Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wykwintny


Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżka chrzanu 6 białych kiełbas 6 jaj ¶mietana 12 lub 18% 2 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 kostki rosołowe troche wędzonego,chudego boczku 3 z±bki czosnku sól,pieprz,majeranek pieczywo do podawania w nim zup- szczególnie żurku i zupy grzybowej. Sposób wykonania: Jaja gotujemy na twardo. W dużym garnku gotujemy biał± kiełbase-po ugotowaniu wyjmujemy j± a do wywaru dodajemy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia po czym powoli, cały czas mieszaj±c wlewamy żurki.Dodajemy chrzan,mieszamy. Dodajemy wyci¶nięty czosnek i przyprawy.Znowu mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki a w międzyczasie kroimy na plasterki kiełbase,która do tego czasu zd±żyła już nam ostygn±ć.Pokrojon± kiełbase podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupki. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja. Na koniec dodajemy ¶mietane. Teraz zajmujemy się przygotowaniem ziemniaczków.Boczek kroimy w drobn± kostke i podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi drobno cebulami. Z ziemniaków robimy puree,dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulk±. Mieszamy. Zurek podajemy w chlebkach za¶ ziemniaczki osobno w salaterkach b±dz na talerzykach i zajadamy na przemian to żurek to znów ziemniaczki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kofta z migdalami


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 kg miesa jagniecego lub wolowego,
2 cebule,
2 jaja,
6 lyzek migdalow lub orzechow wloskich,
3 lyzki masla,
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki,
1 cytryna,
sol, pieprz.

1. Mieso zemlec 3 razy przez maszynke.
2. Jajka roztrzepac w misce, nastepnie dodac starte cebule.
3. Mieso polaczyc z jajami i cebula, dodac sol i pieprz, dobrze wymieszac.
Wyrabiac rekoma 5 min.
4. Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac, posiekac.
5. Z miesa uformowac 6 plaskich prostokatow, posypac kazdy, wzdluz dluzszego
boku, posiekanymi migdalami. Zwinac w rolade, nastepnie uformowac na ksztalt
kofta.
6. Brytfanne wysmarowac tluszczem, ulozyc w niej kofta, posmarowac stopionym
maslem i pokropic kilkoma lyzkami wody.
7. Piec ogrzac do temp. 180żC. Kofta piec 45 min. Przelozyc na polmisek, posypac pietruszka i przybrac kawalkami cytryny. Podawac z ryzem lub frytkami


Przepisy kulinarne - losowy

Sola z limonkami


SKŁADNIKI: • 40 daq filetów z soli • 2 zielone cytryny (limonki) • 2 pomidory • cebula • 10 dag masła • 1/2 pęczka mięty (niekoniecznie) • 2 łyżki maki • olej • sól • pieprz
 
 
PRZYGOTOWANIE: • Filety opłukać, osaczyć, posolić i popieprzyć, obtoczyć w m±ce. Smażyć z obu stron przez 5-6 minut na złoty kolor. • Limonki sparzyć. Obrać cienko, skórki pokroić w w±skie paseczki. Z jednej limonki wycisn±ć sok, drug± podzielić na cz±stki, wyj±ć mi±ższ. • Cebulę obrać, posiekać, pomidory umyć, pokroić na kawałki. Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać mi±ższ z limonki, kawałki pomidorów, posiekan± miętę. Chwilę poddusić, przyprawić sol± i pieprzem. • Rybę rozłożyć na talerze, polać duszonymi warzywami, skropić sokiem z limonki, posypać paseczkami skórki.