Dzisiaj jest Wtorek 16 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zimowa sałatka z owoców


Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie • 10 sztuk kiwi • 4 banany • 15 - 20 mandarynek • 20 dag ciemnych winogron • 25 daktyli • po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika • 100 ml adwokata Etapy przygotowania 1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach os±czyć i pokroić na kawałki. 2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdj±ć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyj±ć pestki. 3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodac adwokata i odczekać pół godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos chrzanowy


?wieży chrzan
łyżka masła
2 łyżki m±ki
1/8 l ¶mietany
pół szkl. rosołu Z m±ki i masła zrobić jasn± zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem i mieszaj±c zagotować. Dodać utarty chrzan i ?mietanę, krótko gotować, posolić.

Przepisy kulinarne - losowy

Mloda baranina z majerankiem i kartoflami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
750 g mlodej baraniny z mostka (z koscmi),
800 g obranych kartofli,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 por,
1 seler,
1 cebula,
sol, pieprz.
Sos:
2 lyzki maki,
2 lyzki masla,
500 ml rosolu,
1 lyzka majeranku,
2 zabki czosnku,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, oczyscic. Obrac i oplukac jarzyny: marchewke, pietruszke, seler,
por i cebule. Mieso i jarzyny wlozyc do garnka, zalac niewielka iloscia
wrzatku (by tylko przykryc mieso), gotowac na malym ogniu pod przykryciem
ok. 40 min. Po 15 min rosol odszumowac, dodac sol i pieprz. Kiedy mieso bedzie miekkie, wyjac, oplukac w zimnej wodzie, pokroic w plastry. Kosci i zeberka odrzucic. Rosol zachowac i ostudzic do sosu.
2. Rozgrzac na patelni maslo, polaczyc z maka i nie rumieniac wymieszac na jednolita mase. Dodac majeranek, obrane i posiekane zabki czosnku, sol, odrobine pieprzu, rozprowadzic zimnym rosolem, zagotowac. Sosu powinno byc duzo.
3. Kartofle obrac, umyc, pokroic w plasterki, gotowac w sosie, od czasu do
czasu mieszajac, przez 20 min. Kiedy beda miekkie, wyjac, utrzec na puree.
Trzymac w cieple.
4. Mieso podgrzac w sosie, przelozyc na polmisek, polac sosem, podawac z kartoflami puree.