Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z razowej m±ki



Składniki

• 10 czubatych łyżek razowej m±ki • czosnek • kminek • sól
Etapy przygotowania

1. 10 czubatych łyżek razowej m±ki zalać 1,5 szklanki wody, przykryć bibułkow± serwetk±, odstawić w ciepłe miejsce. Mieszać drewnian± łyżk± 2 razy na dobę. 2. Zakiszony żur zamieszać z wod?, dodaj±c roztarty z sol± czosnek, kminek i mieszaj±c zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kleftiko, mięso z warzywami pieczone w pergaminie


- 800 g jagnięciny lub wieprzowiny bez ko¶ci (z udĄca lub łopatki)
- 4 spore ziemniaki
- 2 cebule
- 3 marchewki
- gar?ć fasolki szparagowej (może być mrożona)
- spory pomidor
- 4 plastry fety
- 8 posiekanych z±bków czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml oliwy extra vergine
- oregano
- rozmaryn
- pieprz
- sól

Mięso pokroić w grub? kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połow± oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszaćz fasolk± przyprawami, czosnkiem i oliw±. Poci?ć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszon± fetę. Zwi?zać sznurkiem każd± paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180 st. C. Piec ok. godziny.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej


Składniki: 900 g piersi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1/2 szklanki soku z grejpfruta 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)
 
Sposób przygotowania:
 
1. Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciać piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne częsci grzbietu (można ugotować na nich rosół). 2. Połaczyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynata. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracaj±c mięso. 3. Nagrzać grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiaj±c ¶redni poziom. Umie¶cić połówki kurczaka na podstawie poniżej kratki grilla. Piec 10 minut z każdej strony, polewaj±c często marynata. 4. Przenie¶ć kurczaka na kratkę do grillowania, aby był bliżej ognia i piec 5 minut z każdej strony. Zwiększyć ogień i piec około 2 minut, aż się zrumieni i stanie chrupiacy. Przełożyć na podgrzany półmisek. 5. Zebrać nadmiar tłuszczu z pozostałego po pieczeniu sosu i polać nim kurczaka. Podawać na gor±co z dodatkami warzywnymi.