Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z marchwi


Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  duże jabłko •  pomarańcza •  sok z pół cytryny •  pół łyżeczki cukru •  odrobina soli, •  jogurt naturalny dla połączenia składników •  4-5 posiekanych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcz obrać o pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać razem. 2. Dodać orzechy. Jogurt wymieszać z przyprawami i połączyć nim wymieszane składniki. Surówka szczególnie pasuje do ryb i drobiu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka meksykańska


1-2 woreczki ryżu
3 pomidory
1 zielona papryka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ryż ugotować, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Z soku z cytryny, oleju i majonezu zrobić sos, dodając przyprawy, zalać sałatkę.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki z pikantnym nadzieniem


Składniki •  1 1/3 szklanki mąki
  
•  2 szklanki mleka
  
•  3 jajka
  
•  4 łyżki margaryny
  
•  35 dag mieszanego mięsa mielonego
  
•  15 dag pieczarek
  
•  1 puszka pomidorów bez skórki (850 ml)
  
•  1 puszka kukurydzy
  
•  1 pęczek dymki
  
•  2 łyżki oleju
  
•  słodka papryka
  
•  10 dag żółtego sera gouda
  
•  1 średnia cebula
  
•  2 łyżki mąki
  
•  1 pęczek natki pietruszki
  
•  1/2 szklanki rosołu (z kostki)
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Ciasto: mąkę i 1 1/2 szklanki mleka dokładnie rozrobić z jajkami i solą. Tłuszcz (2 łyżki) rozgrzewać porcjami na patelni i usmażyć kolejno 4 naleśniki. 
    
2.  Nadzienie: pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso, dodać grzyby oraz dymkę. Całość smażyć 3-5 minut
    
3.  Pomidory rozdrobnić w puszce, kukurydzę osoączyć. Pomidory i kukurydzę dodać do mięsa, dusić ok. 15 minut. Przyprawić papryką, solą i pieprzem.
    
4.  Sos: cebulę obrać, pokroić w kostke, zeszklic na gorącym tłuszczu (2 łyżkach margaryny), oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem oraz mlekiem (1/2 szklanki). Nieustannie mieszając dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Żółty ser zetrzeć, 2/3 wsypać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    
5.  Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulony, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy. Polać sosem i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut w temp. 200 stopni C. Natkę pietruszki opłukać, osuczyć, pokroić drobno i posypać nią gotowe danie.