Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wieloowocowa sałatka


Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie
 1 puszka ananasa w syropie
 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
 15 dag bialych winogron
 15 dag ciemnych winogron
  3 banany
  3 kiwi
  2 dojrzale gruszki
  2 pomarancze lub kilka mandarynek
 w sezonie gdy najtansze truskawki oraz arbuz
 1L soku winogronowego jasnego (ważne) Do dość dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce,a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników mozna zrobić około 15 porcji po 250 gr (szklanek)

P.S.Sałatka ta powstała w wyniku potrzeby zrobienia na przyjęcie komunijne czegoś innego jak kompot i okazało się to strzałem w dziesi?tkę.Goraco polecam!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z natką


4 jajka
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
4 łyżki gęstej śmietany
sól Jajko ugotować na twardo, drobno posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę, natkę posiekać. Wymieszać wszystko razem, przyprawić.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z zielonym groszkiem


Składniki
 
1 szklanka ryżu, 8 dag masła, 2 szklanki rosołu (może być z kostki), 1 średnia cebula, 1 puszka groszku konserwowego sól i pieprz Wykonanie Drobno posiekaną cebulę wrzucić do garnka na stopione masło. Kiedy zacznie się rumienić, dodać wypłukany i osaczony ryż. Mieszając, smażyć go tak długo, aż się lekko zrumieni. Zalać goracym rosołem. Doprawić solą i pieprze. Gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki i sypki. Dodać osaczony z zalewy groszek konserwowy. Delikatnie wymieszać.