Dzisiaj jest Wtorek 07 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Błyskawiczny chłodnik


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 szklanki kefiru
- jogurtu lub kwaśnego mleka
- szklanka wody
- łyżka koncentratu z buraków
- świeży ogórek pokrojony w drobną kostkę
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 lub 3 jajka na twardo obrane i pokrojone na ćwiartki
- kilka łyżek śmietany (niekoniecznie)
- sól

Sposób przyrządzania:

Koncentrat barszczu zagotuj z wodą, ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozlej chłodnik do miseczek i włóż do każdej kilka ćwiartek jajek.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z twarożku i pomidorów


Składniki 20 dkg. twarogu 1-2 pomidory szczypiorek sok z cytryny oliwa z oliwek sól,pieprz Sposób wykonania        Pomidory pokroić w kostkę, dodać do sera, posypać szczypiorkiem skropić cytryną i oliwą do smaku tak by serek nie był zbyt suchy, doprawić sałatkę przyprawami.