Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z żytniej m±ki


SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±bek czosnku * włoszczyzna * sól, natka pietruszki Składniki na zakwas: * 10 dag m±ki żytniej * 1 z±bek czosnku * skórka razowego chleba WYKONANIE: 2 -3 dni przed gotowaniem barszczyku m±kę zalać 1/2 litra wody, dodać czosnek i skórkę razowego chlebka i cało¶ć odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić. Osobno ugotować kiełbasę, pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Kiełbasę i grzyby zalać wywarem, dodać 2 szklanki zakwasu, zagotować i przyprawić czosnkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Schab z pomarańczami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- kilogram schabu bez ko¶ci
- szklanka rosołu
- pół szklanki soku jabłkowego (lub białego wina)
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz

Sposób przyrz±dzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj brytfannę lub inne naczynie do pieczenia mięsa. Mięso opłucz, os±cz, natrzyj sol± i pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przełóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Dolej rosół, wsyp sól i pieprz, włóż do piekarnika. Z jednej pomarańczy wyci¶nij sok, zmieszaj go z sokiem jabłkowym (lub winem) i dolej do schabu po pół godzinie pieczenia. Uzyskanym sosem kilkakrotnie polewaj mięso podczas pieczenia. Pozostałe pomarańcze obierz, pokrój skórki na w±skie paseczki (przedtem skrój z nich biał± warstwę) i dodaj do sosu. Pod sam koniec pieczenia dorzuć cz±stki pomarańczy. Gdy mięso będzie gotowe (sprawdĽ widelcem), pokrój je w poprzek włókien na plastry, ułóż na półmisku, przybierz cz±stkami pomarańczy, polej sosem. Podawaj np. z ziemniakami puree i zielon± sałat±.

Przepisy kulinarne - losowy

Galaretka z suszonych moreli


Składniki •  20 dag suszonych moreli,
  
•  5 dag cukru,
  
•  2 szklanki soku pomarańczowego,
  
•  szklanka ¶mietany kremówki, 2 łyżki żelatyny,
  
•  Do dekoracji:  bita ¶mietana, listki melisy lub mięty.
  
Etapy przygotowania 1.  Morele umyć, zalać zimn± wod± i odstawić do namoczenia na 10- 12 godzin. Namoczone morele os±czyć, kilka odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować z dodatkiem kilku łyżek soku pomarańczowego.
    
2.  Resztę soku pomarańczowego mocno podgrzać, dodać żęlatynę namoczon± w kilku łyżkach wody i mieszaj±c, rozpu¶cić. Poł±czyć z mas± morelow± i kremók± ubit± z cukrem.
    
3.  Galaretkę wlać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężęnia. Przed podaniem formę zanurzyć na chwilę w gor±cj wodzie i wyłożyć galaretkę na talerz. Przybrać ubit± ¶mietan±, reszt± moreli i melis±.