Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek kujawski z ziemniakami


SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kiełbasy surowe • gruby plaster boczku wędzonego • łyżka majeranku • sól i pieprz • 2 jaja • 25 dag pieczarek • żurek kujawski w butelce • 8 ziemniaków • 1 opakowanie ¶mietany • 3 z±bki czosnku • 1 spora cebula WYKONANIE: 1. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie a po ugotowaniu ugnie¶ć na jednolita masę, 2. zagotować 1,5 litra bulionu warzywnego z biał± kiełbas±, sol±, pieprzem i li¶mi laurowymi oraz pokrojonymi w talarki z±bkami czosnku, 3. cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć razem z pokrojonym boczkiem i ćwiartkami pieczarek, następnie wrzucić do wywaru, wyj±ć ugotowan± biał± kiełbasę, pokroić w talarki i ponownie wrzucić do wywaru, dodać żurek z pojemniczka i jeszcze około 10 minut gotować z majerankiem, 4. ugotować jaja na twardo i podzielić je na cz±stki 5. do miseczek nalać żurek, dodać jajka, włożyć do każdej po łyżcze ¶mietany i podawać z ziemniakami na osobnym talerzyku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z marchwi i jabłek


3 marchewki,
3-4 kwa¶ne jabłka,
sok z cytryny,
sól,
cukier Marchew wymyć dokładnie, jabłka umyć i obrać, usun±ć pestki. Marchew i jabłka utrzeć grubo na tarce lub cieniutko posiekać. Na salaterce posolić, doprawić cukrem, skropić cytryn±, wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z serem, kiszonym ogórkiem i kapust± pekińsk±


20 kromek razowego chleba, 10 dag masła, 25 dag żółtego sera, 2 ¶rednie kiszone ogórki, 1/2 główki kapusty pekińskiej Kromki razowego chleba posmarować masłem. Ser żółty pokrajać w cienkie plasterki. Ogórki umyć, obrać, pokrajać w talarki. Li¶cie kapusty dokładnie umyć, pokrajać w makaronik. Na chlebie ułożyć ser, ogórek i kapustę