Dzisiaj jest Sobota 28 maja 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem dynastii Welfów


SKŁADNIKI: KREM: * 75 dkg mleka pełnotłustego * 2.5 dkg cukru I * 5 lasek wanilii * 5 dkg skrobi ziemniaczanej * 12 dkg białka * 10 dkg cukru II POLEWA: * 3 listki żelatyny * 5 dkg białego wina * 2.5 dkg cukru I * sól * sok z cytryny * 2.5 dkg budyniu waniliowego w proszku * 8 dkg żółtek * 0.5 jajka * 4 dkg cukru II WYKONANIE: POLEWA: składniki na krem i polewę odważyć. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Wanilię wyskrobać z przeciętych wzdłuż lasek wanilii. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 10 dkg mleka, budyń waniliowy zmieszac z 5 dkg białego wina. KREM: 75 dkg mleka, wanilię i 2.5 dkg cukru zagotować. Mleko zagęścić z poprzednio przygotowaną skrobią z mlekiem. Z białek i cukru II ubić pianę i ostrożnie połączyć ją z kremem. Rozlać do miseczek i odstawić do zastygnięcia. Cukier I, sól i sok. z cytryny zagotować. Wino zagęścić budyniem waniliowym. Dodać do kremu rozpuszczoną żelatynę. Żółtka, całe jajka, cukier II ubić na pianę i domieszać do deseru. Gotowy krem z wina nałożyć na uprzednio przygotowaną masę ze skrobi ziemniaczanej.

Przepisy kulinarne - losowy

Serek biało- zielony


SKŁADNIKI: - ćwierć kilo sera - pomidor - mały zielony ogórek - pęczek koperku - sól i pieprz do smaku - 3 łyżki śmietanki (gdyby ser był za suchy) WYKONANIE: Ser pokruszyć w rękach, ogórek i pomidor pokroić w drobną kostkę, drobniutko posiekać koperek. Dodać przyprawy i wymieszać. Gdyby serek był zbyt suchy, dodać śmietankę.