Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty


1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty
1 cebula
2 kiszone ogórki
1 jabłko
1 cytryna lub 3 - 4 łyżki octu winnego
3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól
Kapustę szatkujemy na drobne paski.
Zagotowujemy 2 litry wody, solimy, wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut.
Odcedzamy, odstawiamy, żeby przestygła.
Cebulę drobno siekamy, ogórek i jabłko ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, 1 łyżeczką cukru, octem lub sokiem z cytryny i oliwą.
Dokładnie mieszamy.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kapusta szmurowana z boczkiem wędzonym


SKŁADNIKI: 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 30 dag boczku wędzonego, liść laurowy, ziele, pieprz sól, cukier SPOSÓB WYKONANIA: Kapustę posiekać, zalać zimną wodą , gotować aż zmięknie. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć, dodać do kapusty, doprawić przyprawami według uznania, dusić jeszcze ,aż wszystko będzie miękkie.

Przepisy kulinarne - losowy

Cebulki panierowane


Składniki: 3 cebule 1 lub 2 jajka bułka tarta wegeta olej roślinny lub oliwa Sposób przyrządzania: Cebule obrac, pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać. Plastry zamoczyć w jajku i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tluszczu. Przed spożyciem posypać wegetą lub solą.