Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kiełbas±


8 dag m±ki żytniej
1 kromka chleba razowego
80 dag ziemniaków
3/4 l rosołu warzywnego
1/2 l rosołu wołowego
4 małe cebule
20 dag kiełbasy 
2 łyżki oleju
sól, pieprz
zielona pietruszka M?kę wsypać do misko, powoli wlać 100 ml wrz?cej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni. Z ziemniaków wyci?ć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min. Cebule pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym oleju., dodać kiełbasę, podsmażyć. Zakwas przetrzeć przez sitko, dodać do rosołu. Ponownie zagotować. Przyprawić. Posypać pietruszk±.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z arbuzem


kawałek arbuza
ki?ć białych winogron
4 plastry żółtego ostrego sera
1 puszka kukurydzy
1 jabłko
1 szkl. naturalnego jogurtu
sól

Z arbuza wyci?ć specjaln± łyżeczk± kulki. Winogrona przeci?ć na pół, wypestkować. Ser pokroić w paski. Jabłko pokroić. Kukurydzę os±czyć. Wszystkie składniki poł?czyć, posolić, polać jogurtem. Schłodzić.

Przepisy kulinarne - losowy

Gor±cy sok jabłkowy


Składniki •  1 kg kwa¶nych jabłek
  
•  0,5 szklanki cukru
  
•  szczypta cynamonu
   Etapy przygotowania 1.  Jabłka obrać i zerzeć na tarce.
    
2.  Z przetartych owoców wycisn±ć sok.
    
3.  Sok bardzo mocno podgrzać z cukrem, ale nie doprowadzaj±c do wrzenia, pod koniec podgrzewania dodać szczyptę cynamonu.