Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek kujawski z ziemniakami


SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kiełbasy surowe • gruby plaster boczku wędzonego • łyżka majeranku • sól i pieprz • 2 jaja • 25 dag pieczarek • żurek kujawski w butelce • 8 ziemniaków • 1 opakowanie śmietany • 3 ząbki czosnku • 1 spora cebula WYKONANIE: 1. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie a po ugotowaniu ugnieść na jednolita masę, 2. zagotować 1,5 litra bulionu warzywnego z białą kiełbasą, solą, pieprzem i liśmi laurowymi oraz pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku, 3. cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć razem z pokrojonym boczkiem i ćwiartkami pieczarek, następnie wrzucić do wywaru, wyjąć ugotowaną białą kiełbasę, pokroić w talarki i ponownie wrzucić do wywaru, dodać żurek z pojemniczka i jeszcze około 10 minut gotować z majerankiem, 4. ugotować jaja na twardo i podzielić je na cząstki 5. do miseczek nalać żurek, dodać jajka, włożyć do każdej po łyżcze śmietany i podawać z ziemniakami na osobnym talerzyku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort Royal


SKŁADNIKI: BEZA MIGDAŁOWA: * 50 g mączki migdałowej * 50 g cukru pudru * 10 g mąki * 60 g białek * 40 g cukru MASA PRALINOWA: * 160 g czekolady mlecznej * 180 g pasty orzechowej * 120 g prażynki MUS CZEKOLADOWY: * 85 g czekolady 70% * 85 g czekolady 53% * 45 ml mleka * 360 g bitej śmietany SPOSÓB WYKONANIA: BEZA MIGDAŁOWA: mielone migdały połączyć z cukrem pudrem i mąką, białka ubić z cukrem. Obie masy Następnie połączyć obie masy, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, formując koło wielkości tortownicy i upiec krążek bezowy (ok. 15 minut w temperaturze 180° C). MASA PRALINOWA: czekoladę rozpuścić, wymieszać z pastą orzechową, a następnie dodać prażynki i całość delikatnie wymieszać. MUS CZEKOLADOWY: rozpuścić czekolady i dodać do nich ciepłe mleko. Następnie połączyć z bitą śmietaną. Upieczony krążek bezowy umieścić w tortownicy, następnie wyłożyć masę pralinową, całość dopełnić masą czekoladową i pozostawić do zastygnięcia.

Przepisy kulinarne - losowy

Kwas buraczany


1 kg buraków
1,5 -2 litry wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 ząbki czosnku
kawałek skórki z razowego chleba Buraki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Słój wyparzyć, włożyć do niego buraki, zalać przegotowaną wod?, dodać sól, cukier i skórkę oraz drobno posikany czosnek. Słój przykryć gaz? i pozostawić w temperaturze pokojowej 5-6 dni. Gotowy kwas przecedzić, wlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Wykorzystywać do zakwaszania barszczu i przyrz?dzania napojów.