Dzisiaj jest Poniedziałek 02 marca 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drożdżowe bułeczki z różą


Przygotowanie: 30 min.

Oczekiwanie: 1 h

Pieczenie: 15 min.

Trudność: łatwe


Składniki na 15 porcji

• pół kilograma mąki • pół kostki drożdży • 12 łyżek cukru • pół kostki masła • 1 jajko • szklanka mleka • marmolada z róży • lukier
Etapy przygotowania

1. Z mąki, mleka i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. 2. Do zaczynu dodać cukier, masło i jajko. Wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 3. Z ciasta uformować cieniutkie wałeczki o długości 10 cm. Skręcać po 2 razem. Zlepić ze sobą końce. W środek nałożyć marmolady. Piec w temp. 150st. na złoty kolor. Gorące polukrować.

Przepisy kulinarne - losowy

Konfitura buraczano - migdałowa


Składniki • 1 kg buraków • 3 szklanki cukru • szklanka miodu • 30 dag migdałów lub płatków migdałowych • skórka otarta z cytryny • 6 łyżek cytrynowego soku • kilka kropli aromatu migdałowego   Etapy przygotowania 1. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (najwygodniejszy będzie malakser). 2. Migdały sparzamy, obieramy i kroimy w płatki (chyba, że użyjemy płatków gotowych). 3. Do rondla przekładamy buraczki, wlewamy miód i sok z cytryny, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by nie przypaliło nam się. 4. Po 20 minutach dodajemy migdały, skórkę z cytryny oraz imbir. Gotujemy dalej. 5. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczów i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. 6. Zamiast miodu możemy dodać dodatkową szklankę cukru, wtedy dolewamy do rondla szklankę wody.