiksować, aż masa lodowa będzie zupełnie gładka. Przełożyć powtórnie do formy i ponownie zamrozić. Podawać w gałkach ze świeżym mango.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasta sezamowo-daktylowa


Produkty: daktyle suszone - kilkanascie szt.
sezam
olej lniany lub woda Wykonanie: Bierzemy daktyle suszone, kroimy na kawałki, dodajemy uprażony uprzednio na lekko brązowo sezam, całość miksujemy. Przekładamy do naczynia, dodajemy oleju lnianego/wody do konsystencji smarowidła.