Dzisiaj jest Poniedziałek 22 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Miami Beach


25 ml whisky,
25 ml wytrawnego wermutu,
25 ml soku grapefruitowego

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z 3-4 kostkami lodu i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

Przepisy kulinarne - losowy

Cielęcina w pomidorach


80 dkg cielęciny (udziec),
15 dkg suszonych pomidorów w oliwie,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
1 pęczek koperku,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz czarny mielony,
oregano,
bazylia. Pomidory pokroić w paski. Mięso umyć, osączyć, pokroić w paski a następnie smażyć partiami na mocno rozgrzanej oliwie, do zrumienienia. Dodać pomidory, posiekany koperek, oregano, bazylię, pieprz i sól do smaku, wlać wino i dusić 5 minut. Podawać z białym pieczywem lub ryżem oraz z winem, jakie zostało użyte do potrawy.