Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenno- letnia sałatka z soczewic±


SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gał±zka koperku do przybrania WYKONANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, cebulę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, a sałatę porwać na kawałki Do miski wsypać soczewicę bez zalewy, dodać marchew, cebulę i rzodkiewkę, oprószyć sol± i pieprzem i dobrze wymieszać. Polać sałatkę jogurtem i udekorować koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jagnię po norwesku


Składniki : Mięso z jagnięcia lub baranina kapusta pieprz czarny cały (dużo by zabić posmak jagnięciny) goraca woda sól Sposób przygotowania: Pokroić kapustę w ćwiartki, położyć na dno garnka tak, by zakryło prawie całe dno, potem kła¶ć mięso, pieprz, sól i znowu kapustę, mięso, pieprz, sól, kapustę itd. Ostatnia warstwa to kapusta i sól. Podawać do gotowanych na cało ziemniaków (w mundurkach - łupinach). Gotować ok. 3 h; mieszać tylko 2 - 3 razy i to bardzo powoli.


Przepisy kulinarne - losowy

Faworki bez jajek dla alergika


(dla dziecka od 24 . miesi±ca) Składniki:
* O,5 szkl. piwa jasnego mocnego
* jedna kostka margaryny bezmlecznej
Maryna
* 3 szkl. m±ki pszennej poznańskiej
Przygotowanie:
Do m±ki utrzeć na tarce zimn± margarynę, dodać piwo i ciasto wyrobić, w razie potrzeby dosypać m±ki lub dodać piwo. Ciasto zostawić na noc w lodówce. Rano wyj±ć, rozwałkować i piec ciastka z dżemem lub smażyć jak faworki. Ciasto jest wydajne, na spróbowanie wystarczy połowa porcji, na imprezkę raczej cała.