Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wykwintny


Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżka chrzanu 6 białych kiełbas 6 jaj śmietana 12 lub 18% 2 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 kostki rosołowe troche wędzonego,chudego boczku 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek pieczywo do podawania w nim zup- szczególnie żurku i zupy grzybowej. Sposób wykonania: Jaja gotujemy na twardo. W dużym garnku gotujemy białą kiełbase-po ugotowaniu wyjmujemy ją a do wywaru dodajemy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia po czym powoli, cały czas mieszając wlewamy żurki.Dodajemy chrzan,mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.Znowu mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki a w międzyczasie kroimy na plasterki kiełbase,która do tego czasu zdążyła już nam ostygnąć.Pokrojoną kiełbase podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupki. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja. Na koniec dodajemy śmietane. Teraz zajmujemy się przygotowaniem ziemniaczków.Boczek kroimy w drobną kostke i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi drobno cebulami. Z ziemniaków robimy puree,dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulką. Mieszamy. Zurek podajemy w chlebkach zaś ziemniaczki osobno w salaterkach bądz na talerzykach i zajadamy na przemian to żurek to znów ziemniaczki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet tamago


Produkty: - 6 jajek
- 1.5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka granulowanego bulionu dashi
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2-3 łyżki wody Wykonanie: Składniki wymieszaj. Smaż na kwadratowej patelni (Japończycy mają specjalne patelnie do tamago) lub na blasze do pieczenia w następujący sposób: wylej na patelnię i rozsmaruj cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży, zroluj je i odsuń na brzeg patelni. Wlej kolejną warstwę ciasta, gdy się zetnie, zroluj wokół pierwszej. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasto. Omlet zdejmij z patelni, zawiń w matę bambusową, nadając kształt prostopadłościanu.

Przepisy kulinarne - losowy

Baranina duszona po turecku


SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 80 dag baraniny - 4 cebule - 4 cukinie (wielkości ogórka) - sok z 2 cytryn - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty lub łyżka suszonej - cynamon (niekoniecznie) - sól i pieprz - olej do smażenia WYKONANIE: Oczyszczone z żył mięso pokrój na kawałeczki, włóż je do rondla, zalej niewielką ilością posolonej, gorącej wody. Cebulę pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, dorzuć do rondla z mięsem. Duś do miękkości. Z cukinii odetnij zdrewniałe końcówki, pokrój ją w grubą kostkę i dodaj wraz z pozostałymi składnikami do mięsa. Zagotuj.