Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna sałatka z awokado i kurczakiem


Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 55 g prażonych płatków migdałowych 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plasterki 400 g plasterków mango z puszki, osuszonych (w sezonie świeże mango) 1 świeży ogórek liście sałaty Sos 1 szklanka gęstej ubitej śmietany 1/2 szklanki majonezu l/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki sól i pieprz
 
Sposób przygotowania: 1. Ugotować mięso kurczaka według przepisu na stronie 31, pokroić w grubą kostkę (1 1/2 - 2 1/2 cm). Obrać awokado i pokroić w plasterki, pokropić sokiem z cytryny. 2. Wymieszać kawałki kurczaka, selera, papryki, awokado, mango i ogórka oraz migdały. (Kilka plasterków awokado, mango i ogórka zostawić do dekoracji). 3. Połączyć składniki sosu, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. Na płaskim półmisku ułożyć liście sałaty, na nie nakładać sałatkę. Przybrać awokado, mango i plasterkami ogórka. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Figi z marcepanem w białej czekoladzie


Produkty •  8 świeżych fig 
   
Masa marcepanowa:
  
•  15 dkg zmielonych w puszek migdałów
  
•  ¼ szklanki cukru pudru
  
•  1 żółtko
  
•  pół łyżeczki zapachu migdałowego
  
•  1 łyżka mleka 
   
Biała czekolada: •  tabliczka białej czekolady
  
•  2 łyżki wody
  
•  1 łyżka rumu 
   Etapy przygotowania 1. Figi myjemy, suszymy i odcinamy czubek główki i wydrążamy delikatnie troszeczkę miąższu figi.
    
2. Puszek z migdałów ucieramy z cukrem pudrem, żółtkiem, zapachem migdałowym i mlekiem na jednolitą masę. Na figi kładziemy masę marcepanową.
    
3. W rondlu rozpuszczamy białą czekoladę z rumem i wodą.
    
4. Polewamy nią figi i podajemy jako deser wraz z lodami pistacjowymi.


Przepisy kulinarne - losowy

Gęś nadziewana kaszą gryczaną


Produkty: gęś
łyżka szałwii suszonej
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
nadzienie:
50 dag kaszy gryczanej
20 dag boczku wędzonego
5 dag rodzynków
pęczek natki pietruszki
cebula
sól Wykonanie: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą.
Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 3,5 godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.