Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka pomidorowa z bazylią


Zupka pomidorowa z bazylią (od 10 miesiąca) Składniki:
pęczek bazylii,
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 szklanki wywaru warzywnego,
sól,
pieprz Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w ćwiartki. Wstawić do garnka, zalać wywarem warzywnym, dodać łodyżki i liście bazylii. Po ugotowaniu doprawić i zmiksować. Przecedzić przez sito. Można podawać na ciepło i na zimno.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Czorba jarzynowa


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg dojrzalych pomidorow,
1 cebula,
1 kartofel,
1 cukinia,
1 marchew,
75 g wyluskanego zielonego groszku,
100 g swiezego bobu,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
4 lyzki oliwy,
1 peczek siekanej swiezej kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka mielonej ostrej papryki,
szczypta harissy,
szczypta mielonego cynamonu,
sol, pieprz,
1 peczek swiezej kolendry lub pietruszki do przybrania.

1. Kartofel, marchew oraz cukinie umyc, obrac i pokroic w drobna kostke.
2. Cebule obrac i drobno posiekac, podsmazyc wraz z mielona ostra papryka, harissa i cynamonem na rozgrzanej w glebokim rondlu oliwie przez 15 min. Osolic, doprawic pieprzem, zalac 250 ml wody, dodac marchew, kartofel, cukinie,
bob, zielony groszek, drobno posiekana kolendre oraz koncentrat pomidorowy.
Gotowac na malym ogniu 30 min.
3. Pomidory zalac wrzatkiem i gotowac 15 min, nastepnie przetrzec przez sito i
dodac do zupy. Dolac 2 l wody, zagotowac, po czym gotowac, jeszcze 15 min.
4. Podac bardzo goraca, posypana listkami swiezej kolendry.

Przepisy kulinarne - losowy

Buta teriyaki - szaszłyki wieprzowe


Produkty: - 1 kg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w cieniutkie paseczki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 średnia cebula obrana i posiekana
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki sake
- wykałaczki bambusowe Wykonanie: Wszystkie składniki włóż do miseczki, dobrze wymieszaj, odstaw na godzinę, aby mięso się zamarynowało. Nadziej polędwiczki na wykałaczki, a marynatę zachowaj. Szaszłyki piecz na ruszcie lub na grillu po 3 minuty z każdej strony, co jakiś czas smarując je marynatą. Podawaj od razu po przygotowaniu.