Dzisiaj jest Poniedziałek 28 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, li¶ciach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na duż± skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako ¶rodek wykrztu¶ny i przeciw dolegliwo¶ciom organów oddechowych. Działa również pobudzaj±co na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sarnina w sosie wi¶niowym


Produkty: - 1.5 kg combra sarniego
- 3 jagody jałowca
- suszony tymianek
- sól
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 10 dag wędzonego boczku (lub słoniny) pokrojonego w plastry
- 1.5 szklanki bulionu z dziczyzny (lub wołowego)
- 80 dag wi¶ni bez pestek
- 3 szklanki wody
- 10 dag cukru
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- kieliszek kirszu
- 1 pomarańcza Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Comber umyj, oczy¶ć z błon. Rozgnieć w moĽdzierzu jałowiec, wymieszaj z 1/2 łyżeczki pokruszonego tymianku, natrzyj mięso. Odłóż na pół godziny, a potem wytrzyj comber papierowym ręcznikiem, usuwaj±c resztki przypraw, i natrzyj go sol±. W brytfannie rozgrzej sklarowane masło, obsmaż mięso, obłóż je boczkiem, aby nie wyschło, piecz 35-45 minut. Po 10 minutach pieczenia podlej mięso szklank± bulionu, a potem, w razie potrzeby uzupełniaj bulion, który wyparował. Po 30 minutach pieczenia zdejmij boczek i dopiecz mięso. Upieczony comber pozostaw na 15 minut w wył±czonym piekarniku. Ugotuj syrop z wody i cukru, włóż wi¶nie, gotuj minutę, ostudĽ. Os±cz wi¶nie, a powstały syrop wymieszaj z m±k± ziemniaczan± i zagotuj. Dodaj wi¶nie i wódkę, wymieszaj z sosem spod pieczeni. Pomarańczę sparz i osusz, pokrój w cienkie plastry. Mięso pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj pomarańczami i polej sosem wi¶niowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa Galas


SKŁADNIKI: * 1,5 l wody * 300 g jabłek * 125 ml ¶mietany * sól do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i gotujemy pokrojone, aż do miękko¶ci. Ugotowane jabłka przecieramy przez sito lub miksujemy, przyprawiamy sol± i ¶mietan±. Podajemy z ziemniakami.