Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z awokado


1 awokado
2 jabłka
sok z cytryny
mała cebulka
1 li?ć białej kapusty
3 orzechy włoskie
drobny szczypiorek
sól

Jabłka przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić, wymieszać z jabłkiem, skropić sokiem cytrynowym. Cebulkę pokroić w krążki, posolić. Li?ć kapusty poszatkować, poł?czyć wszystkie składniki, posypać posiekanym szczypiorkiem i kawałkami orzechów

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik Cappuccino z orzechowym spodem


Składniki 1 i 1/2 szkl orzechow wloskich posiekanych
3 lyzki margaryny
2 lyzki cukru
1 kg sera zmielonego
1 szkl cukru
3 lyz mąki
4 jaja
1 lyzka kawy rozpuszczalnej
aromat vaniliowy
1/4 szkl goracej wody spod : orzechy maslo i cukier wymieszac wylozyc na spod formy i piec 10 min w temp 170 stp 1) ser zmiksowac na srednich obrotach z cukrem i maką, dodac jaja i aromat i zmiksowac
2) rozpuscic kawe w goracej wodzie i wystudzic
3)kawe powoli wmiksowywac w masę
4)mase wylozyc na spod
5) piec 10 min w 210 stp, potem zmniejszyc temp do 170 stp i piec 1 h
po wyjeciu chlodzic w lodowce
sernik mozemy ozdobic bezami i posypac kakao

Przepisy kulinarne - losowy

Kalmary z brandy i papryką


SKŁADNIKI: * 400 g dużych kalmarów * 1 łyżka oleju kukurydzianego * 1 łyżeczka sosu z chińskiej czarnej fasoli * 1 mała cebula czerwona * 1 cebula zielona * 1 papryka zielona * 1 papryka czerwona * 1 kawałek (20 g) imbiru * pęczek posiekanej kolendry * 2 łyżki wina ryżowego shaoxing * 1 łyżeczka oleju sezamowego prażonego * 1 łyżka oleju kukurydzianego * 1 kostka rosołowa WYKONANIE: 1. Wstaw w garnku wodę. Będziesz blanszować w niej kalmary z dodatkiem kostki rosołowej. 2. Oczyść kalmary. 3. Ponacinaj je teraz z obu stron na ukos, tak aby powstała ładna kratka. Następnie pokrój je w kawałki długości około 5 cm. 4. Dodaj do gotującej się wody kostkę. 5. Blanszuj kalmary dodając je pojedynczo do bulionu. Zostaw je tam na 30 sekund. 6. Zahartuj je teraz w sitku pod wodą. 7. Wyłóż ręcznikiem papierowym miseczkę. Przełóż na ręcznik kalmary, osusz je dokładnie i wyjmij papier zostawiając kalmary w miseczce. 8. Zetrzyj imbir na najmniejszym oku tarki. 9. Dolej do całości wino ryżowe shaoxing i wymieszaj dokładnie. Jak nie masz wina ryżowego, możesz użyć brandy. Odstaw marynatę na 10-15 minut. 10. Wlej do garnka lub łoka olej kukurydziany, dołóż do podgrzanego garnka czerwoną cebulę. Smaż 2 minuty. 11. Jak cebula się zeszkli, dodaj papryki. Podsmażaj kolejne 1-2 minuty. 12. Dodaj do garnka kalmary, wymieszaj całość. 13. Dodaj teraz sos z chińskiej czarnej fasoli. Po chwili wyłącz ogień i dołóż zieloną cebulę. Teraz dolej olej sezamowy prażony, wymieszaj całość. 14. Włóż kolendrę do całości, wymieszaj.