Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z awokado


1 awokado
2 jabłka
sok z cytryny
mała cebulka
1 li?ć białej kapusty
3 orzechy włoskie
drobny szczypiorek
sól

Jabłka przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić, wymieszać z jabłkiem, skropić sokiem cytrynowym. Cebulkę pokroić w krążki, posolić. Li?ć kapusty poszatkować, poł?czyć wszystkie składniki, posypać posiekanym szczypiorkiem i kawałkami orzechów

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik "Szachownica"


Składniki Ser 1-1,2kg zmielonego sera
                    
6-8 jajek
                    
1szkl cukru
                    
budyń smietankowy
                    
2 łyżki kaszy manny
                    
1-2 łyżki masła lub margaryny
                    
olejek cytrynowy
                    
bakalie
                    
troszkę koniaku lub innego alkoholu ( ser jest pulchniejszy)
                    
1 łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto 4-5 jajek
                        
10dag cukru
                        
10dag mąki
                        
1 łyżeczka proszku do pieczenia
                        
2 łyżki kakao Wykonanie Ciasto przygotować jak biszkopt, upiec ( ok 10-15 min). Upieczone pokroić wzdłuż na 6 częsci. Co drugi pasek wyjąć i na to miejsce wyłożyć ser i na przemian wyjęte ciasto na ser. Piec 40 min do zarumienienia sera. Przygotowanie sera: Żółtka utrzeć z cukrem , dodawać zmielony ser, resztę składników ,a na koncu piane z białek i delikatnie wymieszać.
Na wierzchu ciasto można po upieczeniu polac polewą czekoladową lub zrobić piankę z białek ( jeśli np. wam zostaną z piczenia innego ciasta ) , wylac na ciasto i jeszcze pic chwilke do zarumienienia białek.  

Przepisy kulinarne - losowy

Babka z naleśników


25 dag mąki
2 szkl. mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
nadzienie:
½ kg twarogu
¾ szkl. cukru
1 szkl. śmietany
2 jajka
owoce do dekoracji

Zmiksować wszystkie składniki ciasta, smażyć naleśniki. Utrzeć jajka z cukrem, twaróg zmielić, dodać jajka i ?mietanę. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tart?. Nakładać na naleśniki farsz, ostatni naleśnik posypać wiórkami masła. Piec w temp. 200 st. C 30 min. Udekorować owocami.