Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek małopolski


25 dag mięsa wieprzowego bez kości
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
szkl. żytniego żur
5-6 ugotowanych na twardo jajek
25 dag białej kapusty
25 dag białego sera
szkl. śmietany
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szkl. wody ugotować wywar. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek. Zagotować, wlać ?mietanę, wymieszać.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Francuskie ciasteczka z cukrem


Produkty: 3,5 sklanki mąki
kostka margaryny
3,5 łyżki oleju
250 ml. śmietany 12 %
cukier do posypania
jajko do posmarowania   Wykonanie: Margaryne posiekać z mąką. Dodać olej i dalej siekać. Wlać śmietane i zagnieść ciasto ręką. Z ciast uformaowąć kulkę i na 2 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozłozyc na nim płatki masła, złożyc boki ( na kształt koperty) i delikatnie wałkować w kierunku od siebie. Czynność powtórzyć 4 razy ( po każdym wałkowaniu ciasto wstawić na ok. pół godz. do lodówki). Ciasto pokroić w kwadraty ,ułożyć na pergaminie , posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem , piec na złoty kolor. 

Przepisy kulinarne - losowy

Ceviche z krewetek


1 kg świeżych krewetek
1 czerwona cebula
10 limonów
2 kukurydze
słodkie ziemniaki
1 ostra papryka
sałata
sól, pieprz

Krewetki powinny być najlepszego gatunku, pręgowane lub zielone. Krewetki umyć i delikatnie oczyścić. Krótko gotować w małej ilości wody lub na parze, aż nabior? intensywnego różowego koloru. Ostudzić, wkładając do zimnej wody. Przełożyć do miski, posypać solą i pieprzem. Wycisnąć na nie sok z limony. Posypać posiekaną cebul?. Ponownie przyprawić, polać sokiem. Podawać na li?ciach sałaty.