Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenne minestrone


SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag bobu, - 1 pęczek młodej cebuli, - 50 dag małych młodych ziemniaków, - 15 dag szynki toskańskiej, - 60 dag wyłuskanego zielonego groszku, - 100 ml oliwy z oliwek, - 2 kostki rosołowe, - ew. sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Karczochy obieramy z zewnętrznych liści, przycinamy spiczaste końcówki, myjemy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy do miski z wodą i sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Szparagi obieramy, odcinamy twarde części i myjemy. Bób wyłuskujemy z łupin, cebulę obieramy i grubo kroimy, ziemniaki oskrobujemy i myjemy. Szynkę kroimy w paseczki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy resztę oliwy, kostki rosołowe i tyle wody, aby przykryła całość. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualnie solimy do smaku. Przed podaniem można polać oliwą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Flip


Tradycyjnie nazwą tą określano koktajle podawane na ciepło, które przygotowywane są z ubitych jajek z dodatkiem piwa, gałki muszkatołowej, wysokoprocentowego alkoholu oraz imbiru. Zdarzają się też flipy podawane na zimno. Wówczas przygotowywane są one w shakerze z alkoholu, żółtek, cukru oraz lodu.

Przepisy kulinarne - losowy

sashimi z polędwicy wołowej


Składniki na 4 porcje

• 75 dag polędwicy wołowej • 2 duże cebule • sos sojowy • wasabi    
Etapy przygotowania

1. cebulę kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pierścionki, przelewamy wrzątkiem i rozkładamy na czterech talerzach 2. sos sojowy rozlewamy do czterech miseczek a wasabi rozdzielamy na cztery małe talerzyki 3. umyte, oczyszczone z błonek i lekko zmrożone mięso kroimy w cienkie plasterki i układamy dekoracyjnie obok cebuli 4. plasterki mięsa maczamy w sosie i wasabi, "zagryzamy" cebulą