Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka z marchewki


100 g marchwi
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza
1 awokado
1 łyżka oliwy
szczypta zmielonego imbiru
cukier puderObraną marchew utrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Przykryć i odstawić na 1h. Obraną pomarańczę podzielić na cz?stki i włożyć do marchwi. Awokado pokroić na plastry. Do oleju dodać imbir i cukier do smaku. Wymieszać, jeszcze raz skropić sokiem. Ułożyć obok plasterków awokado.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kura duszona na słodko ze śliwkami


Produkty: 1 kura,
sól,
łyżka tłuszczu,
10 dkg suszonych śliwek,
imbir,
2 łyżki czerwonego wina Wykonanie: Sprawioną kurę pokroić na ćwiartki, posolić, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rondla, zalać szklanką wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Namoczone śliwki zagotować w małej ilości wody; gdy zmiękną odcedzić, a następnie usunąć pestki. Gdy kura będzie już dosyć miękka, dodać do rondla śliwki oraz 1/3 łyżki imbiru i dusić dalej do miękkości. Kurę wyjąć z rondla, a sos przetrzeć przez sito. Przed podaniem zagrzać kurę razem z sosem i dodać czerwone wino (nie gotować). Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka owocowa z mandarynkami


puszka mandarynek
1 grapefruit
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 banany
1 łyżka namoczonych rodzynek
kieliszek rumu / koniaku

Grapefruity umyć, wydr?żyć mi?ższ. Banany obrać, pokroić. Owoce wymieszać z bakaliami, dodać alkohol i schłodzić.