Dzisiaj jest Wtorek 30 września 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Empanadas de serdo


Składniki • 4 kotlety schabowe • 1/2 szkl. czerwonego wina • 4 ząbki czosnku • 1 łyżka tymianku • oliwa z oliwek • pieprz Etapy przygotowania Kotlety rozbić. Włożyć do miski. Dodać czosnek, tymianek i zalać winem. Pozostawić na kilka minut. Smażyć jak normalne schabowe.

Przepisy kulinarne - losowy

Paprykarz z wątróbki


SKŁADNIKI: 40 dag cielęcej lub wieprzowej wątróbki 2 cebule 1 łyżka słodkiej papryki mielonej ok. 0,3 l bulionu 0,2 l kwaśnej śmietany 0,5 łyżki mąki sól, pieprz, biały ocet winny WYKONANIE: Wątróbkę pokroić w plastry, obsmażyć na oleju z obu stron. Cebulę zezłocić na maśle, zdjąć patelnię z ognia, wsypać paprykę, wymieszać. Papryka musi się rozpuścić w tłuszczu. Patelnię znowu wstawić na ogień, wrzucić obsmażone wątróbki i wlać bulion, tyle aby wszystko było przykryte. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną octu. Do śmietany dodać odrobinę mąki i soli, dokładnie rozprowadzić, zahartować małą ilością sosu. Wlać do wątróbek, wszystko zagotować.