Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z wędzonką


3-4 szkl. gotowego zakwasu
25 dag wędzonej kiełbasy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
3/4 szkl. śmietany
4 jajka na twardo
czosnek
sól
ziele angielskie
li?ć laurowy
majeranek
łyżeczka mąki Włoszczyznę umyć i pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wod? i razem z warzywami gotować ok. 20 min. Dodać zakwas i przyprawy. M?kę wymieszać ze ?mietaną i dodać do zupy. Na koniec dodać ugotowane jajka. Przyprawić ?mietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pathia z krewetek


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
450 g duzych krewetek,
2 duze cebule,
225 g masla,
50 g wiorkow kokosowych,
1 lyzeczka chilli,
2 lyzeczki papryki,
2,5 cm laski cynamonu,
2 liscie laurowe,
1 lyzeczka garam masala,
2 lyzeczki fenugriku,
25 g swiezego imbiru,
100 g koncentratu pomidorowego,
3 dl jogurtu.

1. Pokrojone w cienkie plasterki cebule smazyc w masle na zloto.
2. Dodac wiorki kokosowe i mocno zrumienic mieszajac caly czas, aby nie przywarly do patelni.
3. Dodac chilli, papryke, pokruszony cynamon, liscie laurowe, garam masala, posiekany imbir, koncentrat pomidorowy i jogurt. Dobrze wymieszac, dodac 1 dl
wody.
4. Kiedy sos zagotuje sie, natychmiast wrzucic krewetki i dusic pod przykryciem
na wolnym ogniu 15-25 min. (w zaleznosci od wielkosci krewetek).
5. Jezeli potrawa jest zbyt plynna, odparowac sos do jego zageszczenia.

Przepisy kulinarne - losowy

Wędzone polędwiczki z sosem z lawendy


SKŁADNIKI: • 2 polędwiczki wieprzowe • łyżeczka suszonych kwiatów lawendy • 3 łyżki masła • 4 cebule szalotki • 4 ząbki czosnku • 150 ml sosu pieczeniowego • 1 garść siana • 100 ml czerwonego wina • 1 łyżka ziół prowansalskich • 1 laska kory cynamonu • 6 pomidorków koktajlowych • 150 g zielonej fasolki • 3– 4 źdźbła trawy żubrowej • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: • Polędwiczki przekładamy na deskę, czyścimy i równamy, obtaczamy w soli, pieprzu, posiekanym czosnku, oliwie i połamanej trawie żubrowej. • Na suchej patelni na ogniu układamy siano, sypiemy zioła prowansalskie, trawę żubrową i rozgnieciony czosnek w łupinach. • Na wierzch układamy kratkę, na niej polędwiczki, przykrywamy przykrywką; ogień nie może być za mocny – siano i zioła mają się tlić. • Wędzimy polędwiczki z każdej strony do zmiany koloru mięsa. • Uwędzone polędwiczki przekładamy najpierw na parę minut na patelnię, potem na blachę z pergaminem; pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10– 12 minut. • Zieloną fasolkę tniemy na kawałki i blanszujemy w osolonym wrzątku, ale nie do miękkości – musi być chrupka; przekładamy do zimnej wody, hartujemy. • Na patelnię z oliwą wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek w plasterkach i odcedzoną fasolkę; smażymy, dodając pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, masło, sól i pieprz. • Na patelnię po polędwiczkach wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalewamy czerwonym winem i redukujemy do połowy objętości. • Dodajemy sos pieczeniowy i laskę cynamonu, gdy sos się zredukuje dodajemy masło i delikatnie rozprowadzamy, aby się nie rozwarstwiło; doprawiamy solą i pieprzem. • Na koniec dodajmy suszone kwiaty lawendy i przecedzamy sos przez sito. • Na talerze wykładamy fasolkę z szalotką, na to kładziemy polędwiczkę pokrojoną w plastry, polewamy sosem, dekorujemy trawą żubrową.