Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur wiosenny na wywarze drobiowym


SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, 3 ząbki czosnku, 750 ml żuru, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, listek laurowy, 2 ziarna ziela ang., sól, pieprz. WYKONANIE: Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzirć. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip paprykowy na ostro


Składniki •  25 dag serka homogenizowanego lub 20 dag twarogu i 2 łyżki mleka
  
•  strąk czerwonej papryki
  
•  ćwierć łyżki pieprzu cayenne lub kilka kropli tabasco
  
•  pęczek szczypiorku
  
•  odrobina sosu worcester lub sojowego
  
•  pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Twarożek lub krem utarty z twarogu i mleka doprawić sosem worcester lub sojowym oraz cayenne albo tabasco.
    
2.  Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą, osączyć i dodać do serka.
    
3.  Dołożyć posiekany szczypiorek, wymieszać


Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel cytrynowy


Składniki:30 dkg cytryn,
0.5 l wody,
15 dkg cukru,
3 dkg mąki ziemniaczanej.

 
Sposób przyrządzenia:        Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach, dodać do wody (300 ml), wsypać cukier, zagotować. Pozostałą wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlewać powoli do syropu szybko mieszając trzepaczką, zagotować, doprawić. Kompotierki wypłukać zimną wodą, wlać ciepły kisiel i pozostawić do zastygnięcia.