Dzisiaj jest Czwartek 24 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak (lub ryba) z suszonymi śliwkami i migdałami


Składniki: - kurczak lub słodkowodna wypatroszona ryba (bądź ich filety) - 2 cebule - pół szklanki oleju do smażenia - 25 dag suszonych śliwek - 5-10 dag posiekanych migdałów - łyżka miodu - pół łyżeczki szafranu - pół łyżeczki imbiru - pół łyżeczki cynamonu - sól i pieprz Sposób przyrządzania: Śliwki namocz w wodzie. Kurczaka (rybę) oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, po czym zeszklij w rondlu na oleju. Dorzuć kawałki kurczaka (ryby), przyprawy, kilka minut razem przesmażaj. Dolej szklankę wody (lub wody z sokiem jabłkowym), wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso wyjmij na talerz, kości (ości) usuń, a do sosu dodaj miód i śliwki. Zagotuj. Potrawę podawaj posypaną zrumienionymi migdałami. Można też mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec. Podając, posypać migdałami.

Przepisy kulinarne - losowy

Zając z suszonymi pomidorami i anchois


SKŁADNIKI: * 1 zając lub królik * 250 g suszonych pomidorów w oleju * 6 filecików anchois * 6 ząbków czosnku * 1 łyżka miodu * 100 ml oliwy * pęczek natki pietruszki * ćwierć łyżeczki zmielonej kolendry * 4 goździki * estragon, sól, pieprz * ewentualnie 100 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: Sprawionego, umytego i obsuszonego zająca lub królika porcjujemy. Z miodu, oleju z pomidorów, 3 ząbków posiekanego czosnku i przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso na rumiano ze wszystkich stron. Pomidory resztę czosnku, natkę pietruszki - drobno siekamy i ucieramy razem z filecikami anchois. Dodajemy do mięsa. Podlewamy niewielką ilością wody lub winem i dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem.