Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek kujawski z ziemniakami


SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kiełbasy surowe • gruby plaster boczku wędzonego • łyżka majeranku • sól i pieprz • 2 jaja • 25 dag pieczarek • żurek kujawski w butelce • 8 ziemniaków • 1 opakowanie śmietany • 3 ząbki czosnku • 1 spora cebula WYKONANIE: 1. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie a po ugotowaniu ugnieść na jednolita masę, 2. zagotować 1,5 litra bulionu warzywnego z białą kiełbasą, solą, pieprzem i liśmi laurowymi oraz pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku, 3. cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć razem z pokrojonym boczkiem i ćwiartkami pieczarek, następnie wrzucić do wywaru, wyjąć ugotowaną białą kiełbasę, pokroić w talarki i ponownie wrzucić do wywaru, dodać żurek z pojemniczka i jeszcze około 10 minut gotować z majerankiem, 4. ugotować jaja na twardo i podzielić je na cząstki 5. do miseczek nalać żurek, dodać jajka, włożyć do każdej po łyżcze śmietany i podawać z ziemniakami na osobnym talerzyku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pikantny bakłażan


Składniki:
1/2 kg bakłażana
2 ząbki czosnku wyci?nięte
2 plasterki imbiru posiekane
1 cebula dymka posiekana
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
olej do głębokiego smażenia Sos:
1/2 łyżki wina ryżowego
1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka sosu chilli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru
1/2 szklanki rosołu z kury
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Bakłażan obrać, pokrajać w cienkie paski o szerokości 2 cm i długości połowy bakłażana. Olej mocno rozgrzać w woku, kłaść porcjami paski bakłażana (tak żeby wszystkie pływały po wierzchu) i smażyć 1 minutę. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć do cedzaka żeby ociekły z tłuszczu. Wymieszać składniki sosu. W woku zostawić 1łyżkę oleju, rozgrzać. Włożyć czosnek, imbir, dymkę i krótko przesmażyć (ok. 30 sek.). Dodać bakłażan, wlać sos, mieszając dusić 2 min. Wlać m?kę ziemniaczaną z wod? i ostrożnie mieszając gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pucharek owoców


1 łodyga rabarbaru
5 orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanych owoców (ananas, papaja, skórka pomarańczowa)
1/4 opakowania polewy czekoladowej Z rabarbaru zdjąć skórkę, pokroić na większe kawałki, potem na słupki (czę?ć odłożyć). Orzechy podzielić na cz?stki. Wymieszać rabarbar z orzechami, dodać owoce. Przełożyć do szklanych pucharków. Rozpu?cić polewę czekoladową, w gor?cej maczać kawałki rabarbaru i układać na sałatce. Można polać bit? ?mietaną.