Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Zupka pomidorowa z bazyli±


Zupka pomidorowa z bazyli± (od 10 miesi±ca) Składniki:
pęczek bazylii,
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 szklanki wywaru warzywnego,
sól,
pieprz Pomidory sparzyć, usun±ć skórkę i pokroić w ćwiartki. Wstawić do garnka, zalać wywarem warzywnym, dodać łodyżki i li¶cie bazylii. Po ugotowaniu doprawić i zmiksować. Przecedzić przez sito. Można podawać na ciepło i na zimno.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łoso¶ marynowany po norwesku


3 filety z łososia (ok. 1 kg)
1 kg cytryn
1.5 słoiczka musztardy francuskiej
3 pęczki koperku Filety dokładnie oczy?ć, opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz. Ostrym nożem odetnij skórę, a mięso łososia pokrój uko¶nie na paseczki o grubo¶ci około pół centymetra. Włóż do miski. Cytryny sparz, osusz, wyci?nij sok. Polej pokrojonego łososia, dodaj musztardę i drobno pokrojony koperek. Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj kilkakrotnie złożon± foli? aluminiow± i wstaw na 24 godziny do lodówki. Podawaj z pieczywem. Możesz udekorować cz?stkami cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Sękacz z tortownicy


- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki m±ki krupczatki
- 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 5 dag zmielonych migdałów
- 1 łyżka rumu
- 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
- 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Nie przerywaj±c ucierania, dodawaj po jednym żółtku, potem rum, migdały, rdzeń wyjęty z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje m±ki. Z białek ubij sztywn± pianę i delikatnie wymieszaj j± z ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Tortownicę posmaruj masłem, na jej dnie równo rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Piecz około 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni, wyjmij tortownicę z piekarnika. Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadĄ kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstaw tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynno¶ci te powtarzaj, aż zabraknie ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.