Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek namysłowski


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z m?ką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Winko czosnkowe


2 główki czosnku
2 cytryny
1l wody Czosnek zmiażdżyć, zmieszać z sokiem z cytryny, zalać letni? przegotowaną wod?, przykryć, odstawić na 3 dni. Przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szkła. Większa odporność organizmu i pomaga zwalczać przeziębienie. Pić 2x dziennie 1 łyżeczkę.

Przepisy kulinarne - losowy

Szaszłyki wieprzowe w porto


SKŁADNIKI: * 600 g schabu * 9 dużych śliwek kalifornijskich bez pestek * 9 mięsistych suszonych moreli * 23 cienkie plasterki boczku wędzonego * 18 pomidorków koktajlowych * patyczki do szaszłyków * marynata: * 80 ml porto * 2 łyżki oleju słonecznikowego * 50 ml śliwowicy * 2 posiekane drobno gałązki rozmarynu * pieprz kolorowy, sól WYKONANIE: 1. Mięso pokrój w kostkę. 2. Usuń szypułki z pomidorków koktajlowych. 3. Śliwki i morele owiń w plastry boczku. 4. Na patyczki nadziej pomidorki, morele, śliwki i schab. Ułóż szaszłyki w płaskim naczyniu z brzegiem wysokości ok. 1-1,5 cm. 5. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty i zalej nią szaszłyki. Przykryj szaszłyki folią i pozostaw na godzinę w lodówce. Przed grillowaniem posyp szaszłyki pieprzem i solą. 6. Grilluj ok.10 minut, często odwracając.