Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka z marchewki


100 g marchwi
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza
1 awokado
1 łyżka oliwy
szczypta zmielonego imbiru
cukier puderObraną marchew utrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Przykryć i odstawić na 1h. Obraną pomarańczę podzielić na cz?stki i włożyć do marchwi. Awokado pokroić na plastry. Do oleju dodać imbir i cukier do smaku. Wymieszać, jeszcze raz skropić sokiem. Ułożyć obok plasterków awokado.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rostbef po szwedzku


Składniki Przepis 80 dag rostbefu 400 ml śmietany 15 dag smalcu 200 ml rosołu wołowego ( może być z kostki) 2 średnie cebule 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu 10 dag korniszonów z octu 3 łyżki mąki 5 dag pasty saradelowej sól Mięso umyć i pokroić na 6 plastrów. Rozbić tłuczkiem. Posolić. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodać m?kę, pastę saradelową i obraną drobno posiekaną cebulę. Smażyć ok. 2 min. Dodać pokrojone w drobną kostkę korniszony. Rozprowadzić ?mietaną wymieszaną z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso. Dusić do miękkości, w miarę potrzeby podlewając rosołem. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub domowym makaronem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kulki łososiowe z pistacjami


Składniki •  1 opakowanie serka śmietankowego (gładki, tłusty)
  
•  25 dag sera typu feta (miękkiego)
  
•  25 dag wędzonego łososia
  
•  sok z cytryny
  
•  plasterki z 2 cytryn
  
•  15 dag orzeszków pistacjowych
  
•  sól, pieprz, gałązki pietruszki
  
•  nieobowiązkowo 10 dag orzechów włoskich, 2- 3 łyżki brandy
   Etapy przygotowania 1.  Miksujemy obydwa serki.
    
2.  Łososia przepuszczamy przez maszynkę i ucieramy razem z serem, przyprawami i sokiem z 1 cytrynki.
    
3.  Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Oprószamy grubo zmielonym pieprzem, obsypujemy posiekanymi pistacjami i dekorujemy natką pietruszki.
    
4.  Kuleczki możemy układadać wprost na półmisku albo na plasterkach cytryny (wówczas kładziemy je w ostatniej chwili).
    
5.  Jeszcze lepszy efekt osiągniemy, dodając do sera i zmielonego łososia 10 dag posieknych orzechów włoskich oraz 2-3 łyżki brandy.