Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z razowej m±ki



Składniki

• 10 czubatych łyżek razowej m±ki • czosnek • kminek • sól
Etapy przygotowania

1. 10 czubatych łyżek razowej m±ki zalać 1,5 szklanki wody, przykryć bibułkow± serwetk±, odstawić w ciepłe miejsce. Mieszać drewnian± łyżk± 2 razy na dobę. 2. Zakiszony żur zamieszać z wod?, dodaj±c roztarty z sol± czosnek, kminek i mieszaj±c zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mini kanapki selerowe


Składniki • kilka grubszych łodyg selera naciowego
• 5 dkg łagodnego żółtego selera
• 1 małe winne jabłko
• 4-5 sztuk orzechów włoskich
• 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
• 1 łyżka majonezu Etapy przygotowania 1. Orzechy wyłuskać i posiekać. Ser oraz jabłko utrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z orzechami, majonezem i papryk±. Łodygi selera obrać z włókien ( tak jak rabarbar ), pokroić na 5-6 cm kawałki. Wygłębienia czubato wypełnić przygotowan± past±.
2. Podawać jako przystawkę do coctaili lub przed obiadem. Pasty można przyrz±dzać różne, np: tylko z orzechów, lub pasztetu czy zmielonego pieczonego mięsa. Bardzo smaczne, polecane szczególnie dla odchudzaj±cych się.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka moskiewska z filetów z sandacza


SKŁADNIKI: - 35 dag filetów z sandacza - 25 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 kiszone ogórki - 3 jajka ugotowane na twardo - 3 z±bki czosnku - kilka łyżek majonezu wymieszanego ze ¶mietan± lub jogurtem naturalnym - 5 ziaren pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - 1 li¶ć laurowy - sól - biały pieprz WYKONANIE: Filety gotować 30 min z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela angielskiego i li¶cia laurowego. Ostudzić, podzielić na małe kawałeczki. Ziemniaki obrać i pokroić w duż± kostkę. Jajka posiekać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane składniki poł±czyć, wymieszać, posolić, popieprzyć i zalać majonezem wymieszanym ze ¶mietan± lub jogurtem oraz roztartymi z±bkami czosnku. Sałatkę podawać na li¶ciach sałaty.