Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenne minestrone


SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej, - 60 dag wyłuskanego zielonego groszku, - 100 ml oliwy z oliwek, - 2 kostki rosołowe, - ew. sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Karczochy obieramy z zewnętrznych liści, przycinamy spiczaste końcówki, myjemy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy do miski z wodą i sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Szparagi obieramy, odcinamy twarde części i myjemy. Bób wyłuskujemy z łupin, cebulę obieramy i grubo kroimy, ziemniaki oskrobujemy i myjemy. Szynkę kroimy w paseczki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy resztę oliwy, kostki rosołowe i tyle wody, aby przykryła całość. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualnie solimy do smaku. Przed podaniem można polać oliwą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kuropatwy w sosie szampańskim


Składniki:4 młode kuropatwy,
15 dkg gęsiej wątróbki,
8 dkg masła,
10 dkg drobnych pieczarek (tylko kapelusze),
4 plasterki słoniny wędzonej,
4 kromki pieczywa,
1/2 szkl. śmietanki,
1/2 szkl. wytrawnego szampana,
1 - 3 łyżek koniaku,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Oczyszczone i wypatroszone kuropatwy umyć, osączyć, natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem.
        Wątróbkę drobno posiekać, koniak wlać do chochli, ostrożnie podpalić, wylać na wątróbkę i odłożyć na godzinę, aby dojrzała (kilkakrotnie ją mieszać, potrząsając naczyniem). Następnie osączyć wątróbkę i nałożyć ją do wnętrza tuszek. Związać nóżki, skrzydełka założyć na grzbiet, piersi obłożyć plasterkami słoniny i przewiązać nitką. Rozgrzać 5 dkg masła, przysmażyć kuropatwy, po czym dodać umyte pieczarki, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu, uzupełniając odparowany sok niewielką ilością wody. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, przysmażyć kromki pieczywa, ułożyć je na ogrzanym talerzu. Na każdej kromce umieścić porcję pieczarek, na nich po kuropatwie. Całość odstawić w ciepłe miejsce. Sok spod pieczeni połączyć z szampanem, zagotować, odparować, dodać łyżkę masła oraz śmietankę, podgotować. Gotowym sosem polać kuropatwy i od razu podawać.
        Jest to niezwykle smaczne danie, jednak dość kosztowne, dlatego polecam na szczególne okazje.

Przepisy kulinarne - losowy

Biała kiełbasa po kujawsku


1 kg białej kiełbasy
li?ć laurowy
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
sól
szczypta pieprzu
szczypta cukru
łyżka mąki
łyżka soku cytrynowego sos:
duża cebula
3 łyżki masła
3 łyżki tartego chrzanu
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
żółtko Zagotować ok. 1l  wody ze szczypt? soli, zielem angielskim i pieprzem. Przykryć, gotować na małym ogniu ok. 5 min. Garnek odkryć, włoży kiełbasę, gotować ok. 12 min. Zostawić na kilka minut w gor?cym wywarze. Szklankę wywaru przecedzić przez gęste sitko. Cebulę drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, oprószyć m?ką, wymieszać, wlać przecedzony wywar. Ci?gle mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, odrobiną cukru. Dodać chrzan i ?mietanę, podgrzać. Do gorącego sosu dodać pokrojoną na porcję kiełbasę. Podawać z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.