Dzisiaj jest Poniedziałek 30 maja 2016
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki kukurydziane


CIASTO:
* 10 dkg mąki kukurydzianej
* 20 dkg mąki przennej
* jajko
* 4 łyżki oliwy
* ok. 400 ml wody
* sól

NADZIENIE:
* 2 papryki
* por
* szczypta chili,łyżeczka bazylii, sól
* 2 ząbki czosnku
* 20 dkg pomidorów
* cebula
* 2 łyżki oliwy

* Składniki ciasta wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki
* Pora i cebulę pokroić w plastry. Podsmażyć na oliwie.
* Dodać do nich pokrojoną paprykę i pomidory. Dusić przez 10 minut.
* Dodać posiekany czosnek, chili i bazylię. Doprawić solą.
* Dusić przez ok. 8 minut.
* Farsz nałożyć na naleśniki. Złożyć je na pół.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z ostrym sosem


Składniki: 30 dkg domowego makaronu lub 15 dkg spaghetti, 25 dkg zmielonej wołowiny, 1 posiekana średnia cebula, 1 - 2 cebule dymki (tylko szczypior), 2 łyżki oleju. Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka przyprawy chilli, 1 szkl. wywaru wolowego lub wody z łyżeczką rozkruszonej kostki rosołowej, 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego. Olej przyprawowy: 4 łyżki oleju, 1 roztarty ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku. Sposób przyrządzenia:
       
Makaron ugotować. Mięso posiekać z cebulą. Olej rozgrzać na gorącej patelni na dużym ogniu, włożyć mięso, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, mieszając smażyć do zrumienienia, zmniejszyć płomień, dodać chilli, miód lub cukier, mieszając smażyć na średnim ogniu 2 min. Wlać wywar, zamieszać, zmniejszyć gaz, dusić pod przykryciem 20 min; na bardzo małym ogniu. Makaron wymieszać z łyżką oleju sezamowego lub sojowego, przełożyć na czystą patelnię, mocno podgrzać, trzymając na średnim ogniu 2 - 3 min. 4 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, dodać czosnek i imbir, mieszając smażyć 15 s na średnim ogniu. Wlać do gorącej miski, rozprowadzić po ściankach. Włożyć gorący makaron do miski z olejem przyprawowym, zalać gorącym sosem, przybrać kawałkami szczypioru.