Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Ods±czamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydz±. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

SAŁATKA GYROS


Składniki 5  piersi z kurczaka sredni słoik sałatki szwedzkiej 400 g majonezu mały słoiczek keczupu puszka kukurydzy 2-3 ¶rednie marchewki 1/2 kapusty pekińskiej przyprawa Gyros-Kebab 5 z±bków czosnku Sposób wykonania Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt duże kawałki. Przyprawić do¶ć obficie przypraw± Gyros, odstawić na ok. 30 minut. Ogórki os±czyć z zalewy. Kurczaka podsmażyć na oleju, ale nie spiekać. Odstawić do lekkiego wystygnięcia. W tym czasie przygotować sos:
Zmiażdżyć z±bki czosnku, wymieszać w miseczce z majonezem i keczupem bardzo dokładnie. Nie dodawać już żadnych przypraw. W szerokiej szklanej misie na dnie ułożyć upieczone kawałki kurczaka, a na to warstwę ogórków z sałatki szwedzkiej. Polać połow± sosu. Na sos nakładamy warstwę startej surowej marchewki, na marchew osaczon± kukurydzę i polać druga połow± sosu. Wszystko to posypujemy pokrojon± drobno kapusta pekińska.

Przepisy kulinarne - losowy

Budyniowy smakołyk kokosowy


Składniki Przepis Spód:

- 1 duże jajo lub małe jajko + jedno żółtko
- 2 - szkl m±ki przennej
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Masa budyniowo - kokosowa

- 1 paczka budyniu waniliowego ( najlepiej "Pudding" lub Dr. O'etker)
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2,5 szkl mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl kokosu
- 1/2 szkl cukru


Masa  kokosowa:
- 2 szkl mleka
- 3/4 szkl kokosu
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 kostki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki m±ki przennej
- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej


Masa budyniowa:

- 1 paczka budyniu smietankowego
- 2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 - 3/4 kostki masła


Pianka kokosowa:
- 4 białka
- 1/2 szkl kokosu
- 1/2 szkl cukru
- 1 szkl kremówki
- 4 łyżczeki żelatyny w 1/4 szkl gor±cej wody
1. Zagnie¶ć ciasto z podanych składników ciasto. Powinno być gęste, ale kleiste. Przykryć foli± i wstawić do lodówki na cał± godzinę. Po tym czasie wyłożyć na okr±gł± formę ( 28) rękoma, ciasta nie da się wałkowac, ale trzeba rozłożyć w miarę równo. Piec ok 20 minut w 200 stopnich.

2. Masa budyniowo- kokosowa:
Zagotować 1,5 szkl mleka  z kokosem, masłem i cukrem. Żółtka ubić, wlac pozostałe mleko ( 1 szkl)  i wsypać proszek budyniowy oraz m±kę. W razie potrzeby przelać przez sito, by nie było grudek. Wlać na gotuj±ce się mleko i doprowadzić do wrzenia, ci±gle mieszaj±c. Masę wylać na ostudzony spód i przykryć foli±, aby nie zrobił się kożuszek.


3. Masa kokosowa:
Zagotować 1,5 szkl mleka, kokos, cukier, i masło. Resztę mleka, żółtka i m±ki dobrze wymieszać, można mikserem. Wlać na gotuj±ce się mleko i doprowadzić do wrzenia. Kokosowy budyń wylać na ciasto, uprzednio zdejmuj±c folię. T± masę również przykryć foli±.

4. Masa budyniowa:
Ugotowac ze składników budyń, bez masała. Masło ucierać przez ok. 10 minut na puch i dodawac po łyżce ostudzony budyń. Przygotowany krem rozprowadzić na ostudzonej masie kokosowej.

5. Pianka kokosowa:
Biała ubić, dodać cukier i kokos. Ubić kremówkę na sztywno i dodawać do niej po łyżce piankę z białek, mieszać warzech±. Pod koniec wlewać delikatnie żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na sam wierzch.