Dzisiaj jest Sobota 28 marca 2015
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś na łożu z jarzyn


Składniki: 1 i 1/2 kg filetów ze świeżego łososia
opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy
cebula
szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki natki pietruszki
sok z 1 cytryny
3 łyżki masła
sól, pieprz Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Bukiet warzyw kwiatowy (bez rozmrażania), cebulę i połowę natki włożyć na dno brytfanny, oprószyć solą i pieprzem, zalać 1/2 szklanki wina. Filety ułożyć na warzywach, obłożyć masłem, posypać resztą natki. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C, skrapiając pozostałym winem.


Przepisy kulinarne - losowy

Jagnięcina w paście pistacjowo-czosnkowej i ravioli


Składniki: (6 porcji) Kotlet jagnięcy b/ k – 1 kg Pasta: Pistacje – 150 g Czosnek – 150 g Masło – 150 g Wino białe – 150 g Jałowiec Ciemny wywar – 500 ml Ravioli: Ciasto (podstawowa receptura) Borowiki – 300 g Mascarpone – 100 g Wino białe – 50 g Sól, pieprz, tymianek Papryka kolorowa – 3 szt.  
Sposób przyrządzenia: Mięso zostawić w lodówce na noc w oliwie, czosnku i rozmarynie. Mięso obsmażamy na patelni (krótko) i wkładamy do pieca o temp. 190 st. C na 5 min. Wyciągamy z pieca. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na piec na kolejne dwie minuty. Na patelni po mięsie robimy sos. Wlewamy białe wino, dodajemy zgnieciony jałowiec, czosnek. Redukujemy. Dodajemy wywar ciemny jagnięcy. Redukujemy. Zaciągamy zimnym masłem. Cedzimy. Ravioli: ciasto podstawowe. Grzyby na oleju podsmażamy z czosnkiem i tymiankiem. Studzimy. Dodajemy ser, sól, pieprz, g. Muszkatołową, parmezan. Wszystko to miksujemy. Dekoracja: - tulipan z parmezanu - różyczka z sałaty - vinegrette balsamico - świeże kwiaty - trufle pokrojone w julien