Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z bakłażanów żydowska


SKŁADNIKI: - 4 średnie bakłażany, - 1 główka czosnku, - 1 łyżeczka kminku, - 1 łyżeczka papryki, - 4 łyżki octu winnego, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 10 łodyżek natki pietruszki, - sól, pieprz. WYKONANIE: 1. Odciąć końce, bakłażany pokroić w kostkę, włożyć do garnka z wodą, posolić i gotować na małym ogniu 10- 15 min. Pozostawić pod przykryciem. 2. Do naczynia wlać ocet i oliwę, dodać pieprz, przyprawy, roztarty czosnek i posiekaną pietruszkę, dobrze wymieszać i ubić widelcem. 3. Bakłażany odcedzić, położyć na półmisek, polać sosem. Podać ciepłe.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka krabowa z pomarańczą i kaki


Przygotowanie: do pół godzinki

Oczekiwanie: rozmrażenie paluszków

Gotowanie: 10 minut (jajka)

Trudność: łatwa


Składniki

• opakowanie paluszków krabowych (25 dag) • pomarańcza • owoc kaki (hebanowiec wschodni) ... niekoniecznie • ogórek zielony (10 dag) • 10 dag żółtego sera • 4 jajka ugotowane na twardo • por (biała część) • mała cebula • sos: • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki śmietany lub jogurtu • sól, pieprz, curry
Etapy przygotowania

1. Paluszki krabowe rozmrażamy (rozmrażają się dosyć szybko), zdejmujemy z nich foliowe osłonki i kroimy paluszki na kawałeczki około centymetrowe. 2. Pomarańczę oraz kaki obieramy i dzielimy na cząstki. Pora po oczyszczeniu kroimy w półtalarki. Ser i obranego ogórka ścieramy na tarce dużych oczkach. Jajka siekamy. Siekamy również obraną cebulę. 3. Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i curry. 4. Składniki sałatki łączymy z sosem. Możemy oziębić całość w lodówce przed podaniem. Smacznego !