Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek ogórkowy


SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszonych ogórków • 1/2 szklanki ¶mietany • 25 dag wędzonego boczku • 2 łyżki m±ki • po łyżce majeranku i natki • 6 jajek przepiórczych na twardo • kiszony ogórek • sól, pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w rondlu. Zalać bulionem, gotować kilka minut. ¦mietanę wymieszać z m±k±, wlać do zupy razem z kwasem ogórkowym, posypać majerankiem i natk±, gotować 2-3 minuty. 2. Zupę przyprawić, podawać z jajkami przepiórczymi i plasterkami ogórka.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dżem z winogron


Przygotowanie: ok. 1 godz.

Trudno¶ć: bardzo łatwy


Składniki

• 1 kg winogron • 1/2 kg cukru (lub 1 kg jesli nie używamy żelfixu) • 1 żelfix Dr Oetkera (najlepszy) • 2-3 jabłka lub gruszki • 1 litr wody  
Etapy przygotowania

1. Winogrona gotujemy i przecieramy przez sito - pozbędziemy się skórek i pestek. pozostałe owoce - to samo. 2. Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żelfix i ponownie gotujemy 3-5 min. 3. Przelewamy do słoiczków.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z marchewk± i groszkiem


Przygotowanie: 15 min

Smażenie: 5 min

Gotowanie: ok 20 min

Trudno¶ć: łatwy


Składniki na 4 porcje

• 8 jajek • 4 łyżki wody • 2 łyżki maki • paczka mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem • 4 łyżki masła • sól do smaku
Etapy przygotowania

1. Ugotować marchewke z groszkiem wg. przepisu na opakowaniu 2. Jajka wbić do mieseczki, dodac m±ke, wode i sól. wymieszać na jednolit± masę. 3. Na rozgrzanej patelni rozpu¶cić masło. Wlewać ciasto na palelnie porcjami. Smarzyć aż do ¶ciecia górnej warstwy. 4. Na patelni rozposzczamy pozostale maslo i wrzucamy marchewke z groszkiem. zabielamy maka. 5. na polowe omletu wykladamy warzywa i przykrywamy druga polowa.