Dzisiaj jest Poniedziałek 28 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

GALARETKA MAŚLANKOWO - POMARAŃCZOWA


SKŁADNIKI: 4 łyżeczki żelatyny łyżka miodu 200 ml maślanki 200 ml soku pomarańczowego szkl. śmietanki 30% łyżeczka oleju 2 pomarańcze zielenina suszona lub pęczek świeżej np. natki ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości zimnej wody. Miód lekko podgrzewam. Do miski wlewam sok pomarańczowy, maślankę, miód, dodaję suszoną natkę pietruszki, masę dobrze mieszam. Żelatynę rozpuszczam podgrzewając, mieszam z połową śmietanki. Pozostałą śmietankę ubijam na sztywno, delikatnie łączę z żelatyną, dodaję do masy maślankowej, dokładnie mieszam łyżką i odstawiam w chłodne miejsce. 2. Pomarańcze obieram, kroję w plasterki. Na dnie i po bokach, w formie keksowej wyłożonej folią aluminiową, układam plasterki pomarańczy i wkładam zastygającą masę. Wstawiam na noc do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort winogronowy z masą piankową


Produkty: Biszkopt: 5 jajek
4 łyżki białego wina
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
12 dag mąki
12 dag mielonych migdałów Masa: 8 łyżeczek żelatyny
1/2 l białego wina wytrawnego
2 plasterki cytryny
1 goździk
1 laska cynamonu
4 jajka
17 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 opakowania śmietany tortowej Dekoracja: 50 dag winogron
1/2 cytryny
1 opakowanie galaretki
1/2 opakowania śmietany tortowej
starta skórka z 1 cytryny
listki mięty Wykonanie: Do przyrządzenia biszkoptu należy kolejno oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z 10 dag cukru i skórką z cytryny do otrzymania kremu. Ubić pianę z białek i soku z cytryny dodając resztę cukru. Pianę, przesianą mąkę i migdały lekko wymieszać z kremem z żółtek. Natłuszczoną formę o średnicy 26 cm wypełnić otrzymaną masą i piec 25-30 minut w temp. 180 st. Biszkopt przestudzić, skropić winem i przekroić poziomo na pół. Do przyrządzenia masy należy żelatynę rozpuścić w wodzie. Wino, plasterki cytryny i przyprawy korzenne podgrzać i pozostawić na 10 minut. Z jajek, 15 dag cukru, cukru waniliowego i soli ukręcić krem. Wlać gorące wino (przyprawy wyjąć) i przez ok. 2 minuty ubijać w kąpieli wodnej na gęsty krem. Wymieszać z żelatyną, wstawić krem do lodówki. Zanim krem zacznie zastygać, wymieszać go ze śmietaną ubitą z resztą cukru. Dolną połowę biszkoptu wysmarować kremem i przykryć drugą połową. Winogrona umyć, biszkopt udekorować winogronami i cienkimi plasterkami cytryny. Przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu galaretką polać winogrona. Gdy zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować brzeg tortu ubitą śmietaną i ozdobić startą skórką z cytryny i listkami mięty.