Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik migdałowy


SKŁADNIKI: * szklanka obranych migdałów * 2 ząbki czosnku * 3 świeże kajzerki * 6 łyżek oliwy * 1/3 szklanki białego octu winnego * ½ l wody * ½ l mleka * 300 g białych winogron * sól * pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Kajzerki namoczyć w zimnej wodzie. Migdały i czosnek posiekać, posolić. Dodać odciśnięte kajzerki, wlać oliwę, zmiksować na jednolitą masę. Wlać wodę, mleko, ocet i ponownie zmiksować na gładko. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z połówkami winogron, ewentualnie posypać płatkami migdałów.

Przepisy kulinarne - losowy

Wątróbka cielęca i szpinak z czerwoną cebulą z sosem sułtańskim


675 g wątróbki cielęcej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry
2 zmiażdżone ząbki czosnku
900 g szpinaku bez łodyg
2 łyżki wody
450 ml wywaru z kurczaka lub wołowiny
200 ml madery lub słodkiego wina
85 g rodzynek sułtanek namoczonych w soku z pomarańczy
85 g orzechów piniowych, lekko podprażonych
sól
?wieżo zmielony pieprz Poci?ć wątróbkę w plastry, usunąć z drobnych błon. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i powoli smażyć cebulę, aż nabierze złotego koloru.
Zdjąć ją z patelni i odłożyć. Rozgrzać  drug? łyżkę oliwy, dodać czosnek i smażyć 30 sekund, dodać szpinak. Gotować mieszając, aż się poddusi, przełożyć z patelni. Rozgrzać pozostały olej. Doprawić wątróbkę solą i pieprzem, smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Powinna być dobrze przyrumieniona na zewnątrz, lecz bladoróżowa w środku. osączyć. Usunąć tłuszcz z patelni. Dodać 2 łyżki wody i wywar, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić cebulę, dolać maderę, rodzynki oraz sok z pomarańczy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień po minucie i gotować, aż sos stanie się gęsty. Dodać orzechy pinii i wątróbkę. Na szpinaku ułożyć wątróbkę, polać sosem.