Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kiełbas±


8 dag m±ki żytniej
1 kromka chleba razowego
80 dag ziemniaków
3/4 l rosołu warzywnego
1/2 l rosołu wołowego
4 małe cebule
20 dag kiełbasy 
2 łyżki oleju
sól, pieprz
zielona pietruszka M?kę wsypać do misko, powoli wlać 100 ml wrz?cej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni. Z ziemniaków wyci?ć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min. Cebule pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym oleju., dodać kiełbasę, podsmażyć. Zakwas przetrzeć przez sitko, dodać do rosołu. Ponownie zagotować. Przyprawić. Posypać pietruszk±.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz zapiekany w ¶mietanie


Składniki 2-3 filety z dorsza bez skóry masło sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny 250 g sera żółtego 2 ¶mietany kwa¶ne 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej Sposób wykonania  Wysmarować żaroodporne naczynie masłem, ułożyć umyte filety, oprószyć sol±, pieprzem, skropić kilkoma kroplami cytryny. Wymieszać ¶mietanę, m±kę, sól, pieprz i 150 g startego sera, zalać rybę w naczyniu. Posypać reszt± startego sera (100 g)


Przepisy kulinarne - losowy

Kompot z agrestu


Składniki: 1 kg cukru , dowolna ilo¶ć  dojrzałego agrestu, słoiki z dobrymi ,nowymi wieczkami Wykonanie: 1.słoiki wymyc i wysuszyć, szczegolnie suche musz± być wieczka
2. zagotować wodę (proporcje zachować czyli na 3litry wody- 2 kg cukru, na 4,5 l wody -3 kg cukru - wszystko w zalezno¶ci od ilo¶ci agrestu ,które chcemy zaprawić) , do gor±cej wody dodac cukier i mieszać syrop do zagotowania się, następnie zmniejszyć gaz na mały płomyczek (  absolutnie nie gasić płomienia) ,
3. wymyty agrest  poobierać z ogonków i powkładać do słoja do 2/3 wysoko¶ci i zalać wrz±cym syropem ,który cały czas gotuje się na gazie
4. syrop ma sięgac brzegów słoika idealnie pod sam wierzch, zakręcić szczelnie zakrętki i szybko obracać słoiki do góry nogami- tak pozostawić na cał± noc, a rano przene¶ć do piwnicy