Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zupa może być smaczniejsza..


Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula, pietruszka, seler/ podsmażymy lekko na maśle.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bitki wieprzowe w podgrzybkach


Składniki schab, dwie cebule, 20 dkg mrożonych lub świeżych podgrzybków, 100 ml słodkiej śmietany 30%, trochę mąki, trochę masła, 2 łyżki oliwy, vegeta, pieprz, sól, dwa ząbki czosnku, trochę bulionu grzybowego.  Sposób wykonania: Schab w kawałku dobrze oprószyć vegetą i trochę pieprzem, włożyć do jakiegoś pojemnika, dodać też pokrojone na plasterki ząbki czosnku, zamknąć i zostawić do drugiego dnia. Potem pokroić na plastry, tak jak na kotlety i trochę rozbić, ale tak aby ich grubość nie była mniejsza niż pół centymatra. Pokroić obie cebule i usmażyć na złoty kolor. Na paletni dobrze rozgrzać masło z oliwą i obsmażyć mięso - powinno być przyrumienione. Wrzucić też czosnek który był w mięsku do obsmażania, jak się przysmaży też go dodac do duszenia. Przełożyć do garnka z cebulą. Na paletnię po smażeniu wlać trochę rosołku grzybowego, tak aby wypłukać pozostałości po smażeniu i przelać do garnka z mięsem i cebulą. Posolić do smaku, podlać wodą, aby mięso było przykryte i niech się dusi.  W tym czasie na patelni podsmażyć przez około 10 minut na małej ilości masła rozmrożone podgrzybki (można je trochę pokroić, albo i nie koniecznie), a następnie dodać je do duszącego się mięsa. I całość dusić jakąś godzinkę lub trochę dłużej. Jak już stwierdzimy że mięso jest miękkie - powinno też mieć lekko brązowy kolor, zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować , ewentualnie doprawić do smaku i gotowe. Można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem.  

Przepisy kulinarne - losowy

Sola zapiekana z pomidorami


Składniki : 100 g masła 800 g filetów z soli 3 szalotki 80 g tartej bułki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 300 g pomidorów 250 mozzarelli kilka gałązek bazylii Sposób przygotowania: Na patelni roztopić 40 g masła i podsmażyć na nim opłukaną i osuszoną rybę. Naczynie żaroodporne posmarować 20 g masła. W naczyniu ułożyć rybę. Szalotki oczyścić, posiekać i zeszklić na pozostałej porcji masła. Do cebuli dodać tartą bułkę i natkę pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na filetach rozłożyć masę cebulową, następnie na przemian ułożyć pomidory i ser. Naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku w połowie jego wysokości. Danie piec tak długo, aż ser się roztopi i uzyska złocistą barwę. Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczonymi ziemniakami.