Dzisiaj jest Poniedziałek 24 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomarańcze na deser


SKŁADNIKI: 2 lub 3 pomarańcze, 1 paczka budyniu o smaku waniliowym, 5 łyżek cukru, 0.5 l mleka, 2 jajka, 4 łyżki serka homogenizowanego, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka posiekanych orzechów. WYKONANIE: Pomarańcze przepołowić, wyjąć miąższ i pokrajać w kostkę, po czym wymieszać z rodzynkami i pozostawić. Ugotować budyń, mieszać aż przestygnie. Serek utrzeć na gładką masę, dodając w czasie ucierania żółtka, ubić trzepaczką. Ostrożnie łyżka po łyżce dodawać do budyniu, ciągle mieszając. Połączyć masę z owocami. Napełnić "pomarańczowe miseczki" (uprzednio dobrze wymyte) po brzegi. Ubić białka z łyżką cukru i cukrem waniliowym. Zgrabnie przykryć masę serowo - budyniową, starając się uformować z piany piramidki albo wklęsłe siodełka. Posypać orzechami i na krótko wsunąć do bardzo gorącego piekarnika, aby na pianie powstała skórka.

Przepisy kulinarne - losowy

Błyskawiczny torcik z jabłek


20 dag (1 szklanka) mąki,
25 dag (1 szklanka) cukru,
18 dag (1 szklanka) kaszy manny,
20-25 dag margaryny,
1-2 kg jabłek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
tłuszcz i tarta bułka do formy

lukier:
25 dag (1 szklanka) cukru,
1/2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
5 dag masła lub margaryny

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Wymieszać dokładnie m?kę kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość podzielić na 3 równe czę?ci. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tart? bułką tortownicy wsypać warstwę produktów sypkich, następnie ułożyć, .warstwę jabłek i tak na zmianę. Na wierzchu powinna być warstwa sypka, któr? należy równomiernie pokryć start? na tarce lub cienko pokrojoną margaryną. Piec około 60 min w gor?cym piekarniku, aż warstwa tłuszczu rozpu?ci się, a powierzchnia ciasta zrumieni. Sporz?dzić lukier mleczny i polukrować nim przestudzony torcik.