Dzisiaj jest Wtorek 02 wrze¶nia 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobn± kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy os±czyć - cebulę obrać i pokroić w drobn± kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobn± kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ziemniaczane placki od 1 roku


Składniki 3/4 kg ziemniaków 2 jaja 1/2 szklanki m±ki pszennej 4 łyżki m±ki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania Umyj ziemniaki i obierz. Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, dodaj jaja, obie m±ki, sól i pieprz. Duż± łyżk± nakładaj ciasto na rozgrzany olej, smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakuj± ze ¶mietan± i kleksem z konfitur lub z sosem pomidorowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort truskawkowy z galaretk±


Składniki Biszkopt: 4 jajka • 1 szklanka cukru • 5 kopiatych łyżek m±ki pszennej   Krem: 1 szklanka mleka • 2 łyzki cukru • 2 łyżeczki kopiate m±ki ziemnieczanej • 2 żółtka • 1 kostka masła • 2 łyżeczki spirytusu   Poncz: 1/4 szklanki wrz±cej wody • 2 łyżeczki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżeczka spirytusu   • 500 g truskawek (mog± być mrożone) • 2 galaretki Etapy przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywna pianę, dodać po łyżce cukier, ubijać razem. Dodać żółtka nadal ubijaj±c, ale na niższych obrotach silnika (względnie trzepaczki). Na końcu wsypać m±kę i delikatnie wymieszać. 2. Ciasto wylać na tortownicę, jej dno uprzednio wyłożyć papierem (najlepiej takim do pieczenia, wtedy nie trzeba smarować tłuszczem). Wstawic do piekrnika nagrzanego do 180 stopni i pieć ok. 50 minut. Sprawdzić wykałaczk±, je¶li ciasto nie przylepia się do patyczka to znaczy, że jest gotowe. 3. Przygotowac poncz: cukier rozmieszać w wodzie, zostawić do ostygnięcia. Tuż przed ponczowaniem do zimnej wody z cukrem wcisn±c sok z cytryny i dolać spirytus. 4. Żółtka i m±kę rozmieszać z czę¶ci± mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotuj±cego wlać rozrobiony budyń, mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany krem zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać na pulchn± masę. Na końcu dodać spirytus. 5. Biszkopt po ostygnięciu włożyć spowrotrem do tortownicy, naponczować, wyłożyć masę (dobrze rozsmarowac j± do brzegów blaszki, żeby nie było otworu w który mogłaby spłyn±ć galaretka) ułozyć truskawki. Włożyć do lodówki żeby masa stężała. 6. Galaretki rozpu¶cić we wrz±cej wodzie (3 szklanki wody na dwie galaretki), ostudzić. Zimn± galaretk± zalać truskawki, zostawić w lodówce na kilka godzin.