Dzisiaj jest Sobota 25 października 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Krokiety z kabaczków


Składniki: 3 młode kabaczki,
2 jaja,
4 łyżki tartego żółtego sera,
tarta bułka,
sól, pieprz,
zielenina,
tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kabaczki wymyć, obrać, pokroić w plastry, usunąć miękisz z ziarnami, ugotować do miękkości w małej ilości osolonej wody. Rozgnieść na puree, dodać rozbite jaja, starty ser. Posiekaną zieleninę, wymieszać i przyprawić do smaku. Gęstość masy regulować dodatkiem bułki tartej tak, aby była gęstą i dala się formować w podłużne krokiety. Przed formowaniem zwilżyć ręce zimna wodą. Każdy z krokietów otaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.