Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenno- letnia sałatka z soczewicą


SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gałązka koperku do przybrania WYKONANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, cebulę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, a sałatę porwać na kawałki Do miski wsypać soczewicę bez zalewy, dodać marchew, cebulę i rzodkiewkę, oprószyć solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Polać sałatkę jogurtem i udekorować koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapka drobiowa


Składniki: 4-5 plastrów z piersi kurczęcia (pieczonego lub z grilla) 3 korniszony 1 kromka chleba z pełnej mąki upieczonego w formie skrzynkowej masło 2- 3 listki sałaty 2  łyżki borówek ze słoika Sposób przyrządzania: 1. Pierś pokroić w poprzek włókien na plasterki. 2. Ogórek drobno posiekać. 3. Chleb posmarować masłem, obłożyć umytą sałatą i plasterkami pieczeni, które powinny na siebie nachodzić. 4. Obsypać pokrojonym ogórkiem i borówkami.


Przepisy kulinarne - losowy

Krem bawarski z orzechami


Produkty: - 2 szklanki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 15 dag drobnego cukru
- 12 g żelatyny w listkach
- 250 ml śmietany (Rama do ubijania)
- 8 dag mielonych orzechów Wykonanie: Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wlej całośc do większego garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Namocz listki żelatyny w odrobinie ciełej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek. Posyp orzechami