Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś z kolendrą



Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 10 minut


Składniki

• SOS: 1,5 szklanki świeżo posiekanej kolendry • 6 posiekanych ząbków czosnku • 1/3 szklanki prażonych nasion sosny • 2/3 szklanki startego parmezanu • 1 łyżeczka soli • 0,5 łyżeczki pieprzu • 1/2 szklanki oliwy • RYBA: filety z łososia 4*170 g • 2 łyżki oliwy • 0,5 łyżeczki soli • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
Etapy przygotowania

1. SOS przygotowujemy w następujący sposób: W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy 2. Dokładnie miksujemy,powoli dolewając oliwę,aż powstanie sos o konsystencji majonezu. 3. Po przygotowaniu,odstawiamy. 4. Filet z łososia smarujemy oliwą,przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczemy na grillu na średnim ogniu przez 5-6 minut z każdej strony. 6. Podajemy z łyżeczką sosu na każdym z filetów

Przepisy kulinarne - losowy

Tort serowo-czekoladowy


Produkty: - 85 dag zmielonego tłustego sera twarogowego
- 3 jajka
- 5 dag masła
- po 2 1/4 czekolady gorzkiej i białej (po 22.5 dag)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dag łuskanych orzechów włoskich
- 20 dag pokruszonych herbatników; do wysmarowania formy: 1 łyżka masła do przybrania:
- bita śmietana
- wiórki czekolady Wykonanie: Tortownicę wysmarować masłem. Orzechy posiekać lub zmiksować z herbatnikami i rozetrzeć z masłem, a następnie rozłożyć na dnie tortownicy. Ser zmiksować z jajkami oraz cukrem na gładką masę i podzielić na pół. Oba rodzaje czekolady połamać i roztopić osobno na parze. Połowę masy serowej wymieszać z ciemną czekoladą, a połowę z jasną.
Do przygotowanej tortownicy włożyć jasną masę serową i przykryć ciemną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piec około 50min. Sernik ostudzić w tortownicy, a następnie wyjąć, posmarować z wierzchu i na bokach bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki.