Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty


1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty
1 cebula
2 kiszone ogórki
1 jabłko
1 cytryna lub 3 - 4 łyżki octu winnego
3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól
Kapustę szatkujemy na drobne paski.
Zagotowujemy 2 litry wody, solimy, wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut.
Odcedzamy, odstawiamy, żeby przestygła.
Cebulę drobno siekamy, ogórek i jabłko ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, 1 łyżeczką cukru, octem lub sokiem z cytryny i oliwą.
Dokładnie mieszamy.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paluszki krabowe na kwaśno


- 1 paczka (25 dag) paluszków krabowych
- olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
- 1 łyżka pasty tamaryndowej (można kupić w sklepach z żywności? orientalną)
- 1/4 szklanki wina ryżowego
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki posiekanych cebulek dymek
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka białego pieprzu

Pasta tamaryndowa sprawia, że danie jest słodko-kwaśne. Jeśli nie uda ci się jej kupić, dodaj łyżkę miodu wymieszaną z łyżką soku cytrynowego
Oczy?ć i opłucz paluszki krabowe, pokrój je na kawałki. W woku rozgrzej olej, wrzuć paluszki, smaż, aż zmieni? kolor (około 30 sekund). Os?cz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W szerokim rondlu (lub w woku) podsmaż czosnek na oleju. Dodaj paluszki krabowe, smaż 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlej pastę tamaryndową rozpuszczoną w winie oraz sos rybny. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Podgrzewaj 2 minuty, dodaj pokrojone dymki. Potrawę zdejmij z ognia, podawaj z ryżem na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

LASSI


Składniki • 1/5 l jogurtu naturalnego • pokruszone kostki lodu • ewentualnie owoce, brązowy cukier lub sól • listek mięty, kawałek owoca     Etapy przygotowania 1. Jogurt i pokruszone kawałki lodu zmiksować razem. 2. W zależności od nastroju można dodać cukru, kawałki owoców lub szczyptę soli.