Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek świąteczny


Skladniki:
- 60 dkg surowej bialej kielbasy
- lisc laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 zabki czosnku
- suszony kapelusz grzyba
- 2 szklanki zakwasu na zur
- majeranek, sol
- 4 jaja ugotowane na twardo
Kielbasę ukladamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek i zabki czosnku. Wstawiamy na maly ogien, gdy zacznie wrzec gotujemy na malym ogniu 15 minut. Wyjmujemy kielbasę, a wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania, caly czas mieszajac laczymy z zakwasem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojona w krazki kielbase, czastki ugotowanych jajek, oraz posiekany grzybek.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń huzarska 1


1 kg wołowiny bez kości
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka mąki
1 cebula pokrojona w plasterki
sól, pieprz
NADZIENIE:
3 cebule,
1 łyżka masła,
1 żółtko,
2 łyżki utartego suchego razowego chleba
sól, pieprz
Mięso umyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć sokiem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie posolić, oprószyć m?ką, zrumienić w garnku na maśle ze wszystkich stron, wlać trochę wrz?tku i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Od czasu do czasu odwracać i podlewać gor?c? wod?. Przygotować nadzienie: cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce masła. Dodać starty chleb, sól i pieprz. Do lekko ochłodzonego nadzienia dodać surowe żółtko i wymieszać. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjąć na deseczkę. Po ostygnięciu ponacinać głęboko, ale nie do końca, na cienkie plastry. Nałożyć nadzienie w co drugie nacięcie, pieczeń wyrównać, obwi?zać bawełnianą nitką i ponownie włożyć do garnka. Dodać pokrojoną na plasterki cebulę, wlać 150 ml wrz?cej wody i dusić jeszcze przez 1 godzinę, skrapiając pie Pieczeń huzarską podaje się z kartoflami puree i czerwoną kapust?.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz w sosie "białe wino"


Składniki: 80 dag dorsza,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
10 dag cebuli,
20 dag pomidorów,
5 dag margaryny,
łyżka mąki
1/2 szklanki bulionu z ryby,
natka pietruszki, sól Spobós przygotowania Kawałki dorsza ułożyć w rondlu wysmarowanym margaryną. Posypać z wierzchu posiekaną cebulą, natką pietruszki, obłożyć plastrami pomidorów, zalać bulionem z ryby i dusić 30 minut.
Przygotować sos "białe wino": do roztopionej margaryny dodać mąkę, wywar z ryby oraz wino - wymieszać.
Sosem zalać ryby i gotować przez 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub puree oraz surówką z kwaszonej kapusty.