Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wykwintny


Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżka chrzanu 6 białych kiełbas 6 jaj śmietana 12 lub 18% 2 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 kostki rosołowe troche wędzonego,chudego boczku 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek pieczywo do podawania w nim zup- szczególnie żurku i zupy grzybowej. Sposób wykonania: Jaja gotujemy na twardo. W dużym garnku gotujemy białą kiełbase-po ugotowaniu wyjmujemy ją a do wywaru dodajemy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia po czym powoli, cały czas mieszając wlewamy żurki.Dodajemy chrzan,mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.Znowu mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki a w międzyczasie kroimy na plasterki kiełbase,która do tego czasu zdążyła już nam ostygnąć.Pokrojoną kiełbase podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupki. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja. Na koniec dodajemy śmietane. Teraz zajmujemy się przygotowaniem ziemniaczków.Boczek kroimy w drobną kostke i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi drobno cebulami. Z ziemniaków robimy puree,dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulką. Mieszamy. Zurek podajemy w chlebkach zaś ziemniaczki osobno w salaterkach bądz na talerzykach i zajadamy na przemian to żurek to znów ziemniaczki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Miniszaszłyki z wątróbką


12 małych ziemniaków
30 dag wątróbek z indyka
żółta papryka
łyżka tymianku
4 łyżki oleju
sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach (ok. 20 min.), obrać, przeci?ć na połówki. wątróbki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić na kawałki. Na drewniane szpikulce nadziewać na przemian ziemniaki, paprykę, wątróbkę. Oprószyć przyprawami, smażyć ok. 8 min. na rozgrzanym oleju.

Przepisy kulinarne - losowy

Babeczki z mandarynkami


Produkty: NA BABECZKI:
-2 szklanki mąki krupczatki
-2 żółtka
-1 szklanka cukru pudru
-2/3 kostki margaryny
-2-3 łyżki śmietany (tylko w sytuacji, gdy ciasto będzie szczególnie trudne do wyrobienia) NA "WNĘTRZE" :
-1 budyń waniliowy
-2 szklanki mleka
-galaretka pomarańczowa
-10-12 dorodnych mandarynek DO DEKORACJI:
-1 łyżka posiekanych orzechów
-1 łyżka wiórków kokosowych
-1 łyżka tartej czekolady Wykonanie: BABECZKI:
Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzoną margarynę i posiekać całość nożem. Gdy zacznie przypominać konzystencją kaszkę, dodać żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Zdarza się,że ciasto nie chce się kleić- wówczas należy dodać odrobinę śmietany.
Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Pół godziny to wystarczająco długo. Później wylepić nim foremki do babeczek i upiec na złoto. Babeczki wyjąć z foremak jeszcze lekko ciepłe. Ostudzić je do końca. WNĘTERZE:
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić go do wystudzenia (warto nakryć jego wierzch folią, żeby nie zrobił się "kożuch". Zimnym budyniem napełnić babeczki, ale tylko do 1/3 wysokości.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i te właśnie cząstki poukładać na budyniu.
Galaretkę przygotować według zaleceń producenta i ostudzić. Gdy zacznie tężeć zalać nią mandarynki. Odstawić do całkowitego stężenia. DEKORACJA
Orzechy, czekoladę i wiórki wymieszać. Delikatnie posypać tą mieszanką wierzch każdej babeczki.