Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wegetariańska zupa ze świderkami


Składniki: 250 gr. makaronu świderki 1 litr rosołu roślinnego 400 gr. kukurydzy 2 łyżki oliwy 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w kostkę 2 pokrojone nóżki selera 350 gr. ziemniaków pokrojnych w kostkę  Wykonanie: W dosyć głębokim rondlu należy zarumienić na oliwie wspólnie cebulę, marchew oraz seler (pokrojony w plasterki). Całość w czasie przypiekania należy mieszać drewnianą łyżką przez około 10 minut do czasu kiedy warzywa nie staną się wyraźnie miękkie.
Następnie należy dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę oraz kukurydzę i gorący rosół.
Doprowadzić całość do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i kontynuować aż do chwili w której ziemniaki będą miękkie i ugotowane.
Pozostaje wrzucić na koniec makaron świderki, i kontunuować gotowanie całości do czasu ugotowania się makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu w głębokich talerzach.

Przepisy kulinarne - losowy

Steki z dorsza w ciemnej panierce


SKŁADNIKI: 4 steki z dorsza atlantyckiego 1/2 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki wiórków kokosowych sok z 1 cytryny, 1 jajko sól, biały pieprz, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka zmielonego wysuszonego białego chleba 1 szklanka zmielonego wysuszonego razowego chleba ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Steki z dorsza obficie skrapiamy cytryną, odstawiamy na 15 min i doprawiamy solą i pieprzem. 2. Do roztrzepanego jajka dodajemy resztę przypraw, wiórki kokosowe - dokłądnie całość mieszamy i obtaczamy w takim jajku rybę. Następnie panierujemy ją w mieszance zmielonego białego i ciemnego pieczywa (koniecznie musi to być chleb a nie bułka). 3. Rybę smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek z obu stron na złoto.