Dzisiaj jest Piątek 31 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza Sycylijska


Składniki : ciasto: 30 dag mąki 2 dag drożdży szklanka wody 2 łyżki oleju tłuszcz do formy łyżka cukru, sól wierzch: 4 pomidory 20-30 oliwek 2 łyżki kaparów 10 dag żółtego sera gouda pieprz, sól Wykonanie : Przygotuj ciasto drożdżowe i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Pomidory sparz, obierz ze skórki, teraz pokrój na cząstki, usuń pestki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie. Kładź na nie kolejno pomidory, wydrylowane oliwki i opłukane kapary. Pizzę posyp przyprawami i startym serem i piecz w gorącym piekarniku mniej więcej przez 20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz smażony na sposób andaluzyjski


Składniki Przepis 1 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby,
olej do smażenia,
m?ka,
1 łyżka oliwy,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 str?k (mały) ostrej czerwonej papryki,
400 g pomidorów,
1 listek laurowy,
sól, pieprz, mieszane przyprawy ziołowe,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka masło,
1 łyżka mąki   Filety pokroić w wąskie, długie porcje. Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Porcje ryby obtoczyć w m?ce z dodatkiem sproszkowanych przypraw ziołowych, ułożyć no siatce do smażenia zanurzyć w rozgrzanym oleju. Usmażyć na ciemnozłoty kolor, osolić. Odcedzić rybę z tłuszczu i ułożyć na półmisku na kształt piramidy. Podawać rybę polaną sosem przyrz?dzonym jak niżej:
obraną cebulę opłukać i drobno posiekać. Posiekać również czosnek, wymieszać z cebul?, wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą (1 łyżka), zrumienić na jasnozłoty kolor. Paprykę i pomidory umyć. Pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skórek i pokrajać w plasterki. Paprykę pokroić w cienki makaronik. Pomidory i paprykę dodać do zrumienionej cebuli z czosnkiem, posypać mieszaniną przypraw ziołowych,  w skład, których powinien wchodzić estragon. Dodać szklankę wrz?cej wody i wino. Gotować 20 min. Masło rozetrzeć z przesianą m?ką, dodać do gotującego się sosu, przetrzeć przez sito, a następnie gotować w dalszym ci?gu w celu zagęszczenia. Gotowy sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.