Dzisiaj jest Poniedziałek 29 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem z zielonej herbaty


Produkty: - 6 łyżek zielonej herbaty liściastej
- 1 niepełna szklanka (225 ml) mleka
- 450 ml śmietany kremówki
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotuj! Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełnij szklaneczki, wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba z groszkiem


sprawiony karp lub szczupak (ok. 2 kg)
2 marchewki
1 duża cebula
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 l wody
sól
ziarna pieprzu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżeczki żelatyny
1 puszka zielonego groszku
natka pietruszki
1 cytryna Warzywa pokroić, podgotować. Włożyć przyprawy i pokrojoną rybę, ugotować na małym ogniu. Rybę ułożyć na półmisku, przybrać różyczkami z marchewki i groszkiem. 2 szklanki wywaru przecedzić. Żelatynę zalać zimną wodą, dodać do wywaru, podgrzać. Galaretą zalać rybę, zastudzić, przybrać cytryną i natką