Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek śląski


SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny • zaczyn żurku na grubej mące • ziemniaki puree • cebula, czosnek, pieprz, przyprawy WYKONANIE: 1. Przygotować esencjonalny wywar z boczku lub innej mocno wędzonej kiełbasy czy mięsa. 2. Ugotować ziemniaki i przygotować z nich puree. 3. Na boczku zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek z przyprawami. Wymieszać z ziemniaczanym puree. 4. Do wywary stopniowo wlemać zaczyn żurku, ciągle mieszając zagotować. Podawać w kokilkach razem z puree ziermniaczanym lub ziemniakami odsmażonymi na tłuszczu. Zamiast wędzonek można podać z gotowanym jajkiem lub wywarem z suszonych grzybów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paseczki rybne w panierce


SKŁADNIKI: • 600 g mrożonych filetów z pangi • 3 łyżki ketchupu • 1 łyżeczka musztardy dijon lub innej • 1 łyżeczka miodu • pół cytryny • 2 łyżki sosu sojowego • 2 jajka • mąka do obtaczania • 50 g chipsów paprykowych lub innych • 50 g niesłodkich płatków corn flakes • olej do smażenia Etapy przygotowania 1. Rybę zostaw do rozmrożenia, a następnie pokrój w skośne paski o szerokości 2 cm. Zmieszaj ketchup, sos sojowy, miód, sok z połówki cytryny i polej tym paski ryby, wymieszaj i odstaw na 20 min. 2. Chipsy i płatki pokrusz drobno (włóż do woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta), wymieszaj razem. Jajka ubij i wylej na głęboki talerz. Mąkę wysyp na drugi głęboki talerz, mieszankę do panierowania wysyp na duży, płaski talerz. 3. Paski ryby po kolei obtaczaj w mące, zanurzaj w ubitym jajku i panieruj w mieszance chipsów i płatków kukurydzianych. Odłóż do czasu opanierowania wszystkich pasków. Paski smaż na rozgrzanym oleju na złoto, odkładaj na papierowy recznik do odsączenia z oleju. 4. Chrupiące paseczki możesz podawać z ryżem lub warzywami, pyszne są maczane w sosie: zmieszaj 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki smietany kwaśnej, 2 łyżki majonezu, 1 posiekany ząbek czosnku, pół posiekanego pęczka cienkiego szczypiorku, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tabasco.

Przepisy kulinarne - losowy

Indyk z czosnkiem i pieczarkami


Składniki:Pierś z indyka,
1.5 kg pieczarek,
4 opakowania twarożku homogenizowanego,
30 dkg sera rokpol,
4 główki czosnku
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Pierś z indyka pokroić na plastry grubości 2 cm. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić na patelni i ostudzić. Serek homogenizowany i ser rokpol zmiksować na gładką masę. Dorzucić do tej masy przeciśnięty czosnek i znowu
        wymieszać dokładnie. Przyprawić. Gdy sos jest za gęsty, to można dodać jogurtu naturalnego.
        
        W naczyniu żaroodpornym, lekko wytłuszczonym poukładać kawałki indyka. Wysypać pieczarki i polać całość sosem serowo - czosnkowym. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C ok. 40 min. Do tego podawać ziemniaczki i surówkę z pomidorów i groszku.