Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wietnamska sałatka z kurczaka


Składniki sałatka kapusta pekińska marchewka mięta wietnamska lub zwykła azjatycka bazylia (ewentualnie zwykła bazylia) garść kiełków sojowych kawałki pieczonego kurczaka Dressing ¼ filiżanki soku z limonki ¼ filiżanki sosu rybnego świeża czerwona papryczka chili azjatyckie szalotki lub czerwona cebula 2 łyżki octu ryżowego łyżka cukru Przygotowanie: Włożyć do miseczki sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę i szalotki z octem i cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Poszatkować kapustę pekińską, marchewkę pokroić w słupki. Włożyć do miski i polać sosem, dodać pokrojone lub porwane na kawałki mięso kurczaka, wymieszać.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jaja z wiosennym nadzieniem


SKŁADNIKI: * 8 jajek * 3/4 szklanki majonezu * 1 łyżka ketchupu * 3 łyżki mrożonego groszku * 4 pomidory-miniaturki * mały słoik oliwek nadziewanych papryką * mały słoik marynowanych pieczarek * papryka w proszku (ostra) * sól, pieprz, curry * po pół pęczka natki pietruszki i koperku * łyżka musztardy WYKONANIE: Ugotowane, wystudzone jaja, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka. Groszek wrzuć na 5 minut do wrzącej, osolonej wody. Wyjmij, osącz, zmiksuj. Żółtka utrzyj z majonezem, przypraw solą i pieprzem. Masę podziel na trzy części. Jedną połącz z musztardą i curry, drugą ze zmiksowanym groszkiem, trzecią z ketchupem i papryką. Połówki jajek ułóż na półmisku, napełnij kolorowymi masami, udekoruj cząstkami pomidorów, oliwkami, pieczarkami, natką pietruszki i koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Propozycja na święta - łosoś pieczony w cieście francuskim


SKŁADNIKI 1 łosoś, 2 kg 500 g filetów z witlinka, bez skóry i ości 500 g ciasta francuskiego 2 l wywaru warzywnego 250 ml sosu muślinowego 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 marchewka 3 jajka 50 g mąki sól, świeżo zmielony pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA 1. Łososia oskrobać, sprawić przez skrzela, odciąć płetwy i wyjąć kręgosłup, nacinając grzbiet. Małe ości wyjąć pęsetą. 2. Przygotować ciasto lub rozmrozić ciasto mrożone. 3. Ugotować wywar warzywny lub przygotować wywar z kostek bulionowych i odstawić do ostygnięcia. 4. Fasolkę obrać z włókien, marchewkę obrać. Warzywa opłukać i pokroić w drobną kostkę. 5. Filety z witlinka zmiksować z 2 jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę i marchewkę. Miksować, aż składniki się połączą i farsz będzie gładki, łososia napełnić farszem i zaszyć. 6. Rybę położyć na wkładce wanienki do gotowania ryb. Zalać wywarem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut; wywar powinien zaledwie mrugać. 7. Rybę wyjąć, osączyć z wywaru i osuszyć. Wstawić do lodówki na 20 minut. 8. W tym czasie przygotować sos muślinowy i wstawić do gorącej kąpieli wodnej, aby nie ostygł. 9. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. 10. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 11. W miseczce roztrzepać pozostałe jajko. 12. Ciasto przekroić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 36x14 cm i grubości 3 mm. Rozłożyć na blasze, pośrodku ułożyć łososia. Bokami ciasta przykryć rybę i za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. 13. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x14 cm i grubości 3 mm. Przykryć łososia i ciasto docisnąć do posmarowanych jajkiem brzegów. Odkroić górną część ciasta wystającą poza rybę. Czubkiem noża płytko naciąć ciasto wzdłuż linii głowy i ogona, następnie ponacinać łuski. Wierzch i boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. 14. Łososia wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15–20 minut, aż ciasto się zrumieni. 15. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na półmisek i zaraz podawać. 16. Przed nałożeniem na talerze pokroić na porcje. Sos muślinowy przelać do ogrzanej sosjerki i podać do ryby.