Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek świąteczny


Skladniki:
- 60 dkg surowej bialej kielbasy
- lisc laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 zabki czosnku
- suszony kapelusz grzyba
- 2 szklanki zakwasu na zur
- majeranek, sol
- 4 jaja ugotowane na twardo
Kielbasę ukladamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek i zabki czosnku. Wstawiamy na maly ogien, gdy zacznie wrzec gotujemy na malym ogniu 15 minut. Wyjmujemy kielbasę, a wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania, caly czas mieszajac laczymy z zakwasem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojona w krazki kielbase, czastki ugotowanych jajek, oraz posiekany grzybek.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety wieprzowe z kością


Składniki: mięso wieprzowe z kością – na 4 kotlety cebula - 1 mała natka pietruszki - 1/2 pęczka ocet ziołowy - 2 łyżki białe wytrawne wino - 2 łyżki posiekane zioła - 1 łyżka (tymianek, rozmaryn, szałwia) sól czosnkowa - 1/2 łyżeczki sól, biały pieprz 
  
Przygotowanie:
 
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ocet wymieszać z winem, dodać zioła, cebulę, sól czosnkową, natkę, pieprz oraz olej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, natrzeć marynatą. Tak przygotowane mięso odłożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Mięso grillować 8 - 10 minut z każdej strony. Lekko oprószyć solą. Można podawać np. z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą, pieczywem i sałatką wiosenną itp. 
 
 
 


Przepisy kulinarne - losowy

Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
80 dag kiszonej kapusty
6 dag tłuszczu
1 cebula
2 łyżeczki mąki
3 dag słoniny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka pociąć na kawałki, obsypać mąką i solą, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, włożyć oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Pokrojoną w kosteczkę słoninę usmażyć na patelni, z pozostałej mąki zrobić zasmażkę. Włożyć do szybkowaru kapistę, wsypać koperek, wymieszać ze znajdującymi się w nim żeberkami, wlać 1 szklankę wody i szybkowar zamknąć. Ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wymieszać z przygotowaną wcześniej zasmażką, doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.
Uwaga. Niektórzy lubią przyprawić tę potrawę koncentratem pomidorowym.