Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur zakopiański


SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki śmietany • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny • 2 - 3 ząbki czosnku • 5 dag słoniny • 10 dag wędzonego boczku • 25 dag kiełbasy • łyżka mąki • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do gorącego wywaru wrzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać zakwas, dodać słoninę i boczek, pokrojone w kostkę i lekko podsmażone, oraz plasterki kiełbasy (najlepiej białej parzonej, ale może też być zwyczajna). Gotować, aż dodatki będą miękkie. Podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, solą, pieprzem i zagotować, podawać z całymi ziemniakami lub purée polanymi słoninką z przesmażoną cebulą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Masa czekoladowa


250 g czekolady
250 ml tłustej śmietanki
Czekoladę drobno pokroić. Zagotować ?mietankę, wrz?c? wlać do śmietanki. Ubijać, aż do całkowitego poł?czenia. Wstawić na 1h do lodówki, aż masa zacznie zastygać. Ubijać ok. 10 min., aż do podwojenia się objętości masy.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśnikowe krokiety ze szpinakiem


Składniki • Ciasto na krokiety: 1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól, • 1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia,
• Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych • w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka • sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku, • 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy Etapy przygotowania 1. Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. UWAGA WEGETARIANIE: zamiast słoniny używacie oleju.
2. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu. Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę inaczej krakowską zwaną. Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki. Potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto. Serwujemy z surówkami.