Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Włoska sałatka


35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny
8 pomidorów
1 fenkuł ew. cykoria
5 dag anchois
Mięso, pomidory i fenkuł pokroić. Wymieszać. Obłożyć filetami anchois.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek urodzinowy


SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka m±ki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. CIASTO ORZECHOWE: 12 żółtek, 1 szklanka cukru pudru, 20 dag orzechów mielonych, 1 łyżka kakao, 4 białka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. CIASTO KOKOSOWE: 8 białek, 1 szklanka cukru, 20 dag kokosu, sok z cytryny, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka m±ki pszennej, 1 łyzka m±ki ziemniaczanej. MASA JABŁKOWA: 10 jabłek, 1/2 szklanki cukru, 1 galaretka o dowolnym smaku. MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka, 2 budynie ¶mietankowe lub waniliowe, cukier do smaku, 1 kostka margaryny. SPOSÓB WYKONANIA: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać m±kę zmieszan± z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na blachę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30- 40 min. CIASTO ORZECHOWE: żółtka ubić z cukrem. Dodać orzechy, kakao z proszkiem i wymieszać. Ubić białka i delikatnie wymieszać z reszt± składników. Piec w temp. 160-180 st. C przez 30- 40 min. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić z cukrem. Dodac pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec w temp.160-180 ST. C przez 30- 40 min. MASA JABŁKOWA:jabłka zetrzeć i usmażyć z cukrem. Do gor±cych jabłek wsypać 1 galaretkę i wymieszać. Placki przekładać ciepł± mas±. MASA BUDYNIOWA: przygotować budyń z podanej ilo¶ci mleka, posłodzić do smaku. Utrzeć margarynę i dodać ostudzony budyń. PRZYGOTOWANIE: układać: ciasto orzechowe- masa jabłkowa- ciasto kokosowe- masa budyniowa- biszkopt- polewa.

Przepisy kulinarne - losowy

Wieprzowina z pieczarkami i papryk±


Składniki • 1 kg wieprzowiny • 4-5 dużych pieczarek • 2 czerwone papryki • 1 żółta papryka • cebula • kolendra • bazylia • przyprawa do mięsa duszonego • papryka ostra • warzywko Etapy przygotowania 1. Mięso umy¶ i pokroić w kostke. 2. Paprykę umyć, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w drobne paseczki. 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobn± kostkę. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso podsmażyć ok. 10 min. 5. Do mięsa wrzucić pokrojon± cebulę. Lekko podsmażyć i zalać 1/2 szklanki wody. Dusić ok 15 min. Następnie dodać paprykę i pieczarki. 6. Przyprawić: 2 łyżeczki warzywka, szczypta papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kolendry, bazyli i przyprawy do mięsa duszonego. Dusić ok 30 min.