Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielona sałata z szynką


SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (średniej wielkości) 10 dag szynki 10 dag żółtego sera 10 dag zielonego ogórka 2 jajka majonez ketchup sól pieprz WYKONANIE: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę i żółty ser pokroić w paski. Zielony ogórek pokroić w tzw. trójkąty. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i każde z osobna pokroić w pionie na sześć części. Sałatę rozłożyć na dwa duże talerze. Na sałacie rozłożyć pokrojoną szynkę, żółty ser, zielony ogórek, jajka. Wierzch sałaty udekorować majonezem i ketchupem. Posypać solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ROLADKI Z DAKTYLAMI


Składniki 1/2 pęczka natki pietruszki, 10 dag twarogu, 8 suszonych daktyli z pestkami, 8 sznycli z indyka, 8 plasterków szynki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 duże cebule, 800 ml rosołu drobiowego       Etapy przygotowania 1. z daktyli usunąć pestkę tak, dy w owocu powstała dziurka. Twaróg rozrobić z posiekaną natką, przyprawić solą i pieprzem. Wypełnić dziurę po pestce. 2. Mięso rozbić, przyprawić, na każdy sznycel dać plaster szynki i daktyl. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. 3. Rozgrzać olej, podsmażyć roladki na złoty kolor. Wyjąć je. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, podlać rosołem. Włożyć roladki i dusić ok. 20 min. 4. Ponownie wyjąć roladki, sos zagęścić, doprawić do smaku. Podawać z zieloną sałatą i pomidorami!

Przepisy kulinarne - losowy

Cytrynowy pstrąg w liściach kukurydzy


Składniki: Pstrąg w całości Marynata: olej, białe wino, sok z cytryny, przyprawa do ryb, przyprawa grillowa ziołowa, oliwa z oliwek Koper - kilka całych gałązek Cebula Cytryna Liście kukurydzy Limonka Świeże zioła Papryka pepperoni Żółty ser, czosnek Tosty  
Sposób przyrządzenia: Pstrąga marynować około 5 godzin. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle, dodać gałązki kopru i nafaszerować tym pstrąga. Naciąć skórę ryby i włożyć pod nią półplasterki cytryny. Grillować na wolnym ogniu około 25 minut wciąż obracając. Podawać w grillowanych liściach kukurydzy z koszyczkiem z limonki ze świeżymi ziołami i papryką pepperoni oraz tostami z warstwą startego żółtego sera zmieszanego z czosnkiem.