Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wielkanocne warzywa


Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mogą być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * Sos: * 1 szkl. jogurtu naturalnego * 2 łyżki twarożku homogenizowanego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 3 - 4 ząbki czosnku * 10 dkg kiełków sojowych * sól * biały pieprz Sposób przygotowania: Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladka z pstrąga z sosem prowansalskim


SKŁADNIKI: * 2 filety z psrąga * szpinak świeży * 2 plasterki parmezanu * 1/2 papryki marynowanej * 1 pęczek koperku * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * ziola prowansalskie * 50 gr. masła * 1 pomidor * śmietanka 18% * sól,pieprz WYKONANIE: Filety przyprawić solą i pieprzem. Część cebuli pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać zblanszowany szpinak i utarty z solą czosnek. Tak przygotowany szpinak układamy na filety , przekładamy parmezanem. Na grubszej stronie fileta (od głowy) kładziemy paprykę i ciasno zwijamy roladkę rybną. Drobno posiekanym koperkiem obtaczamy psrtąga, zawijamy w folie aluminową i gotujemy ok. 10 min. Resztę cebuli podsmażyć na maśle dodać śmietanę, ziola prowansalskie,pokrojone pomidory w kostkę, 1/2 ząbka czosnku i zagotować. Przyprawić do smaku. Ugotowaną roladkę odwinąć delikatnie z folji, przekroić po przekątnej, udekorować.

Przepisy kulinarne - losowy

Chimichurri hamburger z opiekanymi platanami


Składniki:
• 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
• szklanka natki kolendry - specyficzny smak, nie da sie niczym zastapić (a jak już to sok z limonki i natka pietruszki)
• szklanka natki pietruszki
• 2 łyżki octu szampańskiego lub białego owocowego
• 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryczki potłuczonej drobno
• 1/2 łyżeczki morskiej lub grubej soli
• 1/4 szklanki oliwy canola
• ok. 1 kg mielonej chudej wołowiny
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• 6 meksykańskich bułek bolitos albo bułek do hamburgerów przekrojonych i ogrzanych
• krążki pomidorów i cebuli
• grillowane platany (zielone banany, specjalny gatunek do pieczenia)


Wykonanie:
Chimichurri - wsypać nasiona kopru na such? grub? patelnie i opiec lekko ok. 2 min. przegarniając cały czas (nie spalić), zsypać.
Włóż razem kolendrę, natkę pietruszki, nasiona kopru, ocet, paprykę, sól do blendera/miksera, nakryć i miksować na najwolniejszych obrotach, wlewając mał? strużką oliwę.

Mięso wymieszać dobrze z 1/4 łyżeczki soli i papryka w proszku. Kształtować 12 hamburgerów - o ok. 7,5 cm średnicy. Na 6 z nich nałożyć łyżeczkę chimiczurri po środku, pokryć pozostałymi połówkami i dobrze zacisnąć brzegi. Ułożyć nadziane hamburgery na natłuszczonym grillu i piec przez 18-22 min. obustronnie raz odwracając w połowie. Posmarować bulki chimiczurri, włożyć hamburgery smarując reszta sosu, dodając plastry pomidora i cebuli. Podawać z grillowanymi platanami.

Plantany obrać i pokroić ukośnie w plastry na grubość 1,5 cm mw. Posmarować orzechową oliwa. Grillować ok. 8 min. raz odwracając, aż zmiękną. osączyć na papierowym ręczniku, podawać cieple.