Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wielkanocne warzywa


Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mogą być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * Sos: * 1 szkl. jogurtu naturalnego * 2 łyżki twarożku homogenizowanego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 3 - 4 ząbki czosnku * 10 dkg kiełków sojowych * sól * biały pieprz Sposób przygotowania: Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawka z sarny


60 dag udĽca sarny (bez kości)
- 12 dag suszonych moreli
- 1 cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 10 jagód jałowca
- sól
- 5 małych okr?głych chlebków (po 1 na osobę)
Marynata:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- po kawałku pietruszki i selera
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren jałowca


Przygotuj marynatę: warzywa pokrój w plasterki. Zagotuj z winem, pieprzem i jałowcem. PrzestudĽ, poł?cz z octem. Mięso oczy?ć z błon i powięzi, opłucz i włóż do ciasnego naczynia (kamiennego, porcelanowego lub szklanego). Zalej marynat?, odstaw na 2 dni w chłodne miejsce. Wyjmij z marynaty, os?cz i pokrój w kostkę. Morele umyj, namocz (40 minut) w letniej wodzie. Os?cz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż mięso, obsmaż, oprósz m?ką, zalej wywarem. Dodaj jałowiec i pieprz, du? 50 minut. Wino zagotuj i trochę odparuj, dodaj do mięsa razem z morelami. Du? razem jeszcze 10 minut. Potrawkę z sarny podawaj w wydr?żonych chlebkach

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa serowa z oliwkami


Składniki • ok. 1,5 l wywaru z kurczaka i warzyw • 4 średniej wielkości ziemniaki • 1/2 pora • 100 g sera topionego (może być smakowy) • ok. 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 12% • 2-3 ząbki czosnku • majeranek, pieprz, mielona słodka papryka • kilka zielonych oliwek Etapy przygotowania 1. Do gotującego się na wolnym ogniu bulionu wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i por posiekany w półplasterki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Odlać część zupy (bez ziemniaków) i zmiksować w blenderze z serkiem topionym. 2. Wymieszać z pozostałą zupą, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, papryką. Gotować jeszcze ok. 2 minuty na wolnym ogniu. Dodać słodką śmietankę. Na talerzach udekorować pokrojonymi oliwkami.