Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Włoska sałatka


35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny
8 pomidorów
1 fenkuł ew. cykoria
5 dag anchois
Mięso, pomidory i fenkuł pokroić. Wymieszać. Obłożyć filetami anchois.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka makaronowa z groszkiem


Składniki: 250 g makaronu falbanki lub spiralki
puszka zielonego groszku
1 por
natka pietruszki
1 szklanka mleka (zimnego)
1 łyżka m±ki
150 g żółtego sera (pewnie dobry byłby parmezan)
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 kromki wczorajszego chleba
sól, pieprz, oregano Przepis: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Mleko podzielić na pół, w jednej połowie rozrobić łyżkę m±ki. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, na niej stopić masło, wrzucić pokrojone pory, smażyć przez chwilę, dodać groszek, wlać połowę mleka (bez m±ki), zamieszać, wlać drug± połowę mleka z m±k±. Dodać połowę utartego żółtego sera i mieszać co jaki¶ czas, czekaj±c, aż zacznie trochę bulgotać i zagę¶ci się. Dodać natkę pietruszki, posolić,
popieprzyć. Formę (lub naczynie żaroodporne, ja piekłam tym razem w zwykłej blaszanej formie do ciasta) posmarować masłem, posypać lekko bułk± tart±. Makaron dokładnie wymieszać z groszkowym sosem i przełożyć do formy. Dwie kromki chleba okroić ze skórki, posmarować lekko z dwóch stron masłem, pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu. Posypać reszt± sera, oregano. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

Przepisy kulinarne - losowy

Boczek faszerowany krewetkami i gorgonzoll±


Składniki • 5 krewetek 16/20 • boczek wędzony - 5 plastrów • masło • oliwa z oliwek • sól, pieprz, sok z cytryny • szklanka białego wina, ¶mietana Etapy przygotowania 1. Z krewetek ¶ci±gamy pancerz. Na plastry boczku układamy krewetkę i kawałek sera gorgonzolla. Doprawiamy przyprawami. Zwijamy w rulon.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło. Smażymy około 6-7 minut. Pod koniec smażenia dodajemy białe wino . Gdy się zredukuje dodajemy ¶mietanę.
3. Można podawać z pieczywem czosnkowym.