Dzisiaj jest Piątek 31 paĽdziernika 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, li¶ciach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na duż± skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako ¶rodek wykrztu¶ny i przeciw dolegliwo¶ciom organów oddechowych. Działa również pobudzaj±co na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szarlotka z miodem


ciasto:
25 dag m±ki
1/2 kostki masła
jajko
2 łyżeczki miodu
łyżeczka proszku do  pieczenia
szczypta soli nadzienie:
60 dag jabłek
3 łyżki miodu
2 jajka
5 dag m±ki
10 dag orzechów / rodzynek
Masło z m?k± posiekać, dodać pozostałe składniki, zagnie¶ć ciasto i włożyć do lodówki na 2h. Obrane jabłka utrzeć, dodać żółtka, miód, m?kę, bakalie i ubit? pianę z białek. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, nałożyć jabłka. Piec ok. 1h w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

Przepisy kulinarne - losowy

Salatka w arbuzie


Składniki • 1 arbuz (ok 2 kg) • 2 brzoskwinie • 10 dag malin • 20 dag winogron • 2 owoce kiwi • 10 dag czeresni • 2 morele SOS: • 1/2 soku z pomaranczy • 2 lyzki cukru • 1 lyzka miodu • 1cl rumu • szczypta cynamonu Etapy przygotowania 1. Odciac od gory 1/3 arbuza. Z wiekszej czesci wocu usunac pestki i wydrazyc lyzeczka kulki miaszu. Brzeg wydrazonego arbuza naciac w zabki. 2. Pozostale owoce umyc, z czeresni, brzoskwin i moreli wyjac pestki. Brzoskwinie i morele pokroic w duza kostke, obrane kiwi w plasterki. 3. W glebokiej misce wymieszac rozdrobnione owoce z kulkami arbuza. 4. Przygotowac sos: sok pomaranczowy podgrzewac z cukrem, a gdy cukier sie rozpusci, ostudzic. Dodac miód, rum, cynamon i wymieszczc. 5. Salatke zalac sosem i wstawic do lodowki na 2 godziny. Nastepnie wlozyc ja do schlodzonego arbuza. Salatke mozna podawac z bita smitana.