Dzisiaj jest Poniedziałek 28 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jak zamrażać mięso?


Zasadniczo mięso powinno się zamrażać bardzo szybko - do tego celu nie nadają się zwykłe zamrażarki lodówkowe. Nowoczesne zamrażarki zaopatrzone są w funkcję "turbo" i przy zamrażaniu należy ją wykorzystywać. Przy powolnym zamrażaniu pękają komórki z wodą, a woda ta przy odmrażaniu wycieka. Skutek: mięso po usmażeniu jest suche i niesmaczne.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza cebulowo-grzybowa


Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki pikantnego ketchupu,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, oregano, bazylia.

Obłożenie:
2 cebule,
0,5 kg pieczarek,
papryka słodka, ostra, pieprz, sól,
ostry ser. PRZEPIS NA DUŻĄ BLACHĘ

Ciasto: wg przepisu Wkn (wychodzi świetne)
Sos: zmieszać podane składniki
Obłożenie:
Poszatkowaną cebulą obłożyć posmarowane sosem ciasto, na to wyłożyć zmielone, ugotowane i osolone pieczarki. Wszystko posypać potartym żółtym serem i piec w temperaturze 200oC przez 15 minut.