Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kartoflami


Składniki: 300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli. Zakwas na zur: 100 g zytniej maki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba. Wykonanie: 1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni. 2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu. 3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic. 4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min. 5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karkówka w miodzie i piwie


SKŁADNIKI:
Dla 6 osób:

1kg karkówki,
1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
2/3 szklanki octu winnego z estragonu,
główka czosnku,
1 opakowanie marynaty ziołowej lub pikantnej Knorr,
2 łyżki musztardy,
1 butelka piwa,
3 łyżki miodu,
6 listków bazylii. PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pokroić na plastry grubości 2,5 cm i rozbić do grubości 1,5 cm.
Czosnek obrać i wycisnąć lub drobno posiekać. Bazylię posiekać. Natrzeć każdą stronę mięsa czosnkiem i przyprawą. Ułożyć karkówkę w naczyniu, przesypując bazyli? i całość zalać marynat? z oleju, octu winnego, szklanki piwa, musztardy i miodu. Pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Przed grillowaniem odlać marynatę do naczynia i uzupełnić drug? szklanką piwa. Przygotować pędzel.
Grill dobrze, równomiernie rozpalić i nie dopuszczać do powstawania płomienia. Karkówkę piec przez ok. 20-25 min., wielokrotnie obracając. Po każdym obróceniu powierzchnię mięsa pędzlować marynat? piwną. W przypadku pojawienia się płomienia zakrywać grill pokrywą na ok. 1 minutę.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki z czekoladowym sosem


12 dag mąki
3 jajka
szczypta soli
1 szkl. wody
1 łyżka oleju
1 budyń ?mietankowy
10 dag rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa
orzechy
bakalie
polewa czekoladowa Jajka ubijać, aż się dokładnie wymieszają, dodać sól i stopniowo wsypywać m?kę, nie przerywając ubijania. Dolać wodę i olej, dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Patelnię rozgrzać, natłu?cić masłem, usmażyć naleśniki, trzymać w cieple. Ugotować budyń, schłodzić. Umyć i osuszyć bakalie, poł?czyć z budyniem. Przełożyć naleśniki, złożyć w chusteczki i polać polewą.