Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenno- letnia sałatka z soczewicą


SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gałązka koperku do przybrania WYKONANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, cebulę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, a sałatę porwać na kawałki Do miski wsypać soczewicę bez zalewy, dodać marchew, cebulę i rzodkiewkę, oprószyć solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Polać sałatkę jogurtem i udekorować koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik dietetyczny


SKŁADNIKI: 1 kg białego sera 0,5 kostki masła, 2 galaretki, 1 galaretka bez cukru dowolne owoce rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana Do przybrania: 0,5 l śmietany, 1 czubata łyżka cukru
ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Ser dwukrotnie zmielić, dodać roztopione i przestudzone masło. Galaretkę zalać 3/4 szkl wody, po 10 min podgrzać ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Jak przestygnie dodać do sera, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać, przełożyć do formy tortowej, wstawić do lodówki. 2. Galaretkę i galaretkę bezcukrową zalać 3 szkl wody, jak żelatyna namięknie podgrzać mieszając. odstawić do całkowitego wystygnięcia. 3. Owoce pokroić (podzielić) na kawałki, ułożyć na masie serowej, zalać niewielką ilością galaretki, wstawić do lodówki aż galaretka stężeje (zapobiegnie to wypływaniu owoców), zalać resztą galaretki, wstawić do lodówki do następnego dnia. Podawać z bitą śmietaną. 4. Można zrezygnować z masła; może być serek homogenizowany. 

Przepisy kulinarne - losowy

Wędzony łosoś z chrzanową bitą śmietaną


Składniki: 200 g wędzonego łososia w plasterkach, 1/4 l słodkiej śmietanki, szczypta cukru, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka soku z cytryny, sól. Sposób przyrządzania: Plasterki łososia ułożyć łuskowato na półmisku lub drewnianej deseczce tuż przed podaniem. Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Śmietanę z chrzanem dobrze schłodzić i podawać w szklanej salaterce. Najlepszym dodatkiem będą grzanki z masłem.