Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
Zimowa sałatka z owoców
Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie • 10 sztuk kiwi • 4 banany • 15 - 20 mandarynek • 20 dag ciemnych winogron • 25 daktyli • po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika • 100 ml adwokata Etapy przygotowania 1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach os±czyć i pokroić na kawałki. 2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdj±ć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyj±ć pestki. 3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodac adwokata i odczekać pół godziny.
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Poncz na Boże Barodzenie
Składniki • 1 cytryna
• 4 pomarańcze
• 3 goĽdziki
• 1 laska cynamonu
• 1 ziarenko kardamonu
• 1 kuleczka ziela angielskiego
• 1 szklanka rumu
• 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
• 100 g cukru
• 2 szklanki mocnej herbaty
Etapy przygotowania 1. Z cytryny i 3 pomarańczy wyci¶nij sok. Cukier rozpu¶ć w herbacie, podgrzej herbatę w rondelku ze wszystkimi przyprawami, wlej wino i sok z owoców. Podgrzej wszystko razem do wrzenia, ale nie gotuj. Wył±cz palnik i wlej do ponczu rum.
2. 1 pomarańczę pokrój w cieniutkie plasterki i włóż do szklaneczek. Zalej gor±cym ponczem.