Dzisiaj jest Piątek 28 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z gruszek i sera brie


SKŁADNIKI: • 1/2 paczki rukoli • chleb tostowy • 10 dkg sera brie • 3- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 2- 3 ząbki czosnku • gruszki WYKONANIE: 1. Kromki chleba tostowego przekroić na ukos, by powstały trójkąty. posmarować oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. zapiekać w piekarniku przez 5 minut. 2. Na talerzach rozłożyć rukolę, na niej poukładać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki gruszki. Pomiędzy gruszkami układać tosty serowe. Podawać od razu.

Przepisy kulinarne - losowy

Deser jabłkowy


Składniki: - paczka biszkoptów,
- duży słoik jabłek duszonych,
- 2 pomarańczowe lub brzoskwiniowe galaretki,
- bita śmietana. Przepis: Biszkopty (obojętnie podłużne czy okrągłe) ułożyć w małej tortownicy lub innej foremce. Jabłka chwilę poddusić w garnku, następnie wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Wyłożyć gorące jabłka, odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wstawić do lodówki. Przed podaniem każdy kawałek ozdobić grubo bitą śmietaną.