Dzisiaj jest Sobota 25 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa koperkowa z pulpetami rybnymi


20 dag filetu z pstr?ga (bez skóry)
1 kromka pszennego chleba
1 białko
sok z ½ cytryny
1 łyżka wytrawnego wermutu
25 gęstej śmietany
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1 łyżka masła
750 ml bulionu warzywnego
½ pęczka koperku
sól, pieprz Rybę i chleb pokroić w kostkę, zmiksować na gładką masę z białkiem, 1 łyżką soku z cytryny, wermutem i połową śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na 30 min. do lodówki. Cebulę posiekać i podsmażyć z pokrojonym boczkiem. Wlać bulion i gotować 15 min. Przecedzić, dodać posiekany koperek i resztę śmietany. Podgrzać i doprawić solą i pieprzem.  Z masy rybnej formować pulpety, gotować 8  min. w słonym wrz?tku. Podawać z zup?.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa kokosowa z kurczakiem


Składniki: - 2 puszki mleczka kokosowego (360 ml)
- 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
- kawałek (5 cm) korzenia imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- 50 dag piersi kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 łyżka pasty sambal oelek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry Sposób przyrządzania: W dużym woku lub w garnku wymieszaj mleczko kokosowe, rosół oraz imbir. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj mięso kurczaka, pastę sambal oelek, sos rybny i cukier, wymieszaj i gotuj około 8-10 minut. Dodaj kolendrę, zdejmij z ognia. Po chwili rozlej do miseczek.