Dzisiaj jest Środa 16 kwietnia 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa po turecku z wanilią i cynamonem


Składniki: 2 łyżeczki kawy 2 łyżeczki cukru pudru 0,5 laski wanilii 0,5 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody Przygotowanie: Kawę wymieszać z cukrem pudrem, pokrojoną drobno wanilią i cynamonem. Zaparzyć i podawać tak, jak opisano w przepisie podstawowym na kawę po turecku. Nie stosować zastępczo zamiast wanilii cukru waniliowego.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet po indyjsku


Przygotowanie: ok. 30 min

Trudność: łatwe


Składniki na 2 porcje

• mała cebula, drobno posiekana • 2 zielone chilli, drobno posiekane • 4 średnie jajka • łyżeczka soli • 2 łyżki oleju • drobno posiekana kolendra
Etapy przygotowania

1. W misce mieszamy cebulę, chilli i kolendrę. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich cebulę i przyprawy i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i nakładamy ciasto łyżką wazową. Omlety smażymy z obu stron do momentu, aż zrobi się złoto-brązowy. 2. Usmażone omlety podajemy na ciepło z paratas, tostami lub zieloną sałatą.