Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z chrzanem i smietaną


Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu na żur 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 % 4 jajka ziemniaki sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie, majeranek olej Sposób wykonania: Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurki w śmietanie zapieczone w bułeczce


Produkty: • 2 duże okrągłe bułki • 2 plastry pomidora • starty żółty ser • 1 łyżeczka masła • oliwa z oliwek  
Etapy przygotowania: Bułki przekrajać,wydrążyć miąższ (najlepsze są bułki francuskie),lekko wysmarować oliwką,napełnić grzybami. Na każdej bułce położyć plaster pomidora,posypać startym serem i położyć wiórkę masła.Zapiekać w temperaturze 190 C około 10 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Jaja z zalewy


SKŁADNIKI: • 8 jaj • sól • kminek WYKONANIE: 1. Jajka (najlepiej ciemne) obmyć i ugotować razem z łuskami z cebuli (im więcej łusek tym lepiej). Ugotowane jajka- jeszcze ciepłe- potłuc łyżeczką aby popękały i ułożyć je w słoiku albo kamiennym garnku. Ugotować zalewę: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka stołowa kminku. Gorącą zalewą zalać jajka (muszą być zakryte ) i zostawić co najmniej jedną dobę aby przeszły. 2. Tak przygotowane mogą stać w chłodnym miejscu kilka dni. Po obraniu układamy na listkach sałaty- dekorujemy wg gustu.