Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z chrzanem i smietaną


Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu na żur 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 % 4 jajka ziemniaki sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie, majeranek olej Sposób wykonania: Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorada w białym winie


Składniki •  2 filety z dorady
  
•  kieliszek białego wina
  
•  2 ząbki czosnku
  
•  natka pietruszki
  
•  sok z połowy cytryny
  
Etapy przygotowania 1.  czosnek i natkę drobno siekamy
    
2.  rybę solimy i delikatnie obsmażamy
    
3.  podlewamy winem dodajemy czosnek, smazymy jeszcze chwilkę na małym ogniu
    
4.  na talerzu posypujemy obficie natka pietruszki i wyciskamy sok z cytryny


Przepisy kulinarne - losowy

Kawa miętowa


Produkty: - 1 łyżeczka kawy
- 1 czekoladka miętowa
- 1 łyżeczka bitej śmietany
- cukier wg preferencji Wykonanie:
1. Przygotować 150 ml gorącej kawy .
2. Przełamać czekoladkę i włożyć do filiżanki. Dokładnie wymieszać.
3. Dodać bitą śmietanę.