Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielone Szaleństwo


Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi • 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni) • oliwa z oliwek, ocet balsamico • sól, pieprz, Etapy przygotowania 1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki. 2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami 3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Waniliowe Martini


Składniki 100 ml Martini Bianco laska wanilii plasterek banana aromat waniliowy  Sposób wykonania 1. Do kieliszka wlewamy 3-4 krople aromatu i wkładamy plasterek banana 2. Miąższ z laski wanilii również umieszczamy w kieliszku. 3. Zalewamy Martini Bianco


Przepisy kulinarne - losowy

Krokiety z dorsza w maśle


Składniki: - 300 g fileta dorsza - 1/2 ususzonej bułki - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - 3 łyżki masła śmietankowego - 5 łyżek bułki tartej - pieprz czarny mielony - sól - olej roślinny dla frytury - 1 pęczek koperku - 1 pęczek zielonej pietruszki - 4 kromki pszennego chleba Sposób przyrządzania: Filet ryby bez skóry i ości pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z namoczoną w mleku bułką. Dodać sól, pieprz, jedno surowe jajko i dobrze wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na skropioną wodą deskę i ulepić z niej kilka placuszków. W środku każdego placka położyć kawałek masła, roztartego z drobno posiekaną zieloną pietruszką i koperkiem, brzegi placka złączyć i nadać mu kształt walca. Umoczyć kotlety w pozostałym rozmąconym jajku, obtoczyć w bułce tartej, powtórzyć tę czynność dwukrotnie. Obsmażyć na oleju do otrzymania spieczonej skórki, następnie podgrzewać w piekarniku lub na patelni pod przykryciem. Spiec chleb w tosterze. Na każdą grzankę wyłożyć kotlet. Podawać gorące z ugotowanym kalafiorem. Przybrać plasterkami cytryny i zieleniną.