Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wykwintny


Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżka chrzanu 6 białych kiełbas 6 jaj śmietana 12 lub 18% 2 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 kostki rosołowe troche wędzonego,chudego boczku 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek pieczywo do podawania w nim zup- szczególnie żurku i zupy grzybowej. Sposób wykonania: Jaja gotujemy na twardo. W dużym garnku gotujemy białą kiełbase-po ugotowaniu wyjmujemy ją a do wywaru dodajemy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia po czym powoli, cały czas mieszając wlewamy żurki.Dodajemy chrzan,mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.Znowu mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki a w międzyczasie kroimy na plasterki kiełbase,która do tego czasu zdążyła już nam ostygnąć.Pokrojoną kiełbase podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupki. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja. Na koniec dodajemy śmietane. Teraz zajmujemy się przygotowaniem ziemniaczków.Boczek kroimy w drobną kostke i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi drobno cebulami. Z ziemniaków robimy puree,dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulką. Mieszamy. Zurek podajemy w chlebkach zaś ziemniaczki osobno w salaterkach bądz na talerzykach i zajadamy na przemian to żurek to znów ziemniaczki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłecznik z polewą morelową


SKŁADNIKI: CIASTO: * 25 dkg mąki * 12 dkg masła * 5 dkg cukru * 1 jajko * szczypta gałki muszkatałowej PONADTO: * 75 dkg kwaskowych jabłek * 1/2 słoika dżemu morelowego * 1/8 l śmietany * 2 jajka * 5 dkg posiekanych orzechów laskowych SPOSÓB WYKONANIA: Składniki na ciasto zagnieść owinąć folią i wstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjąć wyłożyć na natłuszczoną tortownicę i zrobić brzeg na 3 cm. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki lub na połówki i położyć na cieście. Dżem morelowy utrzeć ze śmietaną, jajami i orzechami i wyłożyć na jabłka. Piec w 180 stopniach ok. 20 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Piure marchewkowe


(dla dziecka od 6 . miesiąca) Składniki:
* 40 dkg marchwi
* łyżeczka oleju słonecznikowego
* dwie łyżki wody Przygotowanie:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w cieńkie krążki. Olej podgrzać na patelni lub w garnuszku i dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Powoli dodawać wodę jednocześnie mieszając intesywnie, tak by utworzyło się jednolite piure.