Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z nadzieniem orzechowym w polewie czekoladowej


Składniki: ciasto:
- 200 g mąki (ok. 1 i 2/3 szkl.)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody sodowej
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 szkl. cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szkl. rumu
- 2 łyżki mleka
- 25 g rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
sos:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3/4 szkl. kakao
- 3/4 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- pół szklanki śmietanki
- 1/3 szkl. rumu Sposób przyrządzania: Rodzynki zalewamy gorącą wodą, po kwadransie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy, stopniowo wlewamy mleko z wodą sodową, wsypujemy mąkę i ucieramy bądź miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i sól. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy tylko z jednej strony dość cienkie naleśniki. Robimy sos: roztapiamy na malutkim ogniu czekoladę, dodajemy kakao, cukier oraz mleko, po chwili również wymieszaną z mąką śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, na koniec zaprawiamy żółtkami i rumem. Składniki nadzienia starannie mieszamy. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki, po czym składamy je w kopertę. Podsmażamy na złoty kolor i podajemy polane sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Penne w sosie pieczarkowym z kurczakiem


Składniki • ok 300 g pieczarek • 2 filety z piersi kurczaka (takie już na kotlet) • sól, pieprz, cebula, szczypiorek • śmietana, słoik sosu pieczarkowego • ser typu mozarella   Etapy przygotowania 1. Na dużej patelni przesmażyć pieczarki, pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulkę i jeszcze chwilę smażyć. Przyprawić pieczarki solą, pieprzem, odrobiną bazylii (skosztować ma byc dobrze przyprawione). 2. Teraz pora na usmażenie kurczaka pokrojonego w kostkę, przesuwam łopatką pieczarki dzieląc ją jakby na pół, gdzie na jednej połowie są pieczarki a na drugiej mięso. Oczywiście trzeba mieszać żeby nie przywarwo. 3. Gdy mięso będzie rumiane wylać sos pieczarkowy ze słoika jest on dosyć gęsty dlatego ja dolewam jeszcze odrobinę śmietany tak na "oko" ma to być sos a nie ciapa, wymieszać. Dusić chwilkę dodać posiekany szczypiorek . Spróbować w razie konieczności dodać sól, pieprz. 4. Sos wymieszać z makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem "mozzarella" wstawić do piekarnika i piec aż ser się zrumieni.