Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek kujawski z ziemniakami


SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kiełbasy surowe • gruby plaster boczku wędzonego • łyżka majeranku • sól i pieprz • 2 jaja • 25 dag pieczarek • żurek kujawski w butelce • 8 ziemniaków • 1 opakowanie śmietany • 3 ząbki czosnku • 1 spora cebula WYKONANIE: 1. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie a po ugotowaniu ugnieść na jednolita masę, 2. zagotować 1,5 litra bulionu warzywnego z białą kiełbasą, solą, pieprzem i liśmi laurowymi oraz pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku, 3. cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć razem z pokrojonym boczkiem i ćwiartkami pieczarek, następnie wrzucić do wywaru, wyjąć ugotowaną białą kiełbasę, pokroić w talarki i ponownie wrzucić do wywaru, dodać żurek z pojemniczka i jeszcze około 10 minut gotować z majerankiem, 4. ugotować jaja na twardo i podzielić je na cząstki 5. do miseczek nalać żurek, dodać jajka, włożyć do każdej po łyżcze śmietany i podawać z ziemniakami na osobnym talerzyku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

MIĘTA PIEPRZOWA


 Smak liści tej rośliny jest początkowo po rozgryzieniu korzenny i ostry, potem chłodzący. Mięta zdobyła ogromną popularność w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Herbata miętowa jest napojem nie tylko zdrowym, ale także bardzo smacznym, nadającym się szczególnie na upalne dni lata. Zielony likier miętowy stanowi doskonały dodatek do cocktailów, wszelkich kruszonów i mieszanek orzeźwiających.  Dodaje się ją do sałatki z pomidorów (posiekane młode listeczki), twarożku, zielonej sałaty i szpinaku. Używa się do aromatyzowania octu. Mięta dobrze działa na żołądek i przewód pokarmowy. Przynosi ulgę przy bólach żołądkowych i wątrobianych oraz przy wszelkiego rodzaju nerwobólach (stosowana w formie okładów z olejku).  

Przepisy kulinarne - losowy

Malibu truskawkowe


Składniki •  30 ml białego rumu, np. malibu
  
•  30 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  
•  40 ml soku ananasowego
  
•  śmietanka o smaku truskawkowym w sprayu
  
•  lód
  
•  ananas do dekoracji
   Etapy przygotowania 1.  Rum, mleko i sok ananasowy wlać do shakera, dodać pokruszony lód, wstrząsnać.
    
2.  Przelać do kieliszka, ozdobić śmietanką i ananasem.