Dzisiaj jest Poniedziałek 26 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ceviche z krewetek


1 kg świeżych krewetek
1 czerwona cebula
10 limonów
2 kukurydze
słodkie ziemniaki
1 ostra papryka
sałata
sól, pieprz

Krewetki powinny być najlepszego gatunku, pręgowane lub zielone. Krewetki umyć i delikatnie oczyścić. Krótko gotować w małej ilości wody lub na parze, aż nabior? intensywnego różowego koloru. Ostudzić, wkładając do zimnej wody. Przełożyć do miski, posypać solą i pieprzem. Wycisnąć na nie sok z limony. Posypać posiekaną cebul?. Ponownie przyprawić, polać sokiem. Podawać na li?ciach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety z jajek z warzywami


Produkty: 7 jajek
1 kajzerka
1/2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej
100 ml mleka
3 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
sól, pieprz
3 łyżki posiekanego szczypiorku
tłuszcz do smażenia Wykonanie: Warzywa gotować 3 min w osolonej wodzie, osaczyć. 6 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać, posiekać, 2 łyżki odłożyć. Kąjzerkę namoczyć w mleku na ok. 10 min, dobrze odcisnąć. Posiekane jajka włożyć do miski, dodać kajzerkę, szczypiorek, warzywa, wbić surowe jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce. Tłuszcz rozgrzać na patelni, kotlety usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatą, posypane posiekanym jajkiem.