Dzisiaj jest Niedziela 28 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, li¶ciach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na duż± skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako ¶rodek wykrztu¶ny i przeciw dolegliwo¶ciom organów oddechowych. Działa również pobudzaj±co na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka z lukrem


Składniki: 1.1 szklanka cukru,
2.1 szklanka m±ki przennej,
3.1 szklanka ziemniaczanej,
4.6 jaj,
5.1 olejek cytrynowy,
6.1   cukier waniliowy
7.3/4 szklanki oleju,
8.1-2 łyżki kakao
9.2 łyzeczki proszku do pieczenia,
10.1 gotowy lukier.  Wykonanie:
Białka ubić mikserem na sztywn± pianę,  po tem dodawać
po jednym żółtku, m±ki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać po trochu do ubitej masy, na końcu dodać olej i olejek cytrynowy.
formę z kominę wysmarować tłuszczem posypać bułk± tart±, odlać połowę ciasta dodać do jednej czę¶ci kakao i wlewać na przemian raz jasne ciasto raz ciemne. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

Przepisy kulinarne - losowy

Mostek cielecy faszerowany


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
2 kg mostka cielecego,
40 g masla.
Farsz:
100 g pieczarek,
20 g borowikow,
200 g marchewki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
200 g czerstwej bulki (bez skorki),
100 ml mleka,
5 jaj,
1 lyzka masla,
1/2 lyzki galki muszkatolowej,
sol, pieprz.

1. Mostek umyc, osaczyc. Dlugim ostrym nozem zrobic glebokie naciecie wzdluz
mostka tak, by utworzyla sie "kieszen". Posolic zewnatrz i wewnatrz, posypac pieprzem.
2. Przygotowac farsz: prawdziwki umyc w zimnej wodzie i namoczyc w mleku. Pieczarki obrac, umyc, drobno pokroic. Marchewke obrac, pokroic w cienkie paseczki. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic. Pieczarki, marchewke i
zielona pietruszke udusic na masle, ostudzic. Czerstwa bulke pokroic w kostke. Prawdziwki wyjac z mleka, pokroic w paseczki. Mleko zachowac. Do glebokiej miski wbic jaja, wlac mleko, w ktorym moczyly sie grzyby, dodac pokrojona bulke i uduszone jarzyny. Doprawic sola, pieprzem i galka, wymieszac
i odstawic na 1 godz.
3. Farszem wypelnic rownomiernie cala "kieszen" mostka i spiac szpilkami lub
zeszyc bawelniana nitka.
4. Na brytfannie rozgrzac maslo, zrumienic mostek ze wszystkich stron. Wstawic
do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1,5 godz. Czesto podlewac woda.
5. Upieczony mostek wyjac, odstawic na 15 min. Sos z brytfanny przelac do garnka, zagotowac, przecedzic przez sito. Do sosu dodac 1 lyzke zimnego masla,
wymieszac. Mostek pokroic na niezbyt cienkie plastry, polac sosem. Reszte
sosu przelac do sosjerki. Podawac z kartoflami i zielona salata.