Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka warzywna


Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
gar?ć czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w mał? kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cz?stki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mog? być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zast?pcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrz?dzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szynka z łososia


4 porcje

ok. 1,5 kg filetu z łososia
20 dag ryżu
puszka pomidorów
1/2 pęczka pietruszki
pęczek bazylii
jabłko
cytryna
10 dag parmezanu
2 szkl. bulionu
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić ryż, podprażyć. Wlać 1/2 szkl. bulionu. Dodać pomidory razem z zalewą. Za każdym razem, gdy płyn wyparuje, podlać bulionem. Kiedy ryż będzie miękki, dodać zioła i starty ser. Wyłożyć go na płat łososia, zrolować. Przewi?zać sznurkiem. Na wierzch położyć plasterki cytryny i zioła. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w temp. 190 - 220 st. C ok. 30 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Gotowana ryba sukijaki


600 g filetów z leszcza lub innej ryby słodkowodnej
sok z cytryny
sól
230 ml Sosu Sojowego Kikkoman
75 ml Dressingu na Occie Balsamicznym Mazzetti
4 łyżki cukru
300 ml wody
10 kawałków Młodego Imbiru Blue Dragon
odrobina pasty Wasabi Blue Dragon
200 g fasolki szparagowej
cebulka dymka posiekana na krążki
Oczy?cić rybę i zblanszować w słonej wodzie. Sos sojowy, ocet, wodę, cukier oraz imbir wymieszać i zagotować. Wrzucić rybę i chwilę gotować. Dodać odrobinę pasty Wasabi. Jeszcze chwilę gotować i wyjąć z wywaru (wywaru nie wylewać). Fasolkę ugotować w posolonej wodzie.
Rybę i warzywa podawać polane wywarem i posypane cebulką.