Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur wiosenny na wywarze drobiowym


SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, 3 ząbki czosnku, 750 ml żuru, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, listek laurowy, 2 ziarna ziela ang., sól, pieprz. WYKONANIE: Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzirć. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z wiśniami


Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki   kostka masła   1/2 szklanki cukru pudru   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 żółtka   1/2 szklanki gęstej śmietany   cukier waniliowy   tłuszcz do formy   5-6 biszkoptów 
Masa serowa: 8 jajek 1/2 kostki masła szklanka cukru 80 dag sera trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu ?mietankowego
Masa wisniowa: 1/2 kg mrożonych wisni bez pestek 1/2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie:
Ciasto: makę, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier waniliowy i smietanę, zagnieść ciasto. Owinąć folia, włożyć na godzinę do lodówki.     Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem, maką i aromatem. Białka ubić, pianę wymieszać z masa. Masa wisniowa: wisnie zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, zagotować. Odcedzić, płyn podgrzać, wlać m?kę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Mieszając podgrzać, kisiel wymieszać z wi?niami.     Tortownicę natłuscić. Ciastem wylepić jej dno i boki. Posypać startymi biszkoptami, nałożyć masę wi?niową, potem serową. Piec 15 min w 200°C, a potem 55 min temp. w 180°C. Bok sernika można posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM


Składniki 30 dag czekolady deserowej, 30 dag truskawek, 250 ml śmietany kremówki, galaretka truskawkowa Wykonanie Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej. Papierowe foremki na babeczki pokryć w środku warstwą czekolady. Odstawić do zastygnięcia, a następnie delikatnie oderwać papier. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Kilkanaście odłożyć, resztę przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić, wymieszać z przecierem owocowym. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, połączyć z truskawkową śmietaną. Czekoladowe babeczki wypełnić kremem, wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować kawałkami pozostałych truskawek.