Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zupa może być smaczniejsza..


Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula, pietruszka, seler/ podsmażymy lekko na maśle.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chimichurri - skrzyżowanie winegretu z salsą


- 4 suszone chili
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka soli morskiej
- po 2 łyżki octu i oleju
- ew. świeże zioła

Rozkrusz chili w moĽdzierzu. Posiekaj cebulę, natkę i czosnek, wymieszaj z solą i chili, przełóż do miski. Zagotuj ocet z 3 łyżkami wody, polej posiekane składniki. Nie przerywając mieszania, powoli wlewaj olej. Jeśli chcesz zrobić chimichurri z ziołami, dodaj je teraz. Sos wstaw do lodówki. Jest najlepszy po 2 dniach, gdy się przegryzie.

Przepisy kulinarne - losowy

Orginalne indyjskie curry


Składniki Przepis garam masala:
  
4 łyzeczki całych zieren kminku
2 łyżeczki czrnego pieprzu w ziarnach
12 łyżeczek kolendry w ziarnach
1 łyżeczka ziern kozieradki
2 łyżeczki całych goĽdzików
2 łyżeczki kardamonu
1-4 łyżeczek mielonej papryczki chilli (w zależności od upodobań... i wytrzymałości podniebienia :)
4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki tartej gałki moszkatołowej
2-3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
(podana ilość składników wystarczy na ok.30 łyżeczek masali. Masalę przechowuje się do miesi?ca w szklanym słoju (potem wietrzeje))

curry:

2 średnie cabule
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3.5 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka ghee (podwójnie klarowanego masła (nie można go zast?pić zwykłym!))
1 łyżka oleju (najlepiej sojowego, ale rzepakowy może być)
2 przetarte przez sito pomidory lub ok.2/3 szklanki przecieru pomidorowego 1. masala: na suchej patelni uprażyć kminek, kolendrę, pieprz i kozieradkę aż zierna zaczną pękać i mocno pachnieć (nie przypalić!). Ostudzić. Zemleć i przesiać przez sitko, ponownie zemleć i przesiać. Zemleć z pozostałymi składnikami, przesiać i zsypać do szklanego słoja.

2. curry:cebulę zetrzeć na tarce (grube oczka), czosnek posiekać (niezbyt drobno). Rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem aż zacznie nabierać złotego koloru. pomodory/przecier wymieszać z 3.5 łyżeczkami masali, dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem na b. małym ogniu na gładką pastę


Pastę tę można jeść sam? z ryżem lub potraktować ją jako bazę do innych odmien curry: z mięsem (pokrojone w kostkę mięso podsmażamy w paście, zalewamy wod? i dusimy do miękkości), z warzywami, z jajkiem...
Bon appetit!