Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zupa może być smaczniejsza..


Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula, pietruszka, seler/ podsmażymy lekko na maśle.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

BOSTON BULLET


5 ml. - biały wermut 35 ml. Gin Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem. Dekorować zieloną oliwką.


Przepisy kulinarne - losowy

Sos śródziemnomorski


Składniki •  pęczek pietruszki
  
•  2 ząbki czosnku
  
•  szklanka śmietany 18%
  
•  oliwa z oliwek
  
•  sól ziołowa
  
 
Etapy przygotowania 1.  pietruszkę posiekać, czosnek pokroić w ciękie plasteki
    
2.  na oliwie z oliwek podsmażyc czosnek, dodać posiekaną pietruszkę i samżyć aż pietruszka troszkę zmniejszy obiętość ok 1 min ciągle mięszając
    
3.  dodać do tego śmietanę doprawic sola ziołową do smaku, gotwać jeszcze minutę; ważne jest żeby śmietana nie byla prosto z lodówki tylko miała temperaturę pokojową, gdyż może się zważyć.
    
4.  sos pasuje do gotowanych warzyw i mięsa a także miąsa z grila