Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z przepiórczym gniazdkiem


Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej kiełbasy •  1 butelka zakwasu na żurek •  2 ząbki czosnku •  1 łyżka majeranku suszonego •  500 g mielonej wieprzowiny •  12 jajek przepiórczych •  pół pęczka koperku •  1 jajko •  1 łyżka bułki tartej •  3 gałązki natki pietruszki •  sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Koperek i natkę posiekaj. Zmieszaj mięso mielone, jajko, koperek i bułkę tartą, przypraw solą i pieprzem i wyrób dokładnie. Masę podziel na 12 kulek formując je wilgotnymi rękami. W środek każdej kulki mięsnej wkładaj jedno przepiórcze jajko, zalepiaj je dokładnie mięsem. Wywar zagotuj, wrzuć gniazdka. Kulki gotuj 15 min w wywarze. Wyjmij i odłóż pod przykryciem. 2. Do wywaru dodaj majeranek i przepołowiony czosnek, zagotuj i wlej żurek. Gotuj 10-15 min. i dopraw do smaku. Włóż mięsne kulki i gotuj jeszcze 5 min. Wyjmij czosnek. 3. Nalej po porcji żurku na talerz i włóż po 3 gniazdka, na każdym talerzu jedno z nich przepołów, aby w środku było widać jajko. Posyp zupę posiekaną natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Suflety z kurkami


Przygotowanie - 30 minut
Zapiekanie - 10 minut
1 porcja - ok. 240 kcal
Dla 3 osób:
300 g kurek,
2 łyżki masła,
sól, zmielony czarny pieprz,
2 jajka,
2 łyżki śmietanki kremówki,
5 łyżek startego żółtego sera,
?wieżo starta gałka muszkatołowa,
1 łyżeczka drobno posiekanych li?ci
estragonu,
masło do wysmarowania foremek,
li?cie sałaty do dekoracji.
Kurki oczyścić, dokładnie umyć pod bierz?c? wod? i osuszyć.
Grzyby można pokroić w cienkie plasterki lub (jeśli s? mniejsze) pozostawić w całości.
Podsmażać grzyby na maśle przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jajka poł?czyć ze ?mietanką i serem, dodać gałkę muszkatołową i estragon.
Grzyby przełożyć do wysmarowanych foremek. Zalać mas? jajeczną. Wstawić na środkowy poziom piekarnika. Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa lekko zbr?zowieje.

Przepisy kulinarne - losowy

Tosty z szynką i ananasem


Składniki 4 kromki pieczywa tostowego, 4 plastry gotowanej szynki, 4 plastry ananasa z puszki, 4 plastry żółtego sera, kilka gałązek natki pietruszki Sposób przyrządzania Kromki pieczywa opiec, na każdej ułożyć po plastrze szynki, ananasa i sera. Zapiekać 3-4 min. Przed podaniem przybrać tosty gałązkami natki.