Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki m±ki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z ko¶ci i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - ¶mietana, - przyprawy: li¶ć laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrz±dzamy z żytniej m±ki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowan± letni± wod± i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotuj±cego się wywaru z ko¶ci i jarzyn dodajemy przyprawy i gar¶ć - wcze¶niej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkana¶cie minut. Po zagotowaniu zabielamy ¶mietan±. Na talerze wykładamy ugotowane wcze¶niej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gor±cym żurkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z bakłażanem


- bakłażan
- 4 pomidory
- oliwa

Bakłażana obrać, usun±ć nasiona, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidory (4 do 6 sztuk) pokrojone w kostkę, siekany czosnek i bazylię. Zalać wywarem z warzyw i zagotować. Podawać z grzankami z ciemnego chleba.

Przepisy kulinarne - losowy

Babeczki półfrancuskie z owocami


ciasto:
40 dag (2 szklanki) m±ki,
20 dag margaryny,
2/3 szklanki wody

krem:
1 jajo,
5 łyżek gęstej ¶mietany,
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru,
cukier waniliowy,
50-75 dag owoców (np. agrest, truskawki, ¶liwki, morele, jagody, wi?nie, jabłka itp.)

Margarynę posiekać z m?k±, dodać wodę i bardzo szybko zarobić ciasto. Schłodzić je w lodówce, rozwałkować na placek grubo¶ci około 1/2 cm. Przykryć nim foremki ułożone jedna obok drugiej, docisn±ć wałkiem, a następnie dokładnie wylepić palcami. Ułożyć foremki na blasze. Do każdej włożyć uprzednio czyszczone i ewentualnie rozdrobnione owoce, wlać 2-3 łyżeczki kremu.
Krem: Ubić pianę z białka, usztywniaj±c j± cukrem i dokładnie wymieszać z żółtkami i ?mietan±. Babeczki piec w bardzo gor?cym piekarniku 15-20 min. Można również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub mas?.