Dzisiaj jest Czwartek 27 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z pisto


Składniki na 4 porcje

• Ciasto na pierogi • 3 jajka • 20 łyżek stołowych oliwy z oliwek • 1 słoik Pisto (smażonych pomidorów z warzywami, np Ybarra)
Etapy przygotowania

1. Do rondelka wlewamy wodę dodajemy sól i podgrzewamy. Kiedy zacznie wrzeć dodać jajka i pozostawic na osiem minut do gotowania. Po upłynięciu czasu wyciągnąć jajka, ostudzić i drobno posiekać. 2. Do miseczki dodać pisto i dokładnie wymieszać z pokrojonym jajkiem aż powstanie farsz. W międzyczasie należy wyrobić ciasto na pierogi. Z wyrobionego ciasta utworzyć formy pierogowe i do każdego z pierogów napchać małą łyżeczką niewielka ilość pisto (farszu) i zalepić ciasto. 3. Pierogi wrzucic do osolonej wody i podgotować. Po 3 minutach wyciągnąć pierogi w wody i układać na talerzach lub półmisku. Najlepiej smakują odsmażane.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem waniliowy z konfiturą


Składniki •  1/2 l mleka
  
•  5 żółtek
  
•  3/4 szklanki cukru
  
•  3 łyżki mąki
  
•  15 dag konfitury lub dżemu truskawkowego
  
•  laska wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego
  
•  szczypta soli
   Etapy przygotowania 1.  Mleko zagotować z miąższem z laski wanilii lub cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć w rondlu z 2/3 szklanki cukru na gładką masę. Dodawać po łyżce mąkę, cały czas mieszając.
    
2.  Powoli wlewać gorące mleko, ciągle mieszając. Rondel postawić na małym ogniu. Ubijać, aż masa się zagotuje, zdjąć z ognia. Krem przetrzeć przez sito o małych oczkach, ostudzić.
    
3.  Konfiturę truskawkową nałożyć do czterech żaroodpornych foremek, wlać krem waniliowy, wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć, wierzch każdej posypać pozostałym cukrem.
    
4.  Foremki ułożyć w formie wypełnionej wodą, zapiekać 4-5 minut w temp. 200 stopni C.