Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenne minestrone


SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej, - 60 dag wyłuskanego zielonego groszku, - 100 ml oliwy z oliwek, - 2 kostki rosołowe, - ew. sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Karczochy obieramy z zewnętrznych liści, przycinamy spiczaste końcówki, myjemy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy do miski z wodą i sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Szparagi obieramy, odcinamy twarde części i myjemy. Bób wyłuskujemy z łupin, cebulę obieramy i grubo kroimy, ziemniaki oskrobujemy i myjemy. Szynkę kroimy w paseczki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy resztę oliwy, kostki rosołowe i tyle wody, aby przykryła całość. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualnie solimy do smaku. Przed podaniem można polać oliwą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Risotto prowansalskie z ziołami i czosnkiem


Składniki 320 g ryżu 2 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek oleju 3 szklanki bulionu jarzynowego szczypta szafranu lub kurkumy pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanej zieleniny 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie Czosnek i cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wsypać ryż, smażyć, mieszając, przez 3-4 min. Wlać 2 szklanki gorącego bulionu, dodać przyprawy. Przykryć, gotować 40 min podlewając bulionem. Odstawić na 5 min. Dodać zieleninę i ser, wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak zapiekany w miodzie


Produkty: •  Kurczak cały - ok 1,5 kg
  
•  sól
  
•  słodka papryka
  
•  curry
  
•  ostra papryka
  
•  czosnek (może być granulowany)
   Etapy przygotowania 1.  Zostawić - najlepiej na noc w lodówce, lub na kilka godzin w temperaturze pokojowej, dokładnie natartego wszystkimi przyprawami. Przed włożeniem do piekarnika podlac 1,5 szklanką wody. Kurczaka piec w temperetaurze 200 st.C pod przykryciem.
    
2.  Po godzinie zdjąć przykrywkę i piec ok. 15 min. Gdy się lekko zrumieni polać wąskim strumieniem miodu o łagodnym smaku (akacjowy, lipowy, akacjowo-malinowy, wielokwiatowy, absolutnie nie gryczany lub spadziowy - te są zbyt ostre w smaku). Piec około 8 minut aż skórka będzie błyszcząca, chrupiąca i jasnobrązowa.