Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek ogórkowy


SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszonych ogórków • 1/2 szklanki śmietany • 25 dag wędzonego boczku • 2 łyżki mąki • po łyżce majeranku i natki • 6 jajek przepiórczych na twardo • kiszony ogórek • sól, pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w rondlu. Zalać bulionem, gotować kilka minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do zupy razem z kwasem ogórkowym, posypać majerankiem i natką, gotować 2-3 minuty. 2. Zupę przyprawić, podawać z jajkami przepiórczymi i plasterkami ogórka.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś w marynacie orzechowej


SKŁADNIKI: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości) Marynata: 1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony nożem); 4 łyżki oliwy extra virgin; 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego estragonu); 4 łyżki orzechów włoskich; 1 łyżka tartego parmezanu; 1 łyżka bułki tartej; 2 łyżki masła, przyprawy. WYKONANIE: Estragon zmiksować z orzechami, oliwą z oliwek, serem parmezanem i czosnkiem. Do masy dodać bułkę tartą oraz masło i dokładnie utrzeć. Łososia poprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Rybę delikatnie zgrillować z obu stron, na wierzchnią cześć nałożyć orzechowe pesto, przykryć grilla folią aluminiową, a następnie dopiec łososia. Można podawać z grillowanymi pomidorami oraz bukietem sałat.

Przepisy kulinarne - losowy

Koktajl jogurtowo-ziołowy


1l naturalnego jogurtu
4 łyżki posiekanych ziół (natka, szczypiorek, bazylia, koperek)
1 ogórek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
sól selerowa Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek obrać, zmiażdżyć z solą. Jogurt wymieszać z ziołami, ogórkiem i czosnkiem. Doprawić solą selerową i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 minut.