Dzisiaj jest Środa 23 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami marynowanymi


Składniki 1. piers kurczaka 2. słoiczek pieczarek marynowanych 3. kukurydza konserwowa 4. groszek konserwowy 5. 20 dag. sera żółtego 6. majonez  Wykonanie Piers ugotować w wodzie z odrobiną vegety, ostudzić i pokroić na drobne paseczki (wzdłóż włókien). Pieczarki pokroić również w drobne paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki z kukurydza i groszkiem wymieszać w misce i dodać majonez.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba na kolorowo


2 średniej wielkości ryby
np. pstr?g, mintaj, morszczuk, kergulena,
8 szt. pomidorów cheery lub malutkich, sparzonych i obranych ze skórki
1 żółta lub pomarańczowa papryka pokrojona na grube plastry
4 gał?zki cebulki dymki
cieniutkie paseczki skórki cytynowej
olej do smażenia
1/2 słoika (110g) Sosu Sojowego Słodko-Kwaśnego
2 łyżki Sosu Chilli Sambal Oelek
1 łyżka br?zowego cukru
3 łyżki Sosu Sojowego Jasnego
1 łyżka octu winnego
5 łyżek ciepłej wody Ryby wyczy?cić, osuszyć papierem i ponacinać na każdej ze stron ukośnie. Opruszyć 2 łyżkami mąki i lekko strzepnąć jej nadmiar.
Rozgrzać wok, wlać olej, poczekać aż zacznie się dymić. Włożyć ryby, zredukować gaz i smażyć po 7-9 minut na każdej ze stron. Delikatnie wyjąć rybę na gor?cy talerz lub półmisek i przekroić w połowie.
Do woka wlać sos słodko-kwaśny, sos Sambal Oelek, sos sojowy, ocet winny, cukier, skórkę z cytryny. Wszystkie składniki sosu rozmieszać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory, paprykę, dymkę i całość dusić 2 minuty.
Rybę podawać polaną sosem z ryżem.