Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z żytniej m±ki


SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±bek czosnku * włoszczyzna * sól, natka pietruszki Składniki na zakwas: * 10 dag m±ki żytniej * 1 z±bek czosnku * skórka razowego chleba WYKONANIE: 2 -3 dni przed gotowaniem barszczyku m±kę zalać 1/2 litra wody, dodać czosnek i skórkę razowego chlebka i cało¶ć odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić. Osobno ugotować kiełbasę, pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Kiełbasę i grzyby zalać wywarem, dodać 2 szklanki zakwasu, zagotować i przyprawić czosnkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka wiosenna


Składniki : 1 główka młodej kapusty 50 dag pieczarek 60 dag ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 0,5 l rosołu (może być z kostki) 2 łyżki masła 2 łyżki m±ki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml ¶mietany 10 dag tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przyrz±dzania: Kapustę umyć i poszatkować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobn± kostkę. Pieczarki oczy¶cić, umyć i pokroić w plasterki. Składniki zalać rosołem i gotować ok 5 min. Odcedzić. Wywar zachować. Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z masła i m±ki przygotować jasn± zasmażkę. Rozprowadzić wywarem. Dodać ¶mietanę i przecier pomidorowy. Posolić i popieprzyć. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę duszonych ziemniaków i znowu warzywa. Układać tak warstwami, aż do wyczerpania składników. Każd± warstwę skrapiać sosem. Wierzch zapiekanki polać reszt± sosu i posypać tartym serem. Zapiekać w ¶rednio nagrzanym piekarniku przez ok 40 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Blok czekoladowy


Składniki:1 kostka palmy,
0.5 szkl. wody,
0.5 szkl. cukru,
2 - 3 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy,
2 paczki herbatników (Pettit Beurre),
3 szkl. mleka w proszku (nie może być granulowane!),
bakalie wg uznania.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Tłuszcz, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao wkładamy do garnka lub miski o pojemno¶ci ok. 2 - 2.5 l. Stawiamy to na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż tłuszcz się rozpu¶ci. Gotujemy jeszcze przez 3 min. (mieszaj±c bo kakao łatwo się przypala) i odstawiamy do ostygnięcia.
        
        W tym czasie odmierzamy sobie mleko w proszku i kruszymy herbatniki.
        
        Do lekko przestudzonej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak, aby powstała piękna gęsta gładka masa. Teraz wsypujemy pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy. Tak przygotowan± masę wykładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem podłużnej formy (korytka) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (co najmniej 6).
        
        Blok podajemy pokrojony w plastry grubo¶ci 0.5 cm.