Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zimowa sałatka z owoców


Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie • 10 sztuk kiwi • 4 banany • 15 - 20 mandarynek • 20 dag ciemnych winogron • 25 daktyli • po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika • 100 ml adwokata Etapy przygotowania 1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach os±czyć i pokroić na kawałki. 2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdj±ć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyj±ć pestki. 3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodac adwokata i odczekać pół godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Poncz na Boże Barodzenie


Składniki •  1 cytryna
  
•  4 pomarańcze
  
•  3 goĽdziki
  
•  1 laska cynamonu
  
•  1 ziarenko kardamonu
  
•  1 kuleczka ziela angielskiego
  
•  1 szklanka rumu
  
•  1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  
•  100 g cukru
  
•  2 szklanki mocnej herbaty
   Etapy przygotowania 1.  Z cytryny i 3 pomarańczy wyci¶nij sok. Cukier rozpu¶ć w herbacie, podgrzej herbatę w rondelku ze wszystkimi przyprawami, wlej wino i sok z owoców. Podgrzej wszystko razem do wrzenia, ale nie gotuj. Wył±cz palnik i wlej do ponczu rum.
    
2.  1 pomarańczę pokrój w cieniutkie plasterki i włóż do szklaneczek. Zalej gor±cym ponczem.


Przepisy kulinarne - losowy

Omlet Cesarski


Składniki • 25 dag m±ki pszennej • ok. 1/2 litra mleka • 6 dag cukru • 4 żółtka • 4 białka • sól • rodzynki • masło do smażenia Etapy przygotowania 1. Żółtka, cukier, sól, mleko i m±kę zmieszać, dodać sporo rodzynek i delikatnie poł±czyć z ubita pian± z białek. Ciasto powinno byc do¶c luĽne, stężeje podczas smażenia.
2. Połowę porcji wylać na patelnię teflonow± z roztopionym masełkiem i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przełożyc omlet na drug± stronę i dosmażać na złoto.
3. Plastikow± albo drewniana łopatk± podzielić omlet na patelni na cz±stki, bo omlet cesarski podaje się w kawałkach. Gotowe złote cz±stki wrzucić na talerz i zabrać się za druga porcję.
4. Kaiserschmarren  można  z powodzeniem przyrz±dzić samemu. Wystarczy wypestkowane ¶liwki węgierki wrzucić do garnka i podgotować z odrobin± wody i cukru, aż się rozciapi±. Pichcić tak długo na wolnym ogniu aż powstanie co¶ gęstszego od kompotu, ale rzadszego niż powidła. Ewentualnie wcisn±ć do ¶rodka odrobinę soku cytrynowego do smaku i gotowe.