Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek śląski


SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny • zaczyn żurku na grubej mące • ziemniaki puree • cebula, czosnek, pieprz, przyprawy WYKONANIE: 1. Przygotować esencjonalny wywar z boczku lub innej mocno wędzonej kiełbasy czy mięsa. 2. Ugotować ziemniaki i przygotować z nich puree. 3. Na boczku zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek z przyprawami. Wymieszać z ziemniaczanym puree. 4. Do wywary stopniowo wlemać zaczyn żurku, ciągle mieszając zagotować. Podawać w kokilkach razem z puree ziermniaczanym lub ziemniakami odsmażonymi na tłuszczu. Zamiast wędzonek można podać z gotowanym jajkiem lub wywarem z suszonych grzybów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

INDYJSKA HERBATA Z MLEKIEM


Składniki • herbata w granulkach • tłuste mleko (sojowe w wersji vege) • brązowy cukier • kardamon • woda Etapy przygotowania 1. Wodę doprowadzić do wrzenia w rądelku i wrzucić herbatę. Dodać mleko i kilka ziarenek kardamonu. Zagotować. Osłodzić we dług uznania. 2. RADA: Napój ten najlepiej prezentuje się w większych filiżankach.

Przepisy kulinarne - losowy

Piersi z kurczaka w sosie winogronowym


Produkty: 4 piersi z kurczaka
80 dag białych winogron
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i biały świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Winogrona rozgnieść widelcem. Gotować ok. 5 min. Przetrzeć przez sito. Przecierem zalać piersi. Dusić do miękkości mięsa. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.