Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek małopolski


25 dag mięsa wieprzowego bez kości
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
szkl. żytniego żur
5-6 ugotowanych na twardo jajek
25 dag białej kapusty
25 dag białego sera
szkl. śmietany
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szkl. wody ugotować wywar. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek. Zagotować, wlać ?mietanę, wymieszać.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

KOKTAJL Z LIMETKAMI


Składniki • 4 limetki, 2 pęczki mięty
• 2 łyżki zielonej herbaty, 6 łyżek brązowego cukru         Etapy przygotowania 1. Miętę, pokrojoną limetkę i herbatę zalać 2 litrami wrzątku, zaparzać 20 minut. Przecedzić, dodać cukier i sok z 2 limetek, ostudzić.
2. Wrzucić plasterki czwartej limetki, lód i kilka listków mięty.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet serowy z orzechami włoskimi


Składniki • 15 dag sera gouda pokrojonego w cienkie plastry • 25 dag chudego twarogu • 25 dag tłustego twarożku • 8 dag masła • sól, pieprz, pieprz cayenne • kilka kropli sosu worcester • pęczek szczypiorku • pęczek natki pietruszki • ok. 8 dag orzechów włoskich • zioła do dekoracji Etapy przygotowania 1. 2 małe foremki do pasztetów lub jedną keksówkę o pojemności 1 litra wykładamy folią spożywczą, następnie plastrami goudy, tak, aby wystawały za krawędź formy.
2. Twaróg i twarożek wkładamy do miski, mieszamy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy masło na puszystą masę. Do masła porcjami dodajemy masę serową, składniki mieszamy na gładką masę. Doprawiamy na pikantnie solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne i sosem worcester. Szczypiorek i natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i dtobno kroimy. Zioła dodajemy do serowego kremu i mieszamy dokładnie. Połowę kremu przekładamy do dwóch foremek lub keksówki. Na masie rozkładamy orzechy włoskie. Przykrywamy je resztą masy serowej, gładko rozsmarowujemy, przykrywamy wystającymi plastrami sera.
3. Nakładamy na pasztet folię spożywczą, wstawiamy do lodówki, chłodzimy 3-4 godzinki.
4. Po tym czasie wyjmujemy pasztecik z formy, usuwamy folię i kroimy go na plastry grubości 2-3 cm. Układamuy na półmisku i dekorujemy ziołami.