Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Temperatury pieczenia ciast


KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRANCUSKIE - ok. 250 st. PÓŁFRANCUSKIE - ok. 250 st. BISZKOPTOWE - 160- 180 st. PIERNIK - 150- 160 st. DROŻDŻOWE - 160- 180 st.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

sok pomarańczowy


Składniki • 3 pomarańcze umyte i sparzone • 2.5 szklanki cukru • 1 łżeczka kwasku cytrynowego • 0,5 kg obranej marchwi • 4 litry wody   Etapy przygotowania 1. Całe pomarańcze ze skórką ugotowac do miękkości.
2. Osobno ugotować marchew.
3. Do miękkiej marchwi (nie odewać wody) wlewamy pomarańcze , dodajemy cukier i kwasek, miksujemy. Calości płynu powinno być około 4 litrów.

Przepisy kulinarne - losowy

Lekki serniczek cytruskowy


Składniki: Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 125 dkg masła
- 40 g ( 3 łyżki) cukru
- żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 75 dkg serka homogenizowanego
- 250 g śmietany 22% ( może być kwaśna)
- 1/2 szkl cukru
- paczka cukru waniliowego
- 3,5 łyżki ( płaskiej) mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 150 g kremówki
- puszka "Frużeliny" wisniowej Wykonanie: Ciasto: 1. Makę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto ( w razie potrzeba dodać odrobiną zimnej wody). Wstawić do lodówki na godzinę. 2. Umyć cytryny w gor?cej wodzie. Osuszyć, zetrzeć skórkę ( tylko te żółte). Przekroić na pół i wycisnąć sok. 3. Zimne ciasto rozwałkować, włożyć do formy ( okragłej, 26 cm) i uformować rant wysokości 3 cm. Nadzienie: 4. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Wymieszać serek ze smietaną, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryn. 5. Ubić białka na sztywno i wymieszać warzech? z mas? serową. przesiać do masy makę ziemniaczaną i wymieszać. Wyłożyć masę na spód. 6. Sernik piec 50- 60 minut w 175 stopniach. Na ostudzonym cieście zrobić dekoracje z ubitej śmietany wzdłóż brzegu. Przed podaniem każdy kawałej polać kleksem "Frużeliny".