Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z chrzanem i smietaną


Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu na żur 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 % 4 jajka ziemniaki sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie, majeranek olej Sposób wykonania: Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tarta z brzoskwiniami


Składniki Ciasto: 15 dag mąki, 10 dag zimnego masła, 5 dag cukru pudru, 1 żółtko, nieco gęstej śmietany, szczypta soli Oraz: dżem morelowy, 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej, masło do formy Wykonanie Szybko zagniatamy ciasto z podanych składników. Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki, a potem rozwałkowujemy na placek trochę większy, niż średnica formy. Przyrządzamy galaretkę, rozpuszczając ją w połowie ilości wody podanej na torebce. Formę na tartę smarujemy odrobiną masła, wkładamy rozwałkowane kruche ciasto i formujemy wyższy brzeg. Przygotowany spód kilka razy nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy, a potem smarujemy przetartym przez sitko dżemem morelowym. Brzoskwinie kroimy w cieniutkie plasterki, układamy je na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż w pięciu ziołach


Produkty: szklanka długoziarnistego ryżu, 2 łyżki masła, po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, po łyżeczce posiekanej mięty i tymianku, łyżeczka oregano, pieprz, sól, gałązki mięty i tymianku
Wykonanie: Zagotować ryż w 2 litrach osolonej wody, osaczyć na sicie, przelać wrzątkiem. W rondlu o grubym dnie stopić masło, wrzucić ryż, dodać wszystkie zioła i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 5—7 min. Przybrać gałązkami mięty i tymianku, podawać do pieczeni.