Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa z pyszną niespodzianką


Składniki • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • łyżeczka cukru • łyżka dżemu wiśniowego lub wiśniowej konfitury • 2 gałki lodów np. Nesqik albo waniliowo-czekoladowe • 1,5łyżeczki śmietanki do kawy • duży kubek lub specjalny szklany kawowy kieliszek • bita śmietana, szczypta cynamonu • odrobinka pokruszonych orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Przygotowujemu kawę(kawę cukier i śmietanke mozna zastapić swoja ulubioną kawą 3 w 1). Do kubka wsypujemy 1,5 płaskiej łyżeczki kawy.Do połowy zalewamy goracą wodą.Dodajemy śmietankę cukier, mieszamy i niech stygnie. 2. Teraz podane składniki wkładamy juz do naczynia w ktorym napój-deser bedzie podawany! Uwaga na dno kładziemy dżem lub konfiturę. Następnie wkładamy kulki lodów. Zalewamy ostudzona kawą ze śmietanka nie goracą nie zimną! 3. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę,posypujemy odrobiną cynamonu i orzeszkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron zapiekany z orzechami


Składniki:30 dkg czterojajecznego wermiszelu lub makaronu domowego cienkiego,
4 żółtka,
10 dkg cukru,
kawałeczek wanilii,
sól,
10 dkg włoskich orzechów,
3 dkg masła,
2 dkg masła do skropienia.

 
Sposób przyrządzenia:        Wermiszel połamać na krótkie kawałki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać ciepłą wodą i osączyć otrząsając na cedzaku. Zamiast wermiszelu można sporządzić domowy, cienko wałkowany makaron na jajach, drobno pokrajany, tak jak do rosołu. Zemleć orzechy. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i po trochu cukru z wanilią. Ubić pianę, połowę wymieszać z masą żółtkową. Do tego włożyć ugotowany makaron, drugą połowę piany i wymieszać przesypując orzechami. Masę wyłożyć na ogniotrwały, masłem wysmarowany półmisek, wyrównać powierzchnię, skropić masłem i lekko zapiec. Podawać gorący, z sosem waniliowym lub morelowym.