Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wielkanocne warzywa


Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mogą być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * Sos: * 1 szkl. jogurtu naturalnego * 2 łyżki twarożku homogenizowanego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 3 - 4 ząbki czosnku * 10 dkg kiełków sojowych * sól * biały pieprz Sposób przygotowania: Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karaibski deser bananowy


Składniki: 4 dojrzałe banany 60 g masła 125 g lub 6- 7 łyżek cukru trzcinowego (oczywiście, może być cukier kryształ) szczypta cynamonu 1/2 szklanki rumu 1/4 szklanki likieru bananowego ½ litra lodów waniliowych lub 0,25 litra bitej śmietany Wykonanie: Pokrój banany wzdłuż na pół. Rozpuść masło i wrzuć na patelnię cukier trzcinowy. Podsmaż banany z obu stron. Powinny uzyskać lekko brązowawą skórkę. Dodaj cynamon, rum i likier bananowy. Podpal alkohol na patelni. Kiedy płomień zgaśnie, przełóż banany na talerze i podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Piknikowe kurze udka


Składniki:
- 8 udek kurczaka
marynata:
- pojemniczek naturalnego
- jogurtu (150 ml)
- 2 zmiażdżone ząbki
- czosnku (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki przyprawy curry (niekoniecznie)
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- łyżka keczupu

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj składniki marynaty, ponakłuwaj każde udko i posmaruj je marynatą.Odstaw na pół godziny lub dłużej (możesz włożyć na całą noc do lodówki). Jeśli zostanie trochę marynaty,możesz nią polewać mięso podczas pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200 °C. Udka ułóż w płytkim żaroodpornym naczyniu lub na blasze. Piecz ok.40 minut. Jeśli zamierzacie grillować na świeżym powietrzu, zabierz ze sobą surowe udka w marynacie. Piknikowe kurze udka możesz je przyrządzić w domu - są smaczne również na zimno.