Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek śląski


SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny • zaczyn żurku na grubej mące • ziemniaki puree • cebula, czosnek, pieprz, przyprawy WYKONANIE: 1. Przygotować esencjonalny wywar z boczku lub innej mocno wędzonej kiełbasy czy mięsa. 2. Ugotować ziemniaki i przygotować z nich puree. 3. Na boczku zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek z przyprawami. Wymieszać z ziemniaczanym puree. 4. Do wywary stopniowo wlemać zaczyn żurku, ciągle mieszając zagotować. Podawać w kokilkach razem z puree ziermniaczanym lub ziemniakami odsmażonymi na tłuszczu. Zamiast wędzonek można podać z gotowanym jajkiem lub wywarem z suszonych grzybów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzyby smażone na bekonie


Składniki: 50 dkg prawdziwków, 10 dkg wędzonego bekonu, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 1 ząbek czosnku.
 
Sposób przyrządzenia:
       
Grzyby oczyścić, umyć dokładnie, osączć, osuszyć i pokrajać wzdłuż w plasterki o grubości ok. 0.5 cm, razem z trzonami. Oczyszczony bekon pokrajać w plasterki, lekko podsmażyć i wyjąć. Na wytopionym tłuszczu obrumienić grzyby, oprószyć solą i pieprzem, dodać bekon, skropić odrobiną, przykryći poddusić, tak by woda wyparowała. Odstawić, dodać posiekany czosnek, wyłożyć na półmisek i posypać nacią pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Filety z kurczaka z warzywami


4 filety z kurczaka
4 plastry szynki staropolskiej
pęczek świeżej szałwii
cytryna
10 dag masła
pęczek młodej marchwi
8 zielonych szparagów
70 dag zielonego groszku
cebula
5 łyżek oliwy
sól, pieprz Kurczaka skropić oliwą, posolić, posypać pieprzem i obłożyć li?ćmi szałwii. Zawinąć w folię i odstawić na 1h. Szparagi gotować 2-3 min. w osolonej wodzie. Obrane, całe marchewki dusić na patelni na małym ogniu razem z pokrojoną cebul?. Po 10 min. dodać groszek, szałwię i ugotowane szparagi. Przyprawić i jeszcze chwilę dusić. Każdy filet zawinąć w plaster szynki. Powkładać między nie szałwię. Spi?ć wszystko wykałaczką. Smażyć na oliwie, co jaki? czas przewracając. W małym garnku gotować chwilę sok z cytryny z 2-3 łyżkami wody. Polać tym sosem filety i warzywa.