Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenno- letnia sałatka z soczewicą


SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gałązka koperku do przybrania WYKONANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, cebulę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, a sałatę porwać na kawałki Do miski wsypać soczewicę bez zalewy, dodać marchew, cebulę i rzodkiewkę, oprószyć solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Polać sałatkę jogurtem i udekorować koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szwedzka Zupa z mielonego


Składniki 1 paczka mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 40 dag 2 cebule kostka 2 marchewki- wiórki 2 pietruszki- wiórki 2 pory- krojone 1 seler mały - wiórki 4 ziemniaki- plasterki 2 kostki bulionowe wołowe tymianek, sól, pieprz, przyprawa czosnkowa  Wykonanie Mięso smażymy , sól,  pieprz. Dodajemy cebulkę mieszamy, dodajemy 1 litr wody. Wsypać warzywa i gotować 10 min. Dodać 2 kostki bulionu, a potem ziemniaki. Jak ziemniaki będą miękkie to przyprawić tymiankiem .


Przepisy kulinarne - losowy

Efektowny deser na letnie okazje


SKŁADNIKI: CIASTO BISZKOPTOWE: - 1 i 1/3 szklanki luksusowej mąki pszennej - 8 sporych świeżych jaj - 8 łyżek cukru pudru - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka soku z cytryny - masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania formy. DODATKOWO: - szklankA lekko posłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny. KREM: - 5 jaj - szklanka cukru - 35 dag masła - sok z półtorej cytryny - 20 dag truskawek. WIERZCH: - 75 dag dojrzałych niedużych truskawek - opakowanie galaretki truskawkowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Przesiej mąkę przez sitko do talerza. 2. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nie odkładaj tego na potem, bo ciasto biszkoptowe trzeba wstawić do piekarnika zaraz po zrobieniu. 3. Jaja umyj i osusz. 4. Ustaw półkę, na której potem postawisz ciasto, w połowie wysokości piekarnika. 5. Weź się do rozbicia jaj i oddzielenia żółtek od białek. Rób to nad miską - białka spłyną wprost do niej, a żółtka przekładaj do miseczki. 6. Łatwiej i szybciej ubijesz pianę mikserem, ale zrobiona ręcznie wyjdzie bardziej puszysta. 7. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier. 8. Teraz włącz piekarnik, ustawiając pokrętło termostatu na 160° C. 9. Rozmąć widelcem żółtka i powolutku wlej je do piany, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywając mieszania, wlej sok z cytryny i aromat, a na końcu porcjami wsyp mąkę. 10. Wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie - ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. 11. Przełóż ciasto do przygotowanej formy (powinno wypełniać co najwyżej 2/3 jej wysokości) i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 min. 12. Jeśli wierzch ciasta szybko się zrumieni, dopiekaj je przykryte folią aluminiową. 13. Zostaw je na kwadrans w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Potem przełóż na deskę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. 13. Przyrządź galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw, by wystygła. 14. Potem starannie wypłucz owoce i zostaw je w durszlaku lub sicie, by obeschły.15. Do czystej dużej miski wbij całe jaja i wsyp cukier. 16. Ustaw miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą i rózgą lub mikserem ustawionym na najmniejsze obroty ubij składniki na pulchną, gęstą masę. 17. Zdejmij miskę z garnka, szybko wstaw w większe naczynie z zimną wodą i ubijaj, aż masa całkiem wystygnie. 18. Następnie utrzyj masło na puch i, dalej ucierając, dodawaj po łyżce kogel- mogel. 19. Pod koniec ucierania wlej aromat i przypraw krem do smaku sokiem z cytryny. 20. Z osączonych truskawek usuń szypułki. Owoce przeznaczone do kremu pokrój na ćwiartki lub w plastry. 21. Upieczony i ostudzony biszkopt odwróć, przekrój na trzy blaty. 22. Jeden nasącz 1/3 przygotowanej herbaty, ułóż na dnie tortownicy, posmaruj połową mniejszej części kremu. 23. Na tej warstwie ułóż połowę pokrojonych truskawek i rozsmaruj pozostałą część tej porcji kremu. Przykryj drugim blatem i dokładnie powtórz te same czynności. 24. Na trzecim krążku ciasta rozsmaruj 2/3 największej porcji kremu, na wierzchu rozłóż owoce, po czym dokładnie zapnij obręcz tortownicy. 25. Teraz delikatnie zalej truskawki tężejącą galaretą i ostrożnie wstaw tort do lodówki. 26. Gdy galareta stężeje, wyjmij go, przełóż na paterę, posmaruj pozostałym kremem boki i jeszcze na 15 min wstaw tort do lodówki.