Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielona sałata z szynką


SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (średniej wielkości) 10 dag szynki 10 dag żółtego sera 10 dag zielonego ogórka 2 jajka majonez ketchup sól pieprz WYKONANIE: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę i żółty ser pokroić w paski. Zielony ogórek pokroić w tzw. trójkąty. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i każde z osobna pokroić w pionie na sześć części. Sałatę rozłożyć na dwa duże talerze. Na sałacie rozłożyć pokrojoną szynkę, żółty ser, zielony ogórek, jajka. Wierzch sałaty udekorować majonezem i ketchupem. Posypać solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron linguine alla San Remo


300 g makaronu linguine (długi, wąski, płaski makaron)
50 g czarnych oliwek
80 g Pesto z Rucoli Conte de Cesare
40 g sera parmezan utartego
1 łyżka Oliwy z oliwek z bazyli? Conte de Cesare
szczypta soli
Przygotowanie
Oliwki pokroić na małe krążki, poł?czyć z pesto i oliwą, parmezanem i solą. Ugotować makaron i dokładnie wymieszać z przygotowanym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowany dorsz ze słoniną


SKŁADNIKI: * 800 g filetów z dorsza * 4 łyżeczki soku z cytryny * 4 cienkie plasterki bekonu * 2 łyżki masła * 1 pęczek pietruszki * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: Rybę pokroić na 4 jednakowe porcje. Mięso opłukać, osuszyć, usunąć ości i obficie skropić sokiem z cytryny. Bekon podsmażyć bez tłuszczu do chrupkości. 4 kawałki folii aluminiowej o wymiarach 40 x 40 cm wysmarować na środku tłuszczem i posypać siekaną natką pietruszki. Porcje dorsza ułożyć na kawałkach folii, posypać wiórkami maślanymi, posolić i przyprawić pieprzem. Na wierzchu ułożyć bekon. Porcje zawinąć, łącząc ze sobą krawędzie folii. Paczuszki włożyć do grilla. Upieczoną rybę ułożyć na podgrzanych talerzach, polać powstałym podczas pieczenia sosem i natychmiast podawać.