Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kartoflami


Składniki: 300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli. Zakwas na zur: 100 g zytniej maki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba. Wykonanie: 1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni. 2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu. 3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic. 4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min. 5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tilslorte bondepiker


Składniki Przepis czyli wiejska dziewczyna w welonie:)
proporcja na 4 osoby:
- 5-6 jabłek
- 75 g cukru
- 2 dl (=200 ml) wody
- 3-4 dl suchej tartej bułki
- 4 łyżki cukru (jeszcze raz)
- 2 łyżki masła
- 2-3 dl ubutej ?nietany (kremówki)

zamiast jabłek można użyć np. gruszek lub innych owoców lub zmieszać ze sob? kilka różnych owoców(wersje mniej oryginalne) Wykonanie:
     jabłka obrać i pokroić na małe kawałki - gotować z wod? i cukrem do miękkości. ostudzić. tart? bułke (lub chleb ale jasny) podsmażyć z cukrem i masłem na patelni do momentu aż bułka będzie chrupi?ca i słodka(tylko  ie przypalić)

    podawać albo w pucharkach do lodów albo w szklankach z grubym dnem albo innych dekoracyjnych:
najpierw warstwa:
- jabłka
- ?mietana
- podsmażony chleb
- jabłka 
 ?nietana posypana chlebkiem
lub inny wariant ułożenia jaki wam przyjdzie do głowy
wszystko można jeszcze posypać startymi migdałami a jeśli ktoś lubi b.słodkie desery to radze ubić ?mietane z cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Cynaderki z kasza


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
4-5 nerek wieprzowych,
300 g kaszy gryczanej,
1 lyzka masla,
1/2 lyzki maki,
50 g sloniny,
1 cebula,
120 ml madery,
500 ml bulionu,
sol.

1. Nerki starannie oplukac, obrac z blony, rozciac wzdluz, tak by nie przekroic
ich calkowicie, moczyc ok. 30 min w wodzie, nastepnie zagotowac, wyjac. Gdy
ostygna, pokroic je w cienkie talarki.
2. Cynaderki wlozyc do garnka, dodac drobno posiekana cebule, wlozyc maslo, dusic pod przykryciem na malym ogniu.
3. Gdy woda sie wygotuje, oproszyc cynaderki maka, przyrumienic, wlac bulion,
zamieszac, zagotowac. Na koniec dodac madere, dusic cynaderki, az beda miekkie.
4. Ugotowac na sypko kasze, stopic slonine, polac nia kasze i podawac razem z
cynaderkami.