Dzisiaj jest Czwartek 27 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort "mocca"


Ciasto:
40 dag cukru,
8 białek,
1 paczka cukru waniliowego.
Krem:
8 żółtek,
20 dag cukru,
20 dag masła,
pół szklanki naparu z kawy. Ubić białka na pianę, dodać cukier, ubić na sztywno, wsypać cukier waniliowy i wymieszać. Upiec 2 placki.
Przyrz?dzanie kremu. Żółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć mocnym naparem z kawy i ucierać na parze do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Dodać utarte na pianę masło, wymieszać. Przełożyć tort kremem.

Przepisy kulinarne - losowy

Schab w kapuście po beskidzku


SKŁADNIKI: * 60 dag schabu wieprzowego * 2 łyżki smalcu * 1 duża cebula * 50 dag kiszonej kapusty * 3 ząbki czosnku * przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka) WYKONANIE Odcisnąć kapustę z soku poczym rozdrobnić ja nożem. Na patelni roztopić smalec i zrumienić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Do zrumienionej cebuli dodać kapustę, którą następnie trzeba dusić 15 min uważając żeby kapusta się nie przypaliła. W razie potrzeby można dolać przegotowanej wody. Do duszącej się kapusty należy dodać czosnek roztarty z solą oraz przyprawy. Schab umyć, osuszyć, pokrajać na kotlety grubości 1,5 - 2 cm. Następnie kotlety należy rozbić na dosyć duże i cienkie placki. Rozbite kotlety trzeba posolić i popieprzyć. Na środek kotleta dajemy 2 łyżki wcześniej przygotowanej kapusty. Brzegi kotleta zaginamy do góry tworząc w ten sposób sakiewkę, która należy związać folią aluminiowa. Pozostałą kapustę dajemy na dno naczynia żaroodpornego a na niej kładziemy sakiewki. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C. Po upieczeniu zdjąc folię aluminiową. Schab podawać z ziemniakami, fasolą szparagowa i marchewką.