Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna surówka z marchwi


Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  duże jabłko •  pomarańcza •  sok z pół cytryny •  pół łyżeczki cukru •  odrobina soli, •  jogurt naturalny dla połączenia składników •  4-5 posiekanych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcz obrać o pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać razem. 2. Dodać orzechy. Jogurt wymieszać z przyprawami i połączyć nim wymieszane składniki. Surówka szczególnie pasuje do ryb i drobiu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cornish pasties - paszteciki


- 25 dag mielonego mięsa
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki natki
- 60 ml bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 12 dag masła
- 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy


Zrób ciasto: palcami wyrób m?kę z masłem i gorczyc?. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczyc? i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okr?głe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj reszt? jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Pomarańczowa nóżka kurczaka


3 pomarańcze
1 jajko
½ szkl. mąki
szczypta ostrej papryki
2 nóżki kurczaka
40 g roztopionego masła
6 łyżek sherry
kilka li?ci sałaty rzymskiej
50 g żółtego sera
½ pęczka szczypiorku
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Skórkę z 2 pomarańczy zetrzeć drobno na tarce, wycisnąć sok. Połowę soku wymieszać z roztrzepanym jajkiem. M?kę wymieszać z solą, pieprzem, papryką i start? skórką. Nóżki panierować, maczając w jajku wymieszanym z sokiem, a następnie obtaczając w m?ce. Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika na 1h
(po ½ h obrócić). Z pozostałego soku, startego sera i szczypiorku przygotować sos i polać nim sałatę. Trzeci? pomarańczę pokroić na cienkie plasterki i dodać do sałatki.