Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z marchwi


Składniki •  po jednej ¶redniej marchwi na osobę •  duże jabłko •  pomarańcza •  sok z pół cytryny •  pół łyżeczki cukru •  odrobina soli, •  jogurt naturalny dla poł±czenia składników •  4-5 posiekanych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcz obrać o pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać razem. 2. Dodać orzechy. Jogurt wymieszać z przyprawami i poł±czyć nim wymieszane składniki. Surówka szczególnie pasuje do ryb i drobiu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chińska zupa rybna


Produkty: 15 dag filetów ze szkarłatnicy lub soli
1 łyżeczka m±ki kukurydzianej
po 1/2 łyżeczki cukru i pieprzu
1.5 łyżki sosu sojowego lub przyprawy maggi
2 łyżki oliwy
1 główka sałaty
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy chińskiej
1.2 l wody Wykonanie: Rybę pokrój w cienkie słupki, obtocz w m±ce kukurydzianej wymieszanej z odrobin± oliwy, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Sałatę opłucz, osusz i porwij na kawałki. Imbir upraż na pozostałej oliwie. Wlej do niego wodę i posól do smaku. Po zagotowaniu dodaj sałatę, przykryj i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Następnie włóż rybę i gotuj pod przykryciem przez 5-10 minut. Do smaku dodaj szczyptę przyprawy chińskiej.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z mięsem i makaronem


- 20 dag makaronu ryżowego
- 1 roztarty z±bek czosnku
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- kawałek (5 cm) łodygi trawy cytrynowej (posiekanej)
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki sosu rybnego
- 50 dag polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plasterki
- 10 dag kiełków fasolki mung
- 10-12 dag sałaty lodowej pokrojonej w paseczki
- 1/2 ogórka wężowego (obranego i pokrojonego w cienkie plasterki)
- 1 mały pęczek mięty
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki pokrojonych orzeszków ziemnych

Makaron włóż do gor?cej wody na 5 minut i os?cz. Wymieszaj czosnek, cebulę, trawę cytrynow± i połowę sosu rybnego, przypraw do smaku. Włóż mięso, marynuj 30 minut. Wymieszaj kiełki, sałatę, ogórki i miętę. Przełóż na półmisek, na wierzchu połóż makaron. Mięso usmaż na oleju. Pokrój na kawałki i ułóż na sałatce. Polej reszt? sosu i posyp orzeszkami