Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek małopolski


25 dag mięsa wieprzowego bez kości
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
szkl. żytniego żur
5-6 ugotowanych na twardo jajek
25 dag białej kapusty
25 dag białego sera
szkl. śmietany
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szkl. wody ugotować wywar. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek. Zagotować, wlać ?mietanę, wymieszać.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wolowina z owocami


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 30 min.
1 kg poledwicy wolowej lub rostbefu,
1 lyzka oleju do smazenia,
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania.
Marynata:
4 cebulki dymki,
3 zabki czosnku,
1 duze jablko,
1 duza gruszka,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki ziarna sezamowego,
4 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki sherry,
2 lyzki oleju sezamowego,
sol, pieprz.

1. Mieso pokroic w plastry o grubosci 1cm., a nastepnie w kwadraty o boku 3 cm.
2. Jablko i gruszke obrac i utrzec na tarce. Cebulki i czosnek obrac i bardzo
drobno posiekac.
3. Dodac pozostale skladniki marynaty i starannie wymieszac.
4. Mieso wymieszac z marynata. Marynowac w temperaturze pokojowej przez 3 godz.
5. Mieso wraz z marynata zasmazyc, ciagle mieszajac, na 1 lyzce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min.
6. Wylozyc na gleboki polmisek, przybrac "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki. Potrawa powinna byc bardzo goraca.

Przepisy kulinarne - losowy

Śniadaniowa potrawka z kiełbasy


SKŁADNIKI: - 4- 5 średnich cebul - 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej - 200 g koncentratu pomidorowego - sól i pieprz WYKONANIE: Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszlkić na nim cebulę. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Przesmażyć aż woda zawarta w kiełbasie lekko odparuje, nie dopuszczając, by cebula zaczęła się złocić. Dodać koncentrat i jeszcze chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 20 minut. Potrawa powinna mieć konsystencję średnio gęstego sosu. Posolić i popieprzyć do smaku i podawać z pieczywem. Opcjonalnie można razem z cebulą dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić cząbrem i pieprzem cayenne.