Dzisiaj jest Czwartek 24 kwietnia 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Stek z sosem pieprzowym


- 30 dag polędwicy
- 3 szalotki (15 dag)
- 10 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki śmietany (30-proc.)
- po 1 łyżce musztardy Dijon i oleju
- po 1 łyżce tłuczonego pieprzu czarnego i zielonego
- sól
- ziarna pieprzu do dekoracji

Szalotki posiekaj. Stek posyp czarnym pieprzem, usmaż na oleju, zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na tej samej patelni zeszklij szalotki, wlej wino, dodaj pieprz zielony i musztardę. Du?, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Wlej ?mietanę i posól. Stek podawaj polany sosem. Możesz udekorować całymi ziarenkami pieprzu.

Przepisy kulinarne - losowy

Befsztyk wiejski z serem


50 dag wołowiny bez kości,
żółtko,
łyżka oleju,
2 dag sera żółtego,
8 dag tłuszczu,
20 dag cebuli,
sól, pieprz
zielenina

Mięso umyć i bardzo starannie oddzielić ostrym nożem wszystkie widoczne błonki, pokroić mięso na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Ser pokroić w kostkę, wielkości zielonego groszku. Dodać do mięsa łyżkę oleju, żółtko, ser i wymieszać, podzielić na porcje. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować niezbyt grube okr?głe befsztyki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Na małej patelni z czę?ci? rozgrzanego tłuszczu podsmażyć cebulę, aby tylko nieco zmiękła. Przed samym podaniem włożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz uformowane befsztyki.