Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zimowa sałatka z owoców


Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie • 10 sztuk kiwi • 4 banany • 15 - 20 mandarynek • 20 dag ciemnych winogron • 25 daktyli • po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika • 100 ml adwokata Etapy przygotowania 1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach os±czyć i pokroić na kawałki. 2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdj±ć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyj±ć pestki. 3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodac adwokata i odczekać pół godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rumsztyk w sosie pomarańczowo-pieprzowym


Składniki 4 porcje mięsa wołowego (każda ok. 200 g) 2 łyżki masła 1 pomarańcza i sok z 1/2 pomarańczy 1 kubeczek ¶mietany 4 łyżki marynowanych ziarenek zielonego pieprzu na czubku noża: curry, sól, ¶wieżo mielony pieprz Wykonanie Mięso wymyć, a następnie bardzo starannie osuszyć. Masło rozgrzać na patelni do bardzo wysokiej temperatury i obsmażyć na nim mięso z każdej strony po jednej minucie, a następnie po 2-3 minuty ponownie z obu stron. Mięso wyj±ć, zawin±ć w aluminiow± folię i pozostawić na parę minut. Odlać tłuszcz z pieczenia. Sos z pieczenia poł±czyć z sokiem pomarańczowym oraz ¶mietan± i zagotować. Dodać ziarnka zielonego pieprzu, doprawić curry, sol± i czarnym pieprzem. Pomarańczę obrać, rozdzielić cz±stki i Obrać z białych skórek Rumsztyki położyć na talerze, przybrać cz±stkami pomarańczy i polać sosem. Podawać z chrupi±cym białym pieczywem i zielon± sałat±.

Przepisy kulinarne - losowy

Pomidory w cie¶cie


3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szkl. m±ki
1 jajko
1/2 szkl. mleka
Pomidory sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry, posypać sol± i pieprzem. Z m±ki, żółtka, szczypty soli i mleka przygotować gęste ciasto (gę?ciejsze niż na nale¶niki). Dodać ubit? na sztywno pianę z białka. Pomidory zanurzać w cie¶cie i smażyć  z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.