Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z wędzonką


3-4 szkl. gotowego zakwasu
25 dag wędzonej kiełbasy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
3/4 szkl. śmietany
4 jajka na twardo
czosnek
sól
ziele angielskie
li?ć laurowy
majeranek
łyżeczka mąki Włoszczyznę umyć i pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wod? i razem z warzywami gotować ok. 20 min. Dodać zakwas i przyprawy. M?kę wymieszać ze ?mietaną i dodać do zupy. Na koniec dodać ugotowane jajka. Przyprawić ?mietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś pieczony


80 dag świeżego wypatroszonego łososia norweskiego
1 cytryna
sól, pieprz
4 łyżeczki masła
zielona pietruszka Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na 4 dzwonka równej wielkości. Skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem (w środek łososia również). Wstawić na 1h do lodówki. Kawałki ryby ułożyć w folii aluminiowej, położyć na nic wiórki masła, szczelnie owinąć foli?. Rybę ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec ok. 40 min.
Rybę podawać posypaną pietruszką.

Przepisy kulinarne - losowy

Śliwki zawijane


12 suszonych śliwek
12 długich plastrów boczku
wykałaczki
olej do smażenia Śliwki opłukać, osączyć, usunąć pestki (jeśli są). Każdy owoc owinąć starannie plastrem boczku i spiąć wykałaczkami na krzyż. Dużą patelnię posmarować cienko olejem i dobrze rozgrzać. Smażyć śliwki, aż boczek zrumieni się ze wszystkich stron i wytopi się z niego prawie cały tłuszcz. Zdjąć z ognia, ułożyć na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło