Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z wędzonk±


3-4 szkl. gotowego zakwasu
25 dag wędzonej kiełbasy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
3/4 szkl. ¶mietany
4 jajka na twardo
czosnek
sól
ziele angielskie
li?ć laurowy
majeranek
łyżeczka m±ki Włoszczyznę umyć i pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wod? i razem z warzywami gotować ok. 20 min. Dodać zakwas i przyprawy. M?kę wymieszać ze ?mietan± i dodać do zupy. Na koniec dodać ugotowane jajka. Przyprawić ?mietan±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka barwna


Składniki  2 czubate szklanki m±ki pszennej 
5 jaj 
1 ½ szkl. cukru 
¾ szkl. oleju 
1 szkl. wody 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
kisiel cytrynowy 
kisiel wisniowy (lub truskawkowy)  1-2 łyżki kakao 
zapach waniliowy  Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucieraj±c dodawać po łyżce oleju, wody i m±ki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę ubita z białek i aromat. Podzielić ciasto n 3 częsci. Pierwsza wymieszać z kisielem cytrynowym, druga – z wisniowym, a trzecia z kakao. Do formy wlać najpierw masę kakaow±, na nia – cytrynow±, a na wierzch – wisniow±. Piec ok. 60-80 minut w temp. 180-200 o C. 

Przepisy kulinarne - losowy

Fenkuł po grecku


1/2 kg kopru włoskiego
1/4 kg pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
ew. 1 łyżeczka mielonej kolendry
1 cytryna
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła Bulwy kopru dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Pomidory sparz wrz?tkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobn± kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć koper. Kiedy zrumieni się ze wszystkich stron na br?zowo, dodaj pomidory i du? dalej na ¶rednim ogniu pod przykryciem. Po paru minutach pomidory utworz? gęsty sos. Wtedy wlej sok z cytryny zmieszany z 1/2 szklanki wody. Dodaj koncentrat, przyprawy, masło, cukier i łyżeczkę soli. Przykryj szczelnie i du? na małym ogniu 20 minut. SprawdĄ, czy koper jest wystarczaj±co miękki. Jeżeli nie, dodaj 1/4 szklanki wody i du? jeszcze kilka minut. Natkę drobno posiekaj, podziel na dwie równe czę?ci. Jedn± wrzuć do garnka po 10 minutach duszenia kopru, reszt? udekoruj półmisek z koprem tuż przed podaniem.