Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek ¶l±ski


SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny • zaczyn żurku na grubej m±ce • ziemniaki puree • cebula, czosnek, pieprz, przyprawy WYKONANIE: 1. Przygotować esencjonalny wywar z boczku lub innej mocno wędzonej kiełbasy czy mięsa. 2. Ugotować ziemniaki i przygotować z nich puree. 3. Na boczku zeszklić pokrojon± cebulkę i czosnek z przyprawami. Wymieszać z ziemniaczanym puree. 4. Do wywary stopniowo wlemać zaczyn żurku, ci±gle mieszaj±c zagotować. Podawać w kokilkach razem z puree ziermniaczanym lub ziemniakami odsmażonymi na tłuszczu. Zamiast wędzonek można podać z gotowanym jajkiem lub wywarem z suszonych grzybów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mięso z kraba zapiekane z makaronem


Paczka spaghetti
Puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc chyba zupa z proszku)
3 lyzki masla
2 szklanki mleka
1/4 kg ostrego ,utartego sera
mieso z kraba
pieprz do smaku

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, Odcedz. Podgrzej zupe , dodaj mleko i maslo. Wloz do goracej mikstury ser, zostawiajac troche do posypania po wierzchu. Zmieszaj makaron, mase serowa i mieso z karaba oraz pieprz. Wloz do posmarowanego maslem zaroodpornego naczynia, posyp reszta sera i zapiekaj w B.goracym piekarniku (400 F.czyli gdzies 185 C)) okolo 30 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Piernik z migdałami i lukrem


35 dag miodu
10 dag cukru
10 dag masła
jajko
otarta skórka z cytryny
łyżka kakao
przyprawa do pierników
łyżka sody oczyszczonej
łyżka proszku do pieczenia
50 dag m±ki
20 dag obranych migdałów
25 dag cukru pudru
wi¶nie koktajlowe
ciastka cynamonowe
posiekane pistacje do dekoracji Cukier podgrzewać z masłem i miodem, aż się rozpu¶ci.
Ostudzić, dodać jajko, skórkę cytrynow±, kakao, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia, sodę oczyszczon±, dwie łyżki wody i m±kę.
Wyrobić gładkie jednolite ciasto, dodać do niego całe migdały.
Pozostawić 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie rozwałkować na nasmarowanej masłem i wysypanej m±k± blasze, piec 20 - 30 minut w temperaturze 175oC.
Przygotować biały lukier: cukier puder utrzeć z 4 - 5 łyżkami wody (lub soku cytrynowego).
Rónomiernie posmarować wierzch piernika.
Ciasto udekorować wisienkami koktajlowymi i małymi ciasteczkami cynamonowymi, posypać posiekanymi pistacjami.