Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z razowej m±ki



Składniki

• 10 czubatych łyżek razowej m±ki • czosnek • kminek • sól
Etapy przygotowania

1. 10 czubatych łyżek razowej m±ki zalać 1,5 szklanki wody, przykryć bibułkow± serwetk±, odstawić w ciepłe miejsce. Mieszać drewnian± łyżk± 2 razy na dobę. 2. Zakiszony żur zamieszać z wod?, dodaj±c roztarty z sol± czosnek, kminek i mieszaj±c zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Góra lodowa


SKŁADNIKI: 0,5 l soku lub kompotu owocowego, 4 mandarynki, 4 plasterki ananasa z puszki, 1/2 szklanki wi¶ni z kompotu lub innych owoców (mog± być ¶wieże, np. truskawki), 1 owoc kiwi. WYKONANIE: Swieże owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Plasterki ananasa wyj±ć z kompotu i pokroić na mniejsze cz±stki. Kiwi i inne większe owoce pokroić na plasterki, a umyte i os±czone truskawki na ćwiartki. W plastykowych kubeczkach układać owoce warstwami. Na koniec wstawić w ¶rodek drewniane łopatki (takie jak do lodów), tak aby wystawały ponad brzeg kubeczka, i zalać sokiem owocowym lub kompotem. Pozostawić do zamarznięcia w zamrażalniku. Gdy po kilku godzinach "lodowa góra" jest gotowa, wstawić kubeczek na chwilę do miseczki z letni± wod± i wyci±gn±ć "górę" z kubeczka.

Przepisy kulinarne - losowy