Dzisiaj jest Poniedziałek 24 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Sałatka na przyjęcie


Składniki - różyczki kalafiora lub brokułów ( surowe ) - czerwona papryka - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka ananasów w kawałkach - mała cebula - 20 dag konserwowej szynki - 20 dag żółtego sera - majonez - sól i pieprz - przyprawa do sałatek Wykonanie - różyczki kalafiora lub brokułów umyć, podzielić na małe różyczki - paprykę umyć i pokroić w drobn± kostkę - kukurydzę, groszek i ananasy os±czyć - cebulę obrać i pokroić w drobn± kostkę - szynkę pokroić na drobne i cienkie paseczki - ser pokroić na drobn± kostkę - wszystkie składniki wymieszać w misce - majonez wymieszać z 3 łyżkami soku ananasowego, dodać sól i pieprz oraz przyprawę do sałatek, wymieszać - polać sosem wszystkie składniki sałatki i wymieszać

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka sylwestrowa


Składniki: 2 szklanki m±ki, szklanka cukru, 4 jaja, kostka margaryny, ćwierć łyżeczki olejku waniliowego, 1,5 łyżki soku z cytryny, rodzynki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Sposób przygotowania: Miękk± margarynę wyrobić z m±k±, proszkiem do pieczenia i szczypt± soli, dodać pianę z jaj ubitych z cukrem i wymieszać. Na końcu dodać olejek waniliowy, sok z cytryny, rodzynki i znowu wymieszać. Piec około godziny. Gotow± babkę można polać dowoln± polew± i udekorować wiórkami kokosowymi lub bakaliami.

Przepisy kulinarne - losowy

Gofry z cynamonem


Składniki •  0,5 kg m±ki
  
•  proszek do pieczenia
  
•  cukier waniliowy
  
•  2 szklanki wody
  
•  1 szklanka cukru
  
•  1 kostka rozpuszczonej margaryny
  
•  5 jaj
  
•  płaska łyżeczka cynamonu
   Etapy przygotowania Proszek do pieczenia wymieszać z m±k±, w między czasie rozpu¶cić. Margarynę i zostawić do ostygnięcia. Do dwóch szklanek wody. Dodać jedn± szklankę cukru, żółtka, cukier waniliowy i wymieszać je mikserem. Następnie do powstałego ciasta po trochu dosypywać m±kę i mieszać aż ukaż± się pęcherzyki. Powoli dolewać także rozpuszczon± margarynę. Z białek ubić pianę i dodać do reszty. Potem potrzebna już tylko gofrownica i gofry gotowe do spożycia.