Dzisiaj jest Wtorek 21 października 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera


- 12 małych buraków
- 75 dag śliwek węgierek (mog? być mrożone)
- 1 czerwona cebula (12 dag)
- 25 dag młodego szpinaku
- po 1/2 szklanki białego octu winnego i oleju
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz do posypania
- 25 dag miękkiego białego sera koziego


Ocet wymieszaj z cukrem i powoli, ci?gle mieszając, dodawaj olej i oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Szpinak umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. śliwki umyj, oczy?ć z pestek i również pokrój w plasterki. Buraki starannie umyj, odetnij ogonki i zapakuj po trzy w folię aluminiową. Ułóż na blasze i piecz godzinę i 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Co jaki? czas odwracaj. Rozwiń z folii, ostudĽ, obierz, pokrój w plasterki, polej połową sosu i wymieszaj. Reszt? sosu polej śliwki i cebulę. Salaterkę wyłóż li?ćmi szpinaku, na nich ułóż buraczki i śliwki z kr?żkami cebuli. Posyp pokruszonym kozim serem.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzyby z jarzynami


50 dag grzybów,
8 dag słoniny,
1 cebula,
25 dag marchewki,
15 dag zielonego groszku,
50 dag ziemniaków,
1 szklanka rosołu,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
sól,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki   Cebule obrać, pokroić i przesmażyć na pokrojonej w kostke słoninie.
Marchew i ziemniaki obrać, pokroić drobno i dodać do cebuli. Wlać przecier pomidorowy rozprowadzony rosołem. Zagotować, przykryć garnek i postawić na małym płomieniu. Po pewnym czasie dodać oczyszczone i umyte grzyby pokrajane w plastry i razem dusić jeszcze ok. 25 min. Odstawić, posypac zielona natka pietruszki.