Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek kujawski z ziemniakami


SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kiełbasy surowe • gruby plaster boczku wędzonego • łyżka majeranku • sól i pieprz • 2 jaja • 25 dag pieczarek • żurek kujawski w butelce • 8 ziemniaków • 1 opakowanie śmietany • 3 ząbki czosnku • 1 spora cebula WYKONANIE: 1. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie a po ugotowaniu ugnieść na jednolita masę, 2. zagotować 1,5 litra bulionu warzywnego z białą kiełbasą, solą, pieprzem i liśmi laurowymi oraz pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku, 3. cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć razem z pokrojonym boczkiem i ćwiartkami pieczarek, następnie wrzucić do wywaru, wyjąć ugotowaną białą kiełbasę, pokroić w talarki i ponownie wrzucić do wywaru, dodać żurek z pojemniczka i jeszcze około 10 minut gotować z majerankiem, 4. ugotować jaja na twardo i podzielić je na cząstki 5. do miseczek nalać żurek, dodać jajka, włożyć do każdej po łyżcze śmietany i podawać z ziemniakami na osobnym talerzyku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwiczki wieprzowe curry


Składniki 2 polędwiczki wieprzowe każda po ok. 30 dag. , ananas, 20 dag. zielonego groszku, 2 łyżeczki curry, 1/8 l. białego wytrawnego wina, 1/8 l.rosołu z kostki, 4-5 łyż. gęstej śmietanki, olej, 2 łyż. masła, sól, pieprz.  Sposób wykonania        Jak nie mamy świeżego ananasa, tylko w puszce, to zamiast wina do sosu można dodać zalewy z ananasa.  Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na 8 grubych plastrów. Każdy plaster lekko zbić, przewiązać wpół bawełnianą nitka. Oprószyć solą i pieprzem. Łyżkę oleju rozgrzać z 1 łyż. masła. Wrzucić plastry na patelnię- smażyć po 5 min. z każdej strony. Zawinąć w folię aluminiową - wstawić do ciepłego piekarnika. Z ananasa odkroić pióropusz i dolny koniec. Przekroić go na połowę i jeszcze raz na połowę każdą część. Wyciąć twardy środek. Obrać. Pokroić w cząstki. Rozgrzać dwie łyż. oleju z 1 łyż. masła. Wsypać curry. Wlać rosół i wino. Dodać groszek i ananasa. Poddusić 20 min.Uzupełniać płyny. Doprawić śmietanką , solą , pieprzem. Na talerz nalać sosu, na to ułożyć po dwa kawałki mięska, z boku ustawić kopczyk z ryżu z natką pietruszki. 


Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z jarzynami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
200 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,
250 g surowych piersi kurzych,
1 sredni kawalek imbiru lub 1 lyzka imbiru w proszku,
2 cebule,
2 zabki czosnku,
1 marchewka,
150 g kapusty chinskiej,
6 grzybow aromatycznych lub suszonych prawdziwkow,
olej do smazenia.
Sos:
8 lyzek sosu sojowego,
4 lyzki sherry,
1 lyzeczka cukru,
szczypta soli.

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, nastepnie gotowac w tej samej
wodzie przez 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic.
2. Cebule obrac i pokroic w platki. Kapuste umyc, osaczyc i pokroic w paski.
Marchewke obrac, umyc i pokroic w plasterki. Czosnek i imbir obrac i drobno
posiekac.
3. Wszystkie skladniki sosu polaczyc ze soba i starannie wymieszac.
4. Z piersi kurzych zdjac skore. Mieso pokroic w plastry.
5. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,
wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.
6. Na silnie rozgrzany olej wrzucic marchewke. Smazyc przez 1 min., wyjac i
osaczyc nad patelnia. Na ten sam olej wrzucic kapuste. Po 1 min. wyjac i
osaczyc. Na tym samym oleju przesmazyc przez 1 min. pokrojone grzyby. Dodac
cebule, czosnek i imbir. Wymieszac i smazyc 1 min. Dodac sos, podsmazona
marchewke i kapuste, pokrojone mieso kurze i smazyc dalsze 2 min., ciagle
mieszajac.
7. Makaron wymieszac z podsmazonymi jarzynami i miesem. Podawac od razu.