Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielone Szaleństwo


Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi • 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni) • oliwa z oliwek, ocet balsamico • sól, pieprz, Etapy przygotowania 1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki. 2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami 3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Morszczuk zapiekany


SKŁADNIKI: * 100 g fileta z morszczuka, * 1/4 cebuli, * 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina, * listek laurowy, * klika gałązek natki, * szczypta suszonej mięty, * 1- 2 goździki, * 1/2 ząbku czosnku, * łyżka posiekanych orzechów włoskich, * 1/2 łyżeczki soku z cytryny, * 1/2 łyżeczki masła, * 1 łyżeczka posiekanego koperku, * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Filet z morszczuka skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. W płaskim rondlu zagotować wino z 1/2 szklanki wody, dodać pokrojoną cebulę, miętę, natkę, goździki i listek laurowy, włożyć filet i gotować na małym ogniu około 15 minut. Delikatnie wyjąć filet i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wywar z ryby przecedzić, wymieszać z roztartym czosnkiem i posiekanymi orzechami, zalać rybę, wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Owoce kąpane w bitej śmietanie


Składniki: 1 kiwi 1 jabłko 2 szkl śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 brzoskwinie świerze kilka winogron białych Sposób przyrządzenia: Śmietankę ubić z cukrem, przełożyć do pucharków. Brzoskwinie pokroić, winogrona umyć, osuszyć. Jabłko grubo obrać, skórkę wraz z miąższem pokroić w paski. Udekorować deser owocami i skórkami jabłka według własnej fantazji.