Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z awokado


1 awokado
2 jabłka
sok z cytryny
mała cebulka
1 li?ć białej kapusty
3 orzechy włoskie
drobny szczypiorek
sól

Jabłka przekroić, usun±ć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Awokado obrać, wyj±ć pestkę, pokroić, wymieszać z jabłkiem, skropić sokiem cytrynowym. Cebulkę pokroić w kr±żki, posolić. Li?ć kapusty poszatkować, poł?czyć wszystkie składniki, posypać posiekanym szczypiorkiem i kawałkami orzechów

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki cielęce z wędlin±


Produkty: 4 długie, cienkie sznycle cielęce (po ok. 150 g)
2 plastry szynki
sól, pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
1 seler
kawałek ¶wieżej skórki słoniny
kilka listków szałwi!
1,5 szklanki bulionu z kostki
Farsz:
100 g pieczarek
150 g smażonej kiełbasy
po łyżce margaryny, posiekanej
cebulki, natki i tartej bułki
1 żółtko
szczypta tymianku
sól, pieprz  Wykonanie:
Sznycle umyć, osuszyć, rozbić, oprószyć solę i pieprzem.
Przygotować farsz:
pieczarki oczy¶cić, umyć, pokroić. Pieczarki i kiełbasę posiekać. Cebulkę zeszklić na margarynie, dodać pieczarki z kiełbas±, natkę, żółtko, tart± bułkę. Przyprawić sol±, pieprzem i tymiankiem. Plastry szynki  przekroić, ułożyć na sznyclach, przykryć farszem. Roladki zwin±ć, spi±ć, obsmażyć na oleju i łyżce masła. Cebulę, marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić. Warzywa, skórkę słoniny, szałwię i bulion dodać do mięsa, dusić pod przykryciem 45 min. Roladki wyj±ć. Sos przetrzeć, zagotować, dodać resztę masła. Mięso włożyć do sosu, podgrzać. 

Przepisy kulinarne - losowy

Szynka z figami


8 ¶wieżych fig
12 plasterków szynki

Plastry szynki ułożyć w wachlarze, a w miejscu w którym się rozchodzi położyć figi przekrojone na krzyż i rozłożone jak kwiat. Podawać z bagietk±.