Dzisiaj jest Poniedziałek 22 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bruschetta


ciabatta
łyżeczka oliwy z oliwek
grillowane plastry bakłażana
pieczone pomidory
parmezan
li?cie bazylii Ułożyć kromki ciabatty na górnej półce piekarnika, po chwili wyjąć i posmarować każdą  kromkę oliwą. Znowu włożyć do piekarnika, trzymać, aż będ? złociste. Ułożyć na każdej kromce plastry bakłażana, pomidory, parmezan i bazylię. Skropić oliwą przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki z białą czekoladą i sosem z pomarańczy


SKŁADNIKI: • 2 pomarańcze • 3 tabliczki białej czekolady • 3– 4 gwiazdki anyżu gwiazdkowego • 2 łyżeczki żelatyny • 1 łyżeczka ziaren kolendry • 250 ml słodkiej śmietanki 30% • 1 jajo • 1 szklanka mąki • 2 łyżki masła • 2 łyżki cukru • 200 ml soku pomarańczowego • 200 ml mleka • olej do smażenia • 2 łyżki wiórków kokosowych SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: • Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i mąkę; na koniec dodajemy cukier i wiórki kokosowe. • Gorącą patelnię smarujemy cienko olejem i smażymy cienkie naleśniki. • Do rozgrzanego garnka wlewamy połowę śmietanki i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. • Rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do gorącej czekolady ze śmietanką, odstawiamy do schłodzenia. • Ubijamy mocno schłodzoną resztę śmietanki i mieszamy ze schłodzonym musem czekoladowym. • Tak przyrządzony mus nakładamy na naleśniki. • Pomarańcze obieramy i wycinamy z nich cząstki bez skórek. • W rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę cukru na karmel, dodajemy anyżek i cząstki pomarańczy. • Zalewamy sokiem pomarańczowym, gotujemy aż sos się zredukuje i stanie się gęsty. • Wyjmujemy gwiazdki anyżu, całość miksujemy. • Dodajemy anyż z powrotem, dodajemy posiekane ziarna kolendry, chwilę gotujemy, dodajemy masło i gotujemy dalej. • Naleśniki wkładamy na chwilę do gorącego sosu z musem z białej czekolady.