Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielone Szaleństwo


Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi • 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni) • oliwa z oliwek, ocet balsamico • sól, pieprz, Etapy przygotowania 1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki. 2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami 3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tradycyjna wieprzowina Vindaloo


Składniki
675 g wieprzowiny pociętej na kwadraty wielkości 4 cm,
3 łyżki masła,
6 ząbków czosnku posiekanych,
225 g cebuli posiekanej,
2 łyżki świeżego soku z cytryny,
4 łyżki świeżych posiekanych li?ci kolendry,
4 łyżki pulpy pomidorowej,
sól do smaku,
woda.

marynata:
200 ml czerwonego wina,
2 łyżki octu balsamicznego Mazzetti,
6 ząbków czosnku rozdrobnionych,
1 łyżeczka soli.

przyprawy do mięsa:
10 ząbków czosnku,
3 łyżki Pasty Curry Vindaloo Patak's

W dużym niemetalowym naczyniu, wymieszać mięso z marynat?. Przykryć i wstawić do lodówki na około 6 godzin (np. na cał? noc). Ogrzać masło na dużej patelni lub woku. Dodać czosnek, przyprawę do mięsa i smażyć przez około 1 minutę. Dodać cebulę i smażyć przez kolejne 5 minut. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Przenieść smażone składniki do naczynia żarodopornego o pojemności o. 2,25-2,75 litra. Dodać wieprzowinę razem z marynat?. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut. Po 20 minutach pieczenia całość dobrze wymieszać i dolać kilka kropli wody. Po kolejnych 20 minutach ponownie wymieszać dodając pozostałe składniki. Pozostawić na kolejne 20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka z adwokatem


Składniki 25 dag margaryny
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
6 jaj
2 i 1/4 szklanki mąki
15 lyzek oleju
10 lyżek adwokata
3 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych migdalów Wykonanie Margarynę, olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz 2 lyzki wody gotowac 10 minut na wolnym ogniu. Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami, pół szklanki odlać a reszte starannie połaczyć z maką, proszkiem do pieczenia i ubita na sztywno pianą z białek.
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy. wstawic do nagrzanego piekarnika ( ok 200 stopni) i upiec. Goraca babke posmarowac pozostała masa i posypać migdałami.