Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z wędzonk±


3-4 szkl. gotowego zakwasu
25 dag wędzonej kiełbasy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
3/4 szkl. ¶mietany
4 jajka na twardo
czosnek
sól
ziele angielskie
li?ć laurowy
majeranek
łyżeczka m±ki Włoszczyznę umyć i pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wod? i razem z warzywami gotować ok. 20 min. Dodać zakwas i przyprawy. M?kę wymieszać ze ?mietan± i dodać do zupy. Na koniec dodać ugotowane jajka. Przyprawić ?mietan±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pralinki ¶wi±teczne


Składniki: - 6-8 dag biszkoptu (mog± być resztki z tortu lub gotowy spód biszkoptowy) - 8 dag masła - 10 dag gorzkiej czekolady - 3 łyżki kakao - 3-4 łyżki likieru Baileys - 2 dag mielonych migdałów - 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przyrz±dzania: Pokrusz biszkopt, wymieszaj z wiórkami masła i drobno start± czekolad±, dodaj łyżkę kakao, likier i migdały. Wyrób mikserem, lekko zagnieć, wstaw do lodówki. Z masy ulep 40 kulek, połowę z nich obtocz w cukrze pudrze, pozostałe w kakao.

Przepisy kulinarne - losowy

Wieprzowina w cie¶cie chlebowym


Składniki Mięso:
  
•  1 i 1/2 kg wieprzowiny bez ko¶ci (schabu lub od szynki)
  
•  łyżeczka majeranku
  
•  3 łyżki oleju
  
•  sól, pieprz
   Ciasto:
  
•  30 dag m±ki żytniej
  
•  20 dag m±ki pszennej
  
•  2 łyżki oleju
  
•  jajko
  
•  3 dag drożdży
  
•  1/3 l letniego mleka
  
•  łyżeczka cukru
  
•  sól
   Etapy przygotowania Mięso:
    
1.  Wieprzowinę opłukać, osuszyć. Natrzeć sol±, pieprzem i majerankiem, posmarować łyżk± oleju. Wstawić do lodówki na 50 minut.
    
Ciasto:
    
1.  Obydwie m±ki przesiać przez sito. Wymieszać w misce, na ¶rodku zrobić zagłębienie.
    
2.  Drożdże rozetrzeć z połow± mleka i cukrem, wlać w dołek, odstawić do wyro¶nięcia na 30 minut.
    
3.  Wbić jajko, wlać pozostałe mleko, dodać 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli, dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyro¶nięcia na 20 minut.
    
4.  Ciasto rozwałkować na posypanej m±k± stolnicy na prostok±t o grubo¶ci 1cm i wymiarach ok. 60x35 cm.
    
5.  Na ¶rodku ciasta położyć mięso, brzegi zawin±ć, dokładnie zlepić. nNa dno brytfanny wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pieczeń, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
    
6.  Mięso piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C. Po wył±czeniu piekarnika odczekać 10 min, wyj±ć pieczeń, ostudzić. Podawać z sosem chrzanowym i zielon± sałat±.