Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zimowa sałatka z owoców


Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie • 10 sztuk kiwi • 4 banany • 15 - 20 mandarynek • 20 dag ciemnych winogron • 25 daktyli • po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika • 100 ml adwokata Etapy przygotowania 1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach osączyć i pokroić na kawałki. 2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdjąć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki. 3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodac adwokata i odczekać pół godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka orzechowe


Porcja dla 12 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
250 g cukru,
250 ml mleka,
125 g masla,
500 g orzechow wloskich grubo posiekanych,
1/2 lyzeczki cynamonu,
1 lyzeczka utartych gozdzikow,
375 ml pokruszonych sucharkow,
375 g maki,
5 jaj,
3 lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka sody,
2 lyzeczki brandy.
Syrop:
750 g cukru,
500 ml wody,
sok z 2 cytryn.

1. Jaja ubic, rozetrzec z maslem i cukrem. Wlac mleko, wsypac orzechy, gozdziki
i cynamon. Sode rozpuscic w brandy. Sucharki wymieszac z maka i proszkiem do
pieczenia. Wszystkie skladniki ciasta dokladnie wymieszac ze soba.
2. Blache do pieczenia natluscic maslem i posypac odrobina maki. Wylac na nia
rownomiernie ciasto. Wstawic do goracego piekarnika i piec 40 min.
3. Zagotowac wode z cukrem i sokiem cytrynowym.
4. Ciasto zaraz po wyjeciu z piekarnika polac syropem. Ostudzic. Podawac pokrojone na nieduze kawalki.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet z krolika z orzeszkami pisatacjowymi


SKŁADNIKI: * 1 królik (ok. 1- 1,2 kg) * 100 g słoniny * 100 g boczku * 200 g łopatki wieprzowej * 2 cebule * 4 jajka * 2 ząbki czosnku * 1 czerstwa bułka kajzerka * 200 ml białego wina * 100 ml winiaku * garść orzeszków pistacjowych * tłuszcz do wysmarowania foremek * sól, * pieprz czarny mielony * rozmaryn * tymianek WYKONANIE: Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz z łopatką pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Słoninę i boczek pokroić, wytopić w rondlu na wolnym ogniu, a następnie na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem. Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak, aby nasiąkła wywarem. Wystudzone mięso i bułkę zmielić trzykrotnie, do masy dodać orzeszki pistacjowe, rozmącone jajka i winiak. Całość wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonych podłużnych foremkach umieścić masę, całość owinąć dokładnie najpierw folią spożywczą, a następnie aluminiową. Piec godzinę w kąpieli wodnej w temperaturze 140º C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem, jeżeli zostanie na nim mięso, piec kolejne 10 minut. Pasztet z królika podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami.