Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur wiosenny na wywarze drobiowym


SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, 3 ząbki czosnku, 750 ml żuru, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, listek laurowy, 2 ziarna ziela ang., sól, pieprz. WYKONANIE: Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzirć. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z jajami


Ciasto:
20 dag mąki,
200 ml mleka,
200 ml wody,
2 jaja,
sól

Nadzienie:
4 jaja ugotowane na twardo,
5 dag bułki czerstwej,
150 ml mleka,
8 dag żółtego sera,
8 dag cebuli tłuszcz do cebuli,
zielenina,
sól, pieprz,
tłuszcz

Jaja umyć, wybić do miksera, wlać mleko i wodę, posolić wł?czyć mikser na 40 sek. Następnie dosypywać przesianą m?kę mieszając trzepaczką, aż wszystkie grudki mąki będ? rozbite, a na powierzchni ciasta ukaż? się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozrzedzić wod? do takiej gęstości, aby się dało wlewać na patelnię cienka warstwa. patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienka warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieni?c. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć. Bułkę namoczyć w mleku z dodatkiem wody, zemleć razem z jajami, poł?czyć z cebul?, startym serem i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Naleśniki rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, usmażyć z obu stron lekko rumieni?c. Podawać polanę ketchupem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort truskawkowy z galaretką


Składniki Biszkopt: 4 jajka • 1 szklanka cukru • 5 kopiatych łyżek mąki pszennej   Krem: 1 szklanka mleka • 2 łyzki cukru • 2 łyżeczki kopiate mąki ziemnieczanej • 2 żółtka • 1 kostka masła • 2 łyżeczki spirytusu   Poncz: 1/4 szklanki wrzącej wody • 2 łyżeczki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżeczka spirytusu   • 500 g truskawek (mogą być mrożone) • 2 galaretki Etapy przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywna pianę, dodać po łyżce cukier, ubijać razem. Dodać żółtka nadal ubijając, ale na niższych obrotach silnika (względnie trzepaczki). Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. 2. Ciasto wylać na tortownicę, jej dno uprzednio wyłożyć papierem (najlepiej takim do pieczenia, wtedy nie trzeba smarować tłuszczem). Wstawic do piekrnika nagrzanego do 180 stopni i pieć ok. 50 minut. Sprawdzić wykałaczką, jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka to znaczy, że jest gotowe. 3. Przygotowac poncz: cukier rozmieszać w wodzie, zostawić do ostygnięcia. Tuż przed ponczowaniem do zimnej wody z cukrem wcisnąc sok z cytryny i dolać spirytus. 4. Żółtka i mąkę rozmieszać z częścią mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego wlać rozrobiony budyń, mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany krem zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać na pulchną masę. Na końcu dodać spirytus. 5. Biszkopt po ostygnięciu włożyć spowrotrem do tortownicy, naponczować, wyłożyć masę (dobrze rozsmarowac ją do brzegów blaszki, żeby nie było otworu w który mogłaby spłynąć galaretka) ułozyć truskawki. Włożyć do lodówki żeby masa stężała. 6. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3 szklanki wody na dwie galaretki), ostudzić. Zimną galaretką zalać truskawki, zostawić w lodówce na kilka godzin.