Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobn± kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy os±czyć - cebulę obrać i pokroić w drobn± kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobn± kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Deser z rabarbarem i kruszonk±


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 3-4 szklanki rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałeczki
- szklanka cukru
- jajko
- 2 łyżki m±ki
- łyżeczka cynamonu
kruszonka:
- 5 dag masła
- 2/3 szklanki m±ki
- 1/3 szklanki cukru
- olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Sposób przyrz±dzania:

Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Utrzyj cukier z jajkiem, dodaj m±kę i cynamon, na koniec wymieszaj tę masę z rabarbarem i przełóż do formy. Wymieszaj ze sob± składniki kruszonki, po czym posyp ni± masę rabarbarow±. Piecz ok. 30 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupi±ca. Podawaj na ciepło lub zimno, ewentualnie z dodatkiem bitej ¶mietany.
Uwaga: W obu deserach rabarbar możesz zast±pić innymi sezonowymi owocami (jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami), słodz±c odpowiednio więcej lub mniej.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z kukurydzy na słodko


puszka kukurydzy
20 dag selera
20 dag jabłek
15 dag suszonych ¶liwek
25 dag pomarańczy
cytryna
banan
5 łyżek majonezu
cukier
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
zielona pietruszka
sól Seler obgotować, pokroić w kostkę. Umyte i namoczone ¶liwki pokroić w paseczki. Cytrynę i pomarańczę obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w cienkie plasterki. Banana bez skórki pokroić w ćwierćplasterki. Obrane jabłka pokroić w kostkę. Seler i jabłka po rozdrobnieniu natychmiast skropić sokiem z cytryny. Składniki poł?czyć, przyprawić sol±, cukrem, wymieszać z czę?ci? majonezu. Wierzch sałatki udekorować reszt? majonezu, naci? oraz cienkimi kr?żkami cytryny zwiniętymi w kształt kielichów. Przed podaniem schłodzić.