Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek namysłowski


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z m?ką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Apfelkoch - pieczone jabłka


10 jabłek
- słoiczek borówek lub żurawin
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- aromat cytrynowy
- 12 dag mąki


Obierz jabłka (wydr?ż gniazda nasienne) i ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnij borówkami. Masło utrzyj na pianę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawaj żółtka, cukier, kilka kropli aromatu i przesianą m?kę. Na koniec poł?cz z pianą z białek. Ciasto rozłóż na jabłkach i zapiecz na złoty kolor

Przepisy kulinarne - losowy

Napój z mleka, marchwi i truskawek


Produkty: 1 kg marchwi,
20 dag truskawek,
2 szklanki mleka,
cukier Wykonanie: Mleko zagotować i ostudzić. Marchew dokładnie umyć, oczyścić i wcisnąć sok w sokowirówce Tryskawki przy gotować i rozdrobnić. Połączyć przecier truskawkowy z sokiem z marchwi i energicznie mieszając dodawać stopniowo mleko. Dosłodzić do smaku, oziębić. Podawać w małych szklaneczkach z lodem konsumpcyjnym.