Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z kości i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - śmietana, - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrządzamy z żytniej mąki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowaną letnią wodą i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotującego się wywaru z kości i jarzyn dodajemy przyprawy i garść - wcześniej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkanaście minut. Po zagotowaniu zabielamy śmietaną. Na talerze wykładamy ugotowane wcześniej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tofu z chińskimi grzybami


Składniki • 1/2 kg twardego tofu • 4 lyzki ciemnego sosu sojowego • 3 lyzki ryzowego wina • 1/2 lyzeczki brazowego cukru • 2 zabki czosnku przecisniego przez praske • 1 1/2 lyzeczki przetartego korzenia imbiru • 1/2 lyzeczki przyprawy pieciu smakow • Duza szczypta pieprzu Szechuan • 12 suszonych chinskich czarnych grzybow • 2 plaskie lyzeczki maki ziemniaczanej • 3 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych • 4 cebulki dymki pokrojone na sredniej wielkosci kawalki • Ryzowy badz sojowy makaron jako dodatek • Swieza bazylia badz zielona cebulka do przystrojenia
Etapy przygotowania 1. Tofu koniecznie trzeba odsaczyc na reczniku papierowym. Nastepnie pokroic w kwadraty wielkosci okolo 2.5 centymetra. W naczyniu wymieszaj skladniki marynaty: sos sojowy, cukier, wino ryzowe, czosnek, imbir, przyprawe pieciu smakow i pieprz Szechuan. Do marynowania najlepsze jest jakies plaskie naczynie, wrzuc do niego tofu i zalej przygotowana mieszanina. Pozostaw na okolo 30 minut przewracajac czasami kawalki tofu aby dobrze nasiakly.
2. W miedzyczasie, chinskie grzyby umyj i zalej goraca woda w miseczce, przykryj talerzykiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie trzeba je odsaczy i wycisnac przy okazji. Potrzebne nam bedzie okolo 5 lyzek plynu z moczenia. Pokroj grzyby na podlozne paski.
3. Wymieszaj make ziemniaczana z pozostgala marynata po tofu i z 5 lyzkami plynu spod grzybow.
4. Rozgrzej wok albo duzy rondel, wlej oliwe i dodaj odcedzone tofu z marynaty. Smaz na duzym ogniu okolo 2-3 minuty albo do momentu kiedy bedzie miec zloty kolor. Wyciagnij z woka na talerz.
5. Na pozostaly tluszcz ze smazenia tofu wrzuc grzyby i biale czesci dymki. Smaz okolo 2 minuty. Nastepnie wlej plyn z marynata i maka ziemniaczana, mieszaj przez okolo 1 minute.
6. Dodaj tofu z zielonymi czesciami dymki. Mieszaj delikatnie 1-2 minuty. Najlepiej serwowac jest z makaronem ryzowym i swieza bazylia jako dekoracja.

Przepisy kulinarne - losowy

Mintaj z masłem waniliowym


SKŁADNIKI: * 600 g filetów z mintaja * 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków * 2 laski wanilii * 3 pomarańcze * 200 g masła * sól i biały pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół. Zeskrob nożem ziarenka i pomieszaj je z masłem. 2. Przekrój filet mintaja wszerz na pół. Każdy kawałek ryby posól, posyp pieprzem i przyprawami chińskimi 5 smaków. 3. Obierz pomarańczę ze skóry i białej błonki. Pokrój pomarańczę w 7 mm plastry. 4. Pas folii aluminiowej długości ok. 70 cm złóż wszerz na pół. Zawiń dwa naprzeciwległe brzegi. Chodzi o to, żeby uzyskać aluminiową kieszonkę, do której będziesz wkładał składniki do pieczenia. 5. Każdy filet posmaruj obficie z góry masłem waniliowym i połóż na niego plaster pomarańczy. 6. Do każdej kieszonki włóż po dwa filety z owocami. Zamknij ją zawijając górny brzeg i połóż na dobrze rozgrzanym grillu. 7. Kiedy kieszeń dobrze spuchnie od pary, ryba jest gotowa.