Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z marchwi


Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  duże jabłko •  pomarańcza •  sok z pół cytryny •  pół łyżeczki cukru •  odrobina soli, •  jogurt naturalny dla połączenia składników •  4-5 posiekanych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcz obrać o pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać razem. 2. Dodać orzechy. Jogurt wymieszać z przyprawami i połączyć nim wymieszane składniki. Surówka szczególnie pasuje do ryb i drobiu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Przepisy kulinarne - losowy

Duet z łososia i soli na sosie miodowo-balsamicznym


Składniki: Łosoś - 200 g Sola- 150 g Łosoś wędzony - 80 g Boczek - 50 g Glony norii - 0,050 g Marchew - 50 g Por - 50 g Szalotka - 20 g Ocet balsamiczny- 40 ml Koncentrat buraczany - 0,05 ml Miód- 0,02 ml Cytryna - 1 szt. Limonka - 1 szt. Parmezan - 0,05 g Sól, pieprz do smaku Tymianek do dekoracji Olej sezamowy - 0,10 ml Sposób przyrządzenia: Łososia marynujemy w oleju sezamowym, soku z cytryny i soli. Następnie grilujemy ok. 2 minut, solę zwijamy z bekonem, łososiem i glonami norii. Doprawiamy i grilujemy ok. 7 minut w temperaturze 100 st. C na parze w piecu. Marchew i por blanszujemy. Następnie nadajemy formę szachownicy poprzez przeplatanie. SOS:  szalotki karmelizujemy z miodem, dodajemy octu balsamicznego i koncentratu buraczanego. Wszystko redukujemy do konsystencji sosu doprawiając sokiem z cytryny do smaku.