Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Temperatury pieczenia ciast


KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRANCUSKIE - ok. 250 st. PÓŁFRANCUSKIE - ok. 250 st. BISZKOPTOWE - 160- 180 st. PIERNIK - 150- 160 st. DROŻDŻOWE - 160- 180 st.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Udka w miodzie


Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka szklanka keczupu 3 łyżki miodu 2 z±bki czosnku łyżka musztardy łyżeczka tabasco 2 łyżki sosu sojowego ostra papryka słodka papryka sól pieprz Przygotowanie: Keczup, miód, musztardę, roztarty czosnek, tabasco, sos sojowy i przyprawy dokładnie wymieszać. Ow± marynat? zalac skrzydełka i odstawić do lodówki na godzinkę. Potem piec na grillu 10-15 minut z każdej strony.

Przepisy kulinarne - losowy

¦liwki faszerowane


- 1/2 kg suszonych ¶liwek (najlepiej dużych i mięsistych kalifornijskich
- bez pestek)
- trochę aromatycznego alkoholu do namoczenia
- 3-4 łyżki drobniutko posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 torebka (10 dag) wyłuskanych orzechów laskowych
- 1 szklanka ¶mietany kremówki
- cukier puder do posypania


¶liwki dokładnie umyj i skrop alkoholem. Następnie wymieszaj skórkę pomarańczow±