Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wykwintna sałatka z awokado i kurczakiem


Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 55 g prażonych płatków migdałowych 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plasterki 400 g plasterków mango z puszki, osuszonych (w sezonie ¶wieże mango) 1 ¶wieży ogórek li¶cie sałaty Sos 1 szklanka gęstej ubitej ¶mietany 1/2 szklanki majonezu l/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki sól i pieprz
 
Sposób przygotowania: 1. Ugotować mięso kurczaka według przepisu na stronie 31, pokroić w grub± kostkę (1 1/2 - 2 1/2 cm). Obrać awokado i pokroić w plasterki, pokropić sokiem z cytryny. 2. Wymieszać kawałki kurczaka, selera, papryki, awokado, mango i ogórka oraz migdały. (Kilka plasterków awokado, mango i ogórka zostawić do dekoracji). 3. Poł±czyć składniki sosu, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. Na płaskim półmisku ułożyć li¶cie sałaty, na nie nakładać sałatkę. Przybrać awokado, mango i plasterkami ogórka. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos jogurtowo- musztardowy do sałaty


Produkty: - 2 lyzeczki serka bialego lub jogurtu naturalnego
- 1 lyzeczka musztardy
- cebulka pokrojona w kosteczke
- 1 lyzka octu jablkowego
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- sol
- pietruszka
- pieprz Wykonanie: Wymieszac serek z musztarda, nastepnie dodac lyzke octu. Po dokladnym wymieszaniu dodac oliwe z oliwek, przyprawy i cebulke. Sos wymieszac z salata tuz przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz zapiekany z kukurydz±


Składniki •  50 dag filetów z dorsza
  
•  szklanka mleka
  
•  puszka kukurydzy
  
•  duża cebula
  
•  kilka ogonków li¶ciowych selera naciowego
  
•  szklanka wywaru z warzyw (może być z kostki)
  
•  łyżeczka curry, sól
   Etapy przygotowania 1.  Rybę pokroić na niewielkie kawałki, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Następnie starannie os±czyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w m±ce wymieszanej z curry i sol±.
    
2.  Kukurydzę os±czyć, cebulę pokroić w talarki, seler obrać z włókien i pokroić na półcentymetrowe kawałki. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami: kukurydzę, rybę, cebulę wymieszan± z selerem.
    
3.  Wlać wywar z warzyw i wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 40-50 min w temperaturze 180°C. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.