Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wielkanocny na wędzonce


Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żur, 1 szkl. śmietany, 1 cebula, listek laurowy, majeranek. Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety. Gotowac ok. 1 h. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem o smaku chałwy


Produkty: 40 dag chałwy
25 dag masła
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów
3 łyżki cukru pudru
25 ml alkoholu (wódka) Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę i  wódkę (ucieramy aż uzyskamy kremową masę), na koniec rodzynki i orzechy.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa drwali


Składniki • 2 l bulionu wołowego • 3/4 szlanki łuskanego grochu, • 3/4 szklanki fasoli jaś (może być z puszki) • 50 dag mielonego mięsa wołowego • 1 jajko, 1/2 szklanki śmietany, liść laurowy, sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Groch i fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Wrzucamy do rosołu, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości i rozpadnięcia się grochu. 2. Do mielongo mięsa wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz, formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotujemy je osobno w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy wraz z wywarem do Grochu i fasoli. Doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.