Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kartoflami


Składniki: 300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli. Zakwas na zur: 100 g zytniej maki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba. Wykonanie: 1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni. 2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu. 3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic. 4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min. 5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ulepszamy sernik...


Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczypte szafranu.

Przepisy kulinarne - losowy

Rulon z boczku w galarecie


Składniki: 1 kg chudego boczku,
10 dkg wołowiny bez kości,
5 dkg czerstwej bułki,
10 dkg cienkich parówek, 2 żółtka,
jajko do omletu,
tłuszcz,
2 białka,
2 dkg żelatyny,
1 dkg koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
czosnek i sok z cytryny do smaku,
jajko gotowane,
pomidor i śliwki z octu do dekoracji.
Sposób przyrządzenia:
       
Boczek umyć, ściąć wierzchnią warstwę, wyrównać boki, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z okrawkami i mięsem wołowym, wymieszać z żółtkami, doprawić do smaku, rozłożyć na przygotowanym boczku. Jajko umyć, wybić ze skorupki, rozetrzeć trzepaczką, posolić, wlać na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć powoli podważająć nożem boki, aby masa spływała na dno patelni. Usmażony omlet przełożyć na boczek, ułożyć obrane z osłonki parówki, zwinąć mięso w rulon, zwinąć nitką (jak baleron), polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Upieczony boczek pokrajaćna porcje, ułożyć na półmisku, udekorować. Sos odtłuścić, wymieszać z koncentratem pomidorowym i białkami, zagotować, dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwilę pogotować i doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę, pozostawić do zastygnięcia. Tężejącą galaretą polać rulon.