Dzisiaj jest Sobota 30 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pucharek budyniowy z truskawkami


SKŁADNIKI: - 1/2 litra mleka - 1 opakowanie kremowego budyniu czekoladowego (na 1/2 mleka 1/2 opakowania) - 50 g wiórków czekoladowych - 20 dag smietanki - 30 dag truskawek - listki melisy do dekoracji WYKONANIE: 1. Wlej zimne mleko do wysokiego, wąskiego naczynia. Wsyp proszek budyniowy, wymieszaj mikserem. Potem miksuj na najwyższych obrotach przez 1- 2 minuty. Delikatnie połącz z wiórkami czekoladowymi(jedną łużkę zostaw do dekoracji). 2. Budyń rozlej do 6 wysokich szklanek. Ubij śmietanę i nałóż na budyń. Wstaw szklanki do lodówki.3. Umyj truskawki, osusz, usuń szypułki. Pokrój w plasterki. Tuż przed podaniem ułoż owoce na warstwie śmietany. Posyp wiórkami czekoladowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Napoleonka z ciasta francuskiego z kremem


Składniki ciasto:
 
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki, 25 dag margaryny, 1 jajo, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka octu, sól, 5 dag (2 czubate łyżki) mąki do podsypania, 5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru do posypania krem: 8 dag (4 łyżki) mąki pszennej, 8 dag (4 łyżki) mąki ziemniaczanej, 25 dag (1 szklanka) cukru, 4 szklanki mleka, 4 żółtka, 2 jaja, 1 laska wanilia, esencja lub cukier waniliowy, 5 dag masła Sposób wykonania Sporządzić ciasto francuskie. Podzielić je na 2 części, rozwałkować każdą część, dostosowując placek do wielkości blachy. Placki przenieść wałkiem na blachę, ponakłuwać widelcem, posmarować wodą i upiec w bardzo gorącym piekarniku. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim tak, aby spód ciasta był na wierzchu. Wyrównać boki, pokroić w kwadraty o bokach 56 cm, posypać cukrem pudrem. Krem: do miski wsypać cukier; mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszać. Jaja i żółtka ubić, wlać do mieszaniny mąki i cukru, dokładnie połączyć. Mleko zagotować z wanilią. Do gotującego się mleka wlewać mieszaninę jaj, cukru i mąki. Stale mieszając, gotować do zgęstnienia kremu. Otrzymamy krem nieco przestudzić i wymieszać z esencją (jeżeli mleko nie było gotowane z wanilią).