Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty


1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty
1 cebula
2 kiszone ogórki
1 jabłko
1 cytryna lub 3 - 4 łyżki octu winnego
3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól
Kapustę szatkujemy na drobne paski.
Zagotowujemy 2 litry wody, solimy, wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut.
Odcedzamy, odstawiamy, żeby przestygła.
Cebulę drobno siekamy, ogórek i jabłko ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, 1 łyżeczką cukru, octem lub sokiem z cytryny i oliwą.
Dokładnie mieszamy.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik polski


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 3 szklanki kefiru
- jogurtu lub kwaśnego mleka
- szklanka przegotowanej wody
- łyżka koncentratu buraczanego
- świeży ogórek obrany i pokrojony w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli
- 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
- sól
- śmietana (niekoniecznie)
- 2-3 jajka na twardo obrane i pokrojone w ćwiartki

Sposób przyrządzania:

Koncentrat barszczu dolej do przegotowanej, ostudzonej wody i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli chłodnik wyjdzie nie dość buraczany, dodaj jeszcze odrobinę koncentratu. Jedną szklankę kefiru możesz zastąpić śmietaną. Ułóż jajka na talerzach i nalej zupę.

Przepisy kulinarne - losowy

Muffiny z jablkiem i maslem orzechowym


Składniki: 2 jablka
280 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia                                                
pol lyzeczki sody oczyszczonej
2 jajka
120 g cukru
100 g masla orzechowego
80 ml oleju ( o neutralnym zapachu)
200 ml maslanki Piekarnik nagrzewamy do 190° stopni. Blache na muffiny natluszczamy. Jablka obieramy i kroimy na drobne kawalki. Make mieszamy w jednej misce z proszkiem do pieczenia i soda. Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem, maslem orzechowym, olejem i maslanka. Do tego wsypujemy make i krotko mieszamy, a nastepnie wrzucamy jablka.
Ciastem napelniamy foremki do 4/5 wysokosci. Pieczemy ok 20 minut. Blache wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika i nie otwieramy go przez pierwsze 15 minut, zeby babeczki nie opadly. Jesli jakies miejsca w formie zostaly puste, mozna je napelnic woda, muffiny sa wtedy bardziej puszyste. Po wyjeciu formy z piekarnika kladziemy ja na mokra scierke i wyjmujemy muffiny po 5-10 minutach. Mozna sobie w tym pomoc duza lyzka.