Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty


1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty
1 cebula
2 kiszone ogórki
1 jabłko
1 cytryna lub 3 - 4 łyżki octu winnego
3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól
Kapustę szatkujemy na drobne paski.
Zagotowujemy 2 litry wody, solimy, wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut.
Odcedzamy, odstawiamy, żeby przestygła.
Cebulę drobno siekamy, ogórek i jabłko ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, 1 łyżeczką cukru, octem lub sokiem z cytryny i oliwą.
Dokładnie mieszamy.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z buraków


Produkty: 30 dkg buraków,
1 jabłko,
1 ogórek kwaszony,
1 cebula (mała),
sól,
cukier,
2 łyżki oleju sojowego,
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki Wykonanie: Buraki umyć dokładnie, najlepiej uszorować szczotką, opłukać, obrać, raz jeszcze opłukać i zetrzeć na drobnej tarce. Na surówkę nadają się buraki przechowywane nie dłużej niż do końca lutego. Umyte jabłko i obrany ogórek pokrajać w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
Obraną i opłukaną cebulę pokrajać w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z olejem, zieleniną, doprawić do smaku solą i cukrem, można też dodać soku z kiszonego ogórka lub koncentratu z dzikiej róży. Podawać surówkę ułożoną na listkach zielonej sałaty.  

Przepisy kulinarne - losowy

Tatar z dorady z białą rzepą


SKŁADNIKI: * 4 filety z dorady * 1 ogórek * 2 pomidory * pół pęczka szczypiorku * 1 mała cebula * 2 szalotki * 1 dojrzałe awokado * 2 limonki * tabasco * sól, pieprz * 1 łyżka oliwy z oliwek * 2 łyżki śmietanki kokosowej * 1 biała rzepa WYKONANIE: 1. Pokrój rybę w drobną kostkę i wstaw do zamrażalnika 2. Obierz ogórek, pokrój w kostkę. Pomidory sparz, pokrój w kostkę. 3. Posiekaj szczypiorek, cebulę i szalotki 4. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, wyjmij miąższ i pokrój w kostkę. Zmiksuj awokado i dodaj do miski. Dodaj sok z limonki. 5. Do awokado dodaj posiekaną cebulę i połowę kostek z pomidora i ogórka. Dopraw solą, pieprzem i tabasco. Przykryj folią bardzo szczelnie i wstaw do zamrażalnika. 6. Wyjmij doradę z zamrażalnika. Dodaj posiekane szalotki oraz resztę kostek z ogórka i pomidorów. 7. Kokilki zwilż wodą i wyłóż folią spożywczą. 8. Dodaj sok z połowy limonki do dorady, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj szczypiorek, oliwę i 2 łyżki śmietanki kokosowej. 9. Obierz rzepę i pokrój w cienkie plasterki. 10. Ułóż kolejno warstwy: masa z awokado, rzepa, masa z awokado, dorada, rzepa. 11. Wstaw do lodówki na godzinę.