Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zupa może być smaczniejsza..


Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula, pietruszka, seler/ podsmażymy lekko na maśle.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chrupiące pianki


(dla dziecka od 36 . miesiąca) Składniki:
* 250g cukierków toffi
* 50g masła
* 45ml mleka
* 115g cukrowych miękkich pianek
* 175g preparowanego ryżu
* olej do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Blachę smarujemy lekko olejem. Do rondla wrzucamy cukierki toffi, masło, mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. Dodajemy pianki oraz ryż i mieszamy tak długo aż pianki się roztopią. Przekładamy na blachę i odstawiamy by ciasto stężało. Kroimy na kawałki, pakujemy w papierowe foremki i dajemy dziecku.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczona baranina z agrestem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
800 g miesa pieczeniowego z udzca lub combra,
125 ml octu 3%,
50 ml oliwy,
2 lyzki masla,
250 g niedojrzalego agrestu,
1 lyzka maki,
100 ml bulionu,
1 lyzka majeranku,
1/2 lyzeczki cukru,
sol, pieprz.

1. Sparzone wrzacym octem mieso osaczyc, pobic palka, posmarowac oliwa. Wymieszac majeranek z pieprzem i sola. Mieszanine te wetrzec w pieczen.
2. Mieso przelozyc do naczynia, dodac maslo, piec w piekarniku ogrzanym do
temp. 230żC ok. 50 min, od czasu do czasu podlewajac pieczen sosem i skrapiajac woda.
3. Wyjac upieczone mieso, do sosu wlac bulion, zaprawic lyzka maki. Dodac umyty
i oczyszczony z szypulek agrest, cukier. Mieszajac, gotowac 5 min. Wlozyc z
powrotem mieso i jeszcze raz zagotowac.
4. Baranine przelozyc na polmisek, polac sosem. Podawac z ryzem.