Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wietnamska sałatka z kurczaka


Składniki sałatka kapusta pekińska marchewka mięta wietnamska lub zwykła azjatycka bazylia (ewentualnie zwykła bazylia) garść kiełków sojowych kawałki pieczonego kurczaka Dressing ¼ filiżanki soku z limonki ¼ filiżanki sosu rybnego świeża czerwona papryczka chili azjatyckie szalotki lub czerwona cebula 2 łyżki octu ryżowego łyżka cukru Przygotowanie: Włożyć do miseczki sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę i szalotki z octem i cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Poszatkować kapustę pekińską, marchewkę pokroić w słupki. Włożyć do miski i polać sosem, dodać pokrojone lub porwane na kawałki mięso kurczaka, wymieszać.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Twaróg ziołowy


Składniki 35 dkg twarogu chudego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz (lub vegeta) szczypta cukru pudru 2 łyżki naturalnego jogurtu kremowego Wykonanie Twaróg rozgnieść widelcem w misce dość dokadnie, dodać posiekane przyprawy, doprawić do smaku, dodać jogurt, dokładnie wymieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki na 2 godz.


Przepisy kulinarne - losowy

Krem serowy z szynką


Składniki • 1 kostka bulionu wołowego • 40 dag serka topionego śmietankowego • 4 ząbki czosnku • 2 plastry szynki • 2 tosty • olej, sól, pieprz, gałka muszkatałowa Etapy przygotowania 1. W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać serki topione i kostkę rosołową. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. 2. Czosnek obrać, przecisnąć do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeśli pojawią się grudki, zupę przetrzeć. 3. Szynkę pokroić w paseczki, a tosty w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, zrumienić szynkę i tosty. Zupę serową rozlać do talerzy, posypać szynką i grzankami