Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zupa może być smaczniejsza..


Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula, pietruszka, seler/ podsmażymy lekko na maśle.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosenny sos


Ugotować na twardo 4 jajka. Oddzielić żółtka od białek. Białka posiekać drobniutko. Żółtka rozetrzeć z sokiem z 3 cytryn. Można dodać ½ łyżki świeżo utartego chrzanu. Umyć i osuszyć 2-3 pęczki szczypiorku, ew. koperku lub rzeżuchy. Posiekać drobno. Można dodać czubatą łyżkę cebuli utartej na drobnej tarce i trochę posiekanej natki pietruszki. Wymieszać wszystko ze szklanką smietany gęstej, lekko kwaśnej (jak ktoś lubi, może dać część majonezu). Doprawić do smaku solą i cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Żeberka po amerykańsku


Produkty 1 kg żeberek wieprzowych podzielonych na kawałki 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku obrane i  posiekane 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 słoiczek miodu 1 szklanka bulionu z kostki 1 łyżka musztardy 1 łyżka tymianku 4 łyżki sosu worcester 4 łyżki octu sól, pieprz olej Wykonanie Oliwę przesmażyć z czosnkiem, dodać pozostałe składniki sosu - soli tyle, ile na kilogram mięsa. Gotować 10 min na małym ogniu. Żeberka układamy w brytfannie,  zalewamy sosem i pieczemy w 250 st. do miękkości, od czasu do czasu obracając je na drugą stronę.