Dzisiaj jest Sobota 01 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobn± kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy os±czyć - cebulę obrać i pokroić w drobn± kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobn± kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filety baranie szpikowane


Składniki 600-700 g miesa na filety z udzca (bez kosci),
75 g sloniny,
50 g szynki,
50 g sklarowanego masla,
2 lyzki maki,
125 ml rosolu,
25 ml madery,
sol, pieprz. Wykonanie 1. Wykroic ze srodka udzca 4 grube, okragle filety. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu i powiezi, pobic lekko palka, osolic, oproszyc pieprzem. 2. Mocno ochlodzona slonine pokroic na dwucentymetrowe slupki, a szynke na podobnej dlugosci paski, po czym szpikowac mieso na przemian slonina i szynka. 3. Filety obsypac maka, obrumienic na masle (na duzym ogniu) po 2 min z kazdej
strony. Podlac rosolem, dodac madere, dusic na malym ogniu ok. 10 min. 4. Przelozyc na polmisek, polac sosem, podawac z gotowana fasola ulozona na
srodku polmiska w piramide.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety ziemniaczane z orzechami


50 dag ziemniaków
10 dag mielonych orzechów włoskich
cebula
3 jajka
2 łyżki oleju
pęczek koperku
sól, pieprz
m?ka
bułka tarta
olej Ziemniaki ugotować i zmielić. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wymieszać z 2 jajkami, 3 łyżkami bułki tartej, koperkiem, przyprawami i orzechami. Uformować kotlety, obtoczyć w m?ce, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju.