Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Waniliowa mocca


Produkty: 1 łyżeczka kawy
1 łyżeczka kakao 
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 ml gorącego mleka
1 łyżka bitej śmietany
Wykonanie:
Mleko wymieszaj z kawą, kakao i cukrem waniliowym. Następnie wlej 120 ml gorącej wody. Na koniec udekoruj kawę bitą śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Kalafior w pomidorowo-winnym sosie


Przygotowanie: 35 minut

Smażenie: ok. 25 minut

Trudność: łatwe


Składniki na 4 porcje

  • 1 kalafior • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula drobniutko posiekana • 2 ząbki czosnku • 1/2 szklanki soku pomidorowego • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina • 1/2 szklanki oliwy z oliwek • łyżeczka octu balsamicznego     • przyprawy:   • sól kamienna • pieprz czarny mielony • szczypta papryki pikantnej, mielonej
Etapy przygotowania

1. Kalafiora dzielimy na części i podsmażamy na oliwie z każdej strony. 2. Cebulę, czosnek i paprykę drobniutko siekamy - dodajemy do smażącego się kalafiora. Dolewamy sok pomidorowy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 3. Następnie dolewamy wino i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i gotujemy, aż kalafior będzie miękki a sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy ociupinkę octu balsamicznego... dusimy pod przykryciem wszystko 3 minuty. 4. Podajemy na gorąco jako wyśmienita przystawka do mięs. Smacznego !!!