Dzisiaj jest Niedziela 25 września 2016
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki

Surówka z czarnej rzepy z ananasem


Przygotowanie: 10 minut

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg czarnej rzepy • 2 marchewki • 1/2 -1 puszki ananasa • 2 łyżki majonezu • 1/2 małego jogurtu naturalnego • szczypta soli • około 3 łyżeczek cukru • 1/2 cytryny
Etapy przygotowania

1. Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 min. Odsączyć powstały sok. Dodać startą marchewkę i ananasa pokrojonego w kostkę. Przygotować sos z majonezu i jogurtu, doprawić cukrem (około 3 łyżeczki) i ewentualnie solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jaja na twardo w sosie sojowym


6 dużych jaj na twardo
1/2 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy
maggi i 1 łyżka wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka utartej cebuli
1 łyżka roztartego czosnku
sól i pieprz do smaku

1. Jaja obrać ze skorupek, nakłuć widelcem w kilku miejscach, odci?ć 1/2 cm białka.
2. Włożyć jaja do rondla, dodać pozostałe składniki, wlać wodę.
3. Zagotować, zmniejszyć płomień, gotować dalej na małym ogniu przez 30 min. (woda powinna wyparować)
4. Podzielić na połówki, podawać z musztard?.
Proporcje dla 3-6 osób.

Przepisy kulinarne - losowy

Krewetki w sosie pomidorowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.
250 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,
4 cebulki szalotki,
4 zabki czosnku,
200 g pomidorow lub 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
1 lyzeczka cukru,
1 lyzeczka maki ziemniaczanej,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzeczka soli,
5 lyzek oleju do smazenia.

1. Krewetki osolic i odstawic na 15 min. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze
skorki, wypestkowac i pokroic w plasterki. Czosnek obrac i drobno posiekac.
Szalotki obrac, umyc i pokroic na kawalki dlugosci ok. 2,5 cm. Osobno odlozyc czesci biale, osobno zielone.
2. Czosnek i polowe bialych czesci szalotek podsmazyc na 2 lyzkach silnie rozgrzanego oleju, ciagle mieszajac, przez 1 min. Dodac krewetki. Smazyc, intensywnie mieszajac, przez dalsza minute, poki sie nie zarozowia. Wszystko
wyjac, osaczyc z nadmiaru tluszczu i ulozyc na cieplym polmisku.
3. Uzupelnic i ponownie rozgrzac tluszcz. Obsmazyc na nim pozostale biale czesci szalotek. Dodac pomidory lub koncentrat pomidorowy i wymieszac. Dodac
reszte soli, sos sojowy i cukier. Przykryc i dusic przez 8 min. na srednim
ogniu.
4. Dodac make ziemniaczana, rozrobiona w 1 lyzce zimnej wody i starannie wymieszac. Dodac przysmazone krewetki i zielone czesci szalotek. Zwiekszyc
ogien i doprowadzic do wrzenia.
5. Wylozyc na polmisek i podawac od razu.