Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenna świeżość


SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodkiewek, - 1/2 pęczka koperku, - 1 kefir naturalny, - 1 łyżeczka oliwy, - sól, pieprz, cukier, - opcjonalnie można dodać szczypiorek lub cebulkę. WYKONANIE: Ucieramy na tarce o grubych oczkach obraną kalarepkę, ogórek i rzodkiewki, dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i solimy. Po 5 min dodajemy oliwę i kefir, doprawiamy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka lemon curd


 - 15 dag zimnego masła
- 2 filiżanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 filiżanki wody
Lemon curd:
- 3/4 filiżanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej
- 1/2 filiżanki soku z cytryny (?wieżo wyci?niętego)

Sposób przyrz?dzania:

Delikatną cytrynową mas? można nadziewać kruche ciasteczka. Anglicy lubi? smarować ni? tosty i scones - ciastka maślane serwowane do popołudniowej herbatki
Formę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz m?ką. Zrób ciasto: wymieszaj m?kę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C. Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstał? mas? napełnij podpieczone 'muszelki' z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z soczewicą i pieczarkami


Składniki • 1 szklanka ugotowanej soczewicy • sos sojowy • 200 g pieczarek • 1/2 szkl. zmielonego czerstwego razowego chleba • 2 jajka • 2 ząbki czosnku • natka • sól, imbir, pieprz • 3 łyżki oleju Etapy przygotowania 1. Chleb namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. 2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oleju razem z posiekanym czosnkiem, posolić. 3. Soczewicę, pieczarki i chleb zemleć w maszynce. Wbić jajka, doprawić sosem sojowym, solą, imbirem, pieprzem, dodać natkę. Wyrobić na jednolitą masę. 4. Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane olejem lub stopioną słoninką.