Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek małopolski


25 dag mięsa wieprzowego bez kości
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
szkl. żytniego żur
5-6 ugotowanych na twardo jajek
25 dag białej kapusty
25 dag białego sera
szkl. śmietany
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szkl. wody ugotować wywar. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek. Zagotować, wlać ?mietanę, wymieszać.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak w ziołach


Składniki: szczupak cały, około 1 kg, rozmaryn, majeranek, koperek, cebula, papryka, sól, pieprz, oliwa, cytryna Wykonanie: Rybę oczyścić, nie pozbawiając głowy, umyć, wysuszyć. Natrzeć mieszanką ziół i soli, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Po wyjęciu włożyć do środka krążki cebuli, paski papryki. Posmarować całość olejem, skropić cytryną. Piec około 20 min w piekarniku.

Przepisy kulinarne - losowy

Królik z czosnkiem


 1 królik (1 kg)
- 1 czerwona papryka
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka oliwy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżka octu
- 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 100 g wątróbki
- 1 listek laurowy
- 1 gał?zka tymianku
- sól

Królika umyj i podziel na kawałki. Oliwę wymieszaj z 4 roztartymi z?bkami czosnku, solą, tymiankiem i listkiem laurowym. Polej królika, odstaw na 2 godziny. Po 2 godzinach obsmaż królika na tej samej oliwie, w której się marynował. Wyjmij, włóż do garnka. wątróbkę pokrój na kawałki i podsmaż na tym samym tłuszczu. Zmiksuj pokrojoną na kawałki paprykę, resztkę czosnku, kmin, paprykę w proszku i szczyptę soli. Do zmiksowanych składników dodaj trochę oliwy i wody oraz ocet. Past? posmaruj królika, du? do miękkości.