Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z marchwi


Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  duże jabłko •  pomarańcza •  sok z pół cytryny •  pół łyżeczki cukru •  odrobina soli, •  jogurt naturalny dla połączenia składników •  4-5 posiekanych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcz obrać o pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać razem. 2. Dodać orzechy. Jogurt wymieszać z przyprawami i połączyć nim wymieszane składniki. Surówka szczególnie pasuje do ryb i drobiu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka słoneczka


Produkty: 30dkg krupczatki 20dkg masła 3 surowe żółtka   30dkg marmolady porzeczkowej 2 białka wanilia 20dkg cukru pudru   Wykonanie: Przesianą mąkę przesiekać  nożem z masłem, dodać żółtka, szybko zagnieść,
odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 10 min. W tym czasie
sporządzić lukier: utrzeć w misce białka z cukrem na białą gęsta masę, dodać
wanilie (ekstrakt). Ciasto cienko rozwałkować - na 1/3 cm, wykrawać krążki
kieliszkiem 3-4 cm, każdy posmarować lukrem przy pomocy noża, ułożyć na
blaszce (nie smarować) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Kiedy
lukier jest kremowo - bezowy, są gotowe, nie przepiec. Zdejmować natychmiast
nożem, póki gorące, wyłożyć na stolnice. Kiedy ostygną smarować po
wewnętrznej stronie marmoladą.  

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet z kuropatw


Składniki: 4 kuropatwy, 1 kg podgardla, 750 g wątróbki cielęcej, 2 cebule, 150 g pieczarek, 1 - 2 goździki, 1 listek laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 1 kieliszek czerwonego wina, sól, pieprz, 3 jajka, 1 szkl. mleka, 50 g słoniny, 1 łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
       
Obraną z błon wątróbkę namoczyć w mleku. Oczyszczone i umyte kuropatwy ułożyć ciasno w rondlu na plastrach słoniny, dodać korzenie i pieczarki oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Podlać 2 łyżeczkami wina, dusić pod przykryciem. W innym rondelku dusić podgardle i wyjętą z mleka wątróbkę.
       
Obrane z kości mięso, wątróbkę i podgardle dwukrotnie przepuścić przez maszynkę i wymieszać z sosami powstałymi w czasie duszenia. Wbić jajka, dodać sól, pieprz, pozostałe wino i dokładnie wyrobić masę.
       
Wysmarowaną masłem formę pasztetową szczelnie wypełnić masą, przykryć. Gotować na parze ok. 1 h. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Podawać na zimno z ostrymi sosami lub borówkami.