Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wielkanocny na wędzonce


Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żur, 1 szkl. ¶mietany, 1 cebula, listek laurowy, majeranek. Sposób przyrz±dzenia: Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedn± marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety. Gotowac ok. 1 h. Boczek wyj±ć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz start± marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbas±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chipsy z Guacamole


2 duże obrane awokado
1 opakowanie Przyprawy do Guacamole
1/4 szk. wody
1 łyżka lub więcej soku z cytryny do smaku
1 kropla Sosu Chilli Ostrego
400 g Tortilla Chips

Wymieszać przyprawę do Guacamole z wod? do uzyskania jednolitej pasty.
Przekroić awokado na pół, wyj±ć pestkę i wydr?żyć mi?ższ.
Mi?ższ włożyć do garnka, dodać do niego wcze¶niej przygotowan± przyprawę do Guacamole i delikatnie wymieszać. Spróbować i dodać sok z cytryny, sos chilli i sól.
Można dodać także troszkę salsy warzywnej do Guacamole dla uzyskania lepszego i wyraĄniejszego smaku.
Podawać od razu po przygotowaniu razem z chipsami.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z cytrusami i awokado


Produkty Owoce:
3 pomarańcze, 2 grejpfruty, 1 owoc awokado, 6 łyżek konfitury pomarańczowej.
Ciasto:
5 dag m±ki, 5 dag cukru pudru, 3 dag kakao, 1 owoc awokado, 3 jaja, po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, tłuszcz do posmarowania formy.
Krem:
10 dag ¶mietany, 2 owoce awokado, cytryna, 2 łyżki cukru pudru Wykonanie Białka jaj ubić z cukrem pudrem na sztywn± pianę. Awokado obrać, wyj±ć pestkę, rozdrobnić mi±ższ i utrzeć go z żółtkami, łyżk± wody i przyprawami na pienist± masę. M±kę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 160°C, po czym ostudzić. Przygotować krem z rozdrobnionego awokado, soku cytrynowego i cukru pudru. Ubić na sztywno ¶mietanę i dodać do masy owocowej. Pomarańcze i grejpfruty podzielić na cz±stki, owoc awokado pokroić w poprzek na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytrusów. Ciasto posmarować kremem i obłożyć owocami. Podgrzan± konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować ni± owoce.