Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur zakopiański


SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki śmietany • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny • 2 - 3 ząbki czosnku • 5 dag słoniny • 10 dag wędzonego boczku • 25 dag kiełbasy • łyżka mąki • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do gorącego wywaru wrzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać zakwas, dodać słoninę i boczek, pokrojone w kostkę i lekko podsmażone, oraz plasterki kiełbasy (najlepiej białej parzonej, ale może też być zwyczajna). Gotować, aż dodatki będą miękkie. Podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, solą, pieprzem i zagotować, podawać z całymi ziemniakami lub purée polanymi słoninką z przesmażoną cebulą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przystawka Italiano


Składniki •  bakłażan •  orzechy włoskie •  rodzynki •  czosnek •  ocet balsmiczny •  sól, pieprz •  oliwa Etapy przygotowania 1. Bakłażan kroimy w plastry, posypujemy solą i odkładamy na bibułę na ok. 30 minut. 2. Płuczemy i obsmażamy na oliwie. Kroimy bakłażan, dodajemy orzechy włoskie, rodzynki, ocet balsamiczny, sól, pieprz - mieszamy.

Przepisy kulinarne - losowy

Baranek wielkanocny


Składniki: - 9 dag masła - 5 dag cukru - 1 cukier waniliowy (16 g) - szczypta soli - 3 jajka - 17 dag mąki pszennej i 5 dag ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 10 dag białej czekolady - masło i mąka do formy Do dekoracji: - polewa z białej czekolady lub biały lukier (utarty z soku cytrynowego i wody) lub cukier puder Sposób przyrządzania: Nie martw się, jeśli nie masz formy na baranka. Po prostu przygotuj barankowe ciasto i upiecz je w zwykłej formie na babkę. Też będzie pysznie, uroczyście i świątecznie Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Ciągle ucierając, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie połącz z dobrze utartą masą jajeczną. Ciągle mieszając, powoli wlewaj stopioną i przestudzoną białą czekoladę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj nieco wody mineralnej lub mleka. Gotowe ciasto przełóż do formy na baranka posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz około 40 minut w temp. 200 stopni. Ostudzonego baranka wyjmij z formy i udekoruj polewą z czekolady lub lukrem cytrynowym. Możesz też posypać cukrem pudrem.