Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka warzywna


Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
gar?ć czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w mał? kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cz?stki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mog? być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważaj±c, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (je¶li nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zast?pcie dymkę pietruszk±). Skropić je oliw± i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze ¶wieżym sokiem cytrynowym, sol± i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrz?dzeniu, ale lepiej odstawić j± na kilka godzin do przegryzienia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Budyniowy smakołyk kokosowy


Składniki Przepis Spód:

- 1 duże jajo lub małe jajko + jedno żółtko
- 2 - szkl m±ki przennej
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Masa budyniowo - kokosowa

- 1 paczka budyniu waniliowego ( najlepiej "Pudding" lub Dr. O'etker)
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2,5 szkl mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl kokosu
- 1/2 szkl cukru


Masa  kokosowa:
- 2 szkl mleka
- 3/4 szkl kokosu
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 kostki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki m±ki przennej
- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej


Masa budyniowa:

- 1 paczka budyniu smietankowego
- 2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 - 3/4 kostki masła


Pianka kokosowa:
- 4 białka
- 1/2 szkl kokosu
- 1/2 szkl cukru
- 1 szkl kremówki
- 4 łyżczeki żelatyny w 1/4 szkl gor±cej wody
1. Zagnie¶ć ciasto z podanych składników ciasto. Powinno być gęste, ale kleiste. Przykryć foli± i wstawić do lodówki na cał± godzinę. Po tym czasie wyłożyć na okr±gł± formę ( 28) rękoma, ciasta nie da się wałkowac, ale trzeba rozłożyć w miarę równo. Piec ok 20 minut w 200 stopnich.

2. Masa budyniowo- kokosowa:
Zagotować 1,5 szkl mleka  z kokosem, masłem i cukrem. Żółtka ubić, wlac pozostałe mleko ( 1 szkl)  i wsypać proszek budyniowy oraz m±kę. W razie potrzeby przelać przez sito, by nie było grudek. Wlać na gotuj±ce się mleko i doprowadzić do wrzenia, ci±gle mieszaj±c. Masę wylać na ostudzony spód i przykryć foli±, aby nie zrobił się kożuszek.


3. Masa kokosowa:
Zagotować 1,5 szkl mleka, kokos, cukier, i masło. Resztę mleka, żółtka i m±ki dobrze wymieszać, można mikserem. Wlać na gotuj±ce się mleko i doprowadzić do wrzenia. Kokosowy budyń wylać na ciasto, uprzednio zdejmuj±c folię. T± masę również przykryć foli±.

4. Masa budyniowa:
Ugotowac ze składników budyń, bez masała. Masło ucierać przez ok. 10 minut na puch i dodawac po łyżce ostudzony budyń. Przygotowany krem rozprowadzić na ostudzonej masie kokosowej.

5. Pianka kokosowa:
Biała ubić, dodać cukier i kokos. Ubić kremówkę na sztywno i dodawać do niej po łyżce piankę z białek, mieszać warzech±. Pod koniec wlewać delikatnie żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na sam wierzch.


Przepisy kulinarne - losowy

Galaretka podlaska z herbaty


SKŁADNIKI: * 0.5 pudełka żelatyny, * herbata, * cukier, * woda. WYKONANIE: 1. Rozpu¶cić żelatynę w takiej ilo¶ci wody, aby j± ledwie przykryła. 2. Zrobić bardzo mocn± herbatę, na 2 l tej herbaty wsypać filiżankę cukru. 3. Gdy się cukier rozpu¶ci, zamieszać herbatę z żelatyn±, po czym przecedzić i ponalewać w foremki, które należy postawić na lodzie. 4. Galaretkę tę podawać należy bardzo zimn±, a osobno do niej ¶mietanę i cukier.