Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, li¶ciach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na duż± skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako ¶rodek wykrztu¶ny i przeciw dolegliwo¶ciom organów oddechowych. Działa również pobudzaj±co na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Hiszpański quicke


1,5 szkl. soi namoczonej przez noc
2 szkl. szpinaku
1,5 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1/2 cebuli
1 z±bek czosnku
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1,5 szkl. wody
Zmiksować wszystko razem do konsystencji kremu, przełożyć do formy i piec ok. 45 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka aromatyczna


Składniki • puszka kukurydzy • puszka ananasa • słoik selera pokrojonego w drobne paseczki może być ¶wierzy ugotowany • ser żółty starty na tarce • majonez do wymieszania własnej roboty • żółtka utzreć z musztard± Etapy przygotowania 1. Składniki os±czyć z wody 2. następnie utrzeć ser żółty 3. Wszystko razem wymieszać ale jeszcze ananas pokrojony musibyć w kostkę 4. wstawić do lodówki