Dzisiaj jest Czwartek 18 września 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wegetariańskie Burrito


1 puszka Przesmażonej Fasoli
1/2 szk. Sosu do Taco  ostrego lub łagodnego
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
1 duża papryka
30 dkg sera żółtego
8 Placków Tortilla z M?ki
1/2 szk. Salsy Warzywnej
opcja: 2 obrane awokado pokrojonego w 1 cm kawałki
Podgrzać w garnku przesmażoną fasolę z sosem do Taco.
Wymieszać paprykę (opcja awokado) z pomidorem.
10 minut przed podaniem podgrzać placki tortilla na patelni po kilka sekund na każdej stronie.
Położyć duż? łyżkę ciepłej mieszanki fasoli z sosem do Taco na środku placka tortilla. Całość posypać łyżką mieszanki awokado i pomidorów oraz niewielką ilości? startego żółtego sera. Zawinąć tortille.
Podawać na ciepłym talerzu przyozdobione sals? warzywną i serem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka Ferrero Rocher


Produkty: Ciasto:
400g maki
300g maki
175g cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie:
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru
200g zmielonych orzechów laskowych
30g startej czekolady Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta na jednolita masę, schłodzić w lodowce przez 2 godziny.
Białka ubić z sokiem cytrynowym, dodawać stopniowo cukier, wymieszać z orzechami i czekolada. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40cm, rozsmarować na nim nadzienie i zrolować zaczynając od dłuższej strony, zawinąć w pergamin i schłodzić przez 2 godziny. Pokroić na 1cm plasterki, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200C przez 15-20 minut.