Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek ogórkowy


SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszonych ogórków • 1/2 szklanki ¶mietany • 25 dag wędzonego boczku • 2 łyżki m±ki • po łyżce majeranku i natki • 6 jajek przepiórczych na twardo • kiszony ogórek • sól, pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w rondlu. Zalać bulionem, gotować kilka minut. ¦mietanę wymieszać z m±k±, wlać do zupy razem z kwasem ogórkowym, posypać majerankiem i natk±, gotować 2-3 minuty. 2. Zupę przyprawić, podawać z jajkami przepiórczymi i plasterkami ogórka.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Miodowe kostki w polewie i kokosie


Składniki: CIASTO: 30 dkg cukru pudru (może być zwykłu cukier), 3 jajka, 6 dkg roztopionego masła, 4 łyżki roztopionego miodu, 10 łyżek mleka, 40 dkg maki, 1/2 proszku do pieczenia, bakalie POLEWA: 30 dkg masła lub margaryny, 6 dkg kakao, 30 dkg cukru, 1 szklanka mleka, rum, ewentualnie gorzka czekolada Sposób przyrz±dzenia: Jajka ubić z cukrem, wlać stopione razem z miodem masło (przestudzone), wymieszać. Wlać mleko i dodawać powoli m±kę z proszkiem, bakalie. Wyłozyć na natluszczon± blachę. Piec ok. 45 min. w temp. 175*. Ciasto najlepiej upiec dwa dni wcze¶niej, od razu po upieczeniu pokroić na niewielki kostki. Składniki polewy zagotować kilka minut, dodać rum wg uznania, mozna dodać czekolade ale niekoniecznie. Kawałki ciasta wkładać do gor±cej polewy, lekko podsuszyc, obtaczać w kokosie (ew. w tartych orzechach). Polewę cały czas podgrzewać podczas maczania kostek. Ja przygotowuje sobie dwa duże plaskie talerze, nabijam kostke na długi widelec, maczam w polewie i odkladam na talerze. Jak juz sie zapełni± odstawiam polewe z pieca i zabieram sie do obtaczania kostek w kokosie zaczynaj±c od pierwszego zapełnionego talerza. Kokos mam wysypany na podłuznym talerzu i zagarniam trochę do obtoczenia żeby cały nie ubrudzil sie z polewy. Kiedy kokos obeschnie i wszystkie kostki s± gotowe chowam je do pudełek (np. metalowych).


Przepisy kulinarne - losowy

Cynaderki wieprzowe w warzywach


SKŁADNIKI: * 50 dag cynadrów wieprzowych * 50 dag kartofli * 5 dag tłuszczu * 2 marchwie * 2 rzepki lub kalarepki * 2 ogórki kiszone * kawałek brukwi * 1 szklanka ¶mietany * 5 z±bków czosnku * 2 listki laurowe * 3 ziarnka pieprzu * szczypta tymianku i sól do smaku SPOSÓB PRZYRZADZANIA : 1. Oczyszczone cynaderki pokroić. 2. Warzywa bez ogórków; oczy¶cić, pokroić w słomkę, obsmażyć w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu, dołożyć nerki, obrane i pozbawione nasion ogórki oraz przyprawy. 3. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20- 25 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. 4. Po otwarciu szybkowaru wlać ¶mietanę i wymieszać.