Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielona sałata z szynką


SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (średniej wielkości) 10 dag szynki 10 dag żółtego sera 10 dag zielonego ogórka 2 jajka majonez ketchup sól pieprz WYKONANIE: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę i żółty ser pokroić w paski. Zielony ogórek pokroić w tzw. trójkąty. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i każde z osobna pokroić w pionie na sześć części. Sałatę rozłożyć na dwa duże talerze. Na sałacie rozłożyć pokrojoną szynkę, żółty ser, zielony ogórek, jajka. Wierzch sałaty udekorować majonezem i ketchupem. Posypać solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z ciecierzycy i selera naciowego


Produkty: ciecierzyca
seler naciowy
olej słonecznikowy
pieprz i asofetida (lub suszona cebula) Wykonanie: ciecierzyca, seler naciowy, olej słonecznikowy, pieprz i asofetida - zmiksowac.
chlebek razowy posmarowany pasta, do tego kapusta pekinska.    

Przepisy kulinarne - losowy

Solone jaja (przysmak berlinski)


Porcja na 12 sztuk. Czas przygotow. 30 min + 2 dni
12 jaj,
100 g soli,
lyzka ziaren pieprzu,
lyzka ziaren gorczycy,
2 gozdziki,
2 cebule,
musztarda,
olej,
sos tabasco,
2 liscie laurowe.

1. 1,5 l wody zagotowac z przyprawami, zostawic do ostygniecia.
2. Jaja gotowac 10 min razem z nie obrana cebula. Po ugotowaniu zalac woda. Nastepnie drewniana lyzka delikatnie potluc ich skorupki, nie zdejmujac ich z
jajek.
3. Jaja ulozyc w wysokim naczyniu szklanym i zalac zimna solanka. Zostawic
przynajmniej na 2 dni.
4. Przed spozyciem jaja obrac, przeciac na polowe, wyjac zoltko. Na dno wglebienia w bialku wlozyc drobno pokrojona cebule wymieszana z musztarda, octem
winnym, olejem i tabasco. Zoltko wlozyc wypukla strona na zewnatrz.
5. Podawac z ciemnym chlebem z maslem w charakterze przekaski.