Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jajecznica na pomidorach


Składniki: - 10 jajek - puszka pokrojonych pomidorow bez skorki (lub kilka swierzych pomidorów obranych ze skorki i pokrojonych w czastki) - łyżka masła - sól - pieprz - starty na tarce ser  Wykonanie: Masło roztopić na patelni dodać pomidory podsmarzyć dodać rozbite jajka, przyprawić. Jak się biało i żółtko zetenie dodać straty na tarce ser.
Natychmiast podać na stól.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotleciki jagnięce o aromacie trawy cytrynowej


Składniki: Kotlety jagnięce - 900 g Marynata: Trawa cytrynowa - 2 szt. Sos Worcester - 75 ml Ocet balsamiczny figowy - 100 ml Oliwa cytrynowa - 50 ml Ajwar - 3 g. Primerba prowansalska - 1 łyżka Primerba włoska - 1 łyżka Kolendra - 2 g. Kardanom - 4 g. Owoce mirtu Sos: Demi- glace jagnięcy - 1 łyżeczka Marynata Wywar jarzynowy - 600 ml Sos Worcester - 100 ml Tabasco Wino czerwone - 50 ml Liście mirty Sposób przyrządzenia: Kotlety jagnięce oczyścić. Składniki marynaty wymieszać. Podgrzać, a następnie schłodzić. Do zimnej marynaty włożyć kotlety i marynować 24 godz. Po wyciągnięciu z marynaty kotlet zawinąć w folię i piec około 30 min w temp. 150° C. Wszystkie składniki sosu umieścić w naczyniu, następnie podgrzać i odparować. Na koniec przecedzić sos i doprawić.