Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna sałatka z awokado i kurczakiem


Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 55 g prażonych płatków migdałowych 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plasterki 400 g plasterków mango z puszki, osuszonych (w sezonie świeże mango) 1 świeży ogórek liście sałaty Sos 1 szklanka gęstej ubitej śmietany 1/2 szklanki majonezu l/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki sól i pieprz
 
Sposób przygotowania: 1. Ugotować mięso kurczaka według przepisu na stronie 31, pokroić w grubą kostkę (1 1/2 - 2 1/2 cm). Obrać awokado i pokroić w plasterki, pokropić sokiem z cytryny. 2. Wymieszać kawałki kurczaka, selera, papryki, awokado, mango i ogórka oraz migdały. (Kilka plasterków awokado, mango i ogórka zostawić do dekoracji). 3. Połączyć składniki sosu, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. Na płaskim półmisku ułożyć liście sałaty, na nie nakładać sałatkę. Przybrać awokado, mango i plasterkami ogórka. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kartoflanka z curry


Składniki • 1/4 kg wołowiny pokrojonej w małą kostkę, • 1 i 1/2 łyżki masła, • 2 średnie pokrojone cebule, • 4 szklanki wody, • 1 łyżeczka soli, • 1 łyżeczka przyprawy curry, • 1 listek laurowy, • 2 ziemniaki pokrojone w plasterki, • 1 łyżeczka octu. Etapy przygotowania 1. Mięso i cebulę włożyć do rondla z rozgrzanym masłem, smażyć na małym ogniu do zrumienienia, często mieszając. 2. Wlać wodę, dodać sól, listek laurowy i gotować na małym ogniu przez 45 minut. 3. Dodać ziemniaki, ocet i curry, gotować dalej przez 30 minut. 4. Wyjąć listek laurowy. Podawać na gorąco w głębokich talerzach.

Przepisy kulinarne - losowy