Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydzą. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chutney morelowy


1 kg moreli / brzoskwini
40 dag cebuli
1 papryka czerwona
2 łyżeczki soli czosnkowej
2 łyżeczki gorczycy
15 dag rodzynek
350 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego 3:1
łyżeczka curry
łyżeczka pieprzu Owoce umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół, wyjąć pestki, przekroić na cz?stki, zważyć 1 kg, rodzynki umyć, namoczyć, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, paprykę wypestkować, pokroić. Morele, cebulę i paprykę przełożyć do garnka, mieszając zagotować, dodać pozostałe składniki, gotować jeszcze 10 min. Kiedy składniki będ? rozgotowane, przełożyć je do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć do góry dnem, pozostawić na ok. 5 min

Przepisy kulinarne - losowy

Tosty z szynką i ananasem


Składniki 4 kromki pieczywa tostowego, 4 plastry gotowanej szynki, 4 plastry ananasa z puszki, 4 plastry żółtego sera, kilka gałązek natki pietruszki Sposób przyrządzania Kromki pieczywa opiec, na każdej ułożyć po plastrze szynki, ananasa i sera. Zapiekać 3-4 min. Przed podaniem przybrać tosty gałązkami natki.