Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek małopolski


25 dag mięsa wieprzowego bez kości
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
szkl. żytniego żur
5-6 ugotowanych na twardo jajek
25 dag białej kapusty
25 dag białego sera
szkl. śmietany
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szkl. wody ugotować wywar. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek. Zagotować, wlać ?mietanę, wymieszać.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z kurczakiem z syropem klonowym


Produkty: - 2 pomidory (20 dag)
- 1 ogórek (15 dag)
- 1 główka sałaty lodowej
- 60 dag piersi kurczaka
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2/3 szklanki ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sos:
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka musztardy Dijon Wykonanie: Przygotować sos: składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, polać syropem klonowym wymieszanym z musztardą i marynować 1 godz. Wyjąć z marynaty, obtoczyć w sezamie, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Sałatę porwać na kawałki, połączyć z ogórkami i pomidorami, wymieszać z 3 łyżkami sosu. Podawać z kawałkami kurczaka, skropionymi pozostałym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Farsz z rodzynkami


100 g watrobek drobiowych,
150 g czerstwej bulki (moze byc maslana),
150 g mleka,
6 jaj rozdzielonych,
80 g masla,
60 g rodzynkow,
60 g migdalow,
20 g cukru,
sol.

1. Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie. Osaczyc. Migdaly sparzyc, zdjac skorki.
Bulke namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z oczyszczonymi i dobrze
oplukanymi watrobkami. Przelozyc do miski, dodac rodzynki, migdaly, sol,
cukier, zoltka roztarte z maslem i wymieszac. Bialka ubic na piane, polaczyc z farszem i jeszcze raz wymieszac wszystkie skladniki, by utworzyly
jednolita mase.