Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenne minestrone


SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej, - 60 dag wyłuskanego zielonego groszku, - 100 ml oliwy z oliwek, - 2 kostki rosołowe, - ew. sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Karczochy obieramy z zewnętrznych liści, przycinamy spiczaste końcówki, myjemy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy do miski z wodą i sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Szparagi obieramy, odcinamy twarde części i myjemy. Bób wyłuskujemy z łupin, cebulę obieramy i grubo kroimy, ziemniaki oskrobujemy i myjemy. Szynkę kroimy w paseczki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy resztę oliwy, kostki rosołowe i tyle wody, aby przykryła całość. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualnie solimy do smaku. Przed podaniem można polać oliwą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza hawajska


Składniki CIASTO:
1 kg mąki pszennej typu 550
• ok. 2 szklanek wody
• 4 dkg drożdży świeżych
• 2 jaja , sól
NADZIENIE:
1 puszka ananasów , 2ząbki czosnku
• 30 dkg żółtego sera (twardego) lub mozzarella, przecier pomidorowy
• 10 dkg szynki w plastrach lub 10 dkg salami w cienkich plastrach
• drelowane faszerowane papryką oliwki- 30 szt.
• przyprawa do pizzy Etapy przygotowania 1. CIASTO: Wyrobić ciasto drożdżowe (można mikserem) lekko przywierające do ręki. Uformować kulę, wysmarować oliwą i pozostawić do wyrośnięcia pod nakryciem (ok. 1 godz.). Wyłożyć na wysmarowane oliwą foremki (do pizzy) ciastem ok. 0.5 cm grubości i pozostawić na 15 min. 2. NADZIENIE: Wycisnąć czosnek przez wyciskarkę do czosnku, przysmażyć na gorącej oliwie, dodać przecier pomidorowy zagotować z solą i przyprawą do pizzy, dodać cukier do smaku. 3. Wyrośniętą w foremkach pizzę smarować obficie wystudzonym sosem pomidorowym, posypać startym na tarce żółtym serem, ułożyć pokrojone w paski plastry szynki, salami, odcedzone z soku plastry ananasa, paprykę marynowaną, oliwki, posypać przyprawą do pizzy. Włożyć do gorącego piekarnika (220 st. Celsjusza) piec ok. 10-12 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu


Składniki:
- 30 dag polędwiczek wieprzowych lub piersi kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 1 biała cebula
- 2 gałązki rozmarynu
Marynata:
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (majeranku; tymianku; ziół prowansalskich)
- 5-6 łyżek oliwy

Sposób przyrządzania:

Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Oczyść warzywa i pokrój je na grube plastry (cebulę w cząstki). Ponadziewaj na gałązki rozmarynu na przemian z kawałkami mięsa. Piecz na grillu 15-20 minut. Co jakiś czas odwracaj szaszłyki i smaruj je marynatą.