Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kiełbas±


8 dag m±ki żytniej
1 kromka chleba razowego
80 dag ziemniaków
3/4 l rosołu warzywnego
1/2 l rosołu wołowego
4 małe cebule
20 dag kiełbasy 
2 łyżki oleju
sól, pieprz
zielona pietruszka M?kę wsypać do misko, powoli wlać 100 ml wrz?cej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni. Z ziemniaków wyci?ć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min. Cebule pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym oleju., dodać kiełbasę, podsmażyć. Zakwas przetrzeć przez sitko, dodać do rosołu. Ponownie zagotować. Przyprawić. Posypać pietruszk±.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos cebulowy z kminkiem


Składniki:2 duże cebule,
2 łyżeczki kminku,
sos naturalny z pieczeni± schabu lub wieprzowiny b±dz wywar mięsny,
m±ka pszenna,
masło,
sól.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Cebulę obrać, pokroić w drobn± kostkę i wraz z kminkiem udusić na wolnym ogniu w rondlu z sosem lub wywarem z mięsa. W trakcie duszenia dodać niewielk± ilo¶ć wody. Uduszon± cebulę przetrzeć przez sito wraz z całym sosem. Przetarty sos zagę¶cić zawiesin± z m±ki pszennej i wody, zagotować, przyprawić do smaku sol± i odstawić. Do gotowaego sosu dodać, nie gotuj±c już poĽniej, łyżeczkę masła.

Przepisy kulinarne - losowy

Nadziewane ziemniaki


Składniki Przepis 5 szt dużych ziemniaków
1 woreczek ryżu
0,5 kg. mięsa mielonego
0,5 kg. pieczarek
cebula
główka czosku
koncentrat pomidorowy mała puszka
Ziemniaki gotujemy nie obrane.
Farsz :
pieczarki smażymy z cebul? pokrojon± w kostkę solimy pieprzymy
ryż gotujemy
Mięso mielone obsmażamy dodajemy do niego pieczarki, ryż , przeciskniety czosnek , dusimy wszystko razem .
Przyprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy do farszu.  
Odcedzone ziemniaki studzimy następnie odkrawamy gore i dr?żymy w ¶rodku .
Do tak przygotowanego ziemniaka dodajemy farsz.Ziemniaki zawijamy w folie aluminiowa posmarowan± olejem i układamy na grilu lub dajemy do piekarnika w celu podgrzania ziemniaków.
Z wydr?żonych resztek ziemniaków zawsze robię jeszcze krokieciki z barszczem. Robie masę z resztek ziemniaków maki i jajka wygniatam wszystko i smażę na patelni.