Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wielkanocny na wędzonce


Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żur, 1 szkl. ¶mietany, 1 cebula, listek laurowy, majeranek. Sposób przyrz±dzenia: Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedn± marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety. Gotowac ok. 1 h. Boczek wyj±ć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz start± marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbas±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Guacamole


1 awokado
4 łyżki soku z limonki
cebula
z±bek czosnku
sos tabasco
pomidor
¶wieża kolendra
1 łyżka oliwy
sól, pieprz Rozgnie¶ć awokado, polać sokiem. Pomidor obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić, czosnek też. Wlać oliwę, przyprawić. Posypać posiekan± kolendr?.


Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z serem - slodkie


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
400 g sera,
50 g cukru,
1 zoltko,
20-30 g przesmazonej z cukrem skorki pomaranczowej,
50 g rodzynkow.
Inne:
maslo do polania pierogow,
1 lyzka tartej bulki,
250 ml kwasnej smietany.

1. Zagniesc ciasto na pierogi . Podzielic na 2 lub
wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.
2. Przygotowac farsz: ser utrzec z zoltkiem i z cukrem na jednolita, dosc gesta
mase. Dodac pokrojona drobno skorke pomaranczowa i oplukane rodzynki. Dokladnie wymieszac.
3. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 6-7 cm. Na kazdy krazek
nalozyc farsz (nie za wiele, bo ser rozpreza sie w gotowaniu i pierogi moga
popekac}, zlozyc ciasto na pol i zlepic. Gotowac w duzej ilosci osolonej
wody. Wrzucac partiami do wrzatku, zamieszac, przykryc, a kiedy wyplyna,
zdjac pokrywke, gotowac jeszcze 1-2 min.
4. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac polane roztopionym maslem. Mozna tez polac maslem zrumienionym z tarta bulka.
Osobno podac gesta, kwasna smietane.