Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur zakopiański


SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki ¶mietany • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny • 2 - 3 z±bki czosnku • 5 dag słoniny • 10 dag wędzonego boczku • 25 dag kiełbasy • łyżka m±ki • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do gor±cego wywaru wrzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać zakwas, dodać słoninę i boczek, pokrojone w kostkę i lekko podsmażone, oraz plasterki kiełbasy (najlepiej białej parzonej, ale może też być zwyczajna). Gotować, aż dodatki będ± miękkie. Podprawić ¶mietan± wymieszan± z m±k±, sol±, pieprzem i zagotować, podawać z całymi ziemniakami lub purée polanymi słonink± z przesmażon± cebul±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z kruszonk± kokosow±


Składniki Przepis Ciasto:
2 szklanki m±ki
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ¶mietany

Ser:
1 kg sera
1 szklanka cukru
6 jaj
budyń ?mietankowy
1/2 kostki margaryny
1 puszka ananasów /lub brzoskwiń/

Kruszonka:
20 dkg kokosu
10 dkg margaryny
4 łyżki m±ki
4 łyżki cukru  Składniki na ciasto wysiekać, zagnie¶ć i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. /Aby sobie upro¶cić pracę nie wałkuję ciasta, lecz kroję cienkie plastry i wykładam nimi dno blachy/.

Składniki sera utrzeć jak na normalny sernik, dodać pianę z białek i pokrojony ananas i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.

Utrzeć margarynę z m?k± i cukrem, dodać kokos - wymieszać. Kruszonkę wyłożyć /rozsypać/ na wierzch sera.

Piec ok. 1 godz. w tem. 180 stop. na jasno złoty kolor. Można po upieczeniu lekko potrzepać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Bawarski placek ze ¶liwkami


SKŁADNIKI: • 20 g drożdży • 1 łyżka cukru • 0,2 l letniego mleka • 400 g m±ki • szczypta soli • 1 jajo • 100 g cukru • 75 g roztopionego masła • 1,25 g węgierek • 50 g posiekanych migdałów • łyżeczka cynamonu WYKONANIE: 1. Drożdże rozrobić z mlekiem, cukrem i odstawić na 15 minut. Połowę m±ki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto dodaj±c stopniowo pozostał± m±kę. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, nalezy dodać jeszcze trochę m±ki. Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 minut do wyro¶nięcia. 2. Węgierki umyc, osuszyć wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnie¶ć. Blachę posmarować masłem i rozwałkować na niej ciasto. Na cie¶cie połozyc ¶liwki, posypać migdałami. Piekarnik nagrzać od temperatury 220 st. C. 3. Piec ciasto 30 minut na dolnym poziomie piekarnika. Pozostały cukier i cynamon wymieszać i posypać nim ciasto. Można podawać z bit± ¶mietan±.