Dzisiaj jest Środa 22 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak w maśle


Składniki: - 2 szczupaki ok. 2 kg - sól - włoszczyzna - cebula - masło - zielona pietruszka - pieprz - maka - mleko. Wykonanie: Szczupaki muszą być zawsze oskrobane z łuski, dobrze obmyte ze szlamu z wodą, następnie oczyszczone z wnętrzności, rozpłatane, jeszcze raz z wewnątrz i zewnątrz dobrze obmyte, pokrajane w kawałki i mocno posolone. Kiszki i żółć wyrzucamy, a resztę wnętrzności kładziemy do wody. A teraz do rondelka kładziemy pokrajaną i dobrze oczyszczoną włoszczyznę, marchewkę w cienkich plasterkach, obrane i pokrojone w talarki cebule - na tym wszystkim umieszczamy ryby, dodajemy tyle wody, by je zupełnie pokrywała i dosypujemy mniej lub więcej soli stosownie do ilości ryb. Podczas gotowania dolewamy od czasu do czasu parę kropel octu lub soku cytrynowego, albo też zwykłej wody. Szczupaki muszą się gotować dość długo na silnym ogniu. Od czasu do czasu kosztujemy sos i jeżeli jest zbyt mdły zaostrzamy go solą. Tymczasem oddzielnie rozpuszczamy na patelni kawałek masła, dosypujemy tłuczonego pieprzu, garść zielonej cienko posiekanej pietruszki i sporo mąki, rozpuszczonej w odrobinie mleka, tak, by się utworzył zawiesisty sos, który przy ciągłym mieszaniu rozcieńczamy zbieranym z rondla rybnym sosem. Wszystko to wylewamy na ryby, zagotwujemy przez parę chwil razem i podajemy na gorącym półmisku.  

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z boćwiny po grecku


- 2 pęczki boćwiny z buraczkami
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku

Boćwinę umyć, odci?ć buraczki i wrzucić do osolonego wrz?tku. Gotować 10 min. Dorzucić li?cie, gotować następne 5 min, odcedzić. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plastry, li?cie pokroić w paski. Sok z cytryny posolić i popieprzyć, dodać rozgnieciony czosnek i mieszając wlewać oliwę, aż powstanie sos. Li?cie przełożyć do salaterki, zalać sosem, obłożyć plasterkami buraków, oziębić i podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs z rusztu.