Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wykwintny


Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżka chrzanu 6 białych kiełbas 6 jaj śmietana 12 lub 18% 2 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 kostki rosołowe troche wędzonego,chudego boczku 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek pieczywo do podawania w nim zup- szczególnie żurku i zupy grzybowej. Sposób wykonania: Jaja gotujemy na twardo. W dużym garnku gotujemy białą kiełbase-po ugotowaniu wyjmujemy ją a do wywaru dodajemy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia po czym powoli, cały czas mieszając wlewamy żurki.Dodajemy chrzan,mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.Znowu mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki a w międzyczasie kroimy na plasterki kiełbase,która do tego czasu zdążyła już nam ostygnąć.Pokrojoną kiełbase podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupki. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja. Na koniec dodajemy śmietane. Teraz zajmujemy się przygotowaniem ziemniaczków.Boczek kroimy w drobną kostke i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi drobno cebulami. Z ziemniaków robimy puree,dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulką. Mieszamy. Zurek podajemy w chlebkach zaś ziemniaczki osobno w salaterkach bądz na talerzykach i zajadamy na przemian to żurek to znów ziemniaczki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karkówka w mleku z grilla


SKŁADNIKI:
40 dkg karkówki,
duża cebula,
1/2 l mleka (w zależności od ilości mięsa),
bukiet przypraw np. Winiary (ewentualnie własna kompozycja). PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do misy, dodajemy cebulę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w chłodnym miejscu na mniej więcej 3 godz.
Karkówkę kroimy na porcje, delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (jak nie ma pod ręką, to butelką np. po piwie).
Dodajemy przyprawy.
Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w plastry.
Dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy mlekiem.
Po w/w czasie odstawienia, nakładamy na grilla. Pieczemy do złocistego koloru.

Przepisy kulinarne - losowy

Jaja w koszulkach w sosie kawiorowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 jaja,
3 lyzki octu winnego,
1 l wody.
Sos:
3 zoltka,
300 ml smietanki,
60 g kawioru czarnego,
sok z 1/2 cytryny,
50 ml bialego wytrawnego wina,
sol.

1. Na wolnym ogniu, ciagle mieszajac, odparowac smietanke o polowe. Zoltka
utrzec z winem i polaczyc z odparowana smietanka. Doprawic sola i sokiem cytrynowym, wymieszac starannie i odstawic w cieple miejsce.
2. Wode polaczyc z octem i zagotowac. Jaja wbijac po jednym do filizanki, po
czym ostroznie wlewac do wrzacej wody. Gotowac 3-5 min (w zaleznosci od tego
czy zoltka maja byc mniej lub bardziej sciete). Ugotowane jaja wyjmowac z
wody luzka cedzakowa i osuszyc na sciereczce. Wystajace strzepy scietego
bialka odciac i odrzucic.
3. Sos wymieszac z kawiorem. Jaja podawac na grzankach, polane sosem i przybrane i przybrane kawiorem czarnym i czerwonym.