Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z awokado


1 awokado
2 jabłka
sok z cytryny
mała cebulka
1 li?ć białej kapusty
3 orzechy włoskie
drobny szczypiorek
sól

Jabłka przekroić, usun±ć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Awokado obrać, wyj±ć pestkę, pokroić, wymieszać z jabłkiem, skropić sokiem cytrynowym. Cebulkę pokroić w kr±żki, posolić. Li?ć kapusty poszatkować, poł?czyć wszystkie składniki, posypać posiekanym szczypiorkiem i kawałkami orzechów

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka ¶liwkowa


SKŁADNIKI: 50 dag ¶liwek 1 ki¶ć winogron 1 łyżka żelatyny cukier 200 ml ¶mietany kremówki 1 łyżka cukru pudru ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. ¦liwki umyć, przekroić na pół, wyj±ć pestki, winogrona umyć, oddzileić od gał±zki. Zagotować 3/4 l wody, wrzucić ¶liwki i winogrona, zagotować, zmniejszyc ogień, gotować aż owowce zaczn± się rozpadać. 2. Gesty kompot przetrzeć przez sito, doprawić do smaku cukrem, dodac rozpuszczon± żelatynę. Nazłozyć do pucharków, wstawić do lodówki, by galaretka stężała. Schłodzon± smietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, ozdobić zastygł± galaretkę, udekorować owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto drożdżowe na suszonych drożdżach


Składniki:0.3 I letniej wody,
0.5 łyżeczki cukru,
0.5 dkg drożdży,
50 dkg m±ki,
1 łyżeczka soli.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Wlać do miski letni± wodę, dodać cukier i suszone drożdże. Gdy się rozpuszcz±, dodać m±kę i sól, wyrobić ręk± lub hakami robota. Postawić w ciepłe pod przykryciem na 40 - 50 min. Wyro¶nięte ciasto krótko zagnie¶ć i dowolnie uformować.