Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek małopolski


25 dag mięsa wieprzowego bez kości
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
szkl. żytniego żur
5-6 ugotowanych na twardo jajek
25 dag białej kapusty
25 dag białego sera
szkl. śmietany
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szkl. wody ugotować wywar. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek. Zagotować, wlać ?mietanę, wymieszać.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza z kurczakiem


Produkty: 2 szklanki mąki
  
niecała szklanka mleka
  
0,5 kostki drożdży
  
1 łyżka oleju, szczypta soli
  
3 piersi z kurczaka
  
1 duża cebula
  
1 papryka zielona
  
mała puszka kukurydzy
  
przecier pomidorowy, lub pomidory w puszce(lepsze)
  
przyprawa do kuchni włoskiej  
  
przyprawy  
  
starty ser żółty Wykonanie: Piersi pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem przypraw i cebulką pokrojoną w kostką, następnie dodać przecier bądź pomidory, 2 minutki poddusić. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, przyprawić. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Do mąki dodać olej i sól a na koniec mleko z drożdżami. wyrobić. Ciasto wyłożyć na okrągłą blache do pizzy (bądź prostokątną do ciasta;) wysmarowana olejem. Naciasto wyłożyć farsz i posypać serem. Piec 20 min w 175 stopniach.


Przepisy kulinarne - losowy