Dzisiaj jest Czwartek 21 września 2017
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem do tarty


Składniki 4 żółtka 15 dag cukru szklanka śmietany kremówki odrobina esencji waniliowej (albo cukru waniliowego) ewentualnie ok. 2 łyżeczek żelatyny Wykonanie 1. Żółtka i cukier ubić mikserem na parze na gęsty krem. Dno garnka nie może dotykać wody. 2. Śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. 3. Nie przerywając ubijania żółtek dodać do nich (powoli) goraca śmietankę. 4. Krem ubijamy (cały czas na parze) do momentu aż zgęstnieje. Druga szkoła dopuszcza dodanie do ciepłego kremu rozpuszczonej w odrobinie wody żelatyny. 5. Potem, niezależnie od tego, czy dodamy żelatynę czy czekamy do momentu aż krem zgęstnieje samoistnie, musimy odstawić go, żeby wystygł.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, kapusty i jajek


Składniki 1 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej, 3 szklanki mleka, kawałek białej kapusty, 1 duża cebula, 2 łyżki tłuszczu, 2 jajka, ewentualnie 2- 3 suszone grzyby, bułka tarta do formy, sól, pieprz.   Wykonanie Kaszę jęczmienną ugotować na sypko na mleku lub wodzie. Oczyszczoną, opłukaną kapustę poszatkować, sparzyć i poddusić na tłuszczu z posiekaną i zrumienioną cebulą. Umyte, namoczone grzyby ugotować i posiekać. Jaja ugotować na twardo. pokroić w plastry. Wymieszać kapustę z kaszą, jajami i ewentualnie grzybami. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i napełnić masą. Zapiec.