Dzisiaj jest Czwartek 18 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka czekoladowo-bakaliowa


10 dag mąki tortowej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
8 jaj
15 dag masła
tabliczkę gorzkiej czekolady
10 dag orzechów laskowych
10 dag migdałów
10 dag orzechów włoskich
2 łyżki ciemnego kakao
40 ml brandy
2 łyżki stopionego masła do posmarowania baby i 5 dag wiórków kokosowych do dekoracji 1. Umyj jajka, białka wbij do głębokiego, koniecznie wytartego do sucha naczynia. Naczynie z białkami wstaw do lodówki. Na suchej tarce do jarzyn utrzyj schłodzoną czekoladę. Obrane ze skórki migdały drobno posiekaj z włoskimi orzechami. Orzechy laskowe zmiel, najlepiej w specjalnej maszynce.
2. W sporym naczyniu utrzyj mikserem masło z połową cukru pudru na puszyst? masę. Nie przerywając ucierania, powoli dodawaj żółtka. W misce wymieszaj m?kę z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej tę mieszaninę do drugiej miski. Z białek ubij bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami wsypuj pozostały cukier puder. Powoli, cały czas mieszając, dodawaj do masy maślano-żółtkowej m?kę z ingrediencjami. Następnie wsyp start? czekoladę i zmielone orzechy laskowe i znów dokładnie wymieszaj.
3. Na wierzch przygotowanej masy czekoladowo-orzechowej wyłóż połowę piany z białek, wlej alkohol i wszystko delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszaj. Nie spiesz się przy tym za bardzo, żeby piana ?nie siadłaś. Na końcu wsyp, cały czas mieszając, posiekane migdały i orzechy włoskie. Dodaj jeszcze resztę piany i uważnie wymieszaj duż? drewnianą łyżką, żeby piana dobrze poł?czyła się z cał? mas?.
4. Formę do pieczenia bab - najlepiej z kominkiem - posmaruj masłem, oprósz m?ką i napełnij ciastem - powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 50 minut. Gdy wyrośnie, zwiększ temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 10-15 minut. Przed wyjęciem koniecznie wbij w środek obręczy ciasta patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, babka jest upieczona, a jeśli wilgotny, trzeba ją jeszcze chwilę trzymać w gor?cym piekarniku.
5. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z formy, ustaw na tacy lub dużym talerzu wy?cielonym pergaminem. Następnie, używając kuchennego pędzelka, posmaruj wierzch i boki baby stopionym letnim masłem i posyp wiórkami kokosowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierś indycza nadziewana morelami


600 g piersi z indyka 200 g suszonych moreli mały kieliszek whisky cynamon 3 łyżki oleju 1/2 szkl. bulionu drobiowego sól selerowa biały pieprz Pier? opłukać, lekko zbić z obu stron, formując z mięsa niezbyt gruby prostokąt. Oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię, wstawić na 30 min. do lodówki. Morele opłukać i zalać alkoholem, po 15 min. ods?czyć. Mięso wyjąć z folii, obłożyć morelami i lekko oprószyć cynamonem. Zwinąć i obwi?zać bawełnianą nici?. Roladę podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać bulionem i alkoholem, w którym moczyły się morele. Piec 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać pokrojone w grube plastry.