Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wieloowocowa sałatka


Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie
 1 puszka ananasa w syropie
 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
 15 dag bialych winogron
 15 dag ciemnych winogron
  3 banany
  3 kiwi
  2 dojrzale gruszki
  2 pomarancze lub kilka mandarynek
 w sezonie gdy najtansze truskawki oraz arbuz
 1L soku winogronowego jasnego (ważne) Do dość dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce,a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników mozna zrobić około 15 porcji po 250 gr (szklanek)

P.S.Sałatka ta powstała w wyniku potrzeby zrobienia na przyjęcie komunijne czegoś innego jak kompot i okazało się to strzałem w dziesi?tkę.Goraco polecam!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wykwintny Pasztet Świąteczny


700 g mięsa od szynki
350 g mięsa wołowego
250 g cielęciny
250 g dziczyzny
300 g słoniny pokrojonej w cienkie paski
1/2 szkl. Sosu Sojowego Ciemnego
4 ziarna jałowca, rozgniecione
4 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
4 bułki kajzerki
4 jajka
2 gałki muszkatłowe starte
1 szklanka wody
Wlać do dużego garnka wodę, dodać czosnek, jałowiec i zagotować. Pokroić
mięso na kawałki umożliwiające jego póĽnejsze zmielenie i wrzucić na
gotując? wodę. Dusić na wolnym ogniu przez około 25 minut. Polać mięso
połową sosu sojowego, wymieszać i dusić przez dalsze 45 minut. Mięso
wyjąć z sosu (sos zostawić), ostudzić i zmielić. Bułki namoczyć w sosie i
rozdrobnić. Wymieszać na jednolit? masę: mięso, bułki, resztę sosu
sojowego, przyprawy i jajka. Formę wyłożyć plastrami słoniny, włożyć
mięso i piec w temp. 175 stopni C przez około 1 godzinę.
Podawać z pieczywem i wybraną sałatką warzywną.

Przepisy kulinarne - losowy

Risotto farmera


SKŁADNIKI: • 40 dag ryżu • 10 - 15 dag dowolnej wędliny • 2 kostki rosołowe • 10 dag masła • 3 jajka • garść startego sera WYKONANIE: 1. Zagotować w dużym garnku wodę z kostkami rosołowymi, wsypać ryż i gotować na dużym ogniu ok. 20 minut, odcedzić. 2. Jajka ugotować na twardo, wędlinę drobno posiekać i obrumienić na maśle. Wymieszać na ogniu z ryżem i posiekanymi jajkami oraz startym serem 3. Można również dodać groszek z puszki, marynowaną paprykę lub korniszona i sporą garść posiekanej natki piertuszki, szczypiorku lub rzeżuchy