Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Delikatny i puszysty sernik


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- kruchy spód
- 120 dag mielonego niekwaśnego twarogu
- pół szklanki cukru
- 7 jajek
- 2 szklanki mleka
- 20 dag (pojemniczek) śmietany 12%
- szklanka oleju
- 2 budynie waniliowe lub 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- zapach waniliowy
- 3/4 szklanki bakalii (rodzynków kandyzowanych owoców pokrojonych w drobną kosteczkę posiekanych drobno orzechów)

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Jeśli kruchy spód jest surowy, lekko go podpiecz. Wszystkie składniki, z wyjątkiem 5 białek oraz pół szklanki cukru, wkładaj po kolei do miski i staranie miksuj na jednolitą masę. Wymieszaj masę z bakaliami i wylej ją na kruchy spód. Włóż ciasto do piekarnika. Ubij na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru. Po ok. 40 minutach pieczenia wyłóż ją na sernik. Po kolejnych 20 minutach ciasto jest gotowe.
Z jedzeniem lepiej poczekać do następnego dnia - sernik będzie smaczniejszy.

Przepisy kulinarne - losowy

Wigilijne koreczki śledziowe


Składniki: 10 marynowanych filetów śledziowych 3 jabłka 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 cytryny 10 małych ogórków konserwowych 2 plastry łososia natka pietruszki Sposób przygotowania: Filety opłukać, osaczyć jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę cebulę obrać, drobno posiekać jabłka i cebulę dokładnie wymieszać skropić lekko sokiem z cytryny i olejem filety luźno zwinąć nałożyć do nich jabłka i cebulę, na wierzchu położyć ogórki koreczki ułożyć wokół talerza, pośrodku położyć różę uformowaną z płata łososia całość przybrać gałązkami zielonej pietruszki.