Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z chrzanem i smietaną


Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu na żur 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 % 4 jajka ziemniaki sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie, majeranek olej Sposób wykonania: Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem czekoladowo-waniliowy


1 l mleka
2 łyżki proszku budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki ajerkoniaku
1 tabliczki czekolady deserowej
cukier waniliowy
4 łyżki bitej śmietany
wi?nie kandyzowane Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszyst? masę, wymieszać z 4 łyżkami zimnego mleka oraz budyniem. Pozostałe mleko zagotować, odstawić z ognia. Dodać utarte żółtka, ogrzewać powoli na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać cukier waniliowy. Pianę dodawać stopniowo do gor?cej masy. Krem podzielić na 2 czę?ci. Czekoladę zetrzeć na tarce, odłożyć odrobinę do dekoracji, a resztę wymieszać z jedną czę?ci? kremu. Druga połowę wymieszać z ajerkoniakiem. Do 4 pucharków nałożyć warstwami oba rodzaje kremów. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami bitej śmietany, wisienką i czekolad?.

Przepisy kulinarne - losowy

Rolada wigilijna


ciasto
3 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki
6 dag płatków migdałowych
krem
3 białka
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
zapach arakowy
dekoracja
3 dag migdałów
5 dag owoców kandyzowanych
1/2 szklani cukru
olej do smażenia
poncz
1/2 szklanki przegotowanej wody
zapach rumowy
2 łyżki spirytusu
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno, wsypując pod koniec ubijania cukier.
Do ubitej masy dodawać po kolei roztrzepane żółtka, mąkę, łyżeczkę wody i rozkruszone płatki migdałowe.
Blachę do pieczenia o boku 25 cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem, ciasto wylać na blachę i piec około 15 minut w piekarniku o temperaturze 170 - 180ºC.
Upieczone ciasto przełożyć razem z papierem na wilgotną ściereczkę.
Zdjąć papier, a ciasto ściśle zrolować razem ze ścierką.
Po chwili rozwinąć i wyjąć ściereczkę, a ciasto ponownie zrolować i odstawić, żeby wystygło.
Przygotować krem: białka ubić z cukrem na sztywno, masło utrzeć, dodać sok z cytryny, zapach i połączyć z pianą.
Wszystko starannie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
Zrobić karmel: skarmelizować cukier na patelni, dodać ćwierć szklanki wody oraz posiekane migdały.
Wszystko podgrzewać, aż karmel zacznie się ciągnąć.
Wylać do płaskiego naczynia wysmarowanego olejem.
Gdy karmel ostygnie, połamać go, wrzucić do moździerza i rozdrobnić.
Rozwinąć roladę, nasączyć lekko ponczem i posmarować częścią kremu.
Zwinąć, obciąć brzegi.
Całość (oprócz spodu) posmarować kremem, posypać rozdrobnionym karmelem i udekorować kandyzowanymi owocami.