Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Temperatury pieczenia ciast


KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRANCUSKIE - ok. 250 st. PÓŁFRANCUSKIE - ok. 250 st. BISZKOPTOWE - 160- 180 st. PIERNIK - 150- 160 st. DROŻDŻOWE - 160- 180 st.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak w sosie kokosowym


Produkty: 2 łyżki oleju
1.5 kg udek kurczaka pokrojonych na połówki (oddzielnie pałka i górna część)
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
1.5 łyżeczki mąki pszennej
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki wytrawnego sherry
puszka (25-30 dag) gęstego kremu kokosowego (nie mleka!)
1.5 szklanki bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 szklanki posiekanych listków kolendry
1/4 szklanki sosu sojowego
1/2 posiekanej papryczki jalapeno
2 pokrojone czerwone słodkie papryki
1 łyżka soku z limonki
sól
pieprz Wykonanie: Rozgrzej olej w szerokim rondlu, podsmaż kurczaka. Przełóż na talerz, do rondla włóż imbir i czosnek, smaż minutę. Oprósz mąką i curry, smaż, mieszając, kolejną minutę. Dodaj sherry, krem kokosowy i bulion, zagotuj, mieszając. Dodaj pieprz, posiekaną kolendrę, sos sojowy i jalapeno. Włóż kurczaka, przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu. Dodaj paprykę, podgrzewaj pod przykryciem kolejne 20-25 minut. Teraz wyjmij kurczaka z sosu i odłóż go na talerz. Sos gotuj tak długo, aż objętość zmniejszy się do półtorej szklanki. Zdejmij tłuszcz z wierzchu, przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Kurczaka podawaj w sosie. Dobrym dodatkiem jest ryż.

Przepisy kulinarne - losowy

Marcipanes - deser migdałowy


275 g cukru,
250 ml wody (szklanka),
175 g migdałów,
2 łyżki soku z cytryny,
1 białko z jajka Zagotować wodę z cukrem i gotować mieszając dopóki cukier się dokładnie nie rozpu?ci. Wcisnąć połowę soku z cytryny i zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż zrobi się syrop. Dodać obrane migdały i gotować aż zmiękną jednocześnie mieszając i rozcierając migdały o ?cianki garnka. Kiedy migdały poł?cz? się z syropem w jednolit? masę domieszać resztę soku z cytryny. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić pianę z jednego białka i wymieszać ze stygnąc? mas?. Zostawić do zupełnego wystygnięcia, ale od czasu do czasu mieszać. Kiedy masa będzie zimna nakładamy do foremek lub lepi?c ręcznie formujemy placuszki lub kulki. Można przybrać całymi migdałami, rodzynkami lub wiórkami kokosowymi. I już można jeść. Jeśli nie zdołamy wszystkiego zjeść, marcepan można przechowywać w szczelnym pudełku u lub w torbie plastikowej (tak jak pieczywo).