Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka pomidorowa z bazylią


Zupka pomidorowa z bazylią (od 10 miesiąca) Składniki:
pęczek bazylii,
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 szklanki wywaru warzywnego,
sól,
pieprz Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w ćwiartki. Wstawić do garnka, zalać wywarem warzywnym, dodać łodyżki i liście bazylii. Po ugotowaniu doprawić i zmiksować. Przecedzić przez sito. Można podawać na ciepło i na zimno.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marynata z pomidorów i sera


50 dag pomidorów /bardzo małych/,
30 dag sera mazzarella lub twardego sera feta,
2 szklanki oliwy,
4 łyżki octu winnego,
1 pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej albo ziół prowansalskich,
1 łyżka soli,
pieprz
Pomidory umyć i osuszyć. Ser pokroić w kostkę o boku 1 cm. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać. Wlać do słoika ocet i olej, wsypać sól oraz pieprz i dobrze wymieszać. Następnie włożyć ser i przełożyć go pomidorkami oraz bazylię. Marynatę odstawić na 24 godziny.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa jarzynowa jednodaniowa


30-40 dag dowolnego mięsa
1 łyżka jarzynki
włoszczyzna z kapust? / 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej
5 ziemniaków
ugotowany makaron / ryż
pęczek zielonej pietruszki Mięso zalać zimną wod?, dodać jarzynkę i gotować, aż będzie prawie miękkie. Wyjąć, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z  obranym, pokrojonymi warzywami / przelaną na sicie wrz?tkiem mrożonką. Gotować ok. 10 min. i dodać pokrojone, obrane ziemniaki. Gdy będ? już miękkie, dodać makaron / ryż. Doprawić do smaku solą. Można dosypać starty żółty ser.