Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur zakopiański


SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki ¶mietany • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny • 2 - 3 z±bki czosnku • 5 dag słoniny • 10 dag wędzonego boczku • 25 dag kiełbasy • łyżka m±ki • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do gor±cego wywaru wrzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać zakwas, dodać słoninę i boczek, pokrojone w kostkę i lekko podsmażone, oraz plasterki kiełbasy (najlepiej białej parzonej, ale może też być zwyczajna). Gotować, aż dodatki będ± miękkie. Podprawić ¶mietan± wymieszan± z m±k±, sol±, pieprzem i zagotować, podawać z całymi ziemniakami lub purée polanymi słonink± z przesmażon± cebul±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sola po hiszpańsku


4 filety z soli
4 duże pomidory
100 g oliwek
2 z±bki czosnku
gar?ć siekanego tymianku
10 posiekanych li?ci bazylii
na kawior:
duży bakłażan
5 li?ci laurowych
gał?zka rozmarynu
½ główki czosnku
 posiekane szarlotki
szczypta cukru
oliwa

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Pokroić bakłażana wzdłuż na 4 plastry, posolić, po kilkunastu minutach spłukać sól. Plastry bakłażana umie¶cić na folii aluminiowej, rozłożyć na nich zioła, szalotkę, posypać cukrem, skropić oliw±. Zawin±ć szczelnie i piec ok. 30 min., aż będ? miały konsystencję galaretki. Po wyjęciu kawior podzielić na pół. Czę?ć plastrów ułożyć na talerzach, na nich kła¶ć usmażon± rybę. Czę?ć wł?czyć do sosu. Przygotować sos: pokrojone pomidory włożyć do garnka z oliwkami, kawiorem z bakłażana bez skórki, sol± i pieprzem. Dusić, zmiksować. Przed podaniem rybę polać sosem.


Przepisy kulinarne - losowy