Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek namysłowski


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z m?ką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Warkocze z mięsa


SKLADNIKI: po 30 dag polędwicy wołowej, polędwiczek wieprzowych i szynki cielęcej 100 ml sosu sojowego 100 ml bulionu 3 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso pokroić na równe, długie paski. Z bulionu, soku z cytryny, sosu sojowego, czosnku, ziół i pieprzu przygotować marynatę. Mięso przełożyc do miski. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Złożyć razem po pasku każdego rodzaju mięsa. 2. Końce pasków związać i spleść warkocz. Drugie końce też spiąć. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć warkocze, posypać ziołami i obsmażyć. Następnie podlać marynatą i dusić.

Przepisy kulinarne - losowy

Barszcz polski z kurą


Składniki: - 25 dag wieprzowiny bez kości - 25 dag kości szpikowej - 20 dag kiełbasy - 7,5 dag cebuli - 1 dag mąki - 20 dag buraków - 25 dag włoszczyzny - 0,5 litra kwasu burakowego - 0,5 szklanki śmietany - sól, pieprz - majeranek - liść laurowy zakwas: - 50 dag buraków - 1 litr wody - skórka z chleba razowego
Wykonanie: Przygotować zakwas: obrane buraki pokroić w cienkie plasterki i zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać skórkę z chleba razowego, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Zakwas jest dobry po 5 - 6 dniach. Połowę buraków pokroić w słupki, ugotować razem z mięsem, warzywami, kością szpikową. Wywar przecedzić do rondla, dodać do niego zakwas z buraków, pokrajaną w plasterki kielbasę, ugotowane w wywarze buraki oraz pokrojone w kostkę mięso i pozostałe surowce, a także resztę buraków startych na tarce. Wszystko przyprawić do smaku zakwasem z buraków, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Do zupy należy dodać szpik z kości.