Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenne minestrone


SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej, - 60 dag wyłuskanego zielonego groszku, - 100 ml oliwy z oliwek, - 2 kostki rosołowe, - ew. sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Karczochy obieramy z zewnętrznych liści, przycinamy spiczaste końcówki, myjemy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy do miski z wodą i sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Szparagi obieramy, odcinamy twarde części i myjemy. Bób wyłuskujemy z łupin, cebulę obieramy i grubo kroimy, ziemniaki oskrobujemy i myjemy. Szynkę kroimy w paseczki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy resztę oliwy, kostki rosołowe i tyle wody, aby przykryła całość. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualnie solimy do smaku. Przed podaniem można polać oliwą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rosół rosyjski


SKŁADNIKI: * 1 świeży kurczak * 2 litry wody * 2 łyżki masła * 1 marchewka obrana i pokrojona * 1 obrana marchewka * ½ łodygi selera naciowego * 1 cebula pokrojona w plastry * 1 por pokrojony wzdłuż (biała część) * ¼ małego buraka ćwikłowego * 1 ząbek czosnku * 2 gałązki natki pietruszki * 1 liść laurowy * szczypta cukru * sól, mielony pieprz do smaku WYKONANIE: Kurczaka dokładnie umyć. Podzielić na ćwiartki. W dużym garnku zalać kurczaka zimną wodą i powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Bardzo dokładnie zbierać powstającą brunatną piane (odszumować). Dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ząbek czosnku, cała marchewkę, buraka. Zmniejszyć płomień palnika tak aby rosół powolutku się gotował. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozdrobnione jarzyny, lekko obsmażyć mieszając. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do wywaru. Gotować około 2 godzin. Przyprawić do smaku. Przecedzić na drobnym sicie. Podawać z makaronem domowym, pokrojonym w słupki ugotowanym kurczakiem, ozdobione pokrojoną w kostkę ugotowaną cała marchewka i posiekaną natką pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Cebula bez łez


Należy zwrócić uwagę by zarówno deska, jak i nóż którymi kroimy były stale wilgotne. Świeża cebula jest zawsze ostrzejsza niż składowana przez jakiś czas, toteż bez kilku łez zapewne się nie obędzie. Jedyna rada, to nie nachylać się nad krojoną cebulą. Gdy tułów i głowę odchylimy nieco do tyłu, to większość związków aromatycznych unoszących się do góry ominie nasze oczy.