Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Mjutjadżam z mięsem


SKŁADNIKI:
* 500 g mięsa z karkówki jagnięcia
* 100 g drobnej białej fasolki
* 400 g dyni
* 2 cebule
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* szczypta cynamonu
* sól, pieprz
* duży pęczek koperku
* 2 płaskie łyżeczki cukru

Fasolkę namoczyć na 5-6 godzin. Następnie podgotować tak, aby była miękka. Umyte mięso pokroić na porcje i obsmażyć na tłuszczu w rondlu. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę, oprószyć solą i pieprzem, podlać wod?. Przykryć i dusić na wolnym ogniu. Dynię obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić razem z fasolką do mięsa. Dodać rozprowadzony wod? przecier pomidorowy, cynamon i cukier. Dusić do miękkości. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.