Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek namysłowski


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z m?ką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Raki po litewsku


30 dag raków,
200 ml śmietany,
3 dag masła lub margaryny
2 żółtka,
5 dag tartego chrzanu,
5 dag orzechów włoskich bez łupin,
zielenina,
sól, pieprz

Raki wyszorować szczoteczką pod bież?c? wod? trzymając ręką za korpus. Następnie wyci?gnąć z ogona środkową płetwę razem z czarna kiszeczka, włożyć do wrz?cej, osolonej wody z dodatkiem zieleniny, gotować około 15 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć mięso z kleszczy i szyjek. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Naczynia jednoporcjowe żaroodporne wysmarować masłem, włożyć raki, orzechy i chrzan, zalać ?mietaną wymieszaną z żółtkami i posiekaną zieleniną oraz przyprawami, zapiec.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza Indyjska


Przygotowanie: 60 minut

Pieczenie: 20-25 minut

Trudność: łatwe Składniki

• Ciasto (na 2 średnie pizze) • 200g mąki +około 175-200 ml wody • 15 g drożdży • 15 g drożdży, 1-2 łyżek oliwy z oliwek • łyżka cukru, szczypta soli, szczypta papryki (słodkiej lub ostrej) • szczypta kurkumy, szczypta curry • odrobina ziół tj. czubrica, oregano, bazylia lub do pizzy • Obłożenie: • 7 plastrów ananasa • około 10-15 dag żółtego sera • 1 mała biała cebula • Mięso w marynacie: • 30-40 dag piersi z kurczaka • 2 łyżki śmietany, 2 łyżki jogurtu naturalnego • 2-3 łyżki soku z ananasa • 2-3 ząbki czosnku, • 1-2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka „Delikat” (czerwona) • 1-2 łyżki oleju • Sos curry: • 100g jogurtu naturalnego • 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z ananasa • 1-1i1/2 łyżeczki curry • 1 łyżka oleju • sól
Etapy przygotowania

1. Ciasto : Przygotować zaczyn – drożdże pokruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i zalać ok. 180-200 ml ciepłej (nie wrzącej) wody, posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z papryką, kurkumą, curry, solą i ziołami. Gdy zaczyn wyroście, wlać go do mąki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. 2. Mięso: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę i przez chwilkę podsmażyć. Po czym, odsączyć i przełożyć na talerzyk. Na rozgrzany olej wsypać curry, kurkumę i paprykę. Chwilkę podsmażyć. Zmniejszyć gaz. Wlać śmietanę i jogurt. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z ananasa, podsmażony czosnek, doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć pokroić na małe kawałki. Posolić, doprawić pieprzem i przyprawą „Delikat”. Dokładnie obtoczyć. Następnie przełożyć do miseczki, zalać przygotowaną marynatą, a następnie po wystudzeniu wstawić do lodówki i marynować kilka godzin. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć kurczaka. 3. Sos: W celu sporządzenia sosu, należy na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wsypać curry i przez moment podsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Do miseczki wlać jogurt, śmietanę i majonez. Dodać podsmażone curry, sok z ananasa. Doprawić solą i cukrem, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać jeszcze około pół łyżeczki curry w proszku do smaku. Wstawić do lodówki i poczekać, aż nieco zgęstnieje. 4. Ananasy pokroić na małe kawałki, cebulę w piórka, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozłożyć na blaszce lub na kamieniu, uformować brzegi. Na pizzy ułożyć kurczaka, ananasa pokrojonego w kawałki, cebulę pokrojoną w piórka, polać sosem, posypać żółtym serem i jeszcze raz polać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C przez około 25min. Smacznego!!!