Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenny mix


SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 strąk papryki czerwonej • 1 mała puszka kukurydzy • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz, łyżeczka oliwy WYKONANIE: Pomidory, ogórka, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać, dodać kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, na śrenio ostro. Pyszna sałatka, jako przekąska, lub do drugiego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Truskawkowe tiramisu


Składniki • 50 dag mielonego twarogu, • 50 dag truskawek, 15 dag biszkoptów, • 150 ml śmietany kremówki, 10 dag czekolady, • 50 ml świeżo zaparzonej kawy, 5 łyżek cukru, • łyżka cukru waniliowego, 1-2 łyżki koniaku, • cukrowe perełki do dekoracji. Etapy przygotowania 1. Na dnie tortownicy ułożyć kółko z papieru pergaminowego. Brzeg tortownicy wyłożyć równo przyciętym paskiem pergaminu. W tortownicy rozłożyć biszkopty i skropić je kawą wymieszaną z koniakiem. 2. Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać ze zmielonym twarogiem. Masę serową równo rozłożyć na biszkoptach. 3. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć, ułożyć na warstwie sera (węższymi końcówkami ku górze). Czekoladę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej i polać truskawki. Posypać cukrowymi perełkami i odstawic do lodówki na 3 godziny.

Przepisy kulinarne - losowy

Piure marchewkowe


(dla dziecka od 6 . miesiąca) Składniki:
* 40 dkg marchwi
* łyżeczka oleju słonecznikowego
* dwie łyżki wody Przygotowanie:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w cieńkie krążki. Olej podgrzać na patelni lub w garnuszku i dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Powoli dodawać wodę jednocześnie mieszając intesywnie, tak by utworzyło się jednolite piure.