Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sandacz z winogronami w tataraku z białym sosem


4 porcje 4 filety z sandacza
15 dag białych winogron
1 szkl. bulionu
1/2 szkl. mleka
3 łyżki śmietany 36%
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 ml wytrawnego białego wina
pietruszka zielona
szalotka
li?ć laurowy
sól, pieprz
?wieży estragon Filety przeci?ć wzdłuż na pół, zwinąć je w roladki, wkładając do środka 1 lub 2 winogrona i estragon. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Przygotować sos: bulion poł?czyć z winem, li?ciem laurowym, posiekaną szalotką i pietruszką. Sosem podać roladki, naczynie przykryć aluminiową foli? i włożyć do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Roladki wyjąć, przełożyć na półmisek. Sos przelać do szerokiego rondla, gotować, aż zmniejszy swą objętość o połowę. Przecedzić, lekko przestudzić i poł?czyć z kremówką, a następnie z mlekiem. W osobnym garnku rozpu?cić masło, wsypać m?kę i smażyć chwilę, wlać sos. Gotować chwilę, wrzucić ki?ć sparzonych winogron, gotować jeszcze 1 min. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Przepisy kulinarne - losowy