Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Biszkopt Orzechowo-Gruszkowy


Składniki 750- 1000 g. twardych ale dojrzałych gruszek, 2 łyż. cytrynowego soku, szczypta soli, 225- 230 g. mąki, 1.5 łyżeczki sody , 1 łyżeczka mielonego imbiru, 125 ml. oleju słonecznikowego, 160-165 g. cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, 60 g.orzechów włoskich-pokrojonych grubo, 100 g.rodzynek, cukier puder. Wykonanie
                             
Obrać i wydrążyć gruszki,a potem pokroić je na małe kawałki. Skropić sokiem cytrynowym. Przesiać razem mąkę, sól, sodę i imbir. Odstawić wszystko na bok. Wlać do miski olej,dodać cukier,jajko i żóltko -wszystko razem dobrze utrzeć.
Mieszając dodawać po łyżce mąki. Dodać skórkę cytrynową, posiekane orzechy,rodzynki,oraz kawałki gruszek. Wlać do formy wyłożonej papierem pergaminowym -piec ok. 1 h 10 min. w temp.180 st; aż ciasto będzie złociste. Wyjąć, odstawić w formie na  10 minut. Wyłożyć, oderwać papier, ostudzić. Posypać cukrem pudrem,podawać koniecznie z ubitą śmietanką.  

Przepisy kulinarne - losowy

Pomidory faszerowane szynką


Składniki •  8 pomidorów
  
•  8 plasterków szynki
  
•  4 jaja
  
•  8 łyżeczek majonezu
  
•  kilka gałązek natki pietruszki
  
 
Etapy przygotowania 1.  Jajka ugotować na twardo, a po ich ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę i wymieszać z jajkami.
    
2.  Pomidory umyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć miąższ i przetrzeć go przez sitko na sok.
    
3.  Majonez włożyć do miseczki, rozetrzeć go z sokiem z pomidorów, uważając, by nie zrobił się zbyt wodnisty. Następnie dodać pokrojoną szynkę i jaja, dokładnie wymieszać.
    
4.  Wydrążone pomidory wypełnić nadzieniem z miseczki. Przebrać gałązkami natki. po czym nałożyć lub przymocować wykałaczkami wierzchy pomidorów.