Dzisiaj jest Niedziela 05 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy osączyć - cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobną kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

INDYJSKA HERBATA Z MLEKIEM


Składniki • herbata w granulkach • tłuste mleko (sojowe w wersji vege) • brązowy cukier • kardamon • woda Etapy przygotowania Wodę doprowadzić do wrzenia w rądelku i wrzucić herbatę. Dodać mleko i kilka ziarenek kardamonu. Zagotować. Osłodzić we dług uznania.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz z węgorza


Składniki: 1 kg węgorza,
tłuszcz,
10 dag cebuli,
150 ml śmietany,
2 dag mąki,
20 dag pieczarek,
sól, pieprz,
sok z cytryny
zielenina Sposób przygotowania Węgorza uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona. Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 3-4 cm.
Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć dodać węgorza, dusić na małym ogniu skrapiając wodą. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekaną zieleninę, doprawić.