Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wieloowocowa sałatka


Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie
 1 puszka ananasa w syropie
 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
 15 dag bialych winogron
 15 dag ciemnych winogron
  3 banany
  3 kiwi
  2 dojrzale gruszki
  2 pomarancze lub kilka mandarynek
 w sezonie gdy najtansze truskawki oraz arbuz
 1L soku winogronowego jasnego (ważne) Do dość dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce,a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników mozna zrobić około 15 porcji po 250 gr (szklanek)

P.S.Sałatka ta powstała w wyniku potrzeby zrobienia na przyjęcie komunijne czegoś innego jak kompot i okazało się to strzałem w dziesi?tkę.Goraco polecam!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak z gruszkami w śliwowicy


SKŁADNIKI: • 4 dzwonka szczupaka • 2 ząbki czosnku • 1 małe kłącze imbiru • 2 gruszki • kiełki rzodkiewki do dekoracji • 3 łyżki cukru • 100 ml śliwowicy • 1 łyżeczka miodu • kolorowe sałaty do dekoracji • świeży tymianek • 50 ml białego octu winnego • kilka łyżek mąki pszennej • 3 łyżki masła • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: • Wypatroszoną i oczyszczoną rybę kroimy w dzwonka szerokości 4 cm, solimy, pieprzymy i oprószamy w mące. • Na gorącą patelnię wlewamy oliwę i układamy dzwonka szczupaka; dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, parę gałązek tymianku i 2 łyżki masła. • Zmniejszamy ogień i smażymy rybę z obu stron na złoto. • Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na cztery; usuwamy gniazda nasienne. • W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, dodajemy gruszki i śliwowicę, podpalamy. • Dodajemy ocet, ząbek czosnku w plasterkach, posiekany imbir i łyżeczkę miodu; dusimy, aż sos zgęstnieje, na koniec dodajemy masło. • Na talerz wykładamy kiełki rzodkiewki, kolorową sałatę, gruszki, dzwonka ryby, polewamy pozostałym sosem z gruszek.

Przepisy kulinarne - losowy

Hamburgery z serem ala Texas


Składniki:
• 1/2 średniej posiekanej cebuli
• 2 duże papryki poblano, opieczone, pozbawione skory i pestek, posiekane (patrz uwaga)
• 2 łyżki chili proszku
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
• ok. 1/4 kg sera Monterey Jack zawierającego halapeno lub bez, starty lub grubo posiekany
• 4 duże bułki do hamburgerów
• rożne dodatki, jak pikle, marynaty itd. co kto lubi

Wykonanie:
Poł?czyć w misce cebule, poblano paprykę, chili, sol, pieprz, dodać mięso i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 czę?ci, wyrobić hamburgery na mniej więcej .1,5 cm grubości. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na 1-2 godz.

Grillować potem hamburgery. na natłuszczonym ruszcie 14-18 min, obustronnie, raz odwracając w połowie. W ostatniej minucie grillowania pokryć hamburgery wiórkami Monterey Jack sera. Opiec lekko na grillu przez minutę przekrojone bulki układając przekrojem. Podawać hamburgery z dodatkami.

Uwaga: paprykę Poblano należy przekroić wzdłuż, odrzucić gniazdka, pestki i membrane, ułożyc na folii przekrojem w dół w piekarniku nagrzanym do 200 C na 20 min. aż się skora opali. Wyjąć, owinąć w folie, zostawić na 20 min. potem obrać. Normalna paprykę traktować jw.