Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos maślano - czosnkowy


SKŁADNIKI: * 200 g masła * 7-8 ząbków czosnku * 1 łyżka soku z cytryny * cukier puder, sól, pieprz WYKONANIE: Czosnek rozgniatamy lub drobniutko siekamy, smażymy go na maśle, doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Na bazie takiego sosu możemy, dodając inne składniki przyrządzać również inne sosy, dodając inne zestawy ziół i przypraw, np.: miętę, kapary, imbir, chilli, mieloną paprykę.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapuśniak ze świeżej kapusty


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
1/2 kg kapusty białej
15 dag pomidorów,
15 dag jabłek,
2 dag masła,
2 dag mąki
150 ml śmietany,
zielenina,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Kapustę opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć wod?, obrać ze skórki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cz?stki razem z pomidorami. Masło rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c, poł?czyć z kapust?, pomidorami i jabłkami, chwilę pogotować, dodać posiekaną zieleninę, doprawić do smaku.