Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kiełbas±


8 dag m±ki żytniej
1 kromka chleba razowego
80 dag ziemniaków
3/4 l rosołu warzywnego
1/2 l rosołu wołowego
4 małe cebule
20 dag kiełbasy 
2 łyżki oleju
sól, pieprz
zielona pietruszka M?kę wsypać do misko, powoli wlać 100 ml wrz?cej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni. Z ziemniaków wyci?ć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min. Cebule pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym oleju., dodać kiełbasę, podsmażyć. Zakwas przetrzeć przez sitko, dodać do rosołu. Ponownie zagotować. Przyprawić. Posypać pietruszk±.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety z chleba


Przygotowanie: ok.30 min.

Smażenie: 10 - 15 min.

Trudno¶ć: bardzo łatwy


Składniki na 3 porcje

• 1 kg. czerstwego chleba • 3 szkl. mleka • 4 cebule • 2 jajka • 2 łyżeczki pietruszki • sól i pieprz
Etapy przygotowania

1. Chleb pokroic i moczyc w mleku ok.5 min.W tym czasie pokroić drobno cebule.Po chwili chleb odcisn±ć i zmielić z cebul±.Dodać jajka,pesteki słonecznika,pietruszke i przyprawić.wszystko wymieszać.Smażyć na rumiany kolor. 2. Polecam i życze smacznego.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos rodzynkowy


30 g masła
20 g m±ki
30 g rodzynek
30 g cukru
szkl. rosołu
1/2 łyżeczki octu winnego Rodzynki namoczyć na 2 h w ciepłej wodzie. Z m±ki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, dodać odcedzone rodzynki i mieszaj±c gotować 10 min., przyprawić do smaku cukrem i octem. Podawać do potraw smażonych z ryb i mięsa.