Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielona sałata z szynką


SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (średniej wielkości) 10 dag szynki 10 dag żółtego sera 10 dag zielonego ogórka 2 jajka majonez ketchup sól pieprz WYKONANIE: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę i żółty ser pokroić w paski. Zielony ogórek pokroić w tzw. trójkąty. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i każde z osobna pokroić w pionie na sześć części. Sałatę rozłożyć na dwa duże talerze. Na sałacie rozłożyć pokrojoną szynkę, żółty ser, zielony ogórek, jajka. Wierzch sałaty udekorować majonezem i ketchupem. Posypać solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krokiety z farszem grzybowo-jajecznym


Składniki Na ciasto naleśnikowe: • 1 jajko + 1 szklanka mąki • + pół szklanki wody + pół szklanki mleka + sól (szczypta) 
Farsz: • 3 jajka • 0,5 kg pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • Olej do smażenia • 1 jajko+bułka tarta do panierki
Etapy przygotowania 1. Ze składników na naleśniki robimy ciasto, smażymy ale krótko, żeby nie bły twarde i łatwo dawały się zwinąć. Jeśli chcemy zrobić większą ilość wystarczy składniki ciasta podwoić.
2. Jajka gotujemy na twardo, siekamy w drobną kosteczkę.
3. Pieczarki i cebulkę siekamy drobno i dusimy na łyżce oleju. Nie podlewamy wodą, tylko odparowujemy sok, który puściły grzyby. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
4. Mieszamy grzyby z jajkami, jeśli farsz jest za suchy to dolewamy trochę oleju. 5. Nakładamy farsz na naleśniki i składamy krokiety.
6. Jajko rozkłócamy na talerzyku. Złożone naleśniki panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy z każdej stony na złoto. Podajemy z czerwonym lub grzybowym barszczykiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel porzeczkowy


Składniki:20 dag porzeczek mieszanych (czerwonych i czarnych),
1/2 szklanki zimnej wody,
12 dag cukru,
1/2 litra wody,
4 dag mąki ziemniaczanej.

 
Sposób przyrządzenia:        Porzeczki przebrać, starannie opłukać pod prądem bieżącej wody, osączyć, oberwać jagody. Do wrzącej wody włożyć porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przez sito, przelewając je wywarem. Do przecieru dodać cukier, silnie zagrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlewać powoli do wywaru, mieszając zagotować, odstawić i przestudzić. Przestudzony kisiel wyporcjować, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzył się "kożuch", ostudzić. Kisiel ten można podawać ze słodzonym mlekiem.