Dzisiaj jest Poniedziałek 27 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Na święta szczupak faszerowany pieczony w śmietanie


Składniki: szczupak lub karp (1-1,3 kg) mały seler marchewka skórka z połowy cytryny 50 dag filetów z morszczuka jajo szklanka śmietany natka pietruszki lub szczypiorek pół szklanki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Rybę oskrobać, opłukać, przeciąć brzuch, wypatroszyć, wypłukać i posolić. Do wnętrza ryby włożyć umytą, pokrojoną w paski skórkę cytrynową oraz pokrojone w cienkie słupki warzywa. Filety z morszczuka rozdrobnić, dwukrotnie zemleć, wymieszać z jajem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masą tą napełnić rybę. Zaszyć lub spiąć wykałaczkami jej brzuch, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i upiec, co jakiś czas polewając śmietaną. Następnie ostrożnie przełożyć rybę na półmisek, polać sosem wytworzonym w czasie pieczenia i udekorować zieleniną.


Przepisy kulinarne - losowy

Kruchy torcik z miechunką


300 g mąki kukurydzianej
100 g masła
100 g margaryny
3 surowe żółtka
100 g cukru pudru
5 łyżek konfitur malinowych
300 g miechunki
100 g cukru
1 szkl. śmietany kremówki

Posiekać m?kę z tłuszczem, dodać żółtka i cukier, szybko zagnieść. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 10 min. Rozwałkować na grubość 2 cm, wyłożyć tortownicę i posmarować konfitur?. Na wierzchu ułożyć oczyszczone z łupin owoce. Piec w temp. 200 st. C. Po upieczeniu ozdobić bit? ?mietaną.