Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kartoflami


Składniki: 300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli. Zakwas na zur: 100 g zytniej maki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba. Wykonanie: 1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni. 2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu. 3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic. 4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min. 5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos z miodu do nale¶ników i gofrów


Produkty: ¾ szklanka miodu
3 łyżki wody albo białego wina
3 łyżki soku z cytryny albo soku pomarańczy Wykonanie: W niewielkim rondlu podgrzewać na wolnym ogniu wszystkie składniki  sosu, aż zgęstnieje co trwa 3, 4 minuty.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z watrobek drobiowych


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 l bulionu,
2 lyzki maki,
25 g masla,
25 g gotowanej szynki,
1 zoltko,
2 watrobki drobiowe,
200 g szparagow z puszki,
2 lyzki oleju,
sol.

1. Watrobki oczyscic z zylek, zolci i tluszczu. Dokladnie oplukac.
2. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic watrobki i smazyc na malym ogniu 10 min.
Podczas smazenia obracac. Ostudzic i drobno posiekac.
3. W garnku rozpuscic maslo, dodac make, wymieszac na jednolita mase i smazyc
przez chwile. Uwazac, by maka sie nie zrumienila. Wlac zimny bulion i gotowac na malym ogniu 5 min stale mieszajac. Dodac watrobki i gotowac nastepne
5 min.
4. Szparagi wyjac z puszki, osaczyc na sicie, pokroic na kawalki dlugosci 5 cm.
Szynke pokroic na paseczki.
5. Do wazy wbic zoltko, powoli wlewac goraca zupe. Mieszac i uwazac aby sie
zoltko nie scielo. Dodac pokrojona szynke i szparagi.