Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek małopolski


25 dag mięsa wieprzowego bez kości
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
szkl. żytniego żur
5-6 ugotowanych na twardo jajek
25 dag białej kapusty
25 dag białego sera
szkl. śmietany
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szkl. wody ugotować wywar. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek. Zagotować, wlać ?mietanę, wymieszać.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa chrzanowa wielkanocna


Składniki • serwatka • 1 kg żeberek • kiełbasa • jajka • chrzan • przyprawy • włoszczyzna Etapy przygotowania 1. żeberka myć, obrać jarzynę, kilka jaj ugotowac na twardo 2. serwatkę postawić na gazie razem z żeberkami i włoszczyzną, gotować tak długo aż żeberka będą miękkie, dodać tarty korzeń chrzanu ( wg uznania )następnie pokroić kiełbasę w grubsze plastry ( najlepsza jest kiełbasa swojska - zupa ma bowiem specyficzny smak ) 3. ugowowane jaja na twardo pokroiś w plastry i dodać do zupy. na sam koniec roztrzepać jajka ( surowe) w garnyszku i cienki strunieniem wlewać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Kopiec ajerkoniakowy


Składniki ciasto 4 jajka 0,75 szkl cukru 1 cukiek waniliowy 0,5 szkl maki ziemniaczanej 0,75 szkl maki tortowej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
krem 0,75 l mleka 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl cukru 1,5 kost masła ajerkoniak wódka wiśnie swieże lub ze słoika  Sposób wykonania: Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym mikserem na jasna i gęstą masę. Dodac pozostałe składniki i delikatnie wymieszac. Piec 25-30 minut w 180 stopniach w okrąrłej tortownicy. Gdy biszkopt będzie jeszcze lekko cieply wydrążyć środek pozostawiajac 1 cm boki i spod. Budynie ugotować wraz z cukrem na mleku,wystudzic. Masło lekko rozetrzec mikserem dodawać powoli  budyń a nastepnie tyle ajerkoniaku i wódki w zależnosci od gustu. Na dno ciemnego biszkoptu wyłożyc wiśnie a na to krem formujac kopiec na kremie rozkruszć pozostawione okruchy biszkoptu.