Dzisiaj jest Poniedziałek 31 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

KOPER WŁOSKI


Południowoeuropejska bylina o łodygach prostych, liściach silnie pierzastych, kwiatach drobnych, zebranych w baldach. Jest u nas uprawiana na dużą skalę dla celów medycznych i przyprawowych, i w jednym i w drugim przypadku używa się owoców kopru.  Może być używany do kompotów, słodkich i aromatycznych sosów, a także do kapusty i buraczków ćwikłowych. We Włoszech używa się go do przyprawiania serów, we Francji - do posypywania chleba. Bardzo polecany do gotowanych kalafiorów, brokułów i ziemniaków.  Obecnie w lecznictwie używany jest koper włoski jako środek wykrztuśny i przeciw dolegliwościom organów oddechowych. Działa również pobudzająco na organy trawienia i usuwa wzdęcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż z pomidorami i czosnkiem


Składniki: - 20 dag ryżu
- łyżeczka soli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- mały por
- 4 mięsiste pomidory
- 2 łyżki oleju
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/8 litra bulionu warzywnego w kostce winiary
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka papryki z proszku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki Wykonanie: Ryż dokładnie umyj i przez 40 minut gotuj w 2 I osolonej wody. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i osącz. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dokładnie umyty por pokrój na plasterki, sparzone i obrane ze skórki pomidory przekrój na pół, usuń nasiona i twarde rdzenie i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim najpierw cebulę i czosnek, potem dodaj pory - wszystko krótko podsmaż, cały czas mieszając. Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj. Uprzednio osączony ryż wymieszaj w garnku z sosem pomidorowym, dopraw według uznania solą i papryką, a potem gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Do ryżu możesz dodać zieloną sałatę.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzybowe leczo


Produkty: - 1 szklanki startej młodej marchwi karotki,
- 1 szklanki startej młodej pietruszki,
- 1 szklanki startego młodego selera,
- 1 szklanki posiekanej zielonej papryki,
- 1 szklanki posiekanych pomidorów,
- 1 szklanki posiekanej cebuli,
- 1 szklanka oczyszczonych i posiekanych grzybów (borowiki, młode maślaczki),
- 1 szklanki wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanki Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do rondla wlać wodę i oliwę, wrzucić grzyby, marchew, pietruszkę i seler. Dusić pod przykryciem ok. 7 min. Dodać paprykę, wymieszać i dusić razem 3 min. Dodać pozostałe składniki i dusić jeszcze ok. 5 min. Ramę Cremefine dokładnie wymieszać z mąką, dodać do potrawy. Zagotować. Doprawić do smaku.  Przed podaniem posypać natką pietruszki.