Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek świąteczny


Skladniki:
- 60 dkg surowej bialej kielbasy
- lisc laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 zabki czosnku
- suszony kapelusz grzyba
- 2 szklanki zakwasu na zur
- majeranek, sol
- 4 jaja ugotowane na twardo
Kielbasę ukladamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek i zabki czosnku. Wstawiamy na maly ogien, gdy zacznie wrzec gotujemy na malym ogniu 15 minut. Wyjmujemy kielbasę, a wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania, caly czas mieszajac laczymy z zakwasem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojona w krazki kielbase, czastki ugotowanych jajek, oraz posiekany grzybek.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cieście


Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 2 żółtka, sól. Masa pasztetowa: 2 dzikie kaczki, 25 dkg cielęciny bez kości, 25 dkg wołowiny bez kości, 30 dkg wątróbki wieprzowej (wołowej), 30 dkg podgardla, 10 dkg boczku wędzonego, 15 dkg słoniny, seler, pietruszka, cebula, 1.5 dkg grzybów suszonych, 8 dkg czerstwej bułki, kieliszek czerwonego wina lub madery, 3 jaja, 2 liście laurowe, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, łyżeczka jałowca, sól. Sposób przyrządzenia:
       
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać żółtka i sól, zagnieść szybko i dokładnie ciasto, następnie ochłodzić, 2/3 ciasta upiec w odpowiedniej formie w gorącym piekarniku. Skruszałe kaczki oczyścić, wypatroszyć, opłukać i osączyć. Natrzeć solą wymieszaną z utłuczonym jałowcem i pozostawić na 2 - 3 h. Z cielęciny, wątróbki, wołowiny, podgardla i wędzonego boczku przyrządzić pasztet tak jak pasztet z cielęciny. Każdą kaczkę podzielić na 6 części. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, stopić na patelni na silnym ogniu i obrumienić kaczki, następnie przełożyć je wraz z tłuszczem do rondla, podlać wodą lub rosołem (pół szkl.), dodać cebulę pokrajaną w plasterki i udusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać wino. Gdy kaczki są już zupełnie miękkie, oddzielić mięso od kości. Do formy wyłożonej ciastem nakładać na przemian warstwę pasztetu i mięso uduszonych kaczek, na wierzch położyć warstwę pasztetu, wyrównać i przykryć ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. Przed podaniem wyjąć na okrągły półmisek. Podawać z sosem musztardowym lub korniszonowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Babeczki rumowe


Produkty: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 12 dag masła, 2 jajka, 7 dag rodzynek, 1 łyżka rumu lub winiaku, sól; do przygotowania foremek: 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki
Wykonanie: Rodzynki myjemy, osączamy, polewamy lekko podgrzanym rumem lub winiakiem i odstawiamy na 30 min. Masło miksujemy z cukrem, dodając po jednym jajku i, stopniowo, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto nakładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek do babeczek do 2/3 wysokości i pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C