Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenne minestrone


SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej, - 60 dag wyłuskanego zielonego groszku, - 100 ml oliwy z oliwek, - 2 kostki rosołowe, - ew. sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Karczochy obieramy z zewnętrznych liści, przycinamy spiczaste końcówki, myjemy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy do miski z wodą i sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Szparagi obieramy, odcinamy twarde części i myjemy. Bób wyłuskujemy z łupin, cebulę obieramy i grubo kroimy, ziemniaki oskrobujemy i myjemy. Szynkę kroimy w paseczki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy resztę oliwy, kostki rosołowe i tyle wody, aby przykryła całość. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualnie solimy do smaku. Przed podaniem można polać oliwą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łazanki z szynką


Składniki 400 g makaronu wstążki 300 g gotowanej szynki 1 cebula 5 łyżek masła 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do formy  Sposób wykonania Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by był niezbyt miękki. Odcedzić, przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Stopić 2 łyżki masła, przesmażyć cebulę na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Makaron wymieszać z cebulą i szynką, przełożyć do naczynia. Jajka roztrzepać ze śmietaną, łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Zalać makaron. Wstawić do piekarnika. Zapiekać 30 min w temp. 200° C. Resztę masła pokroić w wiórki, ułożyć na makaronie. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec jeszcze 10 min. Podawać z sałatą i pomidorami przyprawionymi ziołami. 


Przepisy kulinarne - losowy

Pizza ziemniaczana


Składniki • 0,5 kg mąki, sól, cukier, jajko, mleko,
• 2 saszetki drożdży suszonych
• 2 ziemniaki, ser żółty, mała cebula       Etapy przygotowania 1. Robię ciasto: wsypuję mąkę do miski. Dodaję szczyptę soli i szczyptę cukru. Wsypuję drożdże. Dodaje jajko. Dolewając mleko wyrabiam ciasto. 2. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, rozwałkowuję je na grubość ok 0,5 cm i układam na formie do pieczenia. 3. Ser zcieram na tarce. Ziemniaki zcieram na terce na cieniutkie plasterki. Cebulke kroję na cienkie paseczki. Wkłądam ciasto do piekarnika na ok. 20 min. Podsmażam cebulkę. 4. Kiedy ciasto jest trochę podpieczone posypuję dość obficie startym serem. Po 3-5 min, posypuję pizzę plasterkami ziemniaków i cebuli. Posypuje pieprzem i solą i wkładam dp piekarnika na kolejne 10 min. Wyjmuję z piekarnika kiedy ziemniaczki są chrupiące.