Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Włoska sałatka


35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny
8 pomidorów
1 fenkuł ew. cykoria
5 dag anchois
Mięso, pomidory i fenkuł pokroić. Wymieszać. Obłożyć filetami anchois.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jajka farmerskie po meksykańsku


2 małe tortille
2 jajka 
ostry sos paprykowy (lub inny) 
tarty ser żółty 
plasterki awokado 
plasterki pomidora 
?wieży majeranek / koperek / natka pietruszki 


Rozgrzać oliwę z oliwek w żeliwnej patelni i lekko podsmażyć tortille albo nale¶niki (tylko tyle, żeby je zmiękczyć, bez przypiekania). Ułóż nale¶niki w małym naczyniu do zapiekania. Lekko podsmaż 2 jajka sadzone i przełóż je na nale¶niki. Na jajka nałóż trochę sosu i posyp tartym serem. Zapiecz w piekarniku aż ser się rozpu?ci. Ozdób wierzch potrawy plasterkami awokado i pomidora, posyp siekanymi ziołami.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z papryki


60 dag papryki,
2 łyżki masła,
10 dag sera żółtego,
2-3 jaja,
3-4 płaskie łyżki m±ki,
2 szklanki mleka,
sól,
tłuszcz i bułka do formy

M?kę z tłuszczem podsmażyć na biało, rozprowadzić mlekiem. Zdj±ć z ognia, dodać utarty ser i żółtka. Paprykę wymyć, upiec, usun±ć nasiona i ogonki, drobno pokroić, dodać do sosu, przyprawić do smaku. Włożyć masę do żaroodpornego naczynia, wygładzić powierzchnię, wetkn±ć kawałki masła, i zapiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku. Podawać na gor?co posypane zielenin±.