Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielone Szaleństwo


Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi • 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni) • oliwa z oliwek, ocet balsamico • sól, pieprz, Etapy przygotowania 1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki. 2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami 3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip z avocado


Czas przygotow. 10-15 min.
2 duze dojrzale avocado,
200 ml jogurtu,
mala cebula,
zabek czosnku,
lyzka oliwy,
lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
4 lyzki soku cytrynowego,
cukier, sol, pieprz.

1. Avocado obrac, przekroic, usunac pestke, skropic sokiem cytrynowym. Zmiksowac z pozostalymi skladnikami.

Przepisy kulinarne - losowy

Hiszpanska Tortilla


Składniki • 1/2 szkl. oliwy z oliwek • 600 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w plasterki • 1 duza cebula, pokrojona cieniutko • 6 duzych jajek • sol i pieprz • zielona pietruszka do ozdobienia Etapy przygotowania 1. Wlej oliwe z oliwek do nagrzanej wczesniej patelni i podgrzej, po czym zmniejsz gaz, dodaj ziemniaki i cebule i gotuj ok. 15 - 20 min. az ziemniaki stana sie miekkie. 2. Ubij jajka i przypraw je dosc obficie sola i pieprzem. Nad zaroodporna miska odcedz ziemniaki i cebule, i zachowaj pozostala oliwe. Bardzo delikatnie wymieszaj warzywa z jajkami i odstaw wszystko na 10 minut. 3. Drewniana lyzka usun pozostalosci z patelni. Ponownie rozgrzej patelnie na srednim ogniu dodajac 4 lyzki zachowanej wczesniej oliwy. Dodaj mieszanke z jaj i warzyw i wygladz powierzchnie, tak aby ziemniaki i cebula nie wystawaly ponad powierzchnie. 4. Smaz przez 5 minut, potrzasajac co jakis czas lekko patelnia. Nastepnie ostroznie wyrzuc tortille na duzy talerz i ponownie na patelnie, i smaz druga strone tortilli. (Aby zrobic to sprawnie mozesz przykryc patelnie talerzem i przewrocic do gory nogami) 5. Podsmaz tortille jeszcze jakies 3 minuty, na zlocisty kolor. Wyloz na talerz i odstaw na conajmniej 5 minut przed krojeniem. Ozdob zielona pietruszka.