Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek grzybowy


SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żuru • ząbek czosnku • sól • pieprz • listek laurowy WYKONANIE: 1. Wywar połączyć z żurem (ewentualnie uzupełnić wodą). Dodać obrany czosnek i listek laurowy. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Salatka orzezwiajaca


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
3 duze dojrzale pomidory,
1 mala ostra papryczka,
2 niewielkie cebule,
1 kiszona cytryna (przepis w "ogolne"),
1 peczek zielonej pietruszki,
kilka kiszonych oliwek,
sok z 1 cytryny,
2 lyzki oliwy,
pieprz.

1. Cebule obrac i grubo posiekac. Zielona pietruszke przebrac, oplukac i bardzo
drobno posiekac. Papryke umyc, wypestkowac i pokroic w plasterki. Kiszona
cytryne pokroic w cwiartki.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem i obrac. Dwa z nich pokroic w cwiartki, a z trzeciego wycisnac sok, ktory przecedzic przez geste sito.
3. Oliwki wymieszac z sokiem cytrynowym oraz przecedzonym sokiem z pomidora.
Sos dokladnie wymieszac.
4. Cwiartki pomidora ulozyc w salaterce. Dodac pokrojona ostra papryke, posiekane cebulki. Przybrac cwiartkami kiszonej cytryny i oliwkami, posypac posiekana zielona pietruszka i polac sosem. Oproszyc pieprzem, schlodzic w
lodowce, podawac.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z tuńczyka i ogórków kiszonych


puszka tuńczyka
4 ogórki kiszone
2 torebki ryżu
4 jajka
puszka kukurydzy
majonez
sól
pieprz     Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawy i wymieszać. Składniki wystarczą na ok. 5 porcji.