Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur zakopiański


SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki śmietany • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny • 2 - 3 ząbki czosnku • 5 dag słoniny • 10 dag wędzonego boczku • 25 dag kiełbasy • łyżka mąki • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do gorącego wywaru wrzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać zakwas, dodać słoninę i boczek, pokrojone w kostkę i lekko podsmażone, oraz plasterki kiełbasy (najlepiej białej parzonej, ale może też być zwyczajna). Gotować, aż dodatki będą miękkie. Podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, solą, pieprzem i zagotować, podawać z całymi ziemniakami lub purée polanymi słoninką z przesmażoną cebulą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z jabłek i chrzanu


35 dag jabłek
5 dag chrzanu
1/2 szkl. śmietany
sól
cukier Chrzan umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przepisy kulinarne - losowy

Podchmielone risotto


Składniki • 1-1,5 szklanki ryżu
• białe wino wytrawne (prawie cała butelka)
• 0,5 kg pieczarek
• puszka zielonego groszku
• olej
• sól, pieprz biały, imbir - raczej duże szczypty Etapy przygotowania 1. Podgrzać olej na patelni, przesypać na nią ryż. Kiedy sie zarumieni/zbrązowieje, dolać pierwszą dawkę wina.  2. Kiedy ryż wchłonie dolane wino, czynność powtórzyć, od czasu do czasu można dodać kilka kropel oleju. I tak na okrągło, aż ryż będzie wyglądał na ugotowany. 3. Dodać pokrojone pieczarki i groszek oraz przyprawy. Konsekwentnie mieszać, aż wszystko się wymiesza;-) i przetrawi. UWAGA: ogień nie może być zbyt ostry! 4. Można podawać jako samodzielne danie albo jako dodatek, np. do ryby albo mięsa.