Dzisiaj jest Czwartek 11 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, li¶ciach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na duż± skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako ¶rodek wykrztu¶ny i przeciw dolegliwo¶ciom organów oddechowych. Działa również pobudzaj±co na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filety rybne w sosie cytrynowym (gotowane)


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 4 filety z mintaja
- morszczuka lub dorsza (mog± być zamrożone)
- sok z jednej cytryny
- cebula pokrojona na talarki
- łyżka cukru
- 2 jajka
- łyżka m±ki
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (do posypania na talerzach)

Sposób przyrz±dzania:

Do półtorej szklanki wrz±cej, osolonej wody w rondlu dodaj sok z cytryny, cebulę, cukier i włóż filety z ryby. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z m±k±, dolej do tego nieco wywaru z ryby, poł±cz z ugotowan± ryb±, po czym, mieszaj±c, zagotuj. Dopraw sol± i pieprzem. Podaj±c, możesz posypać potrawę natk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak po amerykańsku


Produkty: 1 kurczak,
1/2 l mleka,
1 z±bek czosnku,
tymianek lub bazylia,
sól,
pieprz,
3/4 szklanki m±ki,
papryka w proszku,
1 i 1/2 szklanki oleju,
1/2 kostki masła Wykonanie: Kurczaka umyć, włożyć do miski, zalać mlekiem wymieszanym z czosnkiem, tymiankiem i sol±, odstawić na 6 godz. M±kę, sól, pieprz i paprykę wsypać do foliowej torebki. Olej podgrzać w garnku lub na patelni z pokryw±, dodać masło, mocno podgrzać. Kurczaka os±czyć, podzielić na kawałki, wkładać każdy do torebki z m±k±, wstrz±sn±ć kilka razy. Kła¶ć na gor±cy tłuszcz, przykryć, smażyć ok. 8-10 min, obrócić, przykryć, smażyć przez 12 min. Os±czyć z tłuszczu. Podawać z frytkami.