Dzisiaj jest Środa 01 października 2014
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paluszki krabowe na kwaśno


- 1 paczka (25 dag) paluszków krabowych
- olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
- 1 łyżka pasty tamaryndowej (można kupić w sklepach z żywności? orientalną)
- 1/4 szklanki wina ryżowego
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki posiekanych cebulek dymek
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka białego pieprzu

Pasta tamaryndowa sprawia, że danie jest słodko-kwaśne. Jeśli nie uda ci się jej kupić, dodaj łyżkę miodu wymieszaną z łyżką soku cytrynowego
Oczy?ć i opłucz paluszki krabowe, pokrój je na kawałki. W woku rozgrzej olej, wrzuć paluszki, smaż, aż zmieni? kolor (około 30 sekund). Os?cz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W szerokim rondlu (lub w woku) podsmaż czosnek na oleju. Dodaj paluszki krabowe, smaż 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlej pastę tamaryndową rozpuszczoną w winie oraz sos rybny. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Podgrzewaj 2 minuty, dodaj pokrojone dymki. Potrawę zdejmij z ognia, podawaj z ryżem na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz w mleku kokosowym


2 filety z dorsza
łyżka soku z limetki
40 dag różyczek brokuła
sól
pęczek cebuli
10 dag ananasa
łyżka oliwy
str?czek chili
2 dag świeżego imbiru
80 ml mleka kokosowego
80 ml bulionu warzywnego
2 łyżki curry
2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki pieprzu w ziarnach Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z limetki, odstawić na 15 min. Brokuły obgotować  w osolonej wodzie i ods?czyć. Rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone cebulki, posiekany imbir oraz chili. Wlać mleko kokosowe i bulion, doprawić curry, solą i  pieprzem. Włożyć rybę i gotować ok. 4 min. Dodać pieprz w ziarnach oraz pokrojony ananas, gotować jeszcze 2 min. Podawać z brokułami.