Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z żytniej m±ki


SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±bek czosnku * włoszczyzna * sól, natka pietruszki Składniki na zakwas: * 10 dag m±ki żytniej * 1 z±bek czosnku * skórka razowego chleba WYKONANIE: 2 -3 dni przed gotowaniem barszczyku m±kę zalać 1/2 litra wody, dodać czosnek i skórkę razowego chlebka i cało¶ć odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić. Osobno ugotować kiełbasę, pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Kiełbasę i grzyby zalać wywarem, dodać 2 szklanki zakwasu, zagotować i przyprawić czosnkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody z miodem i pomarańczami


SKŁADNIKI: * 4 pomarańcze * 20 dag bitej ¶mietany * 2 1/2 kubka pełnotłustego jogurtu * 5 łyżek miodu akacjowego * 2 łyżki siekanych pistacji WYKONANIE: 1. Pojemnik urz±dzenia do robienia lodów włożyć do zamrażarki w dniu poprzedzaj±cym ich przyrz±dzenie. 2. Pomarańcze umyć, osuszyć. Skórkę z trzech owoców zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. 3. Bit± ¶mietanę poł±czyć z jogurtem, 3 łyżkami miodu i starta skórk± pomarańczow±. 4. Masę nałożyć do wł±czonego urz±dzenia do robienia lodów i mrozić około 30 minut. 5. W tym czasie obrać cienko ostatni± pomarańcz, zdj±ć biał± skórkę. Ostrym nożem wyci±ć cz±stki pomarańczy w błonek. 6. Błony z resztami pomarańczy wycisn±ć. Sok utrzeć z reszt± miodu. 7. Lody uformować specjaln± łyżk± w kulki. 8. Układać na talerzykach, ozdobić paseczkami skórki pomarańczowej i siekanymi pistacjami oraz polać sosem z miodu i soku.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z jabłek i chrzanu


35 dag jabłek
5 dag chrzanu
1/2 szkl. ¶mietany
sól
cukier Chrzan umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać, zetrzeć, wymieszać z pozostałymi składnikami.