Dzisiaj jest Sobota 30 kwietnia 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek drożdżowy z kruszonką i truskawkami


Produkty CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie suchych drożdży lub 40-50 g świeżych
- 200 g masła lub margaryny
- 300 ml mleka 3,2% POZA TYM:
- 1-1,5 kg truskawek
- 1 słoik dżemu truskawkowego KRUSZONKA:
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 70 g mąki (ok. 3-4 łyżek) Wykonanie    1. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżę cukru i mąki i mieszać aż staną się rzadkie. Odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W tym czasie w jednym garnuszku roztopić masło, w drugim podgrzać mleko. Zarówno mleko jak i masło powinny być ciepłe ale nie gorące.
3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, ciepłe mleko i dobrze wyrośnięte drożdże. Wszytko razem wyrabiamy ręką lub mikserem.
4. Następnie, cały czas wyrabiając, dodajemy po trochu ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy do czasu, aż będzie gładkie, lśniące a przede wszystkim musi dobrze odchodzić od rąk i miski. 5. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut żeby wyrosło. Powinno podwoić swą objętość.
6. Gdy ciasto urośnie jeszcze raz szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem. Zostawiamy garstkę ciasta do zrobienia kruszonki.
7. Na cieście układamy truskawki lekko je wciskając i całe ciasto smarujemy dżemem.
8. Do miski w której było ciasto wkładamy zostawiony kawałek ciasta, 2 żółtka, mąkę i cukier i palcami "wyrabiamy" kruszonkę. Kruszonka posypujemy ciasto.
9. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika włączonego na najniższą temperaturę ok. 100-120 stopni. I tak zostawiamy go ok. 20 minut żeby podrosło. Gdy podrośnie podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. 

Przepisy kulinarne - losowy

Wieprzowina po myśliwsku


Składniki • 1,5 kg karkówki • 50 ml. oleju , 3/4 szklanki śmietany MARYNATA : cebula, 10 ziaren jałowca, sok z 1 cytryny, tymianek, pieprz ziele angielskie, 3 liście laurowe, 100 ml. wody    
Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, przlewamy do kamionki i do zalewy wkładamy mięso odstawiając na 24 godz. w chłodne miejsce.Po 24 godz. mięso wyjmujemy, nacieramy vegetą, wkładamy do gęsiarki wlewamy olej oraz marynatę.Wstawiamy do piekarnika(temp. 170 st.) 2. na ok 100 min. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, a pozostały sos rozprowadzamy śmietaną. Pieczeń polewamy sosem, podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi, oczywiście z surówką.