Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenna świeżość


SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodkiewek, - 1/2 pęczka koperku, - 1 kefir naturalny, - 1 łyżeczka oliwy, - sól, pieprz, cukier, - opcjonalnie można dodać szczypiorek lub cebulkę. WYKONANIE: Ucieramy na tarce o grubych oczkach obraną kalarepkę, ogórek i rzodkiewki, dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i solimy. Po 5 min dodajemy oliwę i kefir, doprawiamy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz amerykański


Produkty: 2 łyżki masła,
2 posiekane cebule,
2 roztarte ząbki czosnku,
pół szklanki ketchupu,
łyżeczka cukru,
pół szklanki wody,
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy,
szklanka zielonego groszku,
sól,
pieprz,
4 ziemniaki pokrojone na ćwiartki,
2 szklanki ugotowanej przetartej dyni lub kabaczka,
3/4 szklanki utartego żółtego sera,
szklanka mleka Wykonanie: Masło rozgrzać w dużym garnku, włożyć cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 min często mieszając. Wlać przecier pomidorowy, wodę, dodać kukurydzę, groszek, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, gotować pod przykryciem przez 10 min. Włożyć ziemniaki i dynię, gotować pod przykryciem dalsze 20 min lub do miękkości ziemniaków.

Przepisy kulinarne - losowy

Mus truskawkowy z kaszą manną


Produkty 7 łyżek kaszy manny
7 łyżek cukru
0,5 litra mleka
25 dkg truskawek Wykonanie Do kubeczka wsypać kaszę, zalać ją szklanką mleka i pozostawić na 30 minut. Resztę mleka zagotować i do wrzącego wlać uprzednio namoczoną kaszkę. Gotować na małym ogniu aż się rozklei, czyli około 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godzinki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji. Pozostałe rozgnieść i wymieszać z cukrem. Dodać do kaszy i ubijać trzepaczką aż do powstania puszystej masy. Mus wlać do pucharków i schłodzić, przed podaniem udekorować odłożonymi truskawkami.