Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Wiosenna świeżość


SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodkiewek, - 1/2 pęczka koperku, - 1 kefir naturalny, - 1 łyżeczka oliwy, - sól, pieprz, cukier, - opcjonalnie można dodać szczypiorek lub cebulkę. WYKONANIE: Ucieramy na tarce o grubych oczkach obraną kalarepkę, ogórek i rzodkiewki, dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i solimy. Po 5 min dodajemy oliwę i kefir, doprawiamy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mielona wołowina z makaronem


Produkty: - 45 dag zmielonej wolowiny (lub baraniny)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 2 duże roztarte ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 szklanka drobno pokrojonej marchwi
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- 1 litr soku pomidorowego lub 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą
- sól Wykonanie: W dwulitrowym naczyniu rozgrzać oliwę i lekko obrumienić (nie wolno przypalić) cebulę, czosnek i pieprz cayenne. Zwiększyć ogień, dodać wołowinę, smażyć ją, mieszając, aż puści sok. Dodać marchew, wino, sok pomidorowy, sól. Zmniejszyć ogień, tak aby potrawa "pykała" 30 minut pod przykryciem. Odstawić, zamieszać i po 5 minutach znów zagotować. Podawać z gorącym, nie rozgotowanym makaronem.

Przepisy kulinarne - losowy

Elegancka sałatka


Składniki: 150 g mrozonego zielonego groszku 1 duży sloik grubych szparagow kilka dużych pieczarek sos : 10 łyżek oleju slonecznikowego 1- 2 łyżki octu winnego sol, biały pieprz, łyżeczka cukru 30- 40 g drobno posiekanej cebuli Sposób wykonania: Pieczarki kroimy w jak najciensze plastry, szparagi pozbawiamy koncówek, kroimy na pół, a nastepnie wzdłuz na cienkie platry. Groszek (koniecznie mrozony) gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Mieszamy wszystko razem, dodajemy sos i na min. godzinę wstawiamy do lodowki.