Dzisiaj jest Piątek 03 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, li¶ciach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na duż± skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako ¶rodek wykrztu¶ny i przeciw dolegliwo¶ciom organów oddechowych. Działa również pobudzaj±co na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Norweski sos serowy


Produkty: półtorej szklanki mleka pół szklanki slodkiej smietanki 10 dag sera norweskiego brazowego slodkiego 2 lyzeczki cukru 2 lyzki maki pszennej   Wykonanie: Mleko i smietanke zmieszac. Make rozmieszac w malej ilosci mieszanki mleka i smietanki. Reszte mieszanki mleka ze smietanka podgrzac, dodac ser i cukier, oraz odrobine masla. Podgrzewac az ser sie rozpusci, zagotowac. Zestawic z ognia. Wlac rozrobiona make, wstawic z powrotem na gaz, gotowac na malym ogniu przez kilka minut, az sos nabierze ladnej, gladkiej konsystencji.

Przepisy kulinarne - losowy

Smażone sandwicze z bekonem i pomidorami


- 8 cienkich plasterków bekonu
- 8 kromek żytniego chleba tostowego
- 2 szklanki startego ostrego sera cheddar
- 8 cz?stek pomidora (bez nasionek os?czonych z soku na papierowym ręczniku)
- 4 łyżki majonezu

Wysmaż bekon na ¶rednim ogniu, aż będzie rumiany i chrupi?cy (ok. 6 minut). Podczas smażenia odwracaj od czasu do czasu. Skwarki przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Cztery kromki chleba posyp serem, na wierzchu ułóż po 2 cz?stki pomidora. Posyp pieprzem, przykryj 2 plasterkami smażonego bekonu. Posyp reszt? sera, przykryj pozostałymi kromkami. Wierzch sandwiczów posmaruj majonezem. Rozgrzej dwie duże patelnie. Na każdej ułóż po 2 sandwicze, stron± z majonezem do dołu. Sandwicze obci?ż talerzykiem, smaż około 2 minut, aż spód się przyrumieni. Wierzch każdego sandwicza posmaruj reszt? majonezu, odwróć majonezem do dołu, smaż kolejne 2 minuty. Przed podaniem przekrój po przek±tnej na połowę.