Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur zakopiański


SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki ¶mietany • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny • 2 - 3 z±bki czosnku • 5 dag słoniny • 10 dag wędzonego boczku • 25 dag kiełbasy • łyżka m±ki • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do gor±cego wywaru wrzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać zakwas, dodać słoninę i boczek, pokrojone w kostkę i lekko podsmażone, oraz plasterki kiełbasy (najlepiej białej parzonej, ale może też być zwyczajna). Gotować, aż dodatki będ± miękkie. Podprawić ¶mietan± wymieszan± z m±k±, sol±, pieprzem i zagotować, podawać z całymi ziemniakami lub purée polanymi słonink± z przesmażon± cebul±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Owocowe zabawki


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 1 mango
- 2 banany
- 8 dużych truskawek
- 1/2 melona
- 1/4 arbuza
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przyrz±dzania:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki, je¶li trzeba - pozbawiamy pestek lub szypułek. Banany i truskawki przekrawamy wzdłuż na pół. Melona i arbuza kroimy na grube plastry (ok. 1,5 cm), mango kroimy wzdłuż na płaty (ok. 1 cm grubo¶ci). Foremkami do ciasteczek wycinamy serduszka, ludziki, gwiazdki etc. W naczyniu do fondue lub w rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej 2-3 łyżki wody. Ostudzon± czekoladę przelewamy do miseczki i stawiamy obok owocowych zabawek, w towarzystwie kolorowych plastikowych widelczyków. Owoce nabijamy na widelczyki, maczamy w płynnej czekoladzie i hop do buzi!

Przepisy kulinarne - losowy

Roladki drobiowe z makaronem


Składniki •  1 duża pier¶ kurczaka 
  
Farsz:
  
•  4 gniazda makaronu
  
•  1 z±bek czosnku
  
•  gar¶ć drobno siekanych orzeszków ziemnych
  
•  wegeta
  
•  2 łyżki startego sera żółtego 
  
Do panierowania:
  
•  2- 3 jajka
  
•  1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
  
•  m±ka pszenna
  
•  bułka tarta
  
•  wegeta
  
•  olej do smażenia
   Etapy przygotowania 1.  Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękko¶ci. Rozdrobnić widelcem. Orzeszki lekko zrumienić na suchej patelni i poł±czyć z makaronem. Dodać seri przetarty czosnek. Doprawić do smaku weget±.
    
2.  Pier¶ pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Oprószyć weget± z obu stron. Każdy plaster posmarować przygotowanym farszem. Zwin±ć w roladki.
    
3.  Jajka rozm±cić z weget± i m±k± ziemniaczan±. Roladki panierować w m±ce, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano z każdej strony .