Dzisiaj jest Poniedziałek 01 września 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cygónula


SKŁADNIKI: 60 dkg kapusty kiszonej 30 dkg wędzonki wieprzowej 0,1 kg grzybów suszonych sól, pieprz WYKONANIE: Kapustę lekko opłukać, zalać wodą, zagotować. Ugotować do miękkości. Wędzonkę pokroić w drobną kostkę, dodać wraz z grzybami do kapusty (grzyby wcześniej namoczyć w wodzie). Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.

Przepisy kulinarne - losowy

Pomidory faszerowane tuńczykiem


Składniki na 4 porcje: - 4 pomidory - puszka tuńczyka w sosie własnym - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki majonezu light - zioła prowansalskie - cytryna - świeżo zmielony pieprz. Jedna porcja: 150 kcal. Wykonanie: 1. pomidory umyj, osusz, przekrój na połowy i dokładnie wydrąż, a następnie przekręć je, aby osączyć z soku 2. do osączonych połówek pomidora włóż po połowie łyżki majonezu, posyp ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie napełnij osączonym z zalewy tuńczykiem 3. z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetnij cienkie paseczki skórki. Pomidory skrop sokiem z cytryny i posyp paseczkami skórki z cytryny.