Dzisiaj jest Poniedziałek 02 marca 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Złociste sznycle z indyka w parmezanowej skorupce


Składniki - 4 sznycle z indyka (po 15 dag) - 2 zółtka - 8 łyżek tartego parmezanu - 4 łyżki mąki - 4 łyżki oleju - 4 plastry szynki wieprzowej - 4 plastry żółtego sera np. Goudy  Sposób wykonania: 1. Sznycle przeciąć nożem tak, by powstała w nich kieszonka następnie bardzo lekko rozbić je tłuczkiem. Posolić, opruszyć pieprzem. 2. Do każdej kieszonki włożyć po plastrze szynki i sera, spiąć wykałaczką. 3. Sznycle obtoczyć najpierw w mące, rozmąconych żółtkach i parmezanie. 4. Smażyć na oleju na dużym ogniu po 1 min. z każdej strony następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 12 minut. 


Przepisy kulinarne - losowy

polędwiczki maharadży


Przygotowanie: 50 min

Pieczenie: 30 min.

Smażenie: 5 min.

Trudność: średnio trudne


Składniki na 6 porcji

• 2 polędwiczki wieprzowe • 1/2 l śmietany • mała puszka przecieru pomidorowego • 3 łyżeczki przyprawy curry • 5 jabłek • 4 gruszki • 2 owoce mango • 30 dog sera o łagodnym smaku • cytryna,sól,pieprz,sklarowane masło
Etapy przygotowania

1. Mięso pokroić w plastry,przesmażyć na maśle-lekko zrumienić. 2. Jabłka wydrążyć,pokroić w półplasterki,gruszki obrać,przekroić,wybrać gniazda nasienne,pokroić w plastry,skropić sokiem z cytryny Mango obrać,pokroić w drobną kostkę 3. Na patelnię wlać śmietanę,dodać przecier pomidorowy,curry,mango,sól,pieprz,cukier.Gotować ok.5 min. 4. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu,położyć na to jabłka i gruszki,zalać przygotowaną śmietaną i posypać serem.Zapiekać ok.30 min.