Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek z żytniej m±ki


SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±bek czosnku * włoszczyzna * sól, natka pietruszki Składniki na zakwas: * 10 dag m±ki żytniej * 1 z±bek czosnku * skórka razowego chleba WYKONANIE: 2 -3 dni przed gotowaniem barszczyku m±kę zalać 1/2 litra wody, dodać czosnek i skórkę razowego chlebka i cało¶ć odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić. Osobno ugotować kiełbasę, pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Kiełbasę i grzyby zalać wywarem, dodać 2 szklanki zakwasu, zagotować i przyprawić czosnkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawy bez tłuszczu


Aby zmniejszyć nasi±kanie potrawy tłuszczem, trzeba przed smażeniem mocno rozgrzać patelnię, potem wrzucić tłuszcz i dopiero na bardzo gor±cym smażyć produkty. Po usmażeniu potrawy należy od razu zdj±ć j± z patelni, by stygn±c, nie nasi±kała tłuszczem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza mexicana


Składniki: Sos 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 z±bek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, m±ka ziemniaczana Ciasto
 
100 ml ciepłego mleka 200 g m±ki ½ paczuszki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Dodatki 30 dkg mielonej wołowiny 2 pomidory 1 marynowana ostra papryka 1 ogórek kiszony 15 dkg tartego żółtego sera oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Sos: Podsmażyć pokrojon± cebulkę i czosnek. Dodajemy ods±czony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionow±, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i sol±. Zagę¶cić sos m±k± ziemniaczan±.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty. Ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35° C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesian± m±kę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1- 3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ¶ciereczk± i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć. Gdy wyro¶nie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okr±gły placek o ¶rednicy 30 cm. I grubo¶ci kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na 20-30 min. Dodatki: Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w plastry. Wołowinę przesmażyć na oliwie. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, przyprawić. Na wierzchu rozsypać tarty ser. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220° C ( elektr. 195° C ) przez 15- 20 min.