Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka z marchewki


100 g marchwi
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza
1 awokado
1 łyżka oliwy
szczypta zmielonego imbiru
cukier puderObraną marchew utrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Przykryć i odstawić na 1h. Obraną pomarańczę podzielić na cz?stki i włożyć do marchwi. Awokado pokroić na plastry. Do oleju dodać imbir i cukier do smaku. Wymieszać, jeszcze raz skropić sokiem. Ułożyć obok plasterków awokado.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jaja z zalewy


SKŁADNIKI: • 8 jaj • sól • kminek WYKONANIE: 1. Jajka (najlepiej ciemne) obmyć i ugotować razem z łuskami z cebuli (im więcej łusek tym lepiej). Ugotowane jajka- jeszcze ciepłe- potłuc łyżeczką aby popękały i ułożyć je w słoiku albo kamiennym garnku. Ugotować zalewę: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka stołowa kminku. Gorącą zalewą zalać jajka (muszą być zakryte ) i zostawić co najmniej jedną dobę aby przeszły. 2. Tak przygotowane mogą stać w chłodnym miejscu kilka dni. Po obraniu układamy na listkach sałaty- dekorujemy wg gustu.

Przepisy kulinarne - losowy

Morszczuk zapiekany


SKŁADNIKI: * 100 g fileta z morszczuka, * 1/4 cebuli, * 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina, * listek laurowy, * klika gałązek natki, * szczypta suszonej mięty, * 1- 2 goździki, * 1/2 ząbku czosnku, * łyżka posiekanych orzechów włoskich, * 1/2 łyżeczki soku z cytryny, * 1/2 łyżeczki masła, * 1 łyżeczka posiekanego koperku, * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Filet z morszczuka skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. W płaskim rondlu zagotować wino z 1/2 szklanki wody, dodać pokrojoną cebulę, miętę, natkę, goździki i listek laurowy, włożyć filet i gotować na małym ogniu około 15 minut. Delikatnie wyjąć filet i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wywar z ryby przecedzić, wymieszać z roztartym czosnkiem i posiekanymi orzechami, zalać rybę, wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać koperkiem.