Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka z marchewki


100 g marchwi
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza
1 awokado
1 łyżka oliwy
szczypta zmielonego imbiru
cukier puderObraną marchew utrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Przykryć i odstawić na 1h. Obraną pomarańczę podzielić na cz?stki i włożyć do marchwi. Awokado pokroić na plastry. Do oleju dodać imbir i cukier do smaku. Wymieszać, jeszcze raz skropić sokiem. Ułożyć obok plasterków awokado.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłka z grilla z twarożkiem


SKŁADNIKI: - 2 duże jabłka - łyżka miodu - łyżka rumu - łyżka masła - 40 dag twarożku - 3 łyżki śmietany - łyżka cukru pudru - szczypta cynamonu mielonego SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Jabłka umyć, pokroić w poprzek w plastry. Masło stopić, wymieszać z miodem i rumem, posmarować plastry jabłka, oprószyć cynamonem. Położyć na rozgrzanym ruszcie lub tacce aluminiowej, piec po 2 min z obu stron. Twarożek wymieszać ze śmietaną i cukrem, podawać do jabłek.

Przepisy kulinarne - losowy

Borowiki duszone w śmietanie


Produkty: 2 kg niedużych kapeluszy borowików,
2 cebule,
2 łyżki masła,
1 szklanka śmietany,
po pół łyżeczki soli i pieprzu białego   1. Umyć kapelusze borowików i sparzyć wrzątkiem.
2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
3. Dodać grzyby i podlać wodą. Dusić około 20 minut. Co jakiś czas przemieszać delikatnie, aby nie połamać kapeluszy.
4. Dodać śmietanę, sól i pieprz, dusić jeszcze przez 10 minut