Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenny mix


SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 strąk papryki czerwonej • 1 mała puszka kukurydzy • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz, łyżeczka oliwy WYKONANIE: Pomidory, ogórka, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać, dodać kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, na śrenio ostro. Pyszna sałatka, jako przekąska, lub do drugiego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Schab z grilla w marynacie miodowej


Składniki • 1/2 kg schabu bez kości • 4 łyżeczki startego imbiru • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki sosu sojowego • kieliszek wytrawnego sherry • 4 łyżki miodu • 2 łyżeczki soli • 2 łyżeczki cukru Etapy przygotowania 1. Schab pokroić w plastry. Przygotować marynatę z imbiru, posiekanego czosnku, soli, cukru, miodu, scherry i sosu sojowego. 2. Plastry mięsa włożyć do naczynia z marynatą i wstawić do lodówki na ok 3 godziny. 3. Następnie nie odsączając kotletów, położyć je na aluminowej tacce i piec na grillu około 6 minut w między czasie obracając.

Przepisy kulinarne - losowy

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.