Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydzą. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bazyliowe rożki z twarożkiem


Składniki ciasto: -  250 g mąki -  100 g zimnego masła lub margaryny -  po 1 łyżeczce soli i octu -  125 ml zimnej wody -  ok. 3 łyżki siekanej, świeżej bazylii i oregano (lub samej bazylii- ew. suszonej) nadzienie: -  200 g serka do kanapek -  1 mały pęczek świeżej bazylii -  sól, pieprz poza tym: -  1 jajko -  20 g startego parmezanu Sposób wykonania 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. 2. Serek wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie czosnkiem. 3. Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i nożem lub radełkiem wykrawać kwadraty o wymiarach ok. 9 na 9 cm. 4. Na środek każdego kwadratu kłaść po 1 czubatej łyżeczce nadzienia. 5. Odzielić żółtko od białka. 6. Brzegi kwadratów smarowac rozmąconym białkiem, składać po przekątnej i sklejac tak by powstał trójkąt. Wierzch karzdego smarować żółtkiem i posypać parmezanem. 7. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Przepisy kulinarne - losowy

SERNIK SMAŻONY


Składniki 1 Kg sera tlustego bialego, 5 jaj całych, kostka margaryny, 1 cukier waniliowy, półtora szkl. cukru, aromat cytrynowy, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej , łyżki płaskie mąki pszennej, owoce, galaretka , spód biszkoptowy lub biszkopciki luzem Wykonanie Ser + margaryna + cukier + wanilia + jaja + aromat - włożyć do garnka i na maleńkim gazie smażyć ciagle mieszając aby się zawartość nie przypaliła około 1 godziny. Gdy powstaną po czsie pęcherzyki powietrza dodać roztwór przygotowany ze śmietany wymieszanej z przesianymi makami, jeszcze minutę potrzymać na ogniu i przelać goracy sernik do tortownicy wyłożonej biszkoptem, ostudzić , a następnie przełożyć do lodówki i jak całkowicie sernik zastygnie to udekoruj go owocami i zalej tężejąca galaretka.