Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka pomidorowa z bazylią


Zupka pomidorowa z bazylią (od 10 miesiąca) Składniki:
pęczek bazylii,
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 szklanki wywaru warzywnego,
sól,
pieprz Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w ćwiartki. Wstawić do garnka, zalać wywarem warzywnym, dodać łodyżki i liście bazylii. Po ugotowaniu doprawić i zmiksować. Przecedzić przez sito. Można podawać na ciepło i na zimno.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wykwintny auszpik z łososia


Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
120 g tuńczyka (z puszki)
120 g krewetek bez skorupek
3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
100 g kawioru
1 pęczek koperku
1 cytryna
listki dekoracyjnej sałaty
(np. kędzierzawej)   Formę na babkę wstawić do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Poł?czyć z 2 1/2 szklanki ciepłej wody, podgrzać, by się rozpu?ciła, wymieszać z winem. Koperek umyć, 3-4 gał?zki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Łososia pokroić na małe kawałki. Krewetki umyć. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z łososiem i krewetkami, 3/4 kawioru i połową koperku. Gdy żelatyna przestygnie, wyjąć formę z zamrażalnika, wlać czę?ć żelatyny, rozprowadzając po dnie i bokach. Wstawić na 5 min do zamrażalnika. Formę wypełnić nadzieniem i zalać pozostał? żelatyną. Wstawić na 6 godz. do lodówki. Cytrynę umyć, pokroić na cz?stki. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć auszpik. Przybrać sałat?, kawiorem, koperkiem. Podać z cytryną.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z sałatką warzywną i majonezem


20 dag sałatki warzywnej z majonezem
2 łyżki majonezu
łyżeczka posiekanego koperku

Sałatkę ułożyć równą warstwą na ośmiu kromkach i przybrać majonezem oraz koperkiem.