Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zielone Szaleństwo


Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi • 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni) • oliwa z oliwek, ocet balsamico • sól, pieprz, Etapy przygotowania 1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki. 2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami 3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak z nadzieniem polskim


Składniki chałka - 3 kromki cukier puder - 5 łyżek jajka - 2 szt kurczak - 1 szt majeranek - 4 łyżki masło - 125 g miód - 3 łyżki mleko - 0,5 szklanki pieprz czarny - 0,5 łyżeczki pietruszka - 1 pęczek rodzynki - 5 dag sól - 4 łyżki sól - 0,5 łyżeczki wątróbka drobiowa - 15 dag woda - 0,5 szklanki Wykonanie Ubić masło, dodać żółtka, posiekaną wątróbkę, chałkę namoczoną w mleku i odciśniętą, ubitą pianę z białek. Kurę natrzeć solą, majerankiem, oblać miodem rozpuszczonym w ciepłej wodzie. Kurę nafaszerować nadzieniem, zaszyć, piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Co jakiś czas podlewać powstałym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Florenckie cannelloni ze szpinakiem


Produkty: 200 g maki
szczypta soli
2 jajka
woda
gęsty sos pomidorowy Farsz: 4 jajka
30 g masła
1 kg szpinaku
2-3 łyżki śmietanki
40 g startego parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 łyżki startej bułki
masło Wykonanie: Z mąki, szczypty soli, 2 ubitych jajek i zimnej wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie i dość elastyczne. Zawinąć je w wilgotną ściereczkę i pozostawić w zimnie na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, pokroić na prostokąty o bokach 6 cm x 8 cm i pozostawić do wysuszenia na następną godzinę. Zagotować dość dużo wody, posolić i gotować ciasto 10 minut. Przygotować farsz: utrzeć 2 jajka ugotowane na twardo i połączyć z ugotowanym posiekanym i przesmażonym na maśle szpinakiem. Następnie dodać 2 surowe jajka, śmietanę, starty parmezan, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gdy farsz jest zbyt płynny, należy go lekko podgrzać, aby odparował, a gdy i to nie pomoże dodać tartą bułkę.