Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kartoflami


Składniki: 300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli. Zakwas na zur: 100 g zytniej maki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba. Wykonanie: 1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni. 2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu. 3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic. 4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min. 5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort malinowy na cie¶cie ptysiowym


Produkty: 5 dag masła
szczypta soli
2/3 szklanki m±ki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka moreli
50 dag malin
60 dag ¶mietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
5 dag cukru
5 dag galaretki z malin
2 torebki cukru waniliowego Wykonanie: Zagotować 100 ml wody z masłem i sol±. Wsypać m±kę, wymieszać, ponownie ustawić na ogniu, mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ¶cianek garnka. Przełożyć do miski, wbić jajka, wymieszać, poł±czyć z proszkiem do pieczenia. Na pergaminie narysować okr±g o ¶r. 26 cm, rozsmarować na nim ciasto. Piec 35 minut w temp. 200 st. Ciasto przeci±ć na 2 placki, ostudzić. Połowę moreli posiekać. Ubić 40 dag ¶mietany z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego, poł±czyć z rozpuszczon± żelatyn± i morelami. Mas± posmarować spód ciasta, przykryć drugim kr±żkiem. Ubić na sztywno resztę ¶mietany kremówki z cukrem waniliowym, posmarować wierzch tortu. Posypać malinami i pozostałymi morelami. Skropić galaretk± malinow±.

Przepisy kulinarne - losowy

Karp smażony z orzechami


Składniki filety z karpia - 1 kg masło - 10 dag m±ka - 2 łyżki orzechy włoskie - 1 szklanka pieprz czarny - 1 do smaku sok z cytryny - 2 łyżki sól - 1 do smaku wino czerwone wytrawne - 1 /2 szt Wykonanie Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, następnie natrzyj sol± i pieprzem, owiń go foli± aluminiow±, po czym zostaw na 1-2 godzin w lodówce.
Po wyjęciu pokrój na porcje. Na dużej patelni stop teraz masło, porcje karpia obtaczaj w m±ce i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Usmażonego karpia ułóż na żaroodpornym półmisku i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika, a na patelnię wlej wino i mieszaj±c drewnian± łyżk± - chwilę gotuj na mocnym ogniu. Karpia posyp posiekanymi orzechami i polej sosem.