Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wieloowocowa sałatka


Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie
 1 puszka ananasa w syropie
 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
 15 dag bialych winogron
 15 dag ciemnych winogron
  3 banany
  3 kiwi
  2 dojrzale gruszki
  2 pomarancze lub kilka mandarynek
 w sezonie gdy najtansze truskawki oraz arbuz
 1L soku winogronowego jasnego (ważne) Do do¶ć dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce,a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników mozna zrobić około 15 porcji po 250 gr (szklanek)

P.S.Sałatka ta powstała w wyniku potrzeby zrobienia na przyjęcie komunijne czego¶ innego jak kompot i okazało się to strzałem w dziesi?tkę.Goraco polecam!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szarlotka z miodem


ciasto:
25 dag m±ki
1/2 kostki masła
jajko
2 łyżeczki miodu
łyżeczka proszku do  pieczenia
szczypta soli nadzienie:
60 dag jabłek
3 łyżki miodu
2 jajka
5 dag m±ki
10 dag orzechów / rodzynek
Masło z m?k± posiekać, dodać pozostałe składniki, zagnie¶ć ciasto i włożyć do lodówki na 2h. Obrane jabłka utrzeć, dodać żółtka, miód, m?kę, bakalie i ubit? pianę z białek. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, nałożyć jabłka. Piec ok. 1h w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

Przepisy kulinarne - losowy

Quiche Lorraine


Składniki Na ciasto: 200 g maki 100 g masla 5 lyzek wody 1/2 lyzeczki soli Na nadzienie: 200 g szynki 3 cebule 3 jajka 250 ml smietany 125 g startego sera goudy sol, pieprz, peczek pietruszki lub szczypiorku Wykonanie Z maki, masla wody i soli zagniesc ciasto, zawinac w folie i wstawic do lodowki na 2 godziny. Cebule i szynke pokroic w kostke. Cebule przyrumienic na patelni na odrobinie masla. Jajka wymieszac ze smietana, dodac starty ser, szynke i cebule, przyprawic sola i pieprzem. Ciasto rozwalkowac, wylozyc nim forme o srednicy 26 cm tworzac 2 cm brzeg i zalac przygotowanym nadzieniem. Posypac pietrucha lub szczypiorkiem. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.