Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenna świeżość


SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodkiewek, - 1/2 pęczka koperku, - 1 kefir naturalny, - 1 łyżeczka oliwy, - sól, pieprz, cukier, - opcjonalnie można dodać szczypiorek lub cebulkę. WYKONANIE: Ucieramy na tarce o grubych oczkach obraną kalarepkę, ogórek i rzodkiewki, dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i solimy. Po 5 min dodajemy oliwę i kefir, doprawiamy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Leczo na zimę


Składniki • Równa ilość wagowa pomidorów, papryki i cukini. • ZALEWA - 1 litr wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru.         Etapy przygotowania 1. Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić, przełożyć do zimnej wody. 2. Paprykę sparzyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski lub kostkę. 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. 4. Składniki zalewy zagotować. Do słoika wlewać szklankę zalewy, następnie układać warzywa warstwami (pomidory na końcu). Uzupełnić zalewą. Pasteryzować 20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z twarogiem i jajami


15 dag twarogu
2 łyżki śmietany
4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
2 jaja
sól
pieprz

Jaja ugotować na twardo, obrać i pokrajać w ćwiartki. Twaróg utrzeć ze ?mietaną na gęst? masę, posolić i wymieszać z połową posiekanego szczypiorku. Na dwóch plastrach chleba ułożyć wzdłuż obu krawędzi warstwę masy twarogowej, pozostawiając pośrodku plastrów wolny pas, na którym ułożyć ćwiartki jaj posypane pieprzem. Masę twarogową wyrównać nożem i posypać reszt? posiekanego szczypiorku. Każdy plaster pokrajać na 3-4 kawałki.