Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z kości i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - śmietana, - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrządzamy z żytniej mąki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowaną letnią wodą i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotującego się wywaru z kości i jarzyn dodajemy przyprawy i garść - wcześniej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkanaście minut. Po zagotowaniu zabielamy śmietaną. Na talerze wykładamy ugotowane wcześniej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pulpety z wieprzowiny i krabów po pekińsku


Skladniki: pokrojony w cienkie plasterki świeży imbir postrzępione dymki 400 g mielonej chudej wieprzowiny 115 g mięsa krabów z puszki 1 posiekana dymka 1 łyżka świeżego soku z imbiru szczypta soli 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia 4 liście kapusty pekińskiej (bok choy), przekrojone wzdłuż na pół 1 łyżka wytrawnego sherry 1/4 szklanki wody 3 szklanki wywaru 2 łyżeczki cukru 2 łyżki sosu sojowego
 
Sposób przygotowania: Namoczyć plasterki imbiru i postrzępioną dymkę, aby woda nabrała smaku (można jej użyć do innych potraw). Do dużego rondla włożyć mięso, odcedzone kraby, posiekaną dymkę, zalać sokiem z imbiru, posypać solą i mąką. Dokładnie wyrobić ręką. Z masy uformować 4 duże kulki. Smażyć na gorącym głębokim oleju, aż się zarumienia na brązowy kolor. Liście kapusty sparzyć na gorącym oleju, następnie ułożyć na dnie lekko natłuszczonego naczynia do pieczenia lub rondla. Na nich ułożyć pulpety, skropić sherry, zalać wywarem zmieszanym z cukrem i sosem sojowym, przykryć i gotować na dużym ogniu 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować 45 minut. Zamiast gotowania pulpety można upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Piec początkowo w wysokiej, a następnie w niższej temperaturze. Czas pieczenia taki sam jak gotowania. 

Przepisy kulinarne - losowy

Zając w śmietanie


Składniki comber i uda zająca (ok. 1,5 kg) 2 szklanki maślanki włoszczyzna 1 cebula 5-7 jagód jałowca po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 4 suszone grzyby 2 łyżki masła 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki sól Sposób wykonania Mięso umyć. Ułożyć w naczyniu, zalać maślanka, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po 1 dniu zmienić maślankę, przewrócić zająca. Wyjąć z maślanki, osuszyć. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć. pokroić. Jałowiec, pieprz i ziele utłuc w mozdzierzu. Zająca natrzeć przyprawami, ułożyć w naczyniu, obłożyć warzywami, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Grzyby umyć, namoczyć, gotować 30 min w tej samej wodzie, pokroić w cienkie paseczki. Mięso wyjąć z warzyw, natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, obłożyć wiórkami masła i grzybami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 2 godz. w temp 180-200°C. polewając sosem z pieczenia i wywarem z grzybów. smietanę rozmacić z maką, polać zająca. Dusić 15 min. Pieczeń podawać z sałatką z buraczków i frytkami.