Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wielkanocny na wędzonce


Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żur, 1 szkl. śmietany, 1 cebula, listek laurowy, majeranek. Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety. Gotowac ok. 1 h. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip z buraka


Czas przygotow. 10-15 min.
burak ugotowany lub marynowany,
lyzka kaparow,
200 ml jogurtu,
lyzka czerwonego octu winnego,
lyzka musztardy,
lyzka pasty pomidorowej,
cukier, sol, pieprz.

1. Burak pokroic na kawalki, zmiksowac z pozostalymi skladnikami. Doprawic cukrem, sola i pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z botwinki


Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: 2 godziny

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Trudność: średnio trudny/łatwy


Składniki na 4 porcje

• pęczek botwinki • kostka bulionowa warzywna • ogórek zielony • peczek rzodkiewek • pół pęczka koperku i szczypiorku • 200 ml kwaśnej śmietany • 150 ml maślanki • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Liście botwinki umyc, posiekać. Buraczki umyć. 2. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać botwinkę, buraczkii kostkę bulinową, gotować 15 minut. 3. Rzodkiewki oszyścić i pokroić w plasterki. Koperek i szczypiorek umyć, posiekac. Botwinkę i buraczki odcedzic, buraczki obrać i pokroić w plasterki. 4. Wywar wymieszać ze śmietaną i maślanką. Dodać buraczki, botwinkę, rzodkiew, ogórek, szczypiorek i koperek, wymieszać. Przyprawić do smaku. 5. Wstawic na 2 godziny do lodówki. 6. SMACZNEGO !!!!!!!!!!