Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek namysłowski


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z m?ką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak po badeńsku


SKŁADNIKI: • szczupak • sól, pieprz • 1 cebula • łyżka masła • 3 łyżki kwaśnej śmietany • 2 łyżki tartego parmezanu • tarta bułka WYKONANIE: 1. Dzień przed pieczeniem szczupaka oczyścić i nasolić. Następnego dnia szczupaka przeciąć na pół od głowy do ogona tak, by połówki trzymały się ze sobą grzbietem. 2. Wyjąć wszystkie ości, rozłożyć na płasko, popieprzyć i posolić i ułożyć w brytfance. 3. Cebulę drobno posiekać. Zrumienić z łyżką masła, polać szczupaka. Bułkę tartą zrumienić na maśle. Następnie polać szczupaka śmietanką i posypać parmezanem i zrumienioną bułką. 4. Wstawić do gorącego piekarnika (około 200 st) na około 40 minut. Gdy zrumieni się z wierzchu można podawać. Przed podaniem polać powstałym w pieczeniu sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto miodowe kasutera


Produkty: - 5 jajek
- 15 dag cukru
- 8 dag miodu
- 8 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru do posypania Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wbij jajka do salaterki, ubij mikserem, dodając stopniowo cukier i miód. Skończ ubijanie, gdy masa zrobi się biała i puszysta i nie będzie w niej kryształków cukru. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Wlej ciasto do kwadratowej formy o boku 24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej maką. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jakiś czas, aby ciasto ostygło. Posyp cukrem pudrem, a potem pokrój na kwadraciki.