Dzisiaj jest Czwartek 26 maja 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tejes csirkeleves - zupa z kurczaka z mlekiem


- ok. 70 dag kawałków kurczaka (dowolnie: skrzydełka piersi udka)
- 1 łyżka kopiasta czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 4 szklanki mleka
- 1-2 jajka
- m?ka


Kawałki kurczaka nasolić na godzinę przed gotowaniem. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka - większe podzielić na dwie czę?ci, żeby wszystkie były tej samej wielkości. Na ostrym ogniu smażyć, aż się przyrumieni?. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce albo rozdrob- nić w malakserze.
Wyjąć kurczaka, wrzucić cebulę i czosnek i na malutkim ogniu zeszklić, ale, broń Boże, nie przysmażyć! Dorzucić kurczaka, szczyptę (nie więcej) pieprzu oraz paprykę, zamieszać i zalać 4 szklankami zimnej wody.
W tym czasie rozbić jajka, dodać szczyptę soli i tyle mąki, żeby ciasto było trochę gęstsze niż na lane kluski lub naleśniki. Kiedy kurczak jest już miękki (ok. 20-30 min), nabierać ciasto łyżką i odkrajając nożem małe kluseczki - wrzucać je do zupy. Można też wlać ciasto przez specjalne sitko do lanych klusek (s? takie w sklepach).
Raz zagotować i wlać mleko. Gdy mleko się zagotuje, szybko zdjąć garnek z ognia, żeby nie wykipiało. Dosolić do smaku. Podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotleciki z mózgiem i grzybami


Składniki:0.75 kg cielęciny (z łopatki i karku),
czerstwa bułka,
mleko,
1 jajo,
żółtko,
1 dkg masła,
tarta bułką,
1 cielęcy móżdżek,
1.7 dkg tartej bułki,
żółtko,
10 pieczarek,
cebula,
pieprz,
1 dkg masła,
sól.

 
Sposób przyrządzenia:        Mięso opłukać, zemleć, dodać bułkę namoczoną w mleku i odcisniąć, jajka, następnie masło. Dokładnie wyrobić, posmarować żółtkiem, ukształtować okrągłe kotlety, oprószyć tartą bułką, obsmażyć w maśle. Móżdżek opłukać, ostrożnie zdjąć przekrwione błony. Zagotować wodę z octem, mózg kilka razy powoli zagotować. Przetrzeć przez sito i zmieszać z tartą bułką i żółtkiem, posolić, smarować tą masą kotlety. Poukładać na blachę i wstawić do piekarnika. Piec 10 min. W tym czasie udusić grzyby w maśle z cebulą, dodać pieprzu, soli. Kotlety wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć grzybami.