Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek wielkanocny na wędzonce


Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żur, 1 szkl. śmietany, 1 cebula, listek laurowy, majeranek. Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety. Gotowac ok. 1 h. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawka argentyńska z dyni


- 1 kg wołowiny na gulasz (pokrojonej w kostkę)
- 1 duża posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1 duża drobno pokrojona zielona papryka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka suszonych moreli
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 3 słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 szklanki bulionu wołowego
- masło
- 1 średnia dynia
- 1/4 szklanki sherry
- 1/2 puszki kukurydzy

Mięso obsmaż na oleju razem z cebul? i czosnkiem. Dodaj pomidory, zieloną paprykę, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków i bulion. Przykryj i du? godzinę. W tym czasie obierz i oczy?ć dynię, mi?ższ pokrój na kawałki, podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem. Dodaj do mięsa razem z sherry i kukurydz?. Wstaw do piekarnika, piecz godzinę w temp. 160°C.

Przepisy kulinarne - losowy

Schab faszerowany pomidorami


1 kg schabu bez kości
słoik suszonych pomidorów w oleju
4-5 łyżek marynowanych oliwek nadziewanych papryką
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżka miodu
zioła prowansalskie
świeża bazylia
sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć, rozci?ć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinać do końca, tak, aby uzyskać prostokątny płat. Natrzeć z obu stron rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1-2 h. Pomidory i oliwki osączyć z zalewy, ułożyć na płacie mięsa. Mięso mocno zwinąć w roladę, obwi?zać bawełnianą nici?. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance, polać tłuszczem ze smażenia i wlać kilka łyżek wody. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, często polewając sosem z pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Gotową pieczeń wyjąć na półmisek, usunąć nici, pokroić na plastry. Udekorować listkami bazylii.