Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenno- letnia sałatka z soczewicą


SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gałązka koperku do przybrania WYKONANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, cebulę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, a sałatę porwać na kawałki Do miski wsypać soczewicę bez zalewy, dodać marchew, cebulę i rzodkiewkę, oprószyć solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Polać sałatkę jogurtem i udekorować koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Stos – Màglyarakàs


Składniki • 5 czerstwych bułek • 400 ml mleka • 250 g cukru • 100 ml białego wina • 3 jaja • 250 g jabłek • 80 g masła • 20 g rodzynek • 20 g orzechów • 20 g tarej bułki, cynamon • 1 łyżka marmoladki morelowej Etapy przygotowania 1. Bułki pokroić w kromki. W przegotowanym i wystudzonym mleku rozmącić żółtka, wsypać 100 g cukru, rodzynki, masło wszystko dobrze wymieszać i namoczyć kromki bułki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i układać namoczone kromki bułki, druga warstwa jabłka utarte na jarzynówce posypane cukrem i cynamonem, następnie pokruszone orzechy – przykrywamy nastepnymi kromkami. Skrapiamy winem alternatywnie rumem i pieczemy w piekarniku na małym ogniu ( 160 st) 25 min. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru, pod koniec ubijania dodajemy marmoladkę morelową . Układamy pianę na wierzchu stosu i zapiekamy do momentu zrumienienia piany. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Przepisy kulinarne - losowy

Kompot wigilijny


Składniki:
- 5 dkg suszonych śliwek - polskich,
- 5 dkg suszonych jabłek,
- 3 dkg suszonych gruszek,
- 3 dkg moreli,
- 20 dkg cukru,
- goździki,
- cynamon,
- 1 dobrze umyta cytryna. Sposób przyrządzania:
1) Owoce namoczyć na noc w sporym naczyniu. 2) Nastawić 3 litrowy garnek z wodą na ogień. Wypłukać namoczone owoce i włożyć je do garnka. Dorzucić kilka goździków i kawałek cynamonu. 3) Gotować ponad 1 godz. Dodać cukier i pokrojoną w plasterki cytrynę wraz ze skórką. 4) Sprawdzamy smak kompotu. Dodajemy jeszcze cukier i cytrynę jeśli to konieczne. Najlepszy w smaku jest jednocześnie słodki i kwaśny.