Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydzą. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Konfitura truskawkowa z imbirem


Produkty: - 95 dag truskawek
- 10 dag korzenia imbiru
- 1 kg cukru żelującego 1:1 Wykonanie: Truskawki umyj, usuń listki i szypułki, przekrój na połówki. Imbir obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, wymieszaj z truskawkami i cukrem żelującym. Ciągle mieszając, gotuj 4 minuty. Gorącymi konfiturami napełnij umyte i wyparzone słoiki, szczelnie zakręć i ustaw na 10 minut dnem do góry. Potem odwróć i pozostaw do zupełnego wystygnięcia. Wstaw do spiżarni.

Przepisy kulinarne - losowy

Pyszne ciasto z truskawkami


Składniki Przepis CIASTO:
- 400 g mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kg truskawek

POZA TYM:
-1 budyń waniliwy
- 400 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 1 galaretka truskawkowa CIASTO:
1. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.
2. Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Drugą połowę mieszamy z kakao, wylewamy na jasne ciasto i układamy truskawki (całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

KREM:
3. Z 400 ml mleka gotujemy budyń. Studzimy.
4. Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.
5. Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

I NA KONIEC:
6. Ostudzone ciasto smarujemy kremem a na to wylewamu lekko tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.