Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Włoska sałatka


35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny
8 pomidorów
1 fenkuł ew. cykoria
5 dag anchois
Mięso, pomidory i fenkuł pokroić. Wymieszać. Obłożyć filetami anchois.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Nale¶niki ze szpinakiem i dipem czosnkowym


4 jajka
szklanka mleka
szczypta soli
15 dag m±ki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag ¶wieżego szpinaku
8 dag gęstej kwa¶nej ¶mietany
z±bek czosnku
8 dag owczego sera
pół pęczka szczypiorku
pół str±ka czerwonej papryki
sól
pieprz
łyżka masła
Przygotować ciasto: jajka utrzeć z mlekiem i szczypt± soli. Dodać m±kę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto odstawić na 15 minut. Szpinak przebrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki. ¦mietanę przełożyć do miski, dodać rozgnieciony czosnek, 5 dag pokruszonego sera owczego, pokrojon± w drobn± kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku sol± i pieprzem. Z przygotowanego ciasta usmażyć na ma¶le 4 grube nale¶niki: najpierw wlać na rozgrzany tłuszcz porcję ciasta, posypać j± szpinakiem, usmażyć z obu stron na złoty kolor, zwijać w rulon tak, aby szpinak był na wierzchu. Posypać pozostałym serem, podawać z dipem czosnkowym.