Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron z rozmarynem


50 dag makaronu najlepiej kokardek
2 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki rozmarynu suszonego /  2 gał?zki świeżego
1/2 kostki rosołowej warzywnej
1/2 szkl. pomidorów w zalewie
3 serki ?mietankowe
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz Makaron ugotować al dante w dużej ilości wody. Posiekać seler, podsmażyć z rozmarynem na gor?cej oliwie. Dodać kostkę rosołową i pomidory. Dusić 1 min., dodać serki, posolić, dusić 10 min. Odcedzić makaron, wrzucić do sosu, posypać pieprzem, dokładnie wymieszać. Posypać tartym parmezanem.


Przepisy kulinarne - losowy

Krem cytrynowy 1


SKŁADNIKI:
* 200 g cukru pudru
* 4 jajka
* 2 cytryny
* 3 łyżeczki żelatyny
* pół szklanki śmietanki kremowej

PRZYGOTOWANIE:
* Cukier utrzeć z żółtkami na puszyst? masę.
* Cytrynę wyparzyć. Otrzeć na tarce skórkę.
* Do puszystej masy dodać otart? skórkę i sok z cytryny.
* Żelatynę rozpu?cić w zimnej wodzie, w 2 łyżkach. Poł?czyć z ni? masę. Dodać ubit? ?mietanę i sztywną pianę z białek.
* Krem nałożyć do saleterek.
* Schłodzić w lodówce.