Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydzą. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kolorowa przystawka


Składniki opakowanie mrożonego szpinaku, sól, pieprz, 3 duże ząbki czosnku, 2 łyż. masła, bazylia. 200 g. wędzonego łososia, do tego 250 g. twarożku półtłustego, 4 jajka, posiekany koperek lub natka- ok. 3 płaskie łyżki, 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego, skórka z 1/2 cytryny, sok z cytryny (do smaku). Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić, odsączyć, poddusić na maśle. Wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Rozsmarowac na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (papier lekko wysmarowany). Piec 10- 15 min. w temp. 180- 200 st. Leciutko wystudzić. Wymieszać ser zmielony z jogurtem, skórką, koperkiem, bazylią. Doprawić solą i sokiem cytrynowym. Posmarować ciasto szpinakowe. Na wierzch w miarę równomiernie ułożyć płaty łososia. Zrolować. Zawinąć w przeĽroczystą folię kuchenną- schłodzić w lodówce (przynajmniej 3 h). Kroić przed podaniem w ok. 2- 2.5 cm roladki.

Przepisy kulinarne - losowy

Babeczki budyniowe


Produkty: CIASTO:
3 szkl. wyłącznie mąki krupczatki(innej prosze nie używać),3/4 kostki margaryny, 4 żółtka,2 duże lyzki cukru pudru, cukier waniliowy,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. BUDYNIOWY KREM :
1/2mleka 3,2%, budyń waniliowy na 3/4 l mleka, 3 lyzki cukru,10 dkg masła,2 żółtka   
Wykonanie: Z podanych skladnikow wyrobić ciasto.
Masło utrzeć z jajami i cukrem i dodać do ostudzonego budyniu. 
Połową  ciasta wylepić wcześniej nasmarowane foremki (wylepiać tylko mniejszą polowę foremki)  ,następnie nałozyć budyniowym kremem, na wierzch wyłozyć do wysokości 2/3foremki ciasto .Piecwpiekarniku nagrzanym do 170* przez  20- 25 minut .Posypac cukrem pudrem