Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłecznik kremowy


Składniki Przepis Spód:
- 2 jajka
- 0,5 kostki margaryny
- 1,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- szczypta soli

- 2 cienkie placki biszkoptowe na prostokątnej formie każdy z ok. 3 jajek 1 - kakaowy
2- ciemny


Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych i soczystych jabłek
- ok 0,5 szkl cukru ( do smaku)
- cynamon do samku
- paczka budyniu waniliowego
- 1/3 szkl wody lub soku jabłkowego
- 6 łyżeczek żelatyny w 1/3 szkl wody


Krem budyniowy:
- 0,5 litra mleka
- 2 paczki budyniu smietankowego
- 4 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła


Krem cytrynowy:
- 1 szkl wody
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka homogenizowanego


Poncz:
- 3/4 szkl wody
- łyżeczka cukru waniliowego 1. Wszystkie składniki na spód zagnieść, wstawić do lodóki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i upiec w tej samej formie, co biszkopty. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z blachy.

2. Jabłka zetrzeć na tarce, jeżeli są bardzo soczyste, odsączyć i zachowac sok. Wstawić jabłka do garnka z cukrem i cynamonem i podgrzewać. W soku z jabłek lub w wodzie rozmieszać budyń i wlac na gotujące się jabłka, mieszać jeszczae chwilę. Gdy lekko się ostudzą, ciurkiem wlać żelatynę, jeszcze płynną.

3. Do blachy włożyć spód a nań wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka. Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć.

4. Na mleku ugotować budyń z cukrem. Utrzeć masło na puch i dodawać do niego po łyżce zimny budyń. Dobrze utart krem wyłożyć na ciasto i przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć.

5. Przygotować galaretkę w szklace gorącej wody, ostudzić. Serek utrzećz cukrem i dodać jeszcze płynną, ale zimną galaretkę. Wylac na wierzch ciasta.

Przepisy kulinarne - losowy

Konfitura buraczano - migdałowa


Składniki • 1 kg buraków • 3 szklanki cukru • szklanka miodu • 30 dag migdałów lub płatków migdałowych • skórka otarta z cytryny • 6 łyżek cytrynowego soku • kilka kropli aromatu migdałowego   Etapy przygotowania 1. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (najwygodniejszy będzie malakser). 2. Migdały sparzamy, obieramy i kroimy w płatki (chyba, że użyjemy płatków gotowych). 3. Do rondla przekładamy buraczki, wlewamy miód i sok z cytryny, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by nie przypaliło nam się. 4. Po 20 minutach dodajemy migdały, skórkę z cytryny oraz imbir. Gotujemy dalej. 5. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczów i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. 6. Zamiast miodu możemy dodać dodatkową szklankę cukru, wtedy dolewamy do rondla szklankę wody.