Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka warzywna


Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
gar?ć czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w mał? kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cz?stki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mog? być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zast?pcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrz?dzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krolik w sosie watrobkowym


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kg tuszek kroliczych,
100 g boczku,
250 ml bialego wytrawnego wina,
30 g nasion pinni (piniole),
2 watrobki drobiowe,
4 pomidory,
1 duza papryka czerwona,
1 cebula,
4 lyzki oleju,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
bazylia, sol.

1. Tuszki krolicze umyc i podzielic na porcje. Boczek umyc i pokroic w kostke
(2 cm). Watrobki oczyscic, oplukac i osaczyc z wody.
2. Cebule obrac, umyc i drobno posiekac. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze
skorki, pokroic. Z papryki usunac gniazda nasienne. Upiec w piekarniku, a po
ostudzeniu obrac ze skorki. Pokroic na pasemka. Zielona pietruszke umyc i
drobno pokroic.
3. Na duzej patelni rozgrzac olej, podsmazyc boczek i cebule na zloty kolor.
Dodac watrobki i obsmazyc. Po obsmazeniu wyjac z patelni watrobki, boczek i
cebule.
4. Na tym samym oleju usmazyc mieso krolicze. Po usmazeniu dodac pokrojone pomidory, sol, bazylie i 20 g nasion pinii. Zalac winem i gotowac pod przykryciem 50 min.
5. Watrobke posiekac. Dodac 10 g nasion pinii i utrzec na jednolita mase. Wymieszac z pokrojona papryka i dodac do miesa.
6. Na 10 min przed koncem duszenia dodac zielona pietruszke. Podawac z ryzem
na polmisku lub na patelni.


Przepisy kulinarne - losowy