Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenne minestrone


SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej, - 60 dag wyłuskanego zielonego groszku, - 100 ml oliwy z oliwek, - 2 kostki rosołowe, - ew. sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Karczochy obieramy z zewnętrznych liści, przycinamy spiczaste końcówki, myjemy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy do miski z wodą i sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Szparagi obieramy, odcinamy twarde części i myjemy. Bób wyłuskujemy z łupin, cebulę obieramy i grubo kroimy, ziemniaki oskrobujemy i myjemy. Szynkę kroimy w paseczki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy resztę oliwy, kostki rosołowe i tyle wody, aby przykryła całość. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualnie solimy do smaku. Przed podaniem można polać oliwą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Strudel z czereśniami prosto z Austrii


Składniki • 25 dag mąki • 1 jajko • 180 ml wody • sok z 1/2 cytryny • szczypta soli • 1/2 kg czereśni (poza sezonem mogą być wiśnie ze słoika) • 15 dag cukru • 15 dag włoskich orzechów • 10 dag masła • skórka z 2 cytryn • 2 łyżki bułki tartej Sos:  250 ml mleka, 1 laska wanilii, 3 żółtka, 3 dag cukru pudru Etapy przygotowania 1. Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z jajkiem, solą, sokiem i wodą. Ciasto wyrabiaj rękami około 5 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (mocno klei się do ręki), dodaj jeszcze odrobinę mąki. Rozłóż na blacie duży kawałek płótna i obsyp je mąką. Na płótno wyłóż ciasto i rozwałkuj tak cienko, aby było widać wzór na materiale. Przykryj na 15 minut wilgotną ściereczką. 2. Wydrylowane czereśnie wymieszaj z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. 3. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp czereśniami i bułką tartą.

Przepisy kulinarne - losowy

Polędwica cielęca grillowana z paprykową salsą


Składniki • 4 plastry polędwicy cielęcej   Przyprawy:   • sól • pieprz czarny mielony • pieprz cytrynowy • rozmaryn tarty • papryka słodka mielona   Salsa paprykowa:   • 1/2 czerwonej papryki • 1 łyżka soku z limonki • 3 łyżki oliwy • pół łyżeczki sosu ostrygowego • pół łyżeczki sosu sojowego • sól • pieprz czarny mielony • szczypta chilli czerwonego • szczypta cukru   • oliwa do posmarowania mięsa Etapy przygotowania 1. Każdy plaster mięsa delikatnie rozbijamy, smarujemy oliwą i mocno przyprawiamy. Grillujemy z każdej strony na złocisty kolor. 2. Przygotowujemy salsę: Oczyszczoną paprykę drobniuteńko kroimy w kosteczkę. Dolewamy wszystkie powyższe składniki salsy do papryki i mieszamy. 3. Grillowaną polędwicę podajemy na gorąco polaną salsą paprykową. Serwujemy do niej pieczywo czosnkowe z grilla.