Dzisiaj jest Niedziela 30 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż z kurczakiem po argentyńsku


- 2 łyżki oleju
- 50 dag mięsa kurczaka (w wersji dla wegetarian może być kalafior)
- 2 posiekane cebule
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 listek laurowy
- 4-5 pokrojonych chili
- 1/2 szklanki białego wina
- 1.5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 2 szklanki ryżu
- 2-3 posiekane łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki orzechów pecan lub migdałów
- sól
- 1 szklanka mrożonego groszku

Rozgrzej olej, podsmaż kurczaka (lub kalafior). Gdy będzie br?zowy, dodaj cebulę i czosnek, a potem bazylię, listek laurowy, chili i wino. Po 2 minutach dodaj pomidory, wlej bulion i 1/2 l wody. Dokładnie wymieszaj, wsyp ryż, wrzuć seler oraz orzechy lub migdały. Posól, gotuj 10 minut (ryż powinien być jeszcze jędrny). Dodaj groszek, gotuj kolejne 10-12 minut, aż ryż będzie całkiem miękki. Uzupełniaj wodę, która wyparuje w trakcie gotowania.

Przepisy kulinarne - losowy

Kawa po diabelsku


Składniki Przepis 4 czubate łyżeczki mielonej kawy
2 szklanki wody
4 kostki czukru
2 łyżki koniaku
?mietanka
2 niewielkie kawałki cynamonu
odrobina startej czekolady
2 plasterki pomarańczy Cynamon zalać wod?, gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Kawałki cynamonu ostrożnie wyjąć, gor?cym (ale nie wrz?cym) naparem zalać mieloną kawę.

Kawę rozlać do 4 filiżanek (można ją wcześniej przecedzić). Kostki cukru skropić koniakiem. Łyżeczkę do kawy ogrzać w gor?cym płynie, położyć na niej kostkę cukru i podpalić. Kiedy płomień zgaśnie, wlać zawartość łyżeczki do filiżanki z kawą i zamieszać.
(dobrze jest to robić na oczach gości - wygl?da bardzo ciekawie)

Filiżanki z kawą uzupełnić ?mietanką. Po wierzchu posypać odrobiną startej czekolady. Na brzegu filiżanki zawiesić pół plasterka pomarańczy.