Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z chrzanem i smietaną


Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu na żur 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 % 4 jajka ziemniaki sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie, majeranek olej Sposób wykonania: Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Serowa propozycja na wiosnę


SKŁADNIKI: 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki 20 dag startego sera (mogą być wiórki rozmaitych serów) duża garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki, bazylia, tymianek, estragon) 3 łyżki mleka 1 ząbek czosnku 1 żółtko sól, pieprz WYKONANIE: Zagotować rosół. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ser wymieszać z mlekiem, dodać do rosołu, podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, do chwili gdy ser się całkiem rozpuści, zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać. Żółtko wymieszać z 3-4 łyżkami lekko ostudzonej zupy, dodać do pozostałej zupy, dobrze wymieszać i obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z grzankami (wyjątkowo smaczne są grzanki z razowca na miodzie) lub ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos mięsno-warzywny


Przygotowanie: 30 minut

Smażenie: 15-20minut

Trudność: łatwe


Składniki na 2 porcje

• 25dag.-mielonego mięsa • 5dag.-tłuszczu,cebula • marchew,pietruszka,pół pora,kawałek selera • łyżka-koncetratu pomidorowego • dowolne przyprawy  
Etapy przygotowania

1. Mielone mięso włożyć na rozgrzany tłuszcz(najlepszy do tego celu jest smalec lub olej),podsmarzyć mieszając,aby mięso równo się obrumieniło.Dodać drobno pokrojoną cebulę i obrane starte na tarce z dużymi otworami warzywa.Chwile podsmażyć a następnie podlać niewielką ilością wody(około szklanki) i dusić,aż mięso i warzywa zmiękną.Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.