Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z przepiórczym gniazdkiem


Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej kiełbasy •  1 butelka zakwasu na żurek •  2 ząbki czosnku •  1 łyżka majeranku suszonego •  500 g mielonej wieprzowiny •  12 jajek przepiórczych •  pół pęczka koperku •  1 jajko •  1 łyżka bułki tartej •  3 gałązki natki pietruszki •  sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Koperek i natkę posiekaj. Zmieszaj mięso mielone, jajko, koperek i bułkę tartą, przypraw solą i pieprzem i wyrób dokładnie. Masę podziel na 12 kulek formując je wilgotnymi rękami. W środek każdej kulki mięsnej wkładaj jedno przepiórcze jajko, zalepiaj je dokładnie mięsem. Wywar zagotuj, wrzuć gniazdka. Kulki gotuj 15 min w wywarze. Wyjmij i odłóż pod przykryciem. 2. Do wywaru dodaj majeranek i przepołowiony czosnek, zagotuj i wlej żurek. Gotuj 10-15 min. i dopraw do smaku. Włóż mięsne kulki i gotuj jeszcze 5 min. Wyjmij czosnek. 3. Nalej po porcji żurku na talerz i włóż po 3 gniazdka, na każdym talerzu jedno z nich przepołów, aby w środku było widać jajko. Posyp zupę posiekaną natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z pszenicy


1 szkl. pszenicy
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka masła
zielona pietruszka
sól Pszenicę zalać na kilka godzin wod?, ugotować, zmielić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Charoset


kwaskowate jabłka,
pół szklanki posiekanych migdałów albo orzechów,
ćwierć łyżeczki cynamonu,
łyżka wina,
cukier Jabłka obrać, utrzeć grubo na tarce, wymieszać z posiekanymi
orzechami albo migdałami, dodać wino i cukier do smaku.