Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenny mix


SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 strąk papryki czerwonej • 1 mała puszka kukurydzy • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz, łyżeczka oliwy WYKONANIE: Pomidory, ogórka, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać, dodać kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, na śrenio ostro. Pyszna sałatka, jako przekąska, lub do drugiego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ratafia


50 dag śliwek
30 dag gruszek
30 dag wi?ni
20 dag malin
30 dag cukru
0,5 l spirytusu śliwki bez pestek zasypać cukrem. Gdy puszcz? sok, zalać je spirytusem. Słoik przykryć i odstawić. Przez następny tydzień dodawać pozostałe owoce. Owoce można dosłodzić. Po dodaniu ostatnich owoców odczekać 4-6 tygodni. Potem nalewkę zlać lub pozostawić razem z owocami. Owoce można wykorzystać do ciast.

Przepisy kulinarne - losowy

Steki wołowe z camembertem


Składniki 4 dość grube plastry polędwicy wołowej (po 150 g) 1 opakowanie sera camembert lub brie sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie Polędwicę umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. W każdym steku ostrym nożem wyciąć kieszeń. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry, włożyć w naciętą kieszeń, brzegi spiąć wykałaczkami. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Włożyć steki, smażyć po ok. 6 min z każdej strony.
Podawać z sosem szczypiorkowym lub grzybowym.