Dzisiaj jest Piątek 29 kwietnia 2016
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marynata wielkanocna do szynki


Składniki : * 460 g soli * po 20 ziarenek ziela angielskiego * pieprzu i jałowca * 4 listki laurowe * 3 goździki * 20 g cukru * 10 g saletry * 4 ząbki czosnku * 15 g kolendry Sposób przygotowania: Wykrajać z szynki kość, umyć, osuszyć. 300 g soli wymieszanej z saletrą rozgrzać na patelni i gorącą mieszaninę wetrzeć mocno w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamiennym garnku i zalać marynatą ugotowaną z 1 l wody, 160 g soli i korzeni. Wynieść w chłodne miejsce, codziennie przewracać mięso. Trzymać w marynacie 15 - 20 dni.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z jarzyn z sosami ziołowymi


Składniki: 1 pęczek młodej marchewki, 1 mały kalafior, 1 kalarepa, 1 biała rzodkiew, 4 małe selery, 8 małych buraków, 200 g brokułów, 8 małych kartofli. Sos winegret z ziołami: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz, cukier. Sos serowo- ziołowy: 100 g serka homogenizowanego, 100 ml śmietany, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku, sól, pieprz. Sposób wykonania: 1. Jarzyny umyc, starannie wyszorowac szczoteczka (nie obierac). Ugotowac razem w lekko osolonej wodzie marchew, rzodkiew i selery. Kazda z pozostalych jarzyn ugotowac oddzielnie. Odcedzic, ostudzic. 2. Buraczki, selery i rzodkiew obrac ze skorki. Rzodkiew pokroic na dlugie kawalki. Kalafior i brokuly podzielic na "rozyczki". 3. Przygotowac sos winegret. Cebule obrac, drobno posiekac, czosnek rozetrzec. Wymieszac oliwe z sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i ziolami. Dodac cebule i czosnek. 4. Wszystkie jarzyny ulozyc dekoracyjnie na talerzu, polac sosem winegret. W oddzielnej miseczce podac sos serowo-ziolowy zrobiony z serka roztartego ze smietana i przyprawami.