Dzisiaj jest Piątek 24 października 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Halibut z sosem miętowo- cytrynowym


Produkty: •  4 duże steki z halibuta (2 cm. grubości)
  
•  ½ cytryny
  
•  4 żółtka
  
•  1 szalotka
  
•  6 łyżek wina białego
  
•  3 łyżki wody
  
•  100 g masła
  
•  1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  
•  5 gałązek świeżej mięty
  
•  1 litr bulionu warzywnego
  
•  sól, pieprz biały i cytrynowy, cukier
   Etapy przygotowania 1.  Składników niewiele, ale dobre, no i okazja do zrobienia nowego, pysznego sosu.
    
2.  Rybę (oczywiście oczyszczoną i pozbawioną drobnych łuseczek) skrop sokiem z cytryny i odstaw na 5 min. Włóż do gorącego bulionu warzywnego i na malutkim ogniu gotuj 15 min., zostaw w wywarze do czasu podania.
    
3.  Miętę posiekaj drobniutko. Posiekaj także szalotkę. Wino i wodę wlej do garnuszka, dodaj szalotkę i gotuj do odparowania ponad połowy. Płyn przecedź, szalotkę wyrzuć. Płyn zmieszaj trzepaczką z żółtkami i skórką z cytryny w miseczce i ustaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą (miseczka nie dotyka wody).
    
4.  Cały czas mieszając i ubijając rózgą dodawaj kawałeczki masła. Ubijaj do wyraźnego zgęstnienia sosu. Zmieszaj z miętą, dopraw solą, pieprzem cytrynowym i białym oraz szczyptą cukru.
    
5.  Rybę odcedź z wywaru i delikatnie połóż na talerzu, polej sosem. Podawaj z szafranowym ryżem wymieszanym z łyżką masła.


Przepisy kulinarne - losowy

Owoce w winie


Składniki na 4 porcje: - brzoskwinia - kilka dużych truskawek - 2 łyżki cukru - łyżeczka cukru pudru - 4 kieliszki białego półwytrawnego wina. Wartość kaloryczna porcji 130 kcal Wykonanie: 1. umytą brzoskwinię pokrój na ósemki i wrzuć na 2 minuty do 1/2 litra wrzącej wody z 2 łyżkami cukru, gotuj 2 minuty, dokładnie odcedz i zdejmij skórkę; truskawki umyj, osusz i pokrój wzdłuż na ćwiartki 2. do 2 kieliszków do wina włóż po kilka cząstek owoców, oprósz lekko cukrem pudrem, zalej winem i mocno ochłodź w lodówce