Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wieloowocowa sałatka


Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie
 1 puszka ananasa w syropie
 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
 15 dag bialych winogron
 15 dag ciemnych winogron
  3 banany
  3 kiwi
  2 dojrzale gruszki
  2 pomarancze lub kilka mandarynek
 w sezonie gdy najtansze truskawki oraz arbuz
 1L soku winogronowego jasnego (ważne) Do dość dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce,a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników mozna zrobić około 15 porcji po 250 gr (szklanek)

P.S.Sałatka ta powstała w wyniku potrzeby zrobienia na przyjęcie komunijne czegoś innego jak kompot i okazało się to strzałem w dziesi?tkę.Goraco polecam!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gęś pieczona z kaszą i pieczarkami


Produkty: udka z gęsi
20 dkg kaszy perłowej
25 dkg pieczarek
2 cebule
rosół proporcjonalnie do kaszy
1 łyżka masła
sól, pieprz Wykonanie: Udka gęsi obgotować przez 10 minut w rosole, wyjąć, osuszyć. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić masło, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec mięso polewając masłem. Pieczarki oczyścić, grubo pokroić i pod koniec pieczenia dołożyć do mięsa. W międzyczasie ugotować kaszę „na sypko” w rosole. Wyjąć mięso z piekarnika, przełożyć na talerz, do naczynia żaroodpornego wyłożyć kaszę, wymieszać z powstałym podczas pieczenia tłuszczem, położyć na wierzch mięso i pieczarki i przez kilka minut zapiekać. Wyłożyć na półmisek, ozdobić zieleniną.


Przepisy kulinarne - losowy

Czekolada Świąteczna


Składniki - 20 dag gorzkiej czekolady - 20 dag mlecznej czekolady - 20 dag nutelli lub innego kremu czekoladowego - 10 dag masła - 10 dag obranych z łupinek migdałów - 10 dag orzechów włoskich - kilka kropli zapachu migdałowego - szczypta mielonego ziela angielskiego - szczypta mielonej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - szczypta mielonych goździków Sposób wykonania
 
Obie czekolady kroimy, wkładamy do rondelka, razem z kremem czekoladowym i masłem. Wstawiamy do większego naczynia z wodą, mieszając stapiamy w kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej w kładamy grubo pokrojone migdały i orzechy , mieszamy. Przyprawiamy do smaku olejkiem migdałowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową, cynamonem i goździkami. Formę wykładamy papierem pergaminowym. Wlewamy do niej ciepłą czekoladę świątęczną, wstawiamy co najmniej na 5 godz. do lodówki. Czekoladę wyjmujemy z formy na krótko przed podaniem i kroimy w kostkę. Przechowywać w chłodnym miejscu.