Dzisiaj jest Piątek 29 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kogel-mogel z miętą i czekoladą


Składniki: -  4 żółtka -  8 łyżeczek cukru -  opakowanie śmietany 36-proc. -  100 ml likieru miętowego -  pół tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Żółtka ubić z cukrem na kogel. Czekoladę drobno pokruszyć. Ubić śmietanę. Kogel-mogel wymieszać z likierem miętowym, czekoladą, bitą śmietaną. Małe foremki (mogą być filiżanki od espresso) wyłożyć cienką folią spożywczą. Włożyć masę koglową. Wstawić do zamrażalnika na dwie godziny. Zamrożony kogel wyjąć z folii i położyć na biały talerz posypany delikatnie cukrem pudrem. Dekorować listkami mięty.

Przepisy kulinarne - losowy

Rawiolki


ciasto:
2 szkl. mąki
jajko
2/3 szkl. wody
szczypta soli nadzienie:
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki oleju
żółtko
2 łyżki tartej bułki tartej
sól, pieprz Oczyszczone pieczarki i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, wystudzić, dodać żółtko, tart? bułkę, przyprawić. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, kieliszkiem wykroić małe krążki. Na każdym kr?żku kłaść porcję nadzienia, nakryć drugim krążkiem i starannie zlepić brzegi. Gotować kilka minut w osolonym wrz?tku.