Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gołąbki nadziewane


Składniki 6 dużych liści włoskiej kapusty 25 g łuskanych orzeszków pistacjowych 300 g mięsa z królika 2 jajka 3 łyżki śmietanki 8% 1 łyżka posiekanego estragonu 200 ml wywaru z kurczaka sól i mielony pieprz Sposób przyrzadzania 1. Wybrać dorodne liście kapusty, bez plam. Ułożyć je w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze i gotować przez 3?4 minuty, aż lekko zmiękną. Osączyć i odstawić do ostygnięcia. Orzeszki pistacjowe grubo posiekać. 2. Mięso zemleć w maszynce do mięsa (lub pokroić w drobną kostkę). W misce roztrzepać jajka. Włożyć mięso, dodać śmietankę, a następnie mieszać, aż składniki się połączą. Dodać estragon oraz orzeszki pistacjowe. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 3. Liście kapusty rozłożyć na blacie. Wykroić grube nerwy i każdy liść przekroić wzdłuż na pół. Pośrodku każdej połówki liścia ułożyć trochę farszu, zawinąć brzegi liści w stronę nadzienia i owinąć je pozostałą częścią liścia. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, polać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut. 4. Podawać na gorąco polane wywarem z gotowania.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka ze szczupaka


SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, * 25 dag śmietany, * sól, * pieprz, * szałwia WYKONANIE: Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.