Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z wędzonk±


3-4 szkl. gotowego zakwasu
25 dag wędzonej kiełbasy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
3/4 szkl. ¶mietany
4 jajka na twardo
czosnek
sól
ziele angielskie
li?ć laurowy
majeranek
łyżeczka m±ki Włoszczyznę umyć i pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wod? i razem z warzywami gotować ok. 20 min. Dodać zakwas i przyprawy. M?kę wymieszać ze ?mietan± i dodać do zupy. Na koniec dodać ugotowane jajka. Przyprawić ?mietan±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos egzotyczny


Składniki:12 dkg majonezu,
1 banan,
1 opakowanie jogurtu naturalnego,
1 winne jabłko,
sok z cytryny,
2 łyżeczki curry,
sól.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Jabłko i banana obrać, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, banana pokroić w drobn± kosteczkę, lekko skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać owoce, wymieszać. Doprawić curry i sol±.

Przepisy kulinarne - losowy

Fava


- żółty groch łuskany (100 g)
- 1 szkl oliwy
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- sok z jednej cytryny
- czerwona cebula pokrojona w drobn± kostkę

Ugotować groch do zupełnej miękko¶ci w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Odcedzić, wyj±ć listek. Groch utrzeć na pastę w malakserze lub ręcznie drewnianym tłuczkiem. W czasie ucierania wlewać oliwę i sok z cytryny, doprawić pieprzem i sol±. Podawać do chleba posypane cebul?.