Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wielkanocne warzywa


Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mog± być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * Sos: * 1 szkl. jogurtu naturalnego * 2 łyżki twarożku homogenizowanego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 3 - 4 z±bki czosnku * 10 dkg kiełków sojowych * sól * biały pieprz Sposób przygotowania: Szparagi wyj±ć z puszki i os±czyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeci±ć wzdłuż na 2 lub 4 czę¶ci. Każd± jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchwewkę i seler zalać wrz±tkiem z kostk± rosołow±, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrz±tkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa os±czyć na sicie i ułożyć promieni¶cie na półmisku lub talerzu. W ¶rodku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisn±ć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliw± i jogurtem. Zblanszowane i os±czone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobn± miseczkę z sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk w sosie curry w stylu Korma


Składniki
250 g mięsa z indyka
1 kostka drobiowo -warzywna
1 szklanka wody
3 łyżki Pasty Curry Patak's
1 łyżka m±ki kukurydzianej
2 duże cebule drobno posiekane
150 g ryżu
1 listek laurowy
1 goĄdzik
2 ziarnka ziela angielskiego Przygotowanie
Nastawić do gotowania ryż z dodatkiem li?cia laurowego, goĄdzika i ziela angielskiego.
Rozpu?cić kostkę rosołow± w wodzie. Wlać do woka lub patelni zagotować, dodać m?kę i dokładnie wymieszać. Dodać pastę curry, kminek i cebulkę.
Pokroić mięso w kostkę i wrzucić do woka. Dusić do momentu, aż ryż będzie gotowy. Podawanie
Podawać mięso z sosem ułożone na ¶rodku ryżu, dla wszystkich którzy lubi? kokos posypać całe danie delikatnie grubymi wiórkami.
Idealnym dodatkiem będ? smażone warzywa.

Przepisy kulinarne - losowy

Comber z zaj±ca z brusznicami po poznańsku


SKŁADNIKI: * 50 dag mięsa z combra, * 20 dag brusznic (czerwonych borówek), * 100 ml oleju słonecznikowego, * sojowego lub oliwy, * 3 dag masła, * m±ka, * sól, * pieprz, * 50 dag usmażonych frytek. WYKONANIE: 1. Umyte i os±czone z wody mięso natrzeć oliw±, ¶ci¶le zawin±ć w papier pergaminowy i wstawić na 4 h w chłodne miejsce. 2. Następnie mięso pokrajać w plasterki, rozgnie¶ć dłoni± lub lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, nadaj±c im owalny kształt, oprószyć sol±, pieprzem i m±k±, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 3. W naczyniu ogniotrwałym położyć warstwę frytek, na nich usmażone porcje mięsa, na mięsie brusznice. 4. Na wierzchu potrawy położyć wiórki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 min. 5. Podawać z dodatkiem szparagów z wody, cykori±, papryk±, kompotem.