Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ZAPIEKANE KANAPKI Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ


Składniki : kilka kromek razowego chleba, szklanka pokrojonej w drobną kostkę cukini, 1 cebula, duża czerwona papryka, 2 pomidory, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz Wykonanie : Ułożyć kromki na blasze wysmarowanej oliwą. Na kromkach ułożyć pokrojoną w drobną kostkę cukinię paprykę i cebulkę wymieszane ze zgniecionym ząbkiem czosnku. Na wierzch położyć pokrojone na plastry pomidory, po czym posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Smażone banany marynowane w rumie i soku z cytryny


Skladniki: 4 banany sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka ciemnego rumu olej do głębokiego smażenia Ciasto do zamaczania 100 g mąki szczypta soli 145 ml wody 2 łyżki ziaren sezamowych
 
Sposób przygotowania: Banan obrać ze skórki, pokroić w poprzek na 4 kawałki, a następnie każdy na 4 kawałki wzdłuż. Włożyć do szklanej salaterki i delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i rumem. Przykryć i odstawić na 30 minut. Przygotować ciasto. W głębokim naczyniu roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mąkę, sól i wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Posypać ziarnami sezamowymi i odstawić. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, aż zacznie dymić. Zanurzać kawałki banana w cieście i smażyć 5-7 minut na złotobrązowy kolor. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku.