Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka warzywna


Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
gar?ć czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w mał? kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cz?stki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mog? być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zast?pcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrz?dzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa owocowa z szampanem


duże gruszki
2 duże jabłka
1 cytryna
4 kieliszki szampana
2 łyżki płatków migdałowych
cukier do smaku
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goĽdziki
1/2 l wody Do wrz?cej wody wlać szampana, przyprawy oraz skórkę z 1/2 cytryny oraz pokrojone w plastry owoce. Gotować 10 min., wyjać goĽdziki, skórkę cytrynową i kilka plastrów gruszki. Zmiksować i posłodzić do smaku. Wlać na talerze, udekorować plastrami gruszki oraz płatkami migdałów.

Przepisy kulinarne - losowy

Cytrynowe ciasteczka Nelsona Mandeli


2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku cytrynowego do ciast
1 cytryna
1 łyżeczka sody
1 kostka masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej Cytrynę sparz wrz?tkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyci?nij sok. Miękkie masło poł?cz z cukrem, ?mietaną i sod? na pulchną masę. Dodaj otart? skórkę i olejek cytrynowy. Cały czas zagniatając, dodaj m?kę. Powstanie gładkie ciasto o intensywnym cytrynowym zapachu. Ulep z niego kulki o średnicy 2 cm, każdą spłaszcz w dłoniach. Ciasteczka piecz 12-15 min w temperaturze 175 st. C, aż będ? złociste. W tym czasie przygotuj lukier:
w małej miseczce utrzyj, najlepiej drewnianą łyżką, cukier puder z dwoma łyżeczkami soku z cytryny. Polej nim ostudzone ciasteczka i posyp drobno pokrojoną kandyzowaną skórką cytrynową.