Dzisiaj jest Środa 10 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z kapusty włoskiej z pomidorami


Produkty: 1/2 kapusty (mała główka),
2 łyżki pasty pomidorowej,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 łyżki oleju,
sól,
cukier i czerwona sproszkowana papryka do smaku. Wykonanie: Poszatkowaną w cienką słomkę kapustę posolić, wymieszać z pastą pomidorową i olejem, doprawić do smaku solą, cukrem i papryką. Po wyłożeniu na salaterkę posypać posiekanym szczypiorkiem lub udekorować zielonymi listkami pora, ozdobnie pokrojonymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Panga w serowej panierce na pomidorowym ryżu


Składniki •  4 filety z pangi (może być mrożona kostka), 200 g ryżu,
  
•  sok z cytryny, sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, 2 łyżki ciemnego
  
•  sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki sambal
  
•  oelek, 2 łyżki ghee lub masła, 100 ml oliwy Ekstra Vergine, 1 jajko,
  
•  50 ml mleka, śmietany lub jogurtu, 10 dag żółtego sera (może być
  
•  pleśniowy), mąka i bułka tarta lub mąka "orzechowa"
  
•  500 ml bulionu warzywnego
   Etapy przygotowania 1.  Rybę oprószamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny, niewielką ilością oliwy i odstawiamy na czas przygotowania ryżu.
    
2.  Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni roztapiamy ghee lub masło razem z oliwą i podsmażamy surowy ryż. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, sambal oelek i bulion. W miarę potrzeby dolewamy w trakcie gotowania ryżu wodę. Kiedy ryż wchłonie cały płyn doprawiamy do smaku sosem sojowym i odstawiamy w przykrytym naczyniu w ciepłe miejsce.
    
3.  Rybę panierujemy w mące następnie w roztrzepanym z mlekiem/śmietaną lub jogurtem i startym na dużych oczkach serem. Na końcu w bułce tartej lub mące "orzechowej" i smażymy na mieszaninie masła z oliwą na złoto.
    
4.  Podajemy na ciepło z zestawem surówek.