Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek śląski


SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny • zaczyn żurku na grubej mące • ziemniaki puree • cebula, czosnek, pieprz, przyprawy WYKONANIE: 1. Przygotować esencjonalny wywar z boczku lub innej mocno wędzonej kiełbasy czy mięsa. 2. Ugotować ziemniaki i przygotować z nich puree. 3. Na boczku zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek z przyprawami. Wymieszać z ziemniaczanym puree. 4. Do wywary stopniowo wlemać zaczyn żurku, ciągle mieszając zagotować. Podawać w kokilkach razem z puree ziermniaczanym lub ziemniakami odsmażonymi na tłuszczu. Zamiast wędzonek można podać z gotowanym jajkiem lub wywarem z suszonych grzybów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Stożek z mango z nutą czekoladową


Składniki: Mus z mango - przecier z mango – 1 kg - bita śmietana – 1 kg - beza włoska – 0,5 kg - żelatyna w płatkach – 25– 30 g Beza włoska - cukier – 0,5 kg - woda - białko – 0,25 l 400 g cukru gotować z niewielkiej ilości wody do temperatury 120 st. C. Białka ubić ze 100 g cukru. Gotowany z wodą cukier wlewać ciągle ubijając. Ubijać do ostudzenia bezy. Mus czekoladowy - żółtka – 10 szt. - cukier – 50 g - rozpuszczona ciepła czekolada mleczna – 600 g - bita śmietana – 0,5 kg Sos z mango - przecier zmango – 650 g - świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – 350 g - zagęszczacz do owoców Soki zagotować. Po kilku minutach dodać zagęszczacz. Następnie przecedzić przez sito i zostawić do ostudzenia.
 
Sposób przyrządzenia:
 
1. Utrzeć żółtka z cukrem „do białości”, następnie dodać czekoladę i bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać i wypełnić foremki do połowy, a następnie zamrozić. Połączyć bitą śmietanę z przecierem z mango. Dodać bezę włoską i rozpuszczoną żelatynę w płatkach. 2. Zamrożone stożki musu czekoladowego wcisnąć w świeżo nałożony do foremki mus z mango i przykryć biszkoptem. Pozostawić do zastygnięcia.
 
3. Na trójkąty z folii rozsmarować wytemperowaną czekoladę i formować.
 
4. Na talerzu (o średnicy 30– 32 cm) namalować czekoladą wzór, a następnie napełnić go sosami mango i czekoladowym. Ustawić schłodzony i zastygnięty stożek. Wyciąć kółka i kulki z mango i ułożyć kompozycję na talerzu, dodając pozostałe owoce i listek mięty.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Słoneczny deser


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
4 brzoskwinie,
220 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w "desery"
500 ml wytrawnego szampana,
1 mala laska wanilii,
200 g truskawek,
250 g bitej smietany,
2 lyzki cukru,
2 lyzki swiezych poziomek do przybrania,
4 listki swiezej miety do przybrania.

1. Brzoskwinie naciac delikatnie wzdluz obwodu, po czym zanurzyc na 30 sek we
wrzacej wodzie. Wyjac, osaczyc, schlodzic i obrac ze skorek. Wanilie drobno
posiekac.
2. Polaczyc ze soba syrop, wino i posiekana wanilie, wymieszac i zagotowac. Ostroznie wkladac obrane brzoskwinie i gotowac je w tej mieszaninie 5 min na
malym ogniu. Wyjac, osaczyc i odstawic. Sos z gotowania przecedzic, nastepnie silnie oziebic.
3. Truskawki przefasowac przez sito, utrzec z cukrem, dodac bita smietane i
starannie wymieszac.
4. Brzoskwinie ukladac na puree truskawkowym. Przybrac swiezymi poziomkami i
listkami miety, po czym podawac. Osobno, w kieliszkach podac schlodzony sos
z gotowania.