Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z chrzanem i smietaną


Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu na żur 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 % 4 jajka ziemniaki sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie, majeranek olej Sposób wykonania: Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet domowy


Składniki 1 kg cielęciny 1 kg podgardla wieprzowego 0,6 kg wątroby ( cielęcej, wieprzowej, wołowej) 4 małe bułki wodne 2 porcje jarzyny 2 duże cebule 6 jajek sól, pieprz, curry smalec, bułka tarta do wysmarowania  Sposób wykonania Mięso gotować z jarzyną i cebulą w osolonej wodzie, nie całkiem do miękkości. Wątrobę rozkroić i sparzyć wrzątkiem. Bułki namoczyć w rosole spod mięsa. Wszystko przemielić dwa razy w maszynce, doprawić, wbić całe jajka, wymieszać na gładką masę. Wyłożyć do rondla lub tortownicy wysmarowanej smalcem i posypanej bułka tartą (tortownicę wyłożyć folią aluminiową żeby tłuszcz nie wyciekał). Piec ponad godzinę w nagrzanym 180- 200 st. C piekarniku. Na górze można położyć cieńkie plastry surowej lub wędzonej słoniny. 


Przepisy kulinarne - losowy

Likier ananasowy


Zestaw na 1,5 litra likieru.
1/2 swiezego ananasa lub ok. 200 g konserwowego,
750 ml spirytusu o mocy 95ż,
750 g cukru,
300 g wody.

1. Swiezego ananasa umyc, osuszyc, pokroic wraz ze skora w plastry (mozna go
zastapic plastrami ananasa z puszki o wadze 250 g). Plastry wlozyc do sloja,
zalac spirytusem. Zamknac sloj i postawic w cieniu na tydzien.
2. Po zakonczeniu macerowania zlac spirytus i przefiltrowac przez bibule.
3. W przegotowanej wodzie rozpuscic cukier, polaczyc ze spirytusem i dobrze wymieszac, a gdy wystygnie, rozlac do butelek i odstawic na 3 miesiace.
4. Do zestawu likieru mozna dodac rumu lub bialego wina polslodkiego, dobrego
gatunku.
- Jesli likier sporzadza sie z soku swiezego ananasa, to ze wzgledu na delikatny zapach tego owocu, nalezy do soku natychmiast po wycisnieciu, dodac
spirytus i uzywac go wylacznie w postaci morsu.