Dzisiaj jest Niedziela 31 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jajecznica z lubczykiem


SKŁADNIKI: • lubczyk • 3 jaja wiejskie na porcję • 5 dag. słoniny solonej WYKONANIE: 1. Słoninę roztopić, nie wyjmować skwarków. 2. Wrzucić do roztopionej słoniny pokrojony lubczyk , przykryć i dusić. 3. Wbić jajjka, smażyć do uzyskania pożądanej twardości jajka.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos csiki


6-8 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
150 g burakow,
80 g winnych jablek,
1 peczek dymki (tylko zielone czesci).
Marynata:
100 ml octu winnego,
100 ml wody,
1/2 lyzeczki cukru,
1/2 lyzeczki kminku,
1 maly kawalek chrzanu.
Majonez:
350 ml oleju,
100 ml bialego wina,
100 ml slodkiej smietany (ubitej),
2 zoltka,
sol, pieprz cayenne,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka musztardy,
1 lyzeczka cukru,
(1 lyzka soku z marynowanych burakow).

1. Buraki umyc i ugotowac w osolonej wodzie. Wystudzic, obrac ze skory i pokroic na plastry.
2. Przygotowac marynate: zagotowac ocet z woda, dodac cukier, kminek i chrzan.
Pokrojone buraki zalac marynata i wstawic na kilka godzin do lodowki (w zamknietym sloiku).
3. Przygotowac majonez: zoltka, sol i pieprz ucierac lub ubijac trzepaczka, az
do zgestnienia. Nastepnie powoli wlewac olej i sok cytrynowy, przez caly
czas ucierajac. Gotowy majonez delikatnie wymieszac z musztarda, winem i
ubita smietana. (Mozna dodac 1 lyzke sosu, w ktorym marynowaly sie buraki.)
4. Jablka umyc, obrac. Buraki wyjac z marynaty i osaczyc na sitku. Buraki,
jablka i zielone czesci dymki drobno posiekac. Wszystkie posiekane skladniki
przelozyc do salaterki, zalac majonezem i dobrze wymieszac. Podawac do pieczonej wolowiny i sandacza a la Tihany.