Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rabarbar z bitą śmietaną


Produkty: 1 kg rabarbaru, 300 g cukru miałkiego, laska wanilii, 500 ml bitej śmietany Wykonanie: Rabarbar obieramy, kroimy według uznania. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy cukrem. Laskę wanilii przecinamy. Wydobywamy z niej nasiona i dodajemy do reszty. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na godzinę. Następnie przecieramy rabarbar delikatnie przez sito (tak aby pozostał jeszcze soczysty), a otrzymany sok odparowujemy. Ubijamy śmietanę i mieszamy z rabarbarem. Delikatnie, nie na jednolitą masę. Śmietanę z rabarbarem nakładamy do pucharków i polewamy ostudzonym sokiem.

Przepisy kulinarne - losowy

MOZAIKOS


Składniki • 3/4 szkl. cukru • 200 g masła • 2 całe jaja • 1 płaska łyżka cynamonu • 4 kopiaste łyżki kakao • 200-250 g herbatników (typu petitki) • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich • łyżka brandy lub wiśniaku   Etapy przygotowania 1. Cukier, masło i jajka zmiksować na gładką masę. 2. Dodać cynamon, orzechy, alkohol i kakao. Zmiksować. 3. Na koniec dodać pokruszone herbatniki i delikatnie wymieszać łyżką. 4. Wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć w grubą "kiełbaskę"(dobrze zbitą). 5. Wstawić do zamrażarki na parę dni. Można przechowywać w zamrażarce przez dłuższy czas, odkrawając plasterki do bieżącej konsumpcji.