Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z przepiórczym gniazdkiem


Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej kiełbasy •  1 butelka zakwasu na żurek •  2 ząbki czosnku •  1 łyżka majeranku suszonego •  500 g mielonej wieprzowiny •  12 jajek przepiórczych •  pół pęczka koperku •  1 jajko •  1 łyżka bułki tartej •  3 gałązki natki pietruszki •  sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Koperek i natkę posiekaj. Zmieszaj mięso mielone, jajko, koperek i bułkę tartą, przypraw solą i pieprzem i wyrób dokładnie. Masę podziel na 12 kulek formując je wilgotnymi rękami. W środek każdej kulki mięsnej wkładaj jedno przepiórcze jajko, zalepiaj je dokładnie mięsem. Wywar zagotuj, wrzuć gniazdka. Kulki gotuj 15 min w wywarze. Wyjmij i odłóż pod przykryciem. 2. Do wywaru dodaj majeranek i przepołowiony czosnek, zagotuj i wlej żurek. Gotuj 10-15 min. i dopraw do smaku. Włóż mięsne kulki i gotuj jeszcze 5 min. Wyjmij czosnek. 3. Nalej po porcji żurku na talerz i włóż po 3 gniazdka, na każdym talerzu jedno z nich przepołów, aby w środku było widać jajko. Posyp zupę posiekaną natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Najszybszy torcik z truskawkami


35 dag gotowych bezów 1 szklanka śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 1 dag żelatyny, 50 dag truskawek, 15 dag cukru.
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka dorodnych. Równych owoców do dekoracji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpu?ci. ?mietanę ochłodzić, dodać połowę cukru, oraz cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki, przesypując je cukrem. Przybrać bit? ?mietaną, a wierzch przybrać całymi, odłożonymi owcami.

Przepisy kulinarne - losowy

Clafuti - ekspresowe ciasto z gruszkami i bananami


Składniki 3 szt bananów
     
125 g cukru
     
1 opakowanie cukru waniliowego
     
1 puszka gruszki
     
3 szt jajek
     
100 g masła
     
125 g mąki
     
1 szklanka mleka
       
pieprz
     
1/2 opakowania proszku do pieczenia
 
waniliowa smietanka: cukier trzcinowy smietana 36% laska wanilii Sposób wykonania Roztop w rondlu połowę masła. Pokrój gruszki na pół i podsmaż je, aż się zarumienia z obu stron. W trakcie smażenia posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Pieprz daje ostre, ciekawe uczucie na języku. Pokrój banany na kawałki i wrzuć je do gruszek. Roztop druga połowę masła. Zmieszaj w misce makę, cukier, proszek do pieczenia. Zrób wgłębienie w mace i wbij do środka jajka, wlej mleko i masło. Zamieszaj wszystko aż uzyskasz jednolita masę. Teraz wlej ciasto do rondla z owocami i rozprowadz je tak, żeby wypełniło puste przestrzenie między owocami. Wygładz powierzchnię. Ciasto powinno się piec przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Waniliowa smietanka: Trzeba rozkroić laskę wanilii i wyskrobać z wnętrza czarne nasionka. Wrzuć je razem z cukrem trzcinowym do śmietany, zamieszaj.
Polej gorace kawałki ciasta.