Dzisiaj jest Sobota 23 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Konfitura z ogórków zielonych


Składniki • dojrzałe, żółte ogórki • cukier • szklanka 6 % octu • sok z cytryny • olejek ananasowy (ewentualnie ananasy z puszki)   Etapy przygotowania 1. Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na pół, łyżką wybieramy gniazda nasienne. 2. Zagotowujemy wodę zakwaszoną octem, wkładamy do niej przegotowane połówki ogórków i gotować, by były na pół miękkie. 3. Następnie osączamy na sicie, ważymy, tniemy na wąskie paski i zasypujemy cukrem w proporcji 1,5 kg cukru na 1 kg obgotowanych ogórków. 4. Po kilku godzinach, gdy ogórki puszczą sok, kilkakrotnie krótko gotujemy, dodając pod koniec sok z cytryny i olejek ananasowy. 5. Gorące przekładamy do słoików i zamykamy. 6. Jeśli nie dostaniemy nigdzie olejku ananasowego można zastąpić go plastrami ananasa z puszki. Wtedy rozdrobniamy plastry i też krótko obgotowujemy razem z ogórkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Nalewka na czarnych porzeczkach


Dojrzałe czarne porzeczki obrać z gał?zek i wsypywać do g?siora, napełniając go niemal do pełna.
Zalać owoce spirytusem rozcieńczonym pół na pół wódką.
G?sior szczelnie zakorkować, postawić na kilka miesięcy na słońcu lub też w ciepłym miejscu, po czym nalewkę zlać, a pozostałe owoce zasypać cukrem, licz?c na 1 l trunku - 0,5 kg.
G?sior z owocami pozostawić w ciepłym miejscu, często nim potrz?sając.
Gdy cukier się rozpu?ci, zlać syrop z owoców i zmieszać z poprzednio zlanym płynem.
Nalewka nadaje się od razu do picia, najlepiej jednak pozostawić owoce zalane wódką przez rok i przefiltrowany płyn dodać do trunku.