Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielone Szaleństwo


Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi • 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni) • oliwa z oliwek, ocet balsamico • sól, pieprz, Etapy przygotowania 1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki. 2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami 3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza Capri


Składniki ciasto:
• 200g mąki
• 10g drożdży
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1/2 filiżanki lekko ciepłego mleka
• 6 łyżek oleju
• 1/2 łyżeczki soli
farsz:
• 100g gotowanej szynki
• 50g sera owczego
• 50g salami
• 1 cebula
• 2 papryki (czerwona i zielona)
• 100g pieczarek
• 50g sera do zapiekania
• 1 łyżeczka suszonego oregano
sos:
• 100g przetartych pomidorów
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 5 listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)
• 4 gałązki oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
• sól, pieprz, papryka mielona Etapy przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na natłuszczonej blasze lub formach do pizzy. Postawić na 10 minut do podrośnięcia. 2. Sos: Przetarte pomidory wymieszać z oliwą z oliwek, dodając mniej więcej 1/2 filiżanki wody. Mieszać, aż olej przestanie błyszczeć. Obrać czosnek i drobniutko pokroić, świeże oregano i bazylię drobno posiekać i wymieszać wszystko z sosem. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. 3. Obłożenie: Rozsmarować sos na przygotowanym wcześniej cieście. Następnie obłożyć pizzę gotowaną szynką, salami, pokrojoną w kawałeczki papryką, pokrojonymi w plasterki pieczarkami i cebulą. Posypać żółtym serem do zapiekania, a na wierzch położyć kawałeczki sera owczego. 4. Pizzę piec 30-45 minut w temperaturze 180-200°C, 5 minut przed końcem pieczenia posypać suszonym oregano.