Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z żytniej mąki


SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 ząbek czosnku * włoszczyzna * sól, natka pietruszki Składniki na zakwas: * 10 dag mąki żytniej * 1 ząbek czosnku * skórka razowego chleba WYKONANIE: 2 -3 dni przed gotowaniem barszczyku mąkę zalać 1/2 litra wody, dodać czosnek i skórkę razowego chlebka i całość odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić. Osobno ugotować kiełbasę, pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Kiełbasę i grzyby zalać wywarem, dodać 2 szklanki zakwasu, zagotować i przyprawić czosnkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa bananowo-mięsna


Składniki: - 2 piersi z kurczaka, albo zbliżona ilość wołowiny,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 1 papryczka chili,
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 1 banan,
- pół szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz. Przepis: Mięso kroimy w dużą kostkę i gotujemy w niedużej ilości wody lub bulionu, dodajemy do garnka cebule w plastrach, drobno pokrojoną papryczkę chili, przyprawiamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kawałki i wcześniej obgotowane w innym garnku oraz pokrojony w kawałki banan. Gotujemy na małym ogniu 1 godz. uważając, aby nie wygotowała się woda i mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy mięso, resztę miksujemy na rzadkie piure i dodajemy mleko kokosowe i masło. Zupa ma być dość gęsta, ale można dolać nieco wody. Wkładamy mięso do zupy i podajemy.

Przepisy kulinarne - losowy

Zielona zupa


Dla dziecka od: 6. miesiąca Składniki:
- garść mrożonego groszku lub brokułów
- średni ziemniak (niekoniecznie)
- łyżka ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka
- łyżeczka masła

Sposób przyrządzania:

Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. Możesz przygotować z tych składników także purée. Potrawę możesz zagęścić kleikiem ryżowym. Żeby ładnie wyglądało na wielkanocnym stole, nałóż je łyżką do lodów. Obok możesz położyć np. łyżkę białego purée z pietruszki.