Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wietnamska sałatka z kurczaka


Składniki sałatka kapusta pekińska marchewka mięta wietnamska lub zwykła azjatycka bazylia (ewentualnie zwykła bazylia) garść kiełków sojowych kawałki pieczonego kurczaka Dressing ¼ filiżanki soku z limonki ¼ filiżanki sosu rybnego świeża czerwona papryczka chili azjatyckie szalotki lub czerwona cebula 2 łyżki octu ryżowego łyżka cukru Przygotowanie: Włożyć do miseczki sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę i szalotki z octem i cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Poszatkować kapustę pekińską, marchewkę pokroić w słupki. Włożyć do miski i polać sosem, dodać pokrojone lub porwane na kawałki mięso kurczaka, wymieszać.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z brukselki II


1 kg brukselki
2 jabłka
1 cebula
1 por
1 szkl. sosu majonezowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka muszatardy
3 łyżki zielonej pietruszki
śliwki z octu
cukier
sól, pieprz
2 jajka Jabłka obrać, drobno pokroić, wymieszać z majonezem i posiekanym czosnkiem. Cebulę i por pokroić, wymieszać z brukselką. Sos poł?czyć z musztard?, przyprawić. Zalać sałatkę. Posypać naci?, obłożyć ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj. Udekorować papryką czerwoną lub pomidorem.

Przepisy kulinarne - losowy

Roladki cielęce z wędliną


Produkty: 4 długie, cienkie sznycle cielęce (po ok. 150 g)
2 plastry szynki
sól, pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
1 seler
kawałek świeżej skórki słoniny
kilka listków szałwi!
1,5 szklanki bulionu z kostki
Farsz:
100 g pieczarek
150 g smażonej kiełbasy
po łyżce margaryny, posiekanej
cebulki, natki i tartej bułki
1 żółtko
szczypta tymianku
sól, pieprz  Wykonanie:
Sznycle umyć, osuszyć, rozbić, oprószyć solę i pieprzem.
Przygotować farsz:
pieczarki oczyścić, umyć, pokroić. Pieczarki i kiełbasę posiekać. Cebulkę zeszklić na margarynie, dodać pieczarki z kiełbasą, natkę, żółtko, tartą bułkę. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Plastry szynki  przekroić, ułożyć na sznyclach, przykryć farszem. Roladki zwinąć, spiąć, obsmażyć na oleju i łyżce masła. Cebulę, marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić. Warzywa, skórkę słoniny, szałwię i bulion dodać do mięsa, dusić pod przykryciem 45 min. Roladki wyjąć. Sos przetrzeć, zagotować, dodać resztę masła. Mięso włożyć do sosu, podgrzać.