Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort cytrynowy z sherry


Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki 1 jajo 100 g masła 100 g cukru Krem: 2 sparzone cytryny 7 płaskich łyżeczek żelatyny 3 żółtka 80 ml wytrawnego białego wina 40 ml cream sherry 80 g cukru 400 g śmietany  kremówki Poza tym: natłuszczona tortownica (26 cm) pergamin suszony groch kandyzowane plastry cytryny wiórki czekoladowe Sposób przygotowania: Ze składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy uformować brzeg (ok. 3 cm). Ciasto przykryć papierem, obciążyć grochem, zapiekać 15 minut. Usunąć groch i papier, piec 10-15 minut. Krem: z 1/2 cytryny zetrzeć skórkę, z owoców wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem, winem, sherry, sokiem i skórką z cytryny ubić w ciepłej kąpieli na puszystą masę. Dodać żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą masą. Krem wyłożyć na ciasto, tort chłodzić w lodówce 2-3 godziny, ozdobić kandyzowaną cytryną i czekoladą.


Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z grilla po malajsku


Składniki: 4 piersi z kurczaka, bez skórki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej zmiksowane z 2 łyżkami wody plasterki ogórka paski papryki (niekoniecznie) Pikantna orientalna marynata 1 czerwona cebula, pokrojona na ćwiartki 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżka zmielonej kolendry 1 łyżka cukru palmowego, pokruszonego albo br?zowego cukru 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "pięć smaków" 1/4 szklanki wina ryżowego (mirin) 1/4 szklanki soku z pomarańczy lub limonki 1 łyżka gęstego ciemnego sosu sojowego o obniżonej zawartości soli Sposób przygotowania: 1. W malakserze rozdrobnić cebulę i czosnek. Przełożyć do miski. Dodać imbir, kolendrę, cukier, przyprawę "pięć smaków", wino, sok z pomarańczy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać, aby składniki się połaczyły. 2. Kurczaka włożyć do płytkiego naczynia ceramicznego lub szklanego. Zalać marynata, obrócić mięso, aby równomiernie pokryło się zalewą. Przykryć. Zostawić na noc w lodówce. Przełożyć kurczaka i marynatę na duż? patelnię teflonową. 3. Gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Na małym ogniu gotować przez 15-20 minut do miękkości. Uważać, by nie przegotować. Łyżką cedzakową wyjąć kurczaka z zalewy i przełożyć do czystego naczynia. Przykryć i wstawić do lodówki. Marynatę odstawić na pozniej. 4. Nagrzać grill do średniej temperatury. Kurczaka piec na grillu przez 5 minut z każdej strony, aż się zrumieni i dobrze przygrzeje. Kurczaka można też podgrzać w woku, smażac na mocno rozgrzanym oleju przez 3- 4 minuty. 5. W rondelku podgrzać na średnim ogniu odstawioną marynatę i makę kukurydzianą z woda. Gotować, ciagle mieszając przez 4- 5 minut, aż sos zgęstnieje. 6. Kurczaka polać sosem, podawać z dodatkiem ogórka, czerwonej papryki i ryżu gotowanego na parze.