Dzisiaj jest Czwartek 29 wrze¶nia 2016
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, li¶ciach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na duż± skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako ¶rodek wykrztu¶ny i przeciw dolegliwo¶ciom organów oddechowych. Działa również pobudzaj±co na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Strudel marcepanowo- pomarańczowy


Składniki 500 g maki 1 op. proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru szczypta soli 1 op. cukru waniliowego 2 lyzeczki startej skorki z pomaranczy 200 g masla lub margaryny 250 twarozku naturalnego ( typu campina lub ostrovia) 60 g  posiekanych pistacji 100 g posiekanych migdalow ze skorka 200 g masy marcepanowej cukier puder do posypania  Sposób wykonania 1. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Dodac do niej jajka, cukier, sol, cukier waniliowy, skorke z pomarynczy, 150 g margaryny, twarozek, 40 g pistacji i migdaly. Zagniesc z tych skladnikow gladkie ciasto i pozostawic je na 30 minut. 2. 20 g pistacji zagniatamy z masa marcepanowa i formujemy z niej walek. 3. Ciasto walkujemy i nadajemu mu ksztalt owala o wymiarach 30/40. Marcepana polozyc na srodku i uformowac z niego strudel. 4. Ciasto polozyc na blache wylozona papierem i w nagrzanym do 200°C piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszamy temperature na 175°C i pieczemy jeszcze 45 minut. 5. 50 g margaryny rozpuszczamy i polewamy ja goracy strudel i posypujemy cukrem pudrem.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z ziemniaków i szczypiorku


500 g ziemniaków
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki oleju
1/4 szkl. octu
sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Posypać pieprzem, wymieszać z octem i olejem. Posypać szczypiorkiem.