Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur wiosenny na wywarze drobiowym


SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, 3 ząbki czosnku, 750 ml żuru, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, listek laurowy, 2 ziarna ziela ang., sól, pieprz. WYKONANIE: Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzirć. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwiczki wieprzowe z czterech stron Polski


Składniki: Polędwiczki wieprzowe oczyszczone - 1680 g Łosoś wędzony - 140 g Ser Oscypek - 140 g Placek ziemniaczany - 140 g Chrzan tarty - 140 g Seler - 350 g Marchew - 280 g Wino białe - 30 ml Wino czerwone Porto - 300 ml Demiglas - 150 g Oliwa z oliwek - 100 g Przeprawy Zioła do dekoracji Sposób przyrządzenia: Oczyszczone polędwiczki wieprzowe wyporcjować, rozbić i przełożyć wędzonym łososiem namoczonym w białym winie z koperkiem, serem oscypkiem, chrzanem tartym oraz usmażonym plackiem ziemniaczonym. Odpowiednio uformować. Marchew i seler zmożyć przeprawami (ok. 20 min.). Mięso oraz warzywa grillujemy, dekorujemy ziołami. Podawać z sosem sporządzonym ze zredukowanego wina Portoi demiglasu.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstrąg z miętą


SKŁADNIKI: * 4 pstrągi (po około 30- 40 dag) * 2 cytryny * 4 gałązki świeżej mięty * masło do smarowania * sól WYKONANIE: Umyte, oczyszczone i osuszone ryby oprószyć solą i skropić sokiem z jednej cytryny, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Miętę umyć, osuszyć, do każdej ryby włożyć po kilka (5- 6) listków. Masło stopić, posmarować nim ryby, piec w folii lub specjalnym koszyczku (wtedy pod koniec pieczenia na węgle można wrzucić pozostałą miętę). Podawać z cytryną.