Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenny mix


SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 strąk papryki czerwonej • 1 mała puszka kukurydzy • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz, łyżeczka oliwy WYKONANIE: Pomidory, ogórka, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać, dodać kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, na śrenio ostro. Pyszna sałatka, jako przekąska, lub do drugiego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zając smażony po mazursku


SKŁADNIKI: * comber i udka z młodego zająca, * 100 ml oleju sojowego, * 3 ząbki czosnku, * sól, * pieprz, * 200 g doprawionego majonezu, * cytryna. ZALEWA: * 100 ml octu, * 400 ml wody, * po 5 dag marchwi, * pietruszki i selera, * 10 dag cebuli, * 2- 3 ziarna ziela angielskiego, * 1- 2 listki laurowe. WYKONANIE: 1. Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. 2. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7° C) na 2- 3 dni. 3. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, oddzielić od kości, podzielić na porcje, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą roztartą z 2 ząbkami czosnku, oprószyć pieprzem, pozostawić na 1 h w chłodnym miejscu. 4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1 min; wówczas mięso będzie soczyste. 5. Pozostały 1 ząbek czosnku dokładnie rozetrzeć i dodać majonezu. 6. Usmażone porcje mięsa podawać przybrane plasterkami cytryny i listkami sałaty z dodatkiem frytek, kalafiora, sałatki z buraczków lub czerwonej kapusty. 7. Majonez podać oddzielnie.

Przepisy kulinarne - losowy

Angielska zapiekanka ziemniaczana


Składniki •  pół kilograma ziemniaków
  
•  szklanka gorącego mleka
  
•  30 dag mięsa mielonego wołowego
  
•  cebula
  
•  szklanka bulionu
  
•  łyżeczka koncentratu pomidorowego
  
•  łyżeczka musztardy
  
•  dwie łyżki mąki
  
•  pięć łyżek masła
  
•  pieprz
  
•  sól
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki ugotować, utłuc, dodać mleko, utrzeć z dwiema łyżkami masła i solą.
    
2.  Cebulę pokroić, zeszklić na łyżce masła, dodać mięso, smażyć aż przestanie być różowe.
    
3.  Sos: rozgrzać 1,5 łyżki masła, oprószyć mąką, zasmażyć, dodać powoli bulion, energicznie mieszać, zagotować, dodać koncentrat i musztardę.
    
4.  Mięso przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia, polać sosem, a na nim rozsmarować ziemniaki.
    
5.  Piec w temperaturze 225 stopni ok. 20 minut.