Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur z kartoflami


Składniki: 300 ml zakwasu na zur,
1/2 malego selera,
1 por,
250 g kielbasy,
1 lyzeczka smalcu,
2 zabki czosnku,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
ziele angielskie, sol, pieprz,
1 l wody,
500 g kartofli,
maslo do polania kartofli. Zakwas na zur: 100 g zytniej maki razowej,
500 ml wody,
2 zabki czosnku,
skorka z razowego chleba. Wykonanie: 1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni. 2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu. 3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic. 4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min. 5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos Włoski do Ryb


15 dag pomidorów,
pęczek włoszczyzny,
3 łyżki oleju lub oliwy,
cebula ( 50 g. ),
ząbek czosnku,
listek laurowy,
po gałązce tymianku,
oregano i rozmarynu,
sól,
pieprz,
cukier,
20 g. świerzego imbiru, 4 porcje filetów z mintaja, jajko, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, 40 g. tłuszczu do smażenia. Przygotowanie: Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i włoszczynę obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 minuty).Odstawić w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.Polać nim rybę  

Przepisy kulinarne - losowy

Koktajl z arbuzem


Produkty: - duży kawałek arbuza (25 dag)
- cienki kawałek melona Honeydew
- cienki kawałek melona Galia
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. mleka
- cukier Wykonanie: Arbuza i melony oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałki. Do blendera wsypać owoce. Dodać mleko, jogurt, cukier. Zmiksować.