Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z przepiórczym gniazdkiem


Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej kiełbasy •  1 butelka zakwasu na żurek •  2 ząbki czosnku •  1 łyżka majeranku suszonego •  500 g mielonej wieprzowiny •  12 jajek przepiórczych •  pół pęczka koperku •  1 jajko •  1 łyżka bułki tartej •  3 gałązki natki pietruszki •  sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Koperek i natkę posiekaj. Zmieszaj mięso mielone, jajko, koperek i bułkę tartą, przypraw solą i pieprzem i wyrób dokładnie. Masę podziel na 12 kulek formując je wilgotnymi rękami. W środek każdej kulki mięsnej wkładaj jedno przepiórcze jajko, zalepiaj je dokładnie mięsem. Wywar zagotuj, wrzuć gniazdka. Kulki gotuj 15 min w wywarze. Wyjmij i odłóż pod przykryciem. 2. Do wywaru dodaj majeranek i przepołowiony czosnek, zagotuj i wlej żurek. Gotuj 10-15 min. i dopraw do smaku. Włóż mięsne kulki i gotuj jeszcze 5 min. Wyjmij czosnek. 3. Nalej po porcji żurku na talerz i włóż po 3 gniazdka, na każdym talerzu jedno z nich przepołów, aby w środku było widać jajko. Posyp zupę posiekaną natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś ze szpinakiem


4 porcje

pęczek koperku
1 szalotka
2 kromki pieczywa tostowego
sól, pieprz
2 jajka
1 łyżka cukru
3 łyżki musztardy
4 filety z łososia
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 dag masła
50 dag szpinaku
1/5 l śmietanki Koperek posiekać (trochę zostawić do dekoracji). Szalotkę pokroić w kostkę. Pieczywo obkroić ze skórki, miękisz porwać na kawałki. Do miseczki wbić jajka, dodać cukier, musztardę, szalotkę i pieczywo, zmiksować. Przyprawić. Na końcu dodać posiekany koperek. Posmarować łososia mas? i piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C. Cebulkę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Szpinak wrzucić do wrz?cej osolonej wody, gotować 15 min. Odcedzić, dodać cebulę i czosnek. Przyprawić. Podawać łososia ze szpinakiem i ryżem.

Przepisy kulinarne - losowy

Szpinak po włosku


25 dag młodego szpinaku z ogonkami
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Szpinak umyć, ods?czyć i dodać do posiekanej i podduszonej cebuli. Przykryć rondel i dusić szpinak we własnym soku. Po 10 min. zdjąć przykrywkę i odparować płyn. Przyprawić. Gdy będzie miękki podać bez siekania.