Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kiełbas±


8 dag m±ki żytniej
1 kromka chleba razowego
80 dag ziemniaków
3/4 l rosołu warzywnego
1/2 l rosołu wołowego
4 małe cebule
20 dag kiełbasy 
2 łyżki oleju
sól, pieprz
zielona pietruszka M?kę wsypać do misko, powoli wlać 100 ml wrz?cej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni. Z ziemniaków wyci?ć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min. Cebule pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym oleju., dodać kiełbasę, podsmażyć. Zakwas przetrzeć przez sitko, dodać do rosołu. Ponownie zagotować. Przyprawić. Posypać pietruszk±.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto migdałowe z jagodami


Produkty 25 dag ¶wieżych lub mrożonych jagód.
Ciasto: po 25 dag masła, m±ki i mielonych migdałów, 15 dag cukru, jajo, szczypta mielonych goĽdzików, łyżeczka cynamonu.
Zalewa: 3 jaja, po 100 ml jogurtu i ¶mietanki, 2,5 łyżki cukru Wykonanie Składniki ciasta zagnie¶ć i włożyć na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę lub duż± formę do tart wysmarowan± masłem. Jagody umyć, os±czyć i ułożyć na cie¶cie. Składniki zalewy wymieszać i wylać na jago-dy. Z reszty ciasta wykroić paski szeroko¶ci 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.


Przepisy kulinarne - losowy

GRECKIE PIECZARKI


Składniki • 50 dkg pieczarek • 1 cebula • 2 z±bki czosnku • 3 ¶rednie pomidory • 4 łyżki oliwy • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki białego wytrawnego wina • 1/2 mielonej kolendry • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usun±ć nasiona, miższ pokroić w kostkę. 2. Cebulę obrać i drobno posiekać. 3. Czosnek przecisn±ć przez praskę. 4. Pieczarki umyć i pokroić w plasreki. 5. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 5 min. 6. Podlać winem, przyprawić sol± i peprzem oraz sproszkowana kolendr±. 7. dusić jeszcze okolo 15 min. 8. Posypać posiekana pietruszk±. 9. Podawać na ciepło lub na zimno.