Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydzą. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z szynką


SKŁADNIKI: * 6-8 naleśników * 100-150 g szynki w plastrach * ok. 100 g tartego żółtego sera WYKONANIE: Zawijamy plaster mięsa w naleśnik, układamy na blasze, posypujemy tartym żółtym serem, ew. posypujemy ulubionymi przyprawami. Wkładamy na 5-8 minut do nagrzanego piekarnika.

Przepisy kulinarne - losowy

Mleczny koktajl z arbuza


Składniki • połówka mocno schłodzonego arbuza
• 4 kulki lodów waniliowych
• szklanka odtłuszczonego mleka lub słodkiej śmietanki
• 4 łyżeczki cukru pudru
• szczypta cukru waniliowego   Etapy przygotowania 1. Z arbuza wykroic miąższ, usunąć pestki. Miąższ podzielić na połowę. Z kawałka jednej połowy wykroić 4 plastry, resztę pokroić w kostkę.
2. Połowę kostek arbuza zmiksować z mlekiem, cukrem lub śmietanką i cukrem wnailiowym.
3. Na spód 4 pucharków włozyc po kulce lodów. Każdą porcje zalać koktajlem. Na wierzch wrzucić po kilka kostek arbuza. Każdy pucharek udekorować plastrem owocu.  RADA Jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci, zamiast jogurtu możemy użyć białego wina musującego. Koktajl można też wymieszać z dwiema łyżkami żelatyny i wstawić na trzy godziny do lodówki. Po zastygnięciu każdą porcję udekorować kostkami z arbuza lub innych owoców.