Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek grzybowy


SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żuru • ząbek czosnku • sól • pieprz • listek laurowy WYKONANIE: 1. Wywar połączyć z żurem (ewentualnie uzupełnić wodą). Dodać obrany czosnek i listek laurowy. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstrągi gotowane na parze z wiśniówką


Składniki: kawałek świeżego korzenia imbiru, 4 dymki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki wytrawnej wiśniówki, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 sprawione pstrągi (po około 350 g), sól Wykonanie: Imbir obrać i drobno posiekać. Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i rozgnieść. Wymieszać wiśniówkę, sos sojowy, cukier, olej, imbir i czosnek. Pstrągi trzykrotnie naciąć ukośnie z jednej strony ostrym nożem. Od wewnątrz i z wierzchu oprószyć solą. Napełnić garnek wodą na wysokość palca i włożyć do niego ruszt do gotowania na parze. Ułożyć na ruszcie ryby i wlać łyżeczką w nacięcia w rybach mieszankę z wiśniówką. Ułożyć na rybach dymkę. Zagotować wodę w garnku. Przykryć i gotować 10-15 minut na średnim ogniu.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety wołowe gotowane


50 dag wołowiny bez kości,
30 dag warzyw mieszanych,
10 dag cebuli,
3 ząbki czosnku,
li?ć laurowy,
estragon,
bazylia,
sól, pieprz

Mięso oczyścić z błon i ?cięgien, umyć, osuszyć, pokroić zemleć dwukrotnie w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać drobno, dodać do mięsa. Masę posolić, dodać pieprz i starannie wyrobić łyżka lub robotem. W czasie wyrabiania dodawać stopniowo zimną wodę (ok. 3/4 szklanki). Z wyrobionej masy formować owalne lub okr?głe porcje. Spłaszczać je na desce zwilżonej wod? i kształtować okr?głe lub owalne kotlety. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrz?tku włożyć kotlety, przekładając warzywami i oprószając rozkruszonym estragonem i bazylia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 min. W czasie gotowania płyn powinien odparować. Gotowa potrawę wyłożyć na półmisek, obkładając warzywami. Podawać z ziemniakami i surówką.