Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wielkanocne warzywa


Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * kilka łodyg selera naciowego * 50 dkg brokułów (mogą być mrożone) * 3 kostki bulionu warzywnego * puszka szparagów * Sos: * 1 szkl. jogurtu naturalnego * 2 łyżki twarożku homogenizowanego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 3 - 4 ząbki czosnku * 10 dkg kiełków sojowych * sól * biały pieprz Sposób przygotowania: Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś z kolendrą



Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 10 minut


Składniki

• SOS: 1,5 szklanki świeżo posiekanej kolendry • 6 posiekanych ząbków czosnku • 1/3 szklanki prażonych nasion sosny • 2/3 szklanki startego parmezanu • 1 łyżeczka soli • 0,5 łyżeczki pieprzu • 1/2 szklanki oliwy • RYBA: filety z łososia 4*170 g • 2 łyżki oliwy • 0,5 łyżeczki soli • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
Etapy przygotowania

1. SOS przygotowujemy w następujący sposób: W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy 2. Dokładnie miksujemy,powoli dolewając oliwę,aż powstanie sos o konsystencji majonezu. 3. Po przygotowaniu,odstawiamy. 4. Filet z łososia smarujemy oliwą,przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczemy na grillu na średnim ogniu przez 5-6 minut z każdej strony. 6. Podajemy z łyżeczką sosu na każdym z filetów

Przepisy kulinarne - losowy

Jajecznica z łososiem


Składniki: · łyżeczka masła i mleka 1,5% · 2 jajka · 2 świeże zioła · tost · łosoś 50 g Przygotowanie: Na maśle usmaż plaster łososia, dodaj jajka rozbełtane z mlekiem i ziołami, dopraw solą i pieprzem.