Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żur wiosenny na wywarze drobiowym


SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, 3 ząbki czosnku, 750 ml żuru, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, listek laurowy, 2 ziarna ziela ang., sól, pieprz. WYKONANIE: Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzirć. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Włoskie Panforte di Siena


Składniki: - 8 dag orzechów laskowych - po 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej - 5 dag czekolady mlecznej - 15 dag obranych migdałów - 5 dag mąki - 1 łyżeczka kakao - 1/2 łyżeczki cynamonu - po szczypcie goździków i gałki muszkatołowej - po 10 dag cukru i miodu - duże - okrągłe opłatki lub andruty - cukier puder Sposób przyrządzania: Posiekaj orzechy laskowe, skórkę cytrynową i pomarańczową. Czekoladę zetrzyj na grube wióry. Dodaj migdały, mąkę, kakao i przyprawy, delikatnie wymieszaj. Cukier zagotuj z miodem, stale mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj do bakalii i wymieszaj. Opłatki włóż do tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli są za duże, musisz je przyciąć. Posmaruj przygotowaną masą (powierzchnię możesz ozdobić dodatkowymi bakaliami), piecz 30-40 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z jabłkami i bezą


Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej - 50 g cukru + ok. 100 g do jabłek + 2 łyżki do piany - 250 g margaryny - 2 łyżki gęstej śmietany - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kg jabłek - 1 cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Sposób przyrządzania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z tłuszczem, dodać 50 g cukru, żółtka, śmietanę . Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i podsmażyć. Dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku.Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem. Połową ciasta wyłożyć spód oraz boki. Na ciasto wyłożyć jabłka. Na nie zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe ciasto, zostawiając mały kawałek. Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, wyłożyć równomiernie na ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 40 min. w temp. 200°C.