Dzisiaj jest Piątek 30 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody na makaronie chruścikowym z musem malinowo-żurawinowym


Składniki: Chruścik: mąka pszenna - 1 kg żółtka - 10 szt. spirytus - 100 ml śmietana 30% - 0,5 l Mus: żurawina i maliny cukier puder mąka ziemniaczana - 1 łyżka Lody w 3 smakach Listek świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Składniki na chruścik wymieszać na końcu dodając spirytus. Rozwałkować cienko i wyciąć odpowiednie wzory. Smażyć chwilę na głębokim tłuszczu (frytura). Do owoców dodać cukier i mąkę. Podgrzewać do uzyskania konsystencji musu. Na chruściku w kształcie makaronu ułożyć lody. Na nie nałożyć chrust w kształcie kwadratu z wyciętym w środku kołem. Polać musem i ozdobić liściem mięty. 


Przepisy kulinarne - losowy

Gorący sos do mięsa


Produkty: - kilka łyżek octu balsamico
- 2 zmiksowane pieczone papryki z sokiem
- sól
- pieprz
- ewentualnie czosnek Wykonanie: Na patelnię, na której było smażone mięso, wlać kilka łyżek octu balsamico, odparować, zeskrobać, dodać 2 zmiksowane pieczone papryki z sokiem, sól, pieprz, ewentualnie czosnek