Dzisiaj jest Sobota 30 maja 2015
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kisiel mleczny z żółtkiem


Dla dziecka od: 1,5 roku Składniki:
- Niepełna szklanka mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru waniliowego (lub cukier + esencja waniliowa)
- żółtko (niekoniecznie).

Sposób przyrządzania:

Odlej połowę mleka do kubka i rozmąć w nim mąkę ziemniaczaną wraz z żółtkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrem i na małym ogniu, stale mieszając, połącz z zawartością kubka. Doprowadź do wrzenia. Podawać z owocami, bakaliami albo konfiturą.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos maślano - czosnkowy


SKŁADNIKI: * 200 g masła * 7-8 ząbków czosnku * 1 łyżka soku z cytryny * cukier puder, sól, pieprz WYKONANIE: Czosnek rozgniatamy lub drobniutko siekamy, smażymy go na maśle, doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Na bazie takiego sosu możemy, dodając inne składniki przyrządzać również inne sosy, dodając inne zestawy ziół i przypraw, np.: miętę, kapary, imbir, chilli, mieloną paprykę.