Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty


1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty
1 cebula
2 kiszone ogórki
1 jabłko
1 cytryna lub 3 - 4 łyżki octu winnego
3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól
Kapustę szatkujemy na drobne paski.
Zagotowujemy 2 litry wody, solimy, wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut.
Odcedzamy, odstawiamy, żeby przestygła.
Cebulę drobno siekamy, ogórek i jabłko ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, 1 łyżeczką cukru, octem lub sokiem z cytryny i oliwą.
Dokładnie mieszamy.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstrąg w sosie owocowym


Składniki: - 4 pstrągi - 3 łyżki masła - szklanka czerwonego wytrawnego wina - 20 dag czerwonych porzeczek (lub 2-3 łyżki galaretki porzeczkowej) - 5 dag rodzynek - łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - łyżka soku z cytryny - sól - pieprz Wykonanie: Sprawione, umyte i osuszone ryby skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Żaroodporny półmisek obficie wysmaruj masłem, ułóż na nim pstrągi, polej stopionym masłem, a potem wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Sparzone wrzątkiem rodzynki osącz na sicie i zalej w miseczce 2-3 łyżkami wina. W rondlu zagotuj wino z porzeczkami, cukrem i cynamonem, wywar przetrzyj przez sito, wymieszaj z rodzynkami i sosem tym polej ryby, przykryj je folią i zostaw w nagrzanym piekarniku na 4-5 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Płonąca herbata


Składniki: 5 lampek Hot Damn 100
bardzo słodka herbata Przyrządzanie: Wlej Hot Damn 100 do szklanki. Dopełnij herbatą. Dokładnie wymieszaj łyżeczką. Można dodać szczyptę cynamonu.