Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z kości i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - śmietana, - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrządzamy z żytniej mąki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowaną letnią wodą i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotującego się wywaru z kości i jarzyn dodajemy przyprawy i garść - wcześniej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkanaście minut. Po zagotowaniu zabielamy śmietaną. Na talerze wykładamy ugotowane wcześniej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierś indyka nadziewana fetą rzodkiewką i oliwkami


Składniki Jedna pierś indyka oliwki ser feta (tłusty) 4 rzodkiewki 3 ząbki czosnku pół papryki parę listków świeżej bazylii oliwa z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Jedną duża pierś z indyka przekrajamy w ten sposób aby utworzyć jednakowej grubości warstwę mięsa. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy czosnkiem, solimy i pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. Do miski wrzucamy opakowanie sera feta, rozgniatamy i dodajemy do niego po kolei pocięte w cienką kostkę rzodkiewki, paprykę i oliwki. Do wszystkiego dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy zaś pierś zawijamy jak naleśnika związując ją następnie sznurkiem. Całość wkładamy do żaroodpornego naczynia polanego oliwą z oliwek (tak aby była cienka warstewka), na wierzch 2 łyżki oliwy i wszystko (pod przykryciem) do piekarnika na 50- 60 minut.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Rzodkiewkowa zupa na wiosnę


SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewek z listkami 2 szalotki 4 ziemniaki 2 łyżki masła 1 litr bulionu 200 ml gęstej śmietany 1 cytryna 1 żółtko sól, pieprz i gałka muszkatołowa WYKONANIE: Rzodkiewki umyć, osuszyć, 1/3 pokroić w słupki i krótko zblanszować w osolonej wodzie, a pozostałe drobno pokroić z listkami. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, szalotkę pokroić i zeszklić na maśle i dusić razem kilka minut. Dodać rzodkiewkę z listkami, zalać gorącym bulionem i gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Dodać przyprawy i wyciśnięty sok z cytryny, całość zmiksować i odstawić. Rozmieszanym ze śmietaną żółtkiem zaciągnąć zupę, na koniec posypać pokrojoną w słupki rzodkiewką.