Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z kości i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - śmietana, - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrządzamy z żytniej mąki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowaną letnią wodą i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotującego się wywaru z kości i jarzyn dodajemy przyprawy i garść - wcześniej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkanaście minut. Po zagotowaniu zabielamy śmietaną. Na talerze wykładamy ugotowane wcześniej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babeczki z makiem


 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko.
Masa makowa:
100 g maku,
70 g cukru,
1 lyzka miodu,
30 g migdalow,
1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej,
1 jajo.

1. Make posiekac z maslem, dodac cukier, zoltko, szybko zagniesc ciasto. Przykryc, wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, przeniesc na walku, nalozyc
na ustawione obok siebie, posmarowane maslem foremki. Docisnac ciasto dlonia
do dna i brzegow foremek. Przycisnac walkiem, odciac nadmiar ciasta. Skrawki
ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wylozyc nim nastepne foremki. Ciasto
na dnie foremek nakluc widelcem. Piec 8 min w temp. 200żC. Wyjac z piekarnika, pozostawic w foremkach.
3. Migdaly sparzyc, zdjac skorke, osuszyc. Mak oplukac, zalac wrzatkiem, gotowac 15 min, osaczyc, zemlec razem z migdalami. Zoltka utrzec z cukrem na
biala mase. Dodac miod, mak z migdalami i posiekana skorke pomaranczowa.
Bialko ubic, piabe delikatnie wymieszac z masa. Masa napelnic babeczki, piec
20-25 min w temp. 140-160żC.
- Ostudzone babeczki mozna polukrowac i posypac skorka pomaranczowa. Do masy
makowej mozna dodac rodzynki i inne bakalie.


Przepisy kulinarne - losowy

Kruszon Czarodziejki


Składniki Puszka brzoskwiń (85 dag), 2 owoce kiwi, szklanka truskawek, szklanka ciemnych winogron, litr soku jabłkowego, pół litra gazowanej wody mineralnej Sposób przyrządzania Brzoskwinie pokroić w kostkę i razem z syropem wlać do dużej salaterki. Kiwi, truskawki i winogrona umyć, osuszyć. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Do salaterki włożyć przygotowane owoce, wlać sok jabłkowy oraz schłodzoną wodę mineralną, wymieszać.