Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur zakopiański


SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki śmietany • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny • 2 - 3 ząbki czosnku • 5 dag słoniny • 10 dag wędzonego boczku • 25 dag kiełbasy • łyżka mąki • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do gorącego wywaru wrzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać zakwas, dodać słoninę i boczek, pokrojone w kostkę i lekko podsmażone, oraz plasterki kiełbasy (najlepiej białej parzonej, ale może też być zwyczajna). Gotować, aż dodatki będą miękkie. Podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, solą, pieprzem i zagotować, podawać z całymi ziemniakami lub purée polanymi słoninką z przesmażoną cebulą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Napój z truskawek i agrestu


30 dag truskawek,
20 dag agrestu,
15 dag cukru,
ok. 2 1/2 szklanki wody

Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Owoce umyć, usunąć szypułki, osączyć, zmiksować lub przetrzeć przez plastykowe sito. W czasie przecierania owoców dodawać stopniowo ostudzoną wodę. Gotowy napój silnie oziębić i podawać w szklankach z dodatkiem lodu.


Przepisy kulinarne - losowy

Łazanki z bakaliami


Składniki:500 g mąki,
2 jaja,
ew. 500 g makaronu - łazanki,
150 g obranych orzechów włoskich lub laskowych,
100 g rodzynek,
50 ml rumu,
50 g masła,
6 łyżek miodu,
2 - 3 łyżki tartej bułki,
3 łyżki cukru pudru.

 
Sposób przyrządzenia:        Z jajek, mąki i odrobiny wody zagnieść ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkować i pokroić w szerokie paski, a te w kwadraciki. Wrzucić do posolonego wrzątku i gotować. Odcedzić i wymieszać z 3 łyżkami masła. Rodzynki umyć, osączyć i zalać rumem. Orzechy posiekać. Wymieszać miód, rum z rodzynkami i orzechy (pozostawić kilka łyżek orzechów do posypania łazanek). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Nakładać połowę łazanek, na nich układać masę orzechowo - rodzynkową i pozostałą część łazanek, wreszcie posypać wierzch odłożonymi orzechami i resztą masła. Zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25 - 30 min. Posypać cukrem pudrem. Można też polać porcje słodką śmietanką. W trakcie pieczenia kontrolować temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.