Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z żytniej m±ki


SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±bek czosnku * włoszczyzna * sól, natka pietruszki Składniki na zakwas: * 10 dag m±ki żytniej * 1 z±bek czosnku * skórka razowego chleba WYKONANIE: 2 -3 dni przed gotowaniem barszczyku m±kę zalać 1/2 litra wody, dodać czosnek i skórkę razowego chlebka i cało¶ć odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić. Osobno ugotować kiełbasę, pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Kiełbasę i grzyby zalać wywarem, dodać 2 szklanki zakwasu, zagotować i przyprawić czosnkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak faszerowany


Składniki
 
80 dkg ryby 3 bułeczki (namoczyć w mleku) 3 cebule ( zeszklić na 1 łyżce masła) 3 całe jajka sól, pieprz, wegeta szczypta cukru 1 łyżka masła pietruszka zielona 1 ugotowana marchewka  Wykonanie Szczupaka oczy¶cić. Odci±ć płetwy, ogon, opłukać, naci±ć skórę dookoła głowy, odwin±ć i ostrym nożykiem oddzielaj±c od mięsa ¶ci±gn±ć skórę od głowy do ogona. Przy ogonie odci±ć cały tułów. Skórę odłożyć jeżeli została uszkodzona zaszyć. Rybę opłukać, odcisn±ć z wody, dokładnie odfiletować mięso od kręgosłupa. Z o¶ci obrać mięso.  Z oczyszczonych i opłukanych warzyw, głowy, kręgosłupa, przypraw i wody ugotować wywar. Pod koniec osolić. Przyrz±dzić masę rybn±: Bułeczki namoczyć w mleku, odcisn±ć. Cebulę pokroić udusić na tłuszczu. Mięso, bułkę, cebulę przepu¶cić przez maszynkę 2 razy, dodać sól,  pieprz, jaja 3-4 łyżki mleka lub wody. Wyrobić starannie na pulchn± masę. Skórę szczupaka napełnić mas± rybn± do¶ć luzno, zaszyć, zawin±ć w zmoczon± serwetę, zalać przecedzonym ciepłym wywarem. Stopniowo podgrzewać i gotować na bardzo słabym ogniu około 1 godziny. Wystudzić, zdj±ć serwetę, pokroić w sko¶ne plastry grubo¶ci ok. 1cm 


Przepisy kulinarne - losowy

sernik budyniowy


Składniki CIASTO: 2 szkl. m±ki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 kostki margaryny,
1/2 szkl cukru,
2 jajka,
1 żółtko. MASA SEROWA: 1/2 kostki margaryny,
1/2 szkl. cukru,
4 serki homogenizowane waniliowe (serek nie moze miec w swoim skladzie żelatyny bo podczas pieczenia sie nie zetnie tylko wyleje z ciasta)
3 jajka,
1 białko,
1 budyń smietankowy,
3 budynie czekoladowe,
polewa czekoladowa,
wiórki kokosowe Wykonanie Zagnie¶ć ciasto i wyłożyć je na prostok±tn± blache. Ugotowć budynie czekoladowe, gorace przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować, pozostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, stale ucieraj±c dodać na przemian serek homo i żółtka następnie wsypać budyń smietankowy i wymieszać. Na końcu lekko mieszaj±c połaczyć pianę z 4 białek i równo wyłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Po upieczeniu polać polew± i posypać kokosem. Ciasto pieczemy w 180 st.C 45 min. Ciasto jest na duża blache.