Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka pomidorowa z bazylią


Zupka pomidorowa z bazylią (od 10 miesiąca) Składniki:
pęczek bazylii,
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 szklanki wywaru warzywnego,
sól,
pieprz Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w ćwiartki. Wstawić do garnka, zalać wywarem warzywnym, dodać łodyżki i liście bazylii. Po ugotowaniu doprawić i zmiksować. Przecedzić przez sito. Można podawać na ciepło i na zimno.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sola ze szparagami


Składniki: 8 - 12 filetów z soli, 16 - 24 szparagów świeżych lub z puszki, 8 - 12 liści świeżego szpinaku, 2 łyżeczki kurkumy lub szafranu, czosnek granulowany, sok z 1 cytryny, 2 łyżki masła, cukier, sól, pieprz. Sos: 20 g mąki, 20 g masła, 250 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowejm, sok z połowy cytryny, sól, pieprz biały. Sposób przyrządzenia: Szpinak ugotować 2 - 3 min. w wodzie z dodatkiem czosnku granulowanego, pieprzu i szczypty cukru, by zachował zielony kolor. Osączyć. Filety skrapić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć liść szpinaku, 2 szparagi, filety zwinąć i spiąć wykałaczka. Zamiast szpinaku można użyć sparzych liści sałaty lub uduszonego i odparowanego szpinaku mrożonego. Roladki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Sos: zrobić białą zasmażkę. Rozpuścić masło i dodać mąkę, wymieszać. Dolać mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzać cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawić go gałką muszkatołową, solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Roladki polać sosem, delikatnie oprószyć szafranem lub kurkumą i piec 15 - 20 min. w nagrzanym do 160 - 170°C piekarniku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i brokułami ugotowanymi w wywarze ze szpinaku.

Przepisy kulinarne - losowy

Cordon bleu z kurczaka


(w orginalnym przepisie robi się je z cielęciny, ale z piesi kurczaka s? równie dobre. Z jeden piersi wychodz? dwa Cordon Blue
Pier? kurczęc? pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie cześci. każdą czę?ć tłuczemy tłuczkiem (najlepiej ją wsadzić do woreczka foliwego. Mięso nie będzie przywierać do młotka) na dwa dość duże kotlety. Następnie na każdy kładziemy plaster szynki i żółtego sera i zwijamy w rulonik sklejając brzeg odrobiną białka. Rulony panierujemy kolejno w m?ce z przyprawami (vegata, czosnek suszony, papryka ostra i łagodna, cz?ber),rozkłóconym jajku (ja dodaję jeszcze do jajka kilka krolep soso Wocester) wreszcie w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na jasno złoty kolor. Podajemy z ziemniakami lub frytkami oraz zielony groszkiem z sosem polski (czyli bułka tarata zrumieniona na maśle)
smacznego