Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wieloowocowa sałatka


Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie
 1 puszka ananasa w syropie
 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
 15 dag bialych winogron
 15 dag ciemnych winogron
  3 banany
  3 kiwi
  2 dojrzale gruszki
  2 pomarancze lub kilka mandarynek
 w sezonie gdy najtansze truskawki oraz arbuz
 1L soku winogronowego jasnego (ważne) Do dość dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce,a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników mozna zrobić około 15 porcji po 250 gr (szklanek)

P.S.Sałatka ta powstała w wyniku potrzeby zrobienia na przyjęcie komunijne czegoś innego jak kompot i okazało się to strzałem w dziesi?tkę.Goraco polecam!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos cebulowy ostry


Składniki:25 dkg cebuli,
1 łyżka cukru,
1 łyżka masła,
3 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki,
sok z cytryny,
1 łyżka musztardy,
1 szkl. rosołu wołowego,
sól,
pieprz,
cukier.

 
Sposób przyrządzenia:        Obraną cebulę opłukać, zalać rosołem, osolić, ugotować do miękkości, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. 1 łyżkę cukru zrumienić mieszając na suchej patelni. Do uzyskanego karmelu wlać kilka łyżek sosu i zagotować mieszając. Karmel powinien się całkowicie rozpuścić. Zabarwić nim sos. Mąkę przesiać, wsypać na patelnię, mieszając lekko podrumienić na wolnym ogniu, odstawić, dodać masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu, wlać do pozostałego sosu, mieszając podgrzewać do zawrzenia. Dodać musztardę i śmietanę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Podawać do sztuki mięsa.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z marchewką


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - jedna pierś kurczaka lub większy kawałek z kośćmi (ok. 35 dag) - 20- 25 dag marchwi - ząbek czosnku (lub więcej) - 1/2- 1 łyżka curry - 3/4 szklanki bulionu - soku jabłkowego lub wody - garść rodzynek (ok. 5 dag) - sól - olej do smażenia Sposób przyrządzania: Mięso oczyść ze skóry, błon i żyłek, podziel na niewielkie kawałki. Kości nie musisz usuwać, łatwiej odejdą po ugotowaniu. Kawałki kurczaka natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, posyp curry, posól. Możesz to zrobić kilka, a nawet kilkanaście godzin przed przyrządzaniem potrawy. Marchew oskrob, umyj i pokrój w kostkę (możesz posłużyć się mrożonką). Kawałki kurczaka wrzuć na rozgrzany olej i podduś, lekko mieszając. Wsyp marchew, zamieszaj. Wlej wodę (bulionu lub soku jabłkowego). Duś pod przykryciem, aż mięso i marchew zmiękną. W razie potrzeby dolej wody. Pod koniec dorzuć rodzynki, dopraw curry i czosnkiem, ew. dosól.