Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z razowej m±ki



Składniki

• 10 czubatych łyżek razowej m±ki • czosnek • kminek • sól
Etapy przygotowania

1. 10 czubatych łyżek razowej m±ki zalać 1,5 szklanki wody, przykryć bibułkow± serwetk±, odstawić w ciepłe miejsce. Mieszać drewnian± łyżk± 2 razy na dobę. 2. Zakiszony żur zamieszać z wod?, dodaj±c roztarty z sol± czosnek, kminek i mieszaj±c zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem jajeczno-czekoladowy


5 żółtek i całe jajko utrzeć z 15 dag cukru; naczynie, w którym ucieramy masę, powinno stać na garnku z wrz?c? wod?.
Do zbielałej masy wlewać wolno jedn± szklankę gor±cego mleka z rozpuszczon± czekolad? (należy wzi?ć pół tabliczki "twardej").
Ci?gle ucierać, aż masa zacznie gęstnieć.
Do zagęszczonej masy wlewać kropelkami 0,25 l winiaku, ci?gle mieszaj±c.
Likier podaje się na gor?co.

Przepisy kulinarne - losowy

Piernik z migdałami i lukrem


35 dag miodu
10 dag cukru
10 dag masła
jajko
otarta skórka z cytryny
łyżka kakao
przyprawa do pierników
łyżka sody oczyszczonej
łyżka proszku do pieczenia
50 dag m±ki
20 dag obranych migdałów
25 dag cukru pudru
wi¶nie koktajlowe
ciastka cynamonowe
posiekane pistacje do dekoracji Cukier podgrzewać z masłem i miodem, aż się rozpu¶ci.
Ostudzić, dodać jajko, skórkę cytrynow±, kakao, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia, sodę oczyszczon±, dwie łyżki wody i m±kę.
Wyrobić gładkie jednolite ciasto, dodać do niego całe migdały.
Pozostawić 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie rozwałkować na nasmarowanej masłem i wysypanej m±k± blasze, piec 20 - 30 minut w temperaturze 175oC.
Przygotować biały lukier: cukier puder utrzeć z 4 - 5 łyżkami wody (lub soku cytrynowego).
Rónomiernie posmarować wierzch piernika.
Ciasto udekorować wisienkami koktajlowymi i małymi ciasteczkami cynamonowymi, posypać posiekanymi pistacjami.