Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna sałatka z awokado i kurczakiem


Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 55 g prażonych płatków migdałowych 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plasterki 400 g plasterków mango z puszki, osuszonych (w sezonie świeże mango) 1 świeży ogórek liście sałaty Sos 1 szklanka gęstej ubitej śmietany 1/2 szklanki majonezu l/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki sól i pieprz
 
Sposób przygotowania: 1. Ugotować mięso kurczaka według przepisu na stronie 31, pokroić w grubą kostkę (1 1/2 - 2 1/2 cm). Obrać awokado i pokroić w plasterki, pokropić sokiem z cytryny. 2. Wymieszać kawałki kurczaka, selera, papryki, awokado, mango i ogórka oraz migdały. (Kilka plasterków awokado, mango i ogórka zostawić do dekoracji). 3. Połączyć składniki sosu, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. Na płaskim półmisku ułożyć liście sałaty, na nie nakładać sałatkę. Przybrać awokado, mango i plasterkami ogórka. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

GALAKTOBUREKO


Składniki • 1 opakowanie ciasta francuskiego (12 warstw) • 1,5 litra tlustego mleka • szklanka cukru • kostka masła • 300 g kaszki pszennej • 6 jajek • 2 laski wanilii Etapy przygotowania 1. Pierwszą warstwę ciasta rozłożyć w formie i posmarować ją roztopionym masłem. W ten sposób polożyć nastepne 5 warstw. 2. W garnku przygotować budyń: wlać mleko, wsypać kaszkę, dodać pół kostki masła, laskę wanilii i gotować na małym ogniu, aż zgęsnieje. 3. Zmiksować 6 jaj i cukier. Wrzucić to do garnka z budyniem i znowu gotować, aż zgęstnieje. 4. Wylać całość na ciasto i przykryć kolejnymi 6 posmarowanymi maslem warstwami. Piec 20 min w 180 st.C

Przepisy kulinarne - losowy

Babeczki owocowe


Składniki: 2 kwaśne jabłka (200 g) 2 jaja, odzielnie żółtka i białka 2 łyżki cukru pudru (mozna dać 10 słodzików ) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka migdałów (płatki) (może być bez) Wykonanie: - Nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C - Jabłka obrać,opłukać a miąższ pokroić w drobną kostkę i odstawić. - Żółtka utrzeć z cukrem (lub słodzikami) na puszystą masę. Dodać łyżkę otrąb i dokładnie wymieszać. - Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać 3-4 łyżki piany, wsypać pozostałe otręby i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ciasto delikatnie wymieszać. - Do kadej foremki włożyć po jednej łyżce ciasta i rozłożyć na nim porcje jabłek. Przykryć je ciastem,tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek i posypać migdałami. - Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone wewnątrz. Kalorie podane będą się zgadzać jeśli użyjemy cukru pudru, w przypadku użycia słodzików będzie ich jeszcze mniej.
 
mała babeczka- 18 kcal, 1 duża babeczka- 36 kcal