Dzisiaj jest Piątek 12 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem bawarski z orzechami


Produkty: - 2 szklanki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 15 dag drobnego cukru
- 12 g żelatyny w listkach
- 250 ml śmietany (Rama do ubijania)
- 8 dag mielonych orzechów Wykonanie: Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wlej całośc do większego garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Namocz listki żelatyny w odrobinie ciełej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek. Posyp orzechami  

Przepisy kulinarne - losowy

Banany na gorąco


6 bananów
1 szkl. cukru
3 łyżki wody
1 szkl. śmietanki kokosowej
szczypta soli

Banany obrać. Cukier zalać wod?, mieszając, ugotować syrop. Włożyć banany, zagotować. ?mietankę wymieszać z solą, wlać do bananów, odstawić. Od czasu do czasu banany obracać, a gdy płyn w nie wsi?knie, podgrzać i podawać