Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kartoflami


Składniki: 300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli. Zakwas na zur: 100 g zytniej maki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba. Wykonanie: 1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni. 2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu. 3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic. 4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min. 5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

sernik tropikalny


Składniki: 145 g slodkich herbatnikow
1 / 4 kubka ( 25 g ) wiorkow kokosowych
90 g masla , stopionego nadzienie: 1 / 2 kubka  swiezego soku pomaranczowego
6 lyzeczek zelatyny
350 g miekkiego smietankowego twarogu
1 / 3 kubka ( 90 g ) mialkiego cukru
2 lyzki soku z cytryny
425 g mango z puszki (odsaczyc i posiekac) lub 2 swieze mango tez posiekane
450 g ananasow z puszki nieslodzonych (odsaczone i posiekane)
1 i 1 / 4 kubka smietany ( 310 ml ) do dekoracji: bita smietana,
osemki kiwi i mango Wykonanie 1. Tortownice cienko natluscic (srednica 20 cm) i wylozyc dno papierem do pieczenia. Zmiksowac drobno herbatniki, dodac wiorki i maslo, zmiksowac. 2. Przelozyc lyzka do tortownicy, ugniesc na dnie, wstawic do lodowki 3. Do zaroodpornej miseczki wlac sok pomaranczowy, posypac rowno zelatyna i zostawic by speczniala. Do duzego garnka wlac wode do wysokosci 4 cm. zagotowac i zdjac z ognia. Wstawic do wody miseczke z zelatyna (woda powinna siegac do polowy miseczki) i mieszac az sie rozpusci. Ostudzic 4. Miekki twarog i cukier ubic w misce na gladka mase. Dodac sok z cytryny i delikatnie wmieszac mango i ananasa. Wymieszac z rozpuszczona zelatyna. 5. Ubic na sztywno smietane. Metalowa lyzka wymieszac z masa serowa. Przelozyc do tortownicy, wygladzic i chlodzic przez noc w lodowce. Przybrac dodatkowa smietana i owocami


Przepisy kulinarne - losowy

Kurki smażone z czosnkiem


Produkty: - ok. 1 kg kurek
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- sól
- ewentualnie pieprz
- do smaku
Wykonanie: 
Kurki oczyszczamy na sucho i dopiero oczyszczone szybko, ale dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na kawałki. Odstawiamy do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurki i smażymy na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając.