Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek kujawski z ziemniakami


SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kiełbasy surowe • gruby plaster boczku wędzonego • łyżka majeranku • sól i pieprz • 2 jaja • 25 dag pieczarek • żurek kujawski w butelce • 8 ziemniaków • 1 opakowanie śmietany • 3 ząbki czosnku • 1 spora cebula WYKONANIE: 1. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie a po ugotowaniu ugnieść na jednolita masę, 2. zagotować 1,5 litra bulionu warzywnego z białą kiełbasą, solą, pieprzem i liśmi laurowymi oraz pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku, 3. cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć razem z pokrojonym boczkiem i ćwiartkami pieczarek, następnie wrzucić do wywaru, wyjąć ugotowaną białą kiełbasę, pokroić w talarki i ponownie wrzucić do wywaru, dodać żurek z pojemniczka i jeszcze około 10 minut gotować z majerankiem, 4. ugotować jaja na twardo i podzielić je na cząstki 5. do miseczek nalać żurek, dodać jajka, włożyć do każdej po łyżcze śmietany i podawać z ziemniakami na osobnym talerzyku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chutney morelowy


1 kg moreli / brzoskwini
40 dag cebuli
1 papryka czerwona
2 łyżeczki soli czosnkowej
2 łyżeczki gorczycy
15 dag rodzynek
350 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego 3:1
łyżeczka curry
łyżeczka pieprzu Owoce umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół, wyjąć pestki, przekroić na cz?stki, zważyć 1 kg, rodzynki umyć, namoczyć, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, paprykę wypestkować, pokroić. Morele, cebulę i paprykę przełożyć do garnka, mieszając zagotować, dodać pozostałe składniki, gotować jeszcze 10 min. Kiedy składniki będ? rozgotowane, przełożyć je do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć do góry dnem, pozostawić na ok. 5 min

Przepisy kulinarne - losowy

Ryz z cytryna i kokosem


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g ryzu dlugoziarnistego,
1/2 lyzeczki turmeriku,
30 g masla,
1 drobno posiekana cebula,
1/2 lyzeczki chilli,
1/2 lyzeczki gorczycy,
1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
2 zabki czosnku,
5 suszonych listkow curry,
100 ml mleczka kokosowego,
30 ml soku z cytryny,
75 g wiorkow kokosowych,
sol do smaku.

1. Dobrze wyplukany ryz gotowac w osolonym wrzatku 8 min., nastepnie odcedzic i
przeplukac zimna woda.
2. W duzym rondlu rozgrzac maslo, dodac cebule i podsmazyc ja na zloty kolor.
3. Dodac gorczyce, chilli i liscie curry, mieszac 1 min. Wrzucic ryz i ciagle
mieszajac gotowac 5 min.
4. Dobrze wymieszac ryz z tarta skorka cytryny, zgniecionym czosnkiem, mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny, doprowadzic do wrzenia. Nastepnie zmniejszyc ogien, zamieszac i gotowac pod przykryciem ok. 10 min., az ryz bedzie
miekki. Osolic do smaku.
5. Wiorki kokosowe prazyc na niewielkim ogniu 3 min., nastepnie wymieszac z
ryzem.