Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielona sałata z szynk±


SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (¶redniej wielko¶ci) 10 dag szynki 10 dag żółtego sera 10 dag zielonego ogórka 2 jajka majonez ketchup sól pieprz WYKONANIE: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę i żółty ser pokroić w paski. Zielony ogórek pokroić w tzw. trójk±ty. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i każde z osobna pokroić w pionie na sze¶ć czę¶ci. Sałatę rozłożyć na dwa duże talerze. Na sałacie rozłożyć pokrojon± szynkę, żółty ser, zielony ogórek, jajka. Wierzch sałaty udekorować majonezem i ketchupem. Posypać sol± i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz w żółtym sosie


Składniki 1/2 kg. dorsza,
 
3/4 szkl. ¶mietanki 18%,
 
3 łyż. m±ki,
 
3,5 łyż. m±ki ziemniaczanej, cytryna,
 
2 łyż. delikatu do ryb,
 
bazylia, oregano, szafran (lub kurkuma) olej, sól.  Sposób wykonania Rybę pokroić na kawałki , posolić, skropić cytryn±, natrzeć przyprawami(oprócz szafranu). Zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień obtoczyć w m±ce pszennej wymieszanej z 3 łyż. m±ki ziemniaczanej. Obsmażyć na rumiano. Wymieszać ¶mietankę z reszt± m±ki, szafranem, posolić. Dolać 1/2 szkl. przegotowanej wody, rozmieszać. Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania, polać sosem, zapiekać ok. 15-20 min. Podawać z dowoln± surówk±.  


Przepisy kulinarne - losowy

Winna galaretka z brzoskwiniami


SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 500 ml słodkiego, białego wina galaretka o smaku brzoskwiniowym 150- 200 ml ¶mietany kremówki duża łyżka cukru pudru WYKONANIE: W rondlu zagotować wino i wsypać zawarto¶ć torebki, a następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć, przekroić i wyj±ć pestki. Pokroić na plastry i włożyć do pucharków, a następnie zalać winn± galaretka i odstawić do lodówki na około 1,5 h. ¦mietanę ubić z cukrem i nakładać na gotow± galaretkę.