Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek ¶wi±teczny


Skladniki:
- 60 dkg surowej bialej kielbasy
- lisc laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 zabki czosnku
- suszony kapelusz grzyba
- 2 szklanki zakwasu na zur
- majeranek, sol
- 4 jaja ugotowane na twardo
Kielbasę ukladamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek i zabki czosnku. Wstawiamy na maly ogien, gdy zacznie wrzec gotujemy na malym ogniu 15 minut. Wyjmujemy kielbasę, a wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania, caly czas mieszajac laczymy z zakwasem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojona w krazki kielbase, czastki ugotowanych jajek, oraz posiekany grzybek.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zakopiańskie kołacze z twarogiem


SKŁADNIKI: • 1 kg m±ki pszennej, 10 dag drożdży, mleko, 4 jaja, 3/4 szkl. cukru, • 60 dag tłustego twarogu, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy. WYKONANIE: 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczk± cukru, dodać trochę ciepłego mleka i 2- 3 łyżki m±ki. Odtawić do wyro¶nięcia. 2. M±kę przesiać, dodać rozczyn i wbić 2 jaja. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie odstawić do wyro¶nięcia. 3. Twaróg utrzeć z masłem, dodać 2 jaja, cukier i cukier waniliowy. Z ciasta formować kołacze. W ¶rodku zrobić wgłębienie i włożyć w nie masę twarogow±. 4. Kołacze układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mak±. Każdy kołacz posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Halibut zapiekany z kozim serem


450 g filetu z halibuta
80 g sera koziego
pęczek koperku
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
15 g cukru
sok z 1 cytryny
100 ml białego wytrawnego wina
250 g szpinaku
1 z±bek czosnku
100 ml ¶mietany 32%
1 cebula
gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz

Fileta przekroić na 2 kawałki, przełożyć je cienkimi plastrami sera i posiekanym koperkiem, doprawić sol±, białym pieprzem i odrobin± soku z cytryny. Piec 15 min. w temp. 180 st. C. Szpinak i cebulę podsmażyć na ma¶le. Doprawić czosnkiem, gałk± muszkatołow±, sol± i białym pieprzem. Pod koniec smażenia dodać odrobinę ¶mietany. Przygotować sos: skarmelizować cukier na małym ogniu, dodać wino i pozostały sok z cytryny. Chwilę gotować, zagę?cić m?k± ziemniaczan±. Podawać ze szpinakiem, polanego sosem.