Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Żydowska sałatka warzywna


Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
gar?ć czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w mał? kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cz?stki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mog? być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zast?pcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrz?dzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Przepisy kulinarne - losowy

Smalec wegetariański


1 paczka Planty, cebula lub sól czosnkowa

Roztapiamy Plante w rondelku, dodajemy cebulę lub sól czosnkową i gotujemy do chwili, aż się zarumieni. Studzimy.