Dzisiaj jest Piątek 27 lutego 2015
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak egzotyczny


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 2 filety z kurzych piersi (ok. pół kg) - 3/4 szklanki posiekanych suszonych moreli - ćwierć szklanki rodzynek - 1/3 szklanki gorącej wody - 2 szklanki drobno pokrojonych pomidorów (bez skórki) - pół szklanki posiekanej cebuli - ćwierć szklanki syropu pomarańczowego - 2 łyżki miodu - kawałeczek papryczki chili suchej lub świeżej pozbawionej nasion i drobno posiekanej (lub szczypta przyprawy chili) - 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru (lub łyżeczka imbiru mielonego) - sól i pieprz - kilka rozgniecionych ziarenek ziela angielskiego - 2 łyżki posiekanych migdałów (niekoniecznie) Sposób przyrządzania: Morele i rodzynki wrzuć do rondla i zalej gorącą wodą, żeby napęczniały. Po pięciu minutach odlej wodę, dodaj pomidory, cebulę, syrop, miód, chili, imbir sól, pieprz i część ziela angielskiego. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 20 min. Filety posyp solą, pieprzem i resztą ziela angielskiego. Uduś na patelni w małej ilości oleju lub upiecz w piekarniku. Zawartość rondla wylej na mięso i całość jeszcze przez chwilę podgrzewaj (na patelni lub w piekarniku). Gotowe danie można posypać posiekanymi migdałami. 
 


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczeń z daniela z boczniakami


Składniki: 60 dkg mięsa bez kości, 8 dkg słoniny, 2 dkg mąki, tłuszcz, białe wytrawne wino, 25 dkg boczników, sól, pieprz, przyprawa myśliwska i sos woreestershire do smaku. Sposób przyrządzania:
 
Mięso umyć, a po usunięciu błony naszpikować cienkimi paskami słoniny. Następnie natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso pokrajać w plastry w poprzek włókien i polać doprawionym sosem. Podawać z ryżem i surówkami.