Dzisiaj jest Piątek 01 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bażant po staropolsku


Składniki •  1 bażant •  20 dag słoniny •  1 kg ziemniaków •  masło •  pietruszka, sól, pieprz, przyprawa do drobiu   Etapy przygotowania 1. Bażanta nadziać słoniną z ziołami i piec z wolna w piekarniku w temp. 150 st., często polewając masłem, żeby się jasno zarumieniły. 2. Ziemniaki pokroić na połówki, posypać solą i pieprzem i zapiekać z bazantem w piekarniki. 3. Po 3 h wyjąć na półmisek bażanta, dookoła obłożyć go ziemniakami i do głowy dać pióra. Potrawa wygląda bardzo ekskluzywnie i przepysznie smakuje.

Przepisy kulinarne - losowy

Skrzydełka duszone na czerwono


24 skrzydełka kurczaków
4 łyżki wina ryżowego
1 dag świeżego imbiru
4 łyżki słodko-pikantnego sosu sojowego
łyżka cukru
3 łyżki oleju sojowego
½ łyżeczki soli Skrzydełka oczyścić, nożycami do drobiu przeci?ć w stawie na pół. Na patelni rozgrzać olej, zarumienić skrzydełka. Do podsmażonych wlać wino ryżowe, cukier, sól i zalać ½ l zagotowanej wody i zagotować. Imbir obrać i drobno posiekać, dodać do skrzydełek, wlać słodko-pikantny sos sojowy, podgrzewać na małym ogniu ok. 35 min., aż płyn prawie całkiem odparuje, stanie się gęsty i kleisty.