Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek namysłowski


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag mąki,
2 żółtka gotowane,
sól, pieprz,
czosnek,
żur kwaszony do smaku

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z m?ką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Strucla z orzechami


Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej,
15 dkg cukru,
12 dkg masła,
2 jaja,
1 żółtko,
0.25 l mleka,
0.5 paczki cukru waniliowego,
4 dkg drożdży,
szczypta soli. Nadzienie z orzechów włoskich: 15 dkg łuskanych orzechów włoskich,
10 dkg cukru,
0.5 szkl. kwaśnej śmietany,
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
5 dkg rodzynek,
1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej. Sposób przyrządzenia:
       
Przygotować ciasto. Po wyrośnięciu uformować z niego prostokąt za pomocą wałka do ciasta. Powierzchnię ciasta posmarować równomiernie przygotowanym nadzieniem, po czym założyć niewielką krawędź ciasta z jej krótszych boków do środka, a dłuższy jeden z boków zwinąć, tak by uzyskać zgrabny rulon. Przed włożeniem do pieca strucle można posmarować rozmąconym jajem lub wodą z cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Sposób wykonania nadzienia: Orzechy zemleć w maszynce do mielenia mięsa wraz ze skórką pomarańczową lub bardzo drobno posiekać, połączyć z cukrem, kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszać dodając pod koniec opłukane i osączone z wody rodzynki.

Przepisy kulinarne - losowy

Owocowe zabawki


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 1 mango
- 2 banany
- 8 dużych truskawek
- 1/2 melona
- 1/4 arbuza
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki, jeśli trzeba - pozbawiamy pestek lub szypułek. Banany i truskawki przekrawamy wzdłuż na pół. Melona i arbuza kroimy na grube plastry (ok. 1,5 cm), mango kroimy wzdłuż na płaty (ok. 1 cm grubości). Foremkami do ciasteczek wycinamy serduszka, ludziki, gwiazdki etc. W naczyniu do fondue lub w rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej 2-3 łyżki wody. Ostudzoną czekoladę przelewamy do miseczki i stawiamy obok owocowych zabawek, w towarzystwie kolorowych plastikowych widelczyków. Owoce nabijamy na widelczyki, maczamy w płynnej czekoladzie i hop do buzi!