Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z przepiórczym gniazdkiem


Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej kiełbasy •  1 butelka zakwasu na żurek •  2 ząbki czosnku •  1 łyżka majeranku suszonego •  500 g mielonej wieprzowiny •  12 jajek przepiórczych •  pół pęczka koperku •  1 jajko •  1 łyżka bułki tartej •  3 gałązki natki pietruszki •  sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Koperek i natkę posiekaj. Zmieszaj mięso mielone, jajko, koperek i bułkę tartą, przypraw solą i pieprzem i wyrób dokładnie. Masę podziel na 12 kulek formując je wilgotnymi rękami. W środek każdej kulki mięsnej wkładaj jedno przepiórcze jajko, zalepiaj je dokładnie mięsem. Wywar zagotuj, wrzuć gniazdka. Kulki gotuj 15 min w wywarze. Wyjmij i odłóż pod przykryciem. 2. Do wywaru dodaj majeranek i przepołowiony czosnek, zagotuj i wlej żurek. Gotuj 10-15 min. i dopraw do smaku. Włóż mięsne kulki i gotuj jeszcze 5 min. Wyjmij czosnek. 3. Nalej po porcji żurku na talerz i włóż po 3 gniazdka, na każdym talerzu jedno z nich przepołów, aby w środku było widać jajko. Posyp zupę posiekaną natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ziemniaki z grzybami z grilla


SKŁADNIKI: 8 średnich ziemniaków 4 duże liście kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 2 łyżki masła 1 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek) 1/4 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka drożdżowa bakaliowa


50 dag mąki
1 opakowanie drożdży w proszku
1 szkl. mleka
5 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
bakalie
szczypta soli Połowę mąki zmieszać z drożdżami, łyżeczką cukru, zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z reszt? mąki, solą, wymieszać, wyrobić ciasto. Masło rozpu?cić, letnie dodać do ciasta, ponownie wyrobić. Na końcu dodać oprószone m?ką bakalie, wymieszać, odstawić.
Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy, piec w temp. 200 st. C.