Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zimowa sałatka z owoców


Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie • 10 sztuk kiwi • 4 banany • 15 - 20 mandarynek • 20 dag ciemnych winogron • 25 daktyli • po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika • 100 ml adwokata Etapy przygotowania 1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach osączyć i pokroić na kawałki. 2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdjąć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki. 3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodac adwokata i odczekać pół godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

KURKUMA


Kurkuma jest to podzwrotnikowa roślina z rodziny imbirowatych, ma silny zapach i ostry palący smak. Suszone korzenie kurkumy są poszukiwane przede wszystkim jako produkt, z którego otrzymuje się żółty barwnik organiczny, używany w przemyśle spożywczym do barwienia artykułów żywnościowych. Ponadto kurkuma ma zastosowanie w przemyśle chemicznym i jako przyprawa do potraw, szczególnie w kuchni indyjskiej. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych wyrabianych w Polsce, między innymi przyprawy typu curry, jak i do curry sporządzanego w Indii, gdzie występuje jako składnik główny w postaci sproszkowanych korzeni, kłączy i ziela.

Przepisy kulinarne - losowy

Nimbu pani – napój z cytryny lub limonki


150 ml soku z cytryny / limonki
1,2 l wody
5 łyżek cukru
1 łyżka wody różanej
¼ łyżeczki soli
lód

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Podawać na zimno z plasterkiem cytryny / limonki.