Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek świąteczny


Skladniki:
- 60 dkg surowej bialej kielbasy
- lisc laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 zabki czosnku
- suszony kapelusz grzyba
- 2 szklanki zakwasu na zur
- majeranek, sol
- 4 jaja ugotowane na twardo
Kielbasę ukladamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek i zabki czosnku. Wstawiamy na maly ogien, gdy zacznie wrzec gotujemy na malym ogniu 15 minut. Wyjmujemy kielbasę, a wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania, caly czas mieszajac laczymy z zakwasem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojona w krazki kielbase, czastki ugotowanych jajek, oraz posiekany grzybek.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka kolorowa z kapusty


biała kapusta - 1/4 średniej główki
jabłko - 1 duże
sok z żurawin lub czerwonych porzeczek - 1/2 szklanki
olej - 1 łyżka
papryka łagodna - 1/2 łyżeczki
sól, cukier
sok z cytryny Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować, lekko posolić, polać sokiem z żurawin. Jabłko obrać zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do kapusty. Przyprawić olejem, cukrem (ewentualnie solą) i papryką.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa rybna przecierana


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
1,25 kg swiezych ryb,
250 g krewetek,
500 g pomidorow,
2 pory,
2 zabki czosnku,
75 ml oliwy z oliwek,
1,5 l wody,
sol,
1 dluga bulka na grzanki,
50 g tartego sera gruyere.
Sos rouille:
2 kromki chleba bez skorki,
100 ml mleka,
75 ml oliwy,
4 lyzki pasty pomidorowej,
3 zabki czosnku,
1 lyzeczka papryki,
1 lyzeczka pieprzu cayenne.

1. Ryby oczyscic, umyc, pokroic w kawalki. Krewetki oplukac, obrac ze skorupek,
usunac czarne zylki. Jarzyny umyc, biale czesci porow pokroic w plasterki.
Pomidory sparzyc, zdjac skorki, pokroic w kawalki. Czosnek obrac, posiekac.
2. W duzym garnku rozgrzac oliwe, udusic pory. Dodac ryby, krewetki, czosnek i
pomidory. Dusic 10 min. Dodac wode, gotowac na malym ogniu 30 min. Przetrzec
przez sito.
3. Przygotowac sos: chleb namoczyc w mleku, odcisnac. Czosnek drobno posiekac,
utrzec z chlebem, oliwa i przyprawami. Dodac przecier pomidorowy, dobrze wymieszac.
4. Przygotowac grzanki: bulke pokroic w kromki, zrumienic w piekarniku. Wyjac,
polac sosem, posypac serem.
5. Do goracej zupy wlozyc grzanki. Od razu podawac.