Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk z suszonymi owocami


Składniki • 2 udźce indycze, suszone jabłka, gruszki i morele w sumie 20 dkg • oliwa, biały pieprz mielony, mielony imbir, kurkuma, mielone goździki • świeżo starta gałka muszkatołowa, czosnek garanulowany, łyżka miodu       Etapy przygotowania 1. Udźce bez kości natrzeć solą, czosnkiem , posmarować miodem. Odłożyć na 2 -3 godz,. w temp pokojowej. Owoce namoczyć w wodzie. 2. Następnie zdjąć miód z czosnkiem ( nie wyrzucać). Mięso obsmażyć w głębokiej, mocno zagrzanej oliwie. Uwaga nie przypalić. Całość przełożyć do rondla z wrzątkiem ( tyle żeby mięso było przykryte, wlać oliwę ze smażenia). Dusić około 40 min. 3. Następnie położyć na mięsie i wrzucić do sosu owoce, wodę z moczenia wlać do rondla. Dusić około 30 min. 4. Teraz posypać owoce i mięso pieprzem, imbirem, gałką, goździkami, kurkumą. Wrzucić resztkę miodu z czosnkiem. Dusić jeszcze około 10 min. Podawć z ryżem i białym winem.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem bawarski z orzechami


Produkty: - 2 szklanki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 15 dag drobnego cukru
- 12 g żelatyny w listkach
- 250 ml śmietany (Rama do ubijania)
- 8 dag mielonych orzechów Wykonanie: Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wlej całośc do większego garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Namocz listki żelatyny w odrobinie ciełej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek. Posyp orzechami