Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z żytniej m±ki


SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±bek czosnku * włoszczyzna * sól, natka pietruszki Składniki na zakwas: * 10 dag m±ki żytniej * 1 z±bek czosnku * skórka razowego chleba WYKONANIE: 2 -3 dni przed gotowaniem barszczyku m±kę zalać 1/2 litra wody, dodać czosnek i skórkę razowego chlebka i cało¶ć odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić. Osobno ugotować kiełbasę, pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Kiełbasę i grzyby zalać wywarem, dodać 2 szklanki zakwasu, zagotować i przyprawić czosnkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bób duszony po toskańsku


* 4 łyżki oliwy lub oleju
* z±bek czosnku
* 500 g wyłuskanego bobu
* pół pęczka zielonej pietruszki
* 100 g boczku
* sól, pieprz

Zagrzać na patelni oliwę, lekko zarumienić w niej czosnek i wyj±ć go. Na patelnię włożyć umyty bób i drobno posiekan± pietruszkę. Dusić pod przykryciem, podlewaj±c od czasu do czasu ciepł? wod?. Przed końcem duszenia doprawić sol± i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę boczek.
Dusić jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż bób będzie dostatecznie miękki. Sos powinien się niemal całkowicie wygotować.

Przepisy kulinarne - losowy

Ziemniaki z orzechami


1/2 kg ziemniaków
1 cebula
3/4 szkl. obranych włoskich orzechów
2 z±bki czosnku
2 gał?zki zielonej kolendry, kopru lub zielonej pietruszki
ocet owocowy
papryka mielona
sól Umyte ziemniaki ugotować w skórkach, obrać, pokroić w kostkę. Orzechy, czosnek, paprykę utłuc z sol±, dodaj±c potem odrobinę octu i drobno siekan± cebulę. Wymieszać, przed podaniem posypać zielenin±.