Dzisiaj jest Środa 03 września 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tokań czikoszów


Składniki • 1 kg łopatki wieprzowej
• 10 dkg wędzonej słoniny lub boczku
• 6 dkg smalcu
• 12 dkg cebuli
• 10 dkg lecso lub 1 papryka+ 1 pomidor(bez skóry)
• 250 ml śmietany
• 3 dkg mąki, papryka w proszku, sól Etapy przygotowania 1. Wieprzowinę pokrajać w cienkie paski Jak makaron krajanka ( ważne ). W rondlu wytopić pokrojoną w paski słoninę lub boczek, zrumienić cebulę, dodać papryki w proszku, sól. Podlać niewielką ilością wody i podgotować kilka minut, włożyć zarumienione mięso dusić do miękkości - podlewająć niewielką ilością wody. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodać lecso. P uduszeniu mięsa dodać śmietanę zaprawioną mąką-zaciągnąć-posypać na zakończenie papryką czerwoną w proszku. Podawać z białym wytrawnym węgierskim winem (np: Egri Laynka) 2. Dodatki: Ryż zasmażany, ziemniaki pieczone

Przepisy kulinarne - losowy

Ciastka drożdżowe posypane cukrem


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
2 dag (1 łyżka) cukru,
25 dag margaryny,
8 łyżek mleka,
4 dag drożdży,
gruby cukier kryształ do posypania ciastek,
tłuszcz do blachy

Sporz?dzić rozczyn z letniego mleka, drożdży i łyżki cukru. M?kę posiekać z margaryną i wyrobić ciasto. Dodać rozczyn i ponownie wyrobić. Ciasto zawinąć w serwetę, włożyć do zimnej wody, gdy wypłynie wyjąć. Odkrawać małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm. Ciastka wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem. Na wierzchu posypać cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i poczekać, aż podrosną. Piec w średnio gor?cym piekarniku do momentu zrumienienia. Ciastka te nadają się do dłuższego przechowywania.