Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z marchwi


Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  duże jabłko •  pomarańcza •  sok z pół cytryny •  pół łyżeczki cukru •  odrobina soli, •  jogurt naturalny dla połączenia składników •  4-5 posiekanych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcz obrać o pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać razem. 2. Dodać orzechy. Jogurt wymieszać z przyprawami i połączyć nim wymieszane składniki. Surówka szczególnie pasuje do ryb i drobiu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z jagodami kruche


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ciasto: 2 kopiate szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
nadzienie:
- 4 szklanki jagód
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- olej do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

Masło przesiekaj nożem z mąką, posól i wyrabiaj palcami, aż uzyskasz kruszonkę. Dolej wodę i szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę lub dłużej (możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić). Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Przygotuj formę. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj. Jedną częścią wyłóż dno i boki formy, następnie lekko podpiecz. Wymieszaj ze sobą dokładnie składniki nadzienia. Rozłóż je na podpieczonym spodzie, przykryj drugą częścią ciasta, zlep boki. Piecz ok. 30 minut.
Podawaj na ciepło lub zimno. Ciasto możesz uświetnić dodatkiem bitej śmietany.