Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka warzywna


Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
gar?ć czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w mał? kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cz?stki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mog? być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zast?pcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrz?dzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Risotto farmera


SKŁADNIKI: • 40 dag ryżu • 10 - 15 dag dowolnej wędliny • 2 kostki rosołowe • 10 dag masła • 3 jajka • garść startego sera WYKONANIE: 1. Zagotować w dużym garnku wodę z kostkami rosołowymi, wsypać ryż i gotować na dużym ogniu ok. 20 minut, odcedzić. 2. Jajka ugotować na twardo, wędlinę drobno posiekać i obrumienić na maśle. Wymieszać na ogniu z ryżem i posiekanymi jajkami oraz startym serem 3. Można również dodać groszek z puszki, marynowaną paprykę lub korniszona i sporą garść posiekanej natki piertuszki, szczypiorku lub rzeżuchy

Przepisy kulinarne - losowy

Miodowe banany w wiórkach kokosowych


Składniki: - kilka bananów,
- sok z cytryny,
- miód,
- wiórki kokosowe. Przepis: Banany kroimy w grube plastry (ok. 3 cm), maczamy całe w soku z cytryny i/lub miodzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.