Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek ogórkowy


SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszonych ogórków • 1/2 szklanki śmietany • 25 dag wędzonego boczku • 2 łyżki mąki • po łyżce majeranku i natki • 6 jajek przepiórczych na twardo • kiszony ogórek • sól, pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w rondlu. Zalać bulionem, gotować kilka minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do zupy razem z kwasem ogórkowym, posypać majerankiem i natką, gotować 2-3 minuty. 2. Zupę przyprawić, podawać z jajkami przepiórczymi i plasterkami ogórka.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstrąg z grilla


Składniki:
• pstr?g,
• masło,
• olej,
• sól,
• koperek,
• zioła prowansalskie
• chrzan.

Sposób przyrz?dzenia:
Folię aluminiową smarujemy olejem, układamy na niej rybę, solimy i obsypujemy obficie koperkiem, do środka dajemy masło i koperek, zawijajmy foli? i pieczemy na grillu. Identycznie postępujemy przygotowując wersję z ziołami prowansalskimi, do środka oprócz masła dajemy chrzan.


Przepisy kulinarne - losowy

Gyros z sosem czosnkowym


Przygotowanie: ok. 1 godz.

Trudność: średnia


Składniki

• 35 dag sznycla wieprzowego • 40 dag jagnięciny z udźca • 6 ząbków czosnku • 3 szt cebul • 1/4 szt ogórków • 25 dag tłustego twarogu • 15 dag jogurtu naturalnego • 1 łyżka oliwy • 5 dag sera owczego • sól, pieprz • 2 szt papryki chili • 1 pęczek oregano • 2 łyżki oleju • papryka słodka
Etapy przygotowania

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Czosnek i cebulę obrać. Jedną cebulę pokroić w kostkę, pozostałe w krqżki. Ogórek zetrzeć na drobnej tarce. Twarożek utrzeć z jogurtem, dodać kostki cebuli, oliwę, dwa przeciśnięte przez praskę zqbki czosnku, ogórek oraz 2/3 drobno pokruszonego owczego sera, doprawić sos na pikantnie solą oraz pieprzem. 2. Papryczki chili oczyścić, pokroić w krążki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć porcjami mięso. Włożyć całe mięso na patelnię smażyć kolejne 10 minut, często mieszając. Odłożyć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. 3. Wrzucić na patelnię krążki cebuli oraz resztę pokrojonego w plasterki czosnku, zeszklić. Dodać papryczki chili, 2/3 oregano oraz mięso, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Polać odrobiną sosu, posypoć resztą oregano. Pozostały sos podawać w miseczce.Smacznego!