Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z kości i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - śmietana, - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrządzamy z żytniej mąki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowaną letnią wodą i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotującego się wywaru z kości i jarzyn dodajemy przyprawy i garść - wcześniej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkanaście minut. Po zagotowaniu zabielamy śmietaną. Na talerze wykładamy ugotowane wcześniej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody kawowe


Składniki: - 2 szklanki mleka
- 8 żółtek
- 15-20 dag cukru
- szklanka śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
- 50 ml likieru kawowego Wykonanie: Zagotuj mleko z 3 łyżkami rozpuszczalnej kawy i wlej ją stopniowo do wstawionego do garnka z wrzątkiem naczynia z utartymi z cukrem żółtkami, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij naczynie z ognia i - po dodaniu likieru kawowego - nadal ucieraj, aż masa ostygnie. Teraz ubij śmietankę, wymieszaj ją z masą i przełóż do maszynki do lodów. Gotowe lody umieść wzamrażalniku. Lody mrożone ponad 12 godzin należy wyjąć na 10 minut przed podaniem, ponakładać do pucharków oraz udekorować bitą śmietaną i konfiturami.

Przepisy kulinarne - losowy

Ziemniaki po szwedzku


80 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
20 dag śmietany kremówki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 pęczka kopru
biały pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy Ziemniaki wyszczotkować, obrać. Układać kolejno na dużej łyżce i ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki. Umieścić je w posmarowanej tłuszczem formie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Koper umyć, posiekać. Ser zetrzeć. Kremówkę wymieszać z kwaśną ?mietaną. Przyprawić. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, polać ?mietaną, posypać koprem i tartym serem. Znów zapiekać ok. 40 min., aż  do zarumienienia ziemniaków.
Podawać ze smażonym mięsem i sałatką wielowarzywną.