Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenno- letnia sałatka z soczewicą


SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gałązka koperku do przybrania WYKONANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, cebulę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, a sałatę porwać na kawałki Do miski wsypać soczewicę bez zalewy, dodać marchew, cebulę i rzodkiewkę, oprószyć solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Polać sałatkę jogurtem i udekorować koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta zbożowa z pieczarkami


Składniki

• pół szklanki ziarna pszenicy • pół szklanki ziarna żyta • 5 pieczarek • 2 cebule • 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno • tymianek • pietruszka, sól
Etapy przygotowania

1. Ugotować ziarna do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Połączyć z ugotowanymi ziarnami i zmielić. Doprawić przyprawami do smaku. 2. Kanapki posmarowane pastą można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką

Przepisy kulinarne - losowy

Dżem wiśniowo-malinowy


1 kg malin,
75 dag wydrylowanych wiśni,
 1,5 kg cukru żelującego,
 sok z jednej cytryny Maliny przebrać, zgnieść. Wiśnie zemleć lub zmiksować, włożyć do rondla, wymieszać z malinami, cukrem i sokiem z cytryny. Postawić rondel na dość dużym ogniu i, wciąż mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć nieco ogień i, mieszając, gotować kilka minut lub według wskazówek podanych na opakowaniu cukru. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknąć i ustawić na ściereczce do góry dnem.