Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z wędzonką


3-4 szkl. gotowego zakwasu
25 dag wędzonej kiełbasy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
3/4 szkl. śmietany
4 jajka na twardo
czosnek
sól
ziele angielskie
li?ć laurowy
majeranek
łyżeczka mąki Włoszczyznę umyć i pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wod? i razem z warzywami gotować ok. 20 min. Dodać zakwas i przyprawy. M?kę wymieszać ze ?mietaną i dodać do zupy. Na koniec dodać ugotowane jajka. Przyprawić ?mietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto wielkanocne na ostro


Składniki : * Ciasto: * 400 g przesianej mąki pszennej * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól * Nadzienie: * 500 g boćwiny * 200 g twarogu ricotta * 50 g topionego masła * 6 jajek * 1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego majeranku * 2 łyżki parmezanu * 4 łyżki tartego twardego sera pecorino * 1 szklanka mleka * miąższ z chleba * 2 łyżki mąki * 12 łyżeczek oliwy z oliwek * sól i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Z mąki, 2 łyżek oliwy, szczypty soli i odpowiedniej ilości wody wyrobić ciasto, a następnie gotową masę podzielić na 6 jednakowych części. Buraki obrać, umyć i pociąć na cieniutkie plasterki. Do garnka wlać małą ilość osolonej wody i pod przykryciem 6 minut gotować w niej boćwinę. Ugotowaną boćwinę odcedzić, wycisnąć, a gdy ostygnie, rozgnieść widelcem w miseczce razem z 2 jajkami, utartymi serami, majerankiem, 2 łyżkami mąki, twarożkiem ricotta, mlekiem, namoczonym chlebem, solą i pieprzem, tak by uzyskać jednolitą masę. Tortownicę wysmarować oliwą. Kolejno rozwałkować kawałki ciasta i każdy posmarować pędzelkiem oliwą. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy aż po brzegi. Następnie na pierwszej warstwie ułożyć kolejne dwa płaty ciasta, nie zapominając o posmarowaniu ich oliwą, aby się nie skleiły. Na trzeci płat nałożyć nadzienie, wyrównać, po czym w masie zrobić 4 dołki, do których wbić po jednym jajku cały czas uważając, aby się nie rozlały. Każdy dołek z jajkiem przykryć łyżką masła i łyżką tartego sera owczego pecorino, posolić, popieprzyć, a następnie przykryć pozostałymi trzema płatami rozwałkowanego i nasmarowanego oliwą ciasta. Brzeg ciasta dokładnie zlepić formując: wokół wałeczek. Posmarować oliwą również wierzch, po czym nakłuwać go widelcem uważając, aby nie przekłuć żółtek. Tak przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego do temperatury 180C piekarnika na 45 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Apetyczna szynka z ziołami


Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości kilka gałązek świeżej bazylii 1/3 szklanki oleju do smarowania Na mieszankę przyprawową: zmielona papryka słodka i pieprz czarny grubo zmielone ziele angielskie i gorczyca cząber kolendra rozmaryn sól Sposób wykonania: Mięso umyć, starannie osuszyć. Liście bazylii przebrać, odrzucić uszkodzone, opłukać, osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć, obłożyć nimi mięso, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej połączyć mniej więcej w równej proporcji. Z szynki zdjąć liście bazylii, posmarować ją olejem i obtoczyć w przyprawach.
Blachę cienko nasmarować olejem, ułożyć na niej mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec 1 godzinę i 20 minut. Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.