Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Włoska sałatka


35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny
8 pomidorów
1 fenkuł ew. cykoria
5 dag anchois
Mięso, pomidory i fenkuł pokroić. Wymieszać. Obłożyć filetami anchois.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretki


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 4 duże jabłka
- kilka łyżeczek cukru (do smaku)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny dr Oetckera (nie jest wołowa)

Sposób przyrządzania:

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do szklanej miseczki, posypać cukrem, przykryć specjalną folią i włożyć na 3-5 min do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (albo udusić w garnku w bardzo małej ilości wody). Gorące jabłka miksować z żelatyną, aż się rozpuści. Dosłodzić do smaku. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki, żeby stężało. Pokroić w kostkę.

Przepisy kulinarne - losowy

Deser lekki wiosenny


SKŁADNIKI: 1/2 szkl cukru 2 gożdziki szkl soku jabłkowego(lub jakikolwiek inny:) szkl kaszy mannej szkl wody jogurt lub czekolada(według uznania) WYKONANIE: Do garnka wlewamy szkl wody, dodajemy cukier, gozdziki-mieszamy i gotujemy, sypiemy kasze mannę. Gdy zgęstnieje zmniejszamy ogień i nadal gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy sok jabłkowy i gdy trzeba całośc dosładzamy. Z ugotowanej kaszki odrzucamy gozdziki. Rozlewamy do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce(nie do lodówki). Przed podaniem porcje wykładamy na talerzyk i polewamy sosem jogurtowym lub rozpuszczoną czekoladą.