Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z pieczarkami


Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki • olej Etapy przygotowania 1. Ugotować wywar z włoszczyzny i cebuli i przecedzić. 2. Włożyć pieczarki pokrajane i podsmażone na oleju. Dodać lisć laurowy, ziele angielskie. 3. Gotować 10 minut i wlać żur (na 1 l wody 0,5 l żuru), zagotować. Przyprawić roztartym czosnkiem z solą i pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos z grzybów suszonych


Składniki:50 g suszonych grzybów,
2 łyżki mąki,
40 g masła,
sól,
1 cebula.

 
Sposób przyrządzenia:        Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie. Po upływie kilku godzin ugotować je w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar zachować. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, aż będzie szklista, oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar z grzybów i gotować 10 min. Po 5 min. dodać drobno posiekane lub przepuszczone przez maszynkę grzyby, posolić sos i gotować dalsze 5 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Kulki marcepanowe z rumem w gorzkiej czekoladzie


Składniki • 1 opakowanie 200 g masy marcepanowej, • 50 ml rumu, • otarta skórka i sok z jednej cytryny, • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, • 50-100 ml mleka, • szczypta chili Etapy przygotowania 1. Połamaną czekoladę włożyć do niewielkiego metalowego rondelka i podlać 2 łyżkami mleka. Umieścić w większym naczyniu z wrzącą wodą tak aby był częściowo zanurzony a czekolada mogła się powoli topić. W miarę topienia dodawać mleko w takiej ilości aby uzyskać półpłynną masę o konsystencji rzadkiego ciasta na naleśniki. Dodać dużą szczyptę chili i dokładnie wymieszać. 2. Masę marcepanową zagnieść razem z drobno startą skórką i sokiem z cytryny oraz rumem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurzać w stopionej czekoladzie i odstawiać na metalową kratkę zaopatrzoną w podstawkę na kapiącą czekoladę. 3. Uwaga: Jeżeli chcemy przyspieszyć stygnięcie czekolady możemy wstawić kulki chwilę po ocieknięciu czekolady do lodówki.