Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z razowej m±ki



Składniki

• 10 czubatych łyżek razowej m±ki • czosnek • kminek • sól
Etapy przygotowania

1. 10 czubatych łyżek razowej m±ki zalać 1,5 szklanki wody, przykryć bibułkow± serwetk±, odstawić w ciepłe miejsce. Mieszać drewnian± łyżk± 2 razy na dobę. 2. Zakiszony żur zamieszać z wod?, dodaj±c roztarty z sol± czosnek, kminek i mieszaj±c zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Czulent


Czulent - jest podawany na południowy posiłek w Szabat. Ponieważ nie wolno tego dnia gotować, potrawę przygotowuje się w pi?tek oraz przetrzymuje przez 24 godziny w ciepłym piekarniku, dawniej nazywanym szaba¶nikiem. 1 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, cała główka czosnku. 0,5 kg cebuli,
1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz. Pokrojon± cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok.
Również obsmażyć mięso pokrojone w kostkę gulaszow±.
Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczon± wcze¶niej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażon± cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy cało¶ć pęczakiem, solimy. Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w cało¶ci). Wszystko zalewamy niewielk± ilo¶ci? wody. Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.

Przepisy kulinarne - losowy