Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki m±ki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z ko¶ci i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - ¶mietana, - przyprawy: li¶ć laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrz±dzamy z żytniej m±ki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowan± letni± wod± i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotuj±cego się wywaru z ko¶ci i jarzyn dodajemy przyprawy i gar¶ć - wcze¶niej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkana¶cie minut. Po zagotowaniu zabielamy ¶mietan±. Na talerze wykładamy ugotowane wcze¶niej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gor±cym żurkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z pieczarek II


50 dag pieczarek
cebula
3 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
2 łyżki zielonej pietruszki
szczypiorek
sok z cytryny
kilka li?ci sałaty
sól, pieprz
Umyte pieczarki z przyciętymi trzonkaim obgotować 4-5 min., odcedzić, przelać wod?, skropić sokiem z cytryny, wystudzić, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, obgotować 2-3 min., odcedzić, wystudzić. Dodać do pieczarek cebulę, posiekane jajka i nać., posypać sol± i pieprzem, wymieszać z czę?ci? majonezu. Wyłożyć sałatkę na półmisek na li?cie sałaty, oblać pozostałym majonezem, udekorować cz?stkami jajek i szczypiorkiem.


Przepisy kulinarne - losowy

Czerwony melon na li¶ciu cykori w dipie z kraba


Składniki •  1 czerwony melon, 2 liscie czerwonej cykorii
  
•  4 zabki czosnku, 2 łyzki majonezu,
  
•  2 łyzki jogurtu naturalnego, 1 łyzka oliwy z oliwek, 6 paluszkow z kraba (mrozone)
  
•  mały peczek szczypiorku i pietruszki, 1cytryna, pieprz cayene, sól.
  
Etapy przygotowania 1.  Sporzadzamy dip: majonez, jogurt, oliwa, posiekany czosnek, posiekane drobno odmrozone paluszki z kraba, pokroic drobno szczypior i natke pietruszki, sok z cytryny, pieprz cayene, sól do smaku i dokładnie wymieszac.
    
2.  Melona obrac ze skórki pokroic w zabki ułozyc w krztałcie wachlarza na ładnym lisciu cykori (lub czerwonej salaty, kapusty ) polac dipem delikatnie udekorowac natka pietruszki.