Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z klementynkami


8 naleśników
8 klementynek
1 torebka kremu np. karpatkowego budyniowego
4 białka
cukier puder
4 łyżki rumu
masło

Skórkę z 2 mandarynek sparzyć i pokroić w kostkę i pozostawić na kilka minut w rumie. Przygotować krem i delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. W środku każdego naleśnika ułożyć krem wymieszany ze skórkami i złożyć go we czworo. Naleśniki przenieść do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika na 8-10 min. Zapiekać w temp. ok. 200 st. C. Posypać cukrem pudrem. Podawać z cz?stkami mandarynek skropionych rumem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa cebulowa na boczku


Składniki: - 4 duże cebule
- 0.5 l. bulionu (może być z kostki)
- 10 plastrów wędzonego boczku
- ok. 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- tymianek
- bazylia
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło i olej do smażenia
- ew. 0.5 szklanki śmietany i 1-2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy
- 2-4 kromki pieczywa tostowego
- 2-4 plastry wędzonego żółtego sera
- upieczony czosnek Sposób przyrządzania: Cebule pokroić w półplasterki i przesmażyć na złoto na rozgrzanym z olejem maśle. Oprószyć tymiankiem i bazylią. Dodać plastry boczku i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, wsypać słodką paprykę (rozprowadzić ją w tłuszczu). Ponownie postawić na ogniu i delikatnie zasmażyć (tak, aby papryka się nie spaliła, gdyż będzie gorzka). Połowę cebuli przełożyć do garnka, dolać bulion, zagotować. Zawartość garnka zmiksować. Do garnka dodać pozostałą cebulę wraz z plastrami boczku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę można pozostawić czystą lub zaciągnąć mąką roztrzepaną w śmietanie. Przygotować grzanki z serem lub upieczonymi ząbkami czosnku.N a talerzu ułożyć grzankę i zalać gorącą zupą