Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek świąteczny


Skladniki:
- 60 dkg surowej bialej kielbasy
- lisc laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 zabki czosnku
- suszony kapelusz grzyba
- 2 szklanki zakwasu na zur
- majeranek, sol
- 4 jaja ugotowane na twardo
Kielbasę ukladamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek i zabki czosnku. Wstawiamy na maly ogien, gdy zacznie wrzec gotujemy na malym ogniu 15 minut. Wyjmujemy kielbasę, a wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania, caly czas mieszajac laczymy z zakwasem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojona w krazki kielbase, czastki ugotowanych jajek, oraz posiekany grzybek.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ziemniaki i fasolka zapiekane z serem


W zaroodpornym naczyniu ulozyc warstwami plastry surowych ziemniakow, starty zolty ser plus sol pieprz, zielona fasolka, znow ziemniaki, ser na wierzchu, zapiec az kartofle miekkie.

Przepisy kulinarne - losowy

Kaparowy sos majonezowy


Składniki: - 3/4 szklanki majonezu - 1 łyżka musztardy dijońskiej - 1 łyżka posiekanych ogórków marynowanych - 2 łyżki posiekanych kaparów - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - sok z cytryny - sól - szczypta cukru - ewentualnie utarty ząbek czosnku - świeżo zmielony pieprz Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić. Podawać jako dip do krewetek rozmrożonych i pieczonych.