Dzisiaj jest Sobota 01 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z kurczaka i szpinaku


Składniki: - 1 pierś kurczaka (18- 20 dag) - 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry - 3/4 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 25 dag świeżych liści szpinaku - 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) - 1 łyżka sosu sojowego Sposób wykonania: Mięso pokrój w paski o długości 5 cm i szerokości 5 mm. Włóż do miski, polej winem i olejem, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Marynuj kurczaka około 20 minut. W tym czasie przygotuj szpinak: dokładnie umyj, poodcinaj ogonki, listki wrzuć na 1- 2 minuty do rondla z wrzącą wodą. Teraz przełóż szpinak do innego naczynia z bardzo zimną wodą, a potem odcedź. Zagotuj bulion, dodaj sos sojowy i resztę cukru. Włóż mięso, ponownie zagotuj. Pozostaw na ogniu, aż paseczki mięsa zrobią się białe. Dodaj szpinak, znowu zagotuj.

Przepisy kulinarne - losowy

Czapurniak


SKŁADNIKI: 3 l wody, 30 dkg suszu owocowego, śmietana, mąka cukier sól WYKONANIE: Ugotować susz owocowy, większe owoce pokroić, wywar zaprawić śmietaną zmieszaną z mąką, dodać cukier sól do smaku. Podawać z dowolnym makaronem. Dawniej zupę tę podawano z ziemniakami tłuczonymi okraszonymi cebulą i słoniną. Składniki na kluski do zupy: pól kilo ziemniaków utrzeć na tarce, dodać maki- ciasto powinno być gęste, mała łyżką drobić kluseczki i strącać je wprost do zupy.