Dzisiaj jest Czwartek 26 marca 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polywka – wędzonka


SKŁADNIKI: ½ kg mięsa wędzonego z kością ¼ l mleka lub śmietany 2 l wody Czosnek, sól, pieprz w ziarnach szczypiorek 1 kg ziemniaków WYKONANIE: Sporządzić wywar z wędzonego mięsa wraz z pieprzem i innymi przyprawami. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w całości jako polewkę czystą lub zabielaną mlekiem lub śmietaną. Dodać szczypiorek. Zupę można też zrobić z wywaru z jarzyn.

Przepisy kulinarne - losowy

Koktajl kokosowo-ananasowy


4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1/3 szklanki soku ananasowego
2/3 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżeczki mleka kokosowego
1 cukier waniliowy
300 ml piwa imbirowego

Sok z cytryny wlać na mały talerzyk, brzegi kieliszków zanurzać w soku a następnie w cukrze. Odłożyć, aby cukrowy brzeg dobrze wysechł. Wymieszać w shakerze sok ananasowy i pomarańczowy z mlekiem kokosowym oraz cukrem waniliowym. Gotowy koktajl przelać do przygotowanych kieliszków, dopełnić dobrze oziębionym piwem imbirowym.