Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka z marchewki


100 g marchwi
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza
1 awokado
1 łyżka oliwy
szczypta zmielonego imbiru
cukier puderObraną marchew utrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Przykryć i odstawić na 1h. Obraną pomarańczę podzielić na cz?stki i włożyć do marchwi. Awokado pokroić na plastry. Do oleju dodać imbir i cukier do smaku. Wymieszać, jeszcze raz skropić sokiem. Ułożyć obok plasterków awokado.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk w sosie czekoladowym poblano mole


1 mlody indyk (ok. 4 kg),
4 l wody,
4 zabki czosnku,
1/2 cebuli,
1 lyzka soli. sos:
150 ml oleju,
750 g pomidorow,
1 cebula,
10 zabkow czosnku,
8 gozdzikow,
1 laska cynamonu,
650 g papryczek chilli,
160 g migdalow,
100 g orzeszkow ziemnych,
4 ziarna czarnego pieprzu,
90 g rodzynkow,
90 g gorzkiej czekolady,
1/2 lyzeczki anyzku,
1 lyzka cukru,
2 lyzki soli,
100 g prazonego ziarna sezamowego do posypania.

1. Indyka umyc, pokroic na 12 porcji. Wlozyc do duzego garnka, zalac woda, dodac czosnek, cebule i sol. Gotowac na srednim ogniu az bedzie miekki (ok. 1
godz). Indyka wyjac a wywar odcedzic i odstawic.
2. Pomidory sparzyc, zdjac skorke. Chili przekroic, usunac nasiona, pokroic,
zostawiajac 4 cale papryki, ktore po zdjeciu skorek zmiksowac z pomidorami.
Migdaly i orzeszki sparzyc, obrac ze skorek. Cebule i czosnek obrac, oplukac. Cebule drobno posiekac.
3. W garnku rozgrzac 2 lyzki oleju, wlozyc pokrojone chilli. Smazyc 1-2 min.
Przelozyc do miski, zalac wrzatkiem, odstawic na 30 min. Nastepnie odcedzic,
zmiksowac i odstawic. Na tym samym oleju podsmazyc cebule i czosnek przez 2
min. Wyjac z patelni, a na oleju smazyc przez 5 min migdaly. Dodac orzeszki
ziemne, gozdziki, ziarna pieprzu, cynamon i anyzek. Smazyc dalsze 3 min.
Zmiksowac razem z cebula, czosnkiem, rodzynkami i przyprawami.
4. Przygotowac sos: w duzym garnku rozgrzac 125 ml oleju. Dodac wszystkie skladniki, wymieszac, dusic 5 min. Bezustannie mieszajac dodac cukier i czekolade. Zagotowac i wlac 1 l przecedzonego wywaru. Do gotujacego sie sosu wlozyc
porcje indyka, przykryc i gotowac na srednim ogniu 10 min. Indyka podawac
polanego obficie sosem i posypanego ziarnem sezamowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Paella z pęczaku


300 g pęczaku
100 g mrożonych borowików
2 pieczone papryki bez skórki
200 g udek kurczaka bez kości
80 g szynki serrano pokrojonej w kostkę
50 g wędzonego boczku
150 g piesi kaczej
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 posiekany pomidor bez skóry
0,75 bulionu mięsnego
50 ml białego wina
100 ml oliwy
cytryna
sól, pieprz
li?ć laurowy
rozmaryn
tymianek Rozgrzać na patelni 1/3 oliwy, obsmażyć po kolei wszystkie mięsa pokrojone w kawałki. Odstawić. Dolewając oliwy na patelnię zarumienić grzyby, cebulę, czosnek, dodać pęczak i smażyć chwilę, aż będzie szklisty. Dodać pomidor, pieczone papryki i zioła. Wlać wino, odparować. Dodać mięso, wymieszać i zalać bulionem. Nie mieszać. Gotować na średnim ogniu, aż do wchłonięcia całego płynu. Pęczak powinien być ugotowany, a na spodzie lekko przywierać do patelni. Zdjąć z ognia. Podawać z cytryną do wyciskania.