Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek grzybowy


SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żuru • ząbek czosnku • sól • pieprz • listek laurowy WYKONANIE: 1. Wywar połączyć z żurem (ewentualnie uzupełnić wodą). Dodać obrany czosnek i listek laurowy. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaczka na dziko z owocami


Składniki: 2 kaczki, 2 kg kwaśnych jabłek (można użyć pomarańczy, grejpfrutów, agrestu, winogron lub kiwi), 4 ząbki czosnku, 100 ml żubrówki, po 1 łyżeczce: estragonu, rozmarynu i majeranku, 50 ml oleju, sól, pieprz, Marynata: 300 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchewka), 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 6 ziaren ziela angielskiego, 8 jagód jałowca, 2 liście laurowe Sposób przyrządzania: Kaczki myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przygotowanego z oleju, posiekanego czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu oraz żubrówki. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ścieramy na tarce warzywa, dodajemy zioła i gotujemy w 500 ml wody około 15 minut. Dodajemy wino i zagotowujemy. Studzimy marynatę. Kaczki wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 12- 24 godziny do lodówki i co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Następnie kaczki wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Faszerujemy obranymi i wypestkowanymi, a jeśli trzeba podzielonymi w cząstki owocami. Nafaszerowane kaczki zszywamy lub spinamy wykałaczkami i w brytfannie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczki polewamy powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką. Sos uzupełniamy przecedzoną marynatą. Do sosu możemy dodać galaretkę owocową i przyprawić solą i pieprzem. Po upieczeniu kaczki dzielimy na porcje, polewamy sosem i obkładamy owocami. Dodatkowo obok każdej porcji możemy położyć wydrążoną gruszkę lub jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. W ten sam sposób możemy przygotować gęś na dziko z owocami.


Przepisy kulinarne - losowy

Nalewka zaręczynowa


SKŁADNIKI: • 1/2 litra spirytusu • 3 dag kawy • 1/4 l miodu • 100 ml rumu WYKONANIE: Miód lekko podgrzany zalewamy wodą. Gotujemy a potem studzimy. Zaparzamy 1/4 l kawy. Do miodu dolewamy spirytus, rum i kawę. Po kilku tygodniach cedzimy nalewkę.