Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wykwintny


Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżka chrzanu 6 białych kiełbas 6 jaj śmietana 12 lub 18% 2 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 kostki rosołowe troche wędzonego,chudego boczku 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek pieczywo do podawania w nim zup- szczególnie żurku i zupy grzybowej. Sposób wykonania: Jaja gotujemy na twardo. W dużym garnku gotujemy białą kiełbase-po ugotowaniu wyjmujemy ją a do wywaru dodajemy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia po czym powoli, cały czas mieszając wlewamy żurki.Dodajemy chrzan,mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.Znowu mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki a w międzyczasie kroimy na plasterki kiełbase,która do tego czasu zdążyła już nam ostygnąć.Pokrojoną kiełbase podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupki. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja. Na koniec dodajemy śmietane. Teraz zajmujemy się przygotowaniem ziemniaczków.Boczek kroimy w drobną kostke i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi drobno cebulami. Z ziemniaków robimy puree,dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulką. Mieszamy. Zurek podajemy w chlebkach zaś ziemniaczki osobno w salaterkach bądz na talerzykach i zajadamy na przemian to żurek to znów ziemniaczki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

KANAPKI Z MAJONEZEM I POMIDOREM


Składniki : 5 kromek chleba razowego, 2 pomidory, 1 mała cebulka lub szczypior, majonez z mąki sojowej: 5 dag mąki sojowej, kilka łyżek wody, 5 łyżek oleju tłoczonego na zimno ze słonecznika, sok z całej cytryny, sól, 2 łyżki musztardy lub tartego chrzanu Wykonanie : Mąkę wymieszać (najlepiej zmiksować) z gorącą wodą i ugotować przez kilka minut na gęstą papkę. Do ostygniętej masy dodawać powoli sok z cytryny, musztardę lub chrzan. Jeśli chcemy, aby majonez był ostrzejszy można dodać zarówno chrzanu jak i musztardy. Następnie dodawać powoli po jednej kropli oleju, do momentu aż masa będzie go przyjmować. Majonezem, który powinien mieć gęstą konsystencję (jeśli nie - to można go schłodzić w lodówce) smarować kanapki i nakładać pokrojony w talarki pomidor. Posypać drobno posiekaną cebulką.

Przepisy kulinarne - losowy

Americano


Porcja dla 2 osob.
80 ml Campari (nalewka o mocy 25% produkcji wloskiej),
80 ml wermutu czerwonego slodkiego,
250 ml wody sodowej zmrozonej,
2 plasterki pomaranczy,
6 kostek lodu.

1. Do wysokich prostych szklanek wrzucic po 3 kostki lodu.
2. Wlac rowne ilosci Campari i wermutu, wymieszac lyzeczka. Uzupelnic do smaku
woda sodowa. Brzegi szklanek przybrac plasterkami pomaranczy. Podawac z mieszadelkiem i slomka.
3. Serwowac przed posilkiem glownym jako aperitif.