Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek namysłowski


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z m?ką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety ziemniaczane z orzechami


50 dag ziemniaków
10 dag mielonych orzechów włoskich
cebula
3 jajka
2 łyżki oleju
pęczek koperku
sól, pieprz
m?ka
bułka tarta
olej Ziemniaki ugotować i zmielić. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wymieszać z 2 jajkami, 3 łyżkami bułki tartej, koperkiem, przyprawami i orzechami. Uformować kotlety, obtoczyć w m?ce, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Przepisy kulinarne - losowy

Likier śmietankowy


Wzi?ć 1 l spirytusu i 1 l dobrej, gęstej śmietany.
Ostrożnie zmieszać, dodać pokrajaną cytrynę bez pestek, laskę pokrajanej wanilii i 1 kg cukru.
Trzymać w spokoju przez 6 tygodni, kilkakrotnie - zwłaszcza na pocz?tku - wstrz?sając zakorkowaną butl?.
Przes?czyć przez bibułę.