Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wielkanocny na wędzonce


Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żur, 1 szkl. śmietany, 1 cebula, listek laurowy, majeranek. Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety. Gotowac ok. 1 h. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Warzywna mieszanka z ryżem


Składniki: - 1/2 szklanki ryżu - 1 marchewka - 1 papryka słodka - 100 g kalafiora - 100 g brokułów - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki masła - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól - pieprz czerwony mielony - zielona pietruszka Sposób wykonania: Ryż ugotować we wrzącej posolonej wodzie. Odcedzić i dodać 1 łyżkę masła. Marchew pokroić w krążki. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Gotować marchew 5 minut w posolonej wrzącej wodzie, następnie dodać kalafior i brokuły, gotować jeszcze 8 minut. Warzywa odcedzić, wywar zlać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, obsmażyć na pozostałym maśle. Dodać oczyszczoną z ziaren i pokrojoną w kostkę paprykę, curry, wlać 1/2 szklanki warzywnego wywaru i doprowadzić do zagotowania. Posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny. Zmieszać z warzywami i podgrzać. Ryż podawać z warzywną mieszanką udekorowany zieloną pietruszką.  


Przepisy kulinarne - losowy

Tiramisu ze śliwkami


Produkty:
 
250g serka mascarpone,
250 ubitej śmietany,
mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),
cukier waniliowy,
2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru
pół kilo dojrzałych moreli. Wykonanie: Serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą. Z moreli wyjmujemy pestki, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kawałki. Masę serową mieszamy z morelami. I teraz: albo pieczemy biszkopt jak na tort i przekładamy go masą, jak normalny tort, po drodze nakrapiając go np. brandy zmieszaną z marmoladą morelową, albo też jakimś alkoholem o smaku morelowym, albo też wykładamy tortownicę biszkoptami, nakrapiamy biszkopty i wykładamy masę do tortownicy. Wstawić do lodówki na parę godzin.