Dzisiaj jest Sobota 25 października 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Carpaccio z grzybów


Produkty: - 1 kg czerwonych kozaków
- borowików lub podgrzybków
- 1/5 szklanki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 2-3 papryczki chili
- kilka gałązek natki Wykonanie: Grzyby dokładnie oczyść, wrzuć do wrzącej wody i blanszuj przez 2-3 minuty. Następnie pokrój je w cienkie plastry, wyłóż na talerz lub półmisek i skrop sokiem z cytryny. Z oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i jednej posiekanej papryczki przygotuj sos i polej nim grzyby. Udekoruj natką i pozostałymi papryczkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzyby w pomidorach


Składniki • 1,5kg grzybów leśnych • 8 średnich cebul • 1/2 szkl oleju • 4 łyżki papryki słodkiej w proszku • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego • szczypta chili, 2 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól do smaku Etapy przygotowania 1. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę wrzucić na wrząteki gotować ok 20 min. Odsączyć na sitku. 2. Cebulę obrać pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i dusić jeszcze 10 min. Dodać pozostałe składniki. Przyprawić do smaku. 3. Podawać na gorąco z pieczywem 4. Grzyby tak przyrzadzone można pasteryzować na zimę