Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wykwintny


Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżka chrzanu 6 białych kiełbas 6 jaj śmietana 12 lub 18% 2 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 kostki rosołowe troche wędzonego,chudego boczku 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek pieczywo do podawania w nim zup- szczególnie żurku i zupy grzybowej. Sposób wykonania: Jaja gotujemy na twardo. W dużym garnku gotujemy białą kiełbase-po ugotowaniu wyjmujemy ją a do wywaru dodajemy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia po czym powoli, cały czas mieszając wlewamy żurki.Dodajemy chrzan,mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.Znowu mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki a w międzyczasie kroimy na plasterki kiełbase,która do tego czasu zdążyła już nam ostygnąć.Pokrojoną kiełbase podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupki. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja. Na koniec dodajemy śmietane. Teraz zajmujemy się przygotowaniem ziemniaczków.Boczek kroimy w drobną kostke i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi drobno cebulami. Z ziemniaków robimy puree,dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulką. Mieszamy. Zurek podajemy w chlebkach zaś ziemniaczki osobno w salaterkach bądz na talerzykach i zajadamy na przemian to żurek to znów ziemniaczki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z zielonych warzyw


SKŁADNIKI: - brokuły - groszek - świezy ogórek - cebula - jogurt - majonez WYKONANIE: Brokuły podzielone na różyczki podgotować 2 min- odcedzić; ogórek i cebulę w drobną kostkę+ groszek+ majonez, albo jogurt + sól i pieprz- na 2 godziny do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z musu jabłkowego


Produkty: - słoik musu jabłkowego (około 40 dag)
- szklanka śmietanki
- cukier
- kawałek skórki z cytryny
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- biszkopciki-szampanki Wykonanie: Zagotuj trzy szklanki wody z dodatkiem skórki z cytryny, goździków i cynamonu. Dodaj mus jabłkowy i zestaw z ognia zaraz po zagotowaniu. Dopraw zupę do smaku cukrem, wlej śmietankę - zagotuj wszystkie składniki. Podaj po ostudzeniu. Jeśli przygotowujesz potrawę w upalne dni, możesz też wstawić chłodnik do lodówki, a po schłodzeniu podawać go z dodatkiem biszkopcików. Jeśli natomiast do stołu nie siadają dzieci, możesz doprawić zupę kieliszkiem białego półsłodkiego wina.