Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna sałatka z awokado i kurczakiem


Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 55 g prażonych płatków migdałowych 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plasterki 400 g plasterków mango z puszki, osuszonych (w sezonie ¶wieże mango) 1 ¶wieży ogórek li¶cie sałaty Sos 1 szklanka gęstej ubitej ¶mietany 1/2 szklanki majonezu l/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki sól i pieprz
 
Sposób przygotowania: 1. Ugotować mięso kurczaka według przepisu na stronie 31, pokroić w grub± kostkę (1 1/2 - 2 1/2 cm). Obrać awokado i pokroić w plasterki, pokropić sokiem z cytryny. 2. Wymieszać kawałki kurczaka, selera, papryki, awokado, mango i ogórka oraz migdały. (Kilka plasterków awokado, mango i ogórka zostawić do dekoracji). 3. Poł±czyć składniki sosu, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. Na płaskim półmisku ułożyć li¶cie sałaty, na nie nakładać sałatkę. Przybrać awokado, mango i plasterkami ogórka. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kukurydziane ciasto bananowe


7 łyżek masła
200 g m±ki
200 g cukru
1 łyżka m±ki kukurydzianej
2 jajka
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki sody
sól
Utrzeć masło z cukrem, dodaj±c kolejno jajka, rozgniecione banany, m?kę, sodę. Wymieszać. Po upieczeniu podawać z owocami
 i bit? ?mietan±.

Przepisy kulinarne - losowy

Co podać do mięsa


Do pieczeni - kluski francuskie, piure ziemniaczane. Do pieczonego drobiu oraz do sznycli, medalionów i wszelkich mięs smażonych sauté - pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane. Do zrazów zawijanych - kluski ¶l±skie, kasza krakowska. Do mięsnych dań orientalnych - kuskus, pilaw naturalny z mieszanki białego i dzikiego ryżu, makaron ryżowy.