Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z marchwi


Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  duże jabłko •  pomarańcza •  sok z pół cytryny •  pół łyżeczki cukru •  odrobina soli, •  jogurt naturalny dla połączenia składników •  4-5 posiekanych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcz obrać o pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać razem. 2. Dodać orzechy. Jogurt wymieszać z przyprawami i połączyć nim wymieszane składniki. Surówka szczególnie pasuje do ryb i drobiu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szynka parmeńska z bukietami sałat


Składniki: (1 porcja) Szynka parmeńska - 40 g Melon Kuantalupa - 70 g Sałata vadicio veneto Sałata vaccola - 3 liście Oliwa z oliwek Ocet balsamiczny  Sól Świeżo zmielony pieprz  
Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć i osuszyć, melona obrać, wyjąc pestkę i pokroić. Składniki ułożyć na talerzu i skropić sałatę sosem vinaigrette, zrobionym z oliwy i octu.


Przepisy kulinarne - losowy

Grzanki z parmezanem


SKŁADNIKI: 1 bagietka 300- 400 g tartego parmezanu lub gran padano 2 jajka 150 ml mleka 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina gałka muszkatołowa 2 łyżki masła świeżo mielony czarny pieprz WYKONANIE: Jajka rozbełtać razem z mlekiem i serem. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Bagietkę pokroić na kromki i posmarować każdą z nich przygotowaną pastą serową. Na dużej patelni rozpuścić masło i podsmażyć przez chwilę nasze grzanki i po 2- 3 minutach wlać wino i przykryć. Gotować tak długo, aż ser się roztopi.