Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzaniec staropolski


Składniki 3 litry jasnego piwa Cytryna 4 łyżki miodu Łyżka oliwy Sposób wykonania  1. Zagrzać piwo osłodzone miodem. 2. Wlać łyżkę oliwy. 3. Włożyć cytrynę pokrojoną w talarki. 4. Podgrzewać 5 minut.


Przepisy kulinarne - losowy

Beuf strogonow z musztarda


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
800 g poledwicy wolowej,
30 g maki,
60 g masla,
600 ml wywary wolowego (przepis w rozdz. "zupy"),
1 lyzka pasty pomidorowej,
1 lyzeczka musztardy,
1 duza cebula,
200 g pieczarek,
4 lyzki smietany,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, oczyscic i usunac blony. Pokroic w plasterki, nastepnie w paseczki. Posypac sola i pieprzem. Mieso pokrojone zbyt cienko twardnieje
podczas gotowania. Pieczarki umyc, obrac, pokroic w grube plasterki.
2. Z maki i polowy masla zrobic zasmazke. Wlac zimny wywar, dodac paste pomidorowa, sol, pieprz i musztarde. Sos zagotowac, odcedzic, odstawic.
3. Cebule obrac, umyc, posiekac. Na duzej patelni rozgrzac pozostale maslo,
wlozyc cebule i pojedyncza warstwe miesa. Smazyc 5 min. W ten sam sposob
usmazyc porcjami cale mieso, a nastepnie pieczarki.
4. Podsmazone mieso i pieczarki przelozyc do garnka, dodac sos i smietane.
Garnek przykryc, postawic na plytce i trzymac na bardzo malym ogniu 10 min.
5. Podawac z kluskami kladzionymi lub ryzem.