Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wielkanocne warzywa


Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mogą być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * Sos: * 1 szkl. jogurtu naturalnego * 2 łyżki twarożku homogenizowanego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 3 - 4 ząbki czosnku * 10 dkg kiełków sojowych * sól * biały pieprz Sposób przygotowania: Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z buraków po włosku


4 ugotowane buraki
ząbek czosnku
łyżka oleju
łyżka miodu
mielony kminek
sok z cytryny
sól Buraki pokroić w cienkie plastry, utrzeć czosnek z solą dodając olej, miód, przyprawiając kminek i sok z cytryny. Polać buraki sosem i schłodzić w lodówce.

Przepisy kulinarne - losowy

Medaliony cielęce w orzechach


Produkty: 60 dag polędwicy cielęcej
2 jajka
po 5 dag orzechów laskowych i włoskich
zmielona gałka muszkatołowa
4 łyżki masła
pieprz
sól
pęczek szparagów
3 marchewki
20 dag zielonego groszku
pęczek koperku Przygotowanie: Szparagi umyć, obrać, odciąć końce. Pokroić na kawałki. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Groszek przebrać, opłukać. Warzywa ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Osączyć, oprószyć pieprzem, posiekanym koperkiem i skropić roztopionym masłem. Odstawić w ciepłe miejsce. Mięso pokroić w ukośne plastry o grubości ok. 1,5 cm. Natrzeć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Orzechy posiekać, jajka wybić na talerz. Plastry mięsa obtoczyć w jajkach, a następnie w posiekanych orzechach. Panierkę docisnąć. Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z bukietem jarzyn.