Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenny mix


SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 ¶redn ogórek • 1 str±k papryki czerwonej • 1 mała puszka kukurydzy • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz, łyżeczka oliwy WYKONANIE: Pomidory, ogórka, paprykę oczy¶cić i pokroić w kostkę, wymieszać, dodać kukurydzę. Przyprawić sol± i pieprzem, na ¶renio ostro. Pyszna sałatka, jako przek±ska, lub do drugiego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip jabłkowy


3/4 pojemnika jogurtu naturalnego
pojemnik ¶mietany
łyżka soku z cytryny
jabłko
cebula
curry
sól, pieprz
Jabłko obrać, utrzec, cebulę posiekać. Wymieszać ze wszytstkimi składniakmi.

Przepisy kulinarne - losowy

Vegetable pie - ciasto warzywne


Ciasto:
- 2 szklanki m±ki
- 15 dag zimnego masła
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Farsz:
- po 30 dag ziemniaków zwykłych i słodkich (obranych i pokrojonych w grub? kostkę)
- 30 dag bakłażana pokrojonego w plastry
- 4 duże pieczarki pokrojone na ćwiartki
- 1 czerwona papryka
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 30 dag ricotty
- 3/4 szklanki tartego sera cheddar
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- sól
- pieprz do smaku

Zrób ciasto: m?kę wymieszaj z posiekanym masłem i rozetrzyj palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodaj wodę i szybko zagnieć (ciasto nie może rozgrzać się od r?k). Zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubo¶ć 3 mm i wyłóż nim formę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blachę, skrop je oliw±, posyp sol± i rozmarynem. Piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko wystudĄ. Dno paja posmaruj ricott?, na to wyłóż przygotowane warzywa. Posyp startym cheddarem i parmezanem, zapiekaj 35 minut, aż zobaczysz, że brzegi ciasta robi? się złociste