Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wielkanocne warzywa


Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mogą być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * Sos: * 1 szkl. jogurtu naturalnego * 2 łyżki twarożku homogenizowanego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 3 - 4 ząbki czosnku * 10 dkg kiełków sojowych * sól * biały pieprz Sposób przygotowania: Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierog z kiszona kapusta w ciescie drozdzowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 + 6 godz.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
30 g masla,
1 zoltko,
1 jajo,
1 lyzeczka cukru,
20 g drozdzy,
1 plaska lyzeczka soli.
Farsz:
700 g kiszonej kapusty,
20 g suszonych grzybow,
60 g masla,
1 duza cebula,
2 jaja na twardo,
100 ml smietany,
1 lyzeczka pokrojonego koperku,
sol, pieprz.
Inne:
20 g masla do posmarowania formy,
1 jajo do posmarowania pieroga.

1. Grzyby oplukac kilkakrotnie pod biezaca woda, a nastepnie namoczyc 6 godz.
Zarobic i zagniesc ciasto drozdzowe. Ze wszystkich skladnikow wyrobic ciasto, mocno je ugniatajac. Przykryc i odstawic w cieple miejsce na 1 godz.
Kiedy podwoi objetosc, wyjac, znowu wygniesc i odstawic na 30 min. Cebule
obrac i posiekac. Koperek pokroic drobno.
2. Przygotowac farsz: grzyby obgotowac w malej ilosci osolonej wody, w ktorej
sie moczyly. Po 30 min odcedzic, pokroic w paseczki. Kapuste przeplukac
krotko, odcedzic, wycisnac. Rozgrzac w garnku maslo, przesmazyc cebule na
bialo. Dodac kapuste, grzyby, wymieszac i dusic na malym ogniu ok. 45 min.
Pod koniec dodac smietane, koperek, sol i pieprz. Ostudzic, posiekac, po
czym dodac jaja ugotowane na twardo i pokrojone. Wymieszac.
3. Wyrosniete ciasto wygniesc na stolnicy podsypanej maka i rozwalkowac na 2
prostokaty grubosci 1 cm. Na jednym z nich ulozyc farsz w ksztalcie szerokiego pasa. Nakryc drugim plackiem, zlepic brzegi.
4. Posmarowac jajkiem rozmaconym woda i przelozyc na wysmarowana tluszczem blache. Piec 40 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC. Wyjac z formy, przelozyc na polmisek, pokroic na porcje. Podawac cieply, polany roztopionym
maslem.
- Do farszu, zamiast jaj na twardo, mozna dodac 100 g ugotowanego na sypko ryzu.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczeń cielęca z kawiorem


50 dag cielęciny bez kości,
2 dag mąki,
150 ml śmietany,
tłuszcz,
3 dag kawioru,
10 dag cytryny,
sól, pieprz

Mięso umyć, zdjąć błonę, natrzeć przyprawami, posypać m?ką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wod? i dusić na małym ogniu, polewając wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać ?mietanę. Miękkie mięso wyjąć pokroić w plastry, co drugi nie przecinając do końca a w powstałe kieszenie nałożyć kawioru. Cytrynę umyć, sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki usuwając pestki, obłożyć mięso ułożone na żaroodpornym półmisku, polać przecedzonym i doprawionym sosem, wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut aby mięso przeszło kawiorem. Podawać z ryżem, ziemniakami.