Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomidorowa


(dla dziecka od 12 . miesiąca) Składniki:
* 1 mała cebula
* 1 duża marchewka
* 30g masła
* 400g pomidorów
* 50g koncentratu pomidorowego
* łyżeczka cukru lub miodu
* 600 ml bulionu
* szczypta soli
* szczypta pieprzu
* 4 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Pomidory umyć, obrać, pokroić w plastry. Pokroic cebulę i marchewkę. Udusić razem. Dodać pomidory, koncentrat, bulion, przyprawy i cukier lub miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20-30 min. Można zabielić odrobiną śmietany.

Przepisy kulinarne - losowy

Czosnek w miodowej marynacie


Składniki Przepis 4 główki czosnku
Zalewa:
1/2 szklanki octu winnego
1/4 szklanki wody
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu
odrobina soli Obrane ząbki czosnku parzymy w wodzie,osączamy i układamy dość ciasno w słoiku.Zalewamy goracą przegotowaną zalewą.Zamykamy słoiki pasteryzujemy przez ok.10 min.Podajemy na zimno jako dodatek do mięs,wędlin,ryb.
SMACZNEGO!