Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z chrzanem i smietaną


Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu na żur 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 % 4 jajka ziemniaki sól, pieprz listek laurowy ziele angielskie, majeranek olej Sposób wykonania: Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listek laurowy, pieprz, odrobinę ziela angielskiego i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kapuśniaczek


SKŁADNIKI: niewielka główka młodej kapusty (ok 30 dag) 1 pęczek cebulki dymki 2 ząbki czosnku 50 dag starych ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju 1 niewielkie udko wędzonego kurczaka 4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy) sól, pieprz WYKONANIE: Dymki razem ze szczypiorkiem drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, zalać rosołem i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z udkiem kurczaka i gotować około 15 minut - ziemniaki powinny się rozgotować. Wyjąć udko i oddzielić mięso od kości, pokroić w drobną kostkę. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, doprawić do smaku. Kapustę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, dodać do zupy i gotować około 5 minut, stale mieszając. Dodać rozdrobnione mięso i dobrze wymieszać. Podawać najlepiej w glinianych lub ceramicznych kokilkach, z dodatkiem świeżego pieczywa.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet wiejski z boczkiem


Składniki 40 dag wątróbki drobiowej, 1/2 litra mleka, 1 duża cebula, po 30 dag boczku i piersi z kurczaka, 5 dag masła, 1 ząbek czosnku, 7 jagód jałowca, 12 ziaren czarnego pieprzu, 3 kromki czleba (bez skórki), kieliszek białego wina, 1 łyżka winiaku lub koniaku, 1 jajko, 1 łyżeczka tymianku, około 30 dag boczku wędzonego w plastrach (cieńko pokrojony), sól, pieprz.  Sposób wykonania 1. Wątróbkę oczyścić, moczyć godzinę w mleku. Umyć pokroić na kawałki. Pokroić boczek i kurczaka, przepuścić z wątróbką przez maszynkę do mięsa. 2. Do masy wsypać posiekany czosnek, rozgniecione jagody jałowca i ziarenka pieprzu.Pokruszyć chleb, namoczyć w winie wymieszanym z winiakiem i ubitym jajkiem. Dodać do masy mięsnej. Całość przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przykryć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
 
3. Zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, przestudzić dodać do masy. Boki i spód formy keksowej wyłożyć plasterkami boczku. Wlać masę mięsną i obłożyć resztą boczku. 4. Formę przykryć folią aluminiową umieścić w naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Wstawić pasztet do piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 200 st. C. Obniżyć temperaturę do 175 st. C, i piec jeszcze 90 minut (po 75 minutach usunąć folię).