Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka warzywna


Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
gar?ć czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w mał? kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cz?stki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mog? być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zast?pcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrz?dzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Milkshake


Produkty Shake waniliowy: 2 szkl lodow waniliowych
1 1/4 szl mleka
3 lyzki cukru Shake czekoladowy: 2 szkl lodow waniliowych
1 1/4 szkl mleka
2 lyzki czekoladowego napoju Nesquik (lub slodkie kakao) Shake Truskawkowy: 2 szkl lodow waniliowych
1 1/4 szkl mleka
2 lyzki truskawkowego Nesquik Wykonanie Przy przyrzadzaniu kazdego z tych chlodzacych napojow nalezy wszystkie skladniki wrzucic do blendera badz tez innego przyrzadu do robienia koktajli ktory dokladnie wymimesza wszystkie skladniki . UWAGA przy robieniu truskawkowe shake, zamiast podanych skladnikow mozna uzyc lodow waniliowch, mleka, kilka mrozonych ( lub swierzych) truskawek i 2 lyzki cukru  .

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z fasolką szparagową


Składniki 2 jajka, sól, pieprz, olej, fasolka szparagowa, łodyga świeżego czosnku Wykonanie Fasolkę ugotować; jajka ubić z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody; wylać na rozgrzany olej; gdy się zetną, zsunąć omlet z patelni; włożyć fasolkę i pokrojony czosnek, podsmażyć, ułożyć na omlecie, złożyć.