Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydzą. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort kokosowo-ananasowy


Składniki: • biszkopt krem kokosowy:
• 0,9 l mleka
• 6 żółtek
• 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 1,5 szklanki cukru
• 2 kostki miękkiego masła (nie z olejem)
• kilka łyżek soku z ananasa lub sok z 1/2 cytryny
• 20 dag wiórków kokosowych
• puszka ananasa
• słoik dżemu ananasowego Etapy przygotowania 1. W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko z mąką ziemniaczaną, wszystko dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając od momentu wrzenia przez około 3 minuty. Pod koniec wsypać około 15 dag wiórków kokosowych, jeszcze raz dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie rozetrzeć masło na biały puch, a następnie dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Do kremu można dodać trochę soku z ananasa lub cytryny.
2. Biszkopt podzielić na 3 części. Do nasączenia można użyć soku z ananasa z puszki, wymieszanego z odrobiną wody lub herbaty, cukru oraz kieliszkiem alkoholu (wódki lub białego rumu). Dolną część nasączyć ponczem. Ananasa pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z dżemem ananasowym, a następnie wyłożyć na dolą cześć tortu. Następnie wierzch posmarować częścią kremu. Kolejno ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć ponczem i posmarować dość obficie kremem. Przykryć trzecia częścią. Można ją jednak odwrócić, tak by przypieczona cześć znajdowała się w środku. Łatwiej wówczas będzie nasączyć ostatnią część. 3.Wierzch tortu oraz boki wysmarować, pozostałym kremem, posypać obficie ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Udekorować według gustu, np. ananasem i gotowymi kulkami Rafaello.

Przepisy kulinarne - losowy

Jagnie tandoori


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
6 kotletow jagniecych,
150 ml jogurtu,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka garam masala,
1 lyzeczka kardamonu w proszku,
1/2 lyzeczki chilli,
szczypta szafranu,
kilka kropel czerwonego barwnika spozywczego lub koncentratu
buraczanego,
sol do smaku.
Sos:
200 ml jogurtu,
1 lyzka posiekanej swiezej kolendry,
1 lyzka posiekanej swiezej miety,
1/4 lyzeczka chilli.

1. Z kotletow usunac calkowicie tluszcz.
2. Zmieszac jogurt z rozgniecionym czosnkiem, garam masala, kardamonem, chilli,
szafranem i czerwonym barwnikiem. Osolic.
3. Wlozyc kotlety do jogurtu z przyprawami, marynowac 1 godz.
4. Ulozyc kotlety na ruszcie, piec w bardzo goracym piekarniku 10 min.
5. Przygotowac sos jogurtowy mieszajac wszystkie jego skladniki. Podgrzac w
rondlu nie dopuszczajac do wrzenia.
6. Podawac kotlety z sosem.