Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy

Żurek grzybowy


SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żuru • ząbek czosnku • sól • pieprz • listek laurowy WYKONANIE: 1. Wywar połączyć z żurem (ewentualnie uzupełnić wodą). Dodać obrany czosnek i listek laurowy. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos pomidorowo- warzywny


Produkty: - kilogram dojrzałych pomidorów
- cebula
- marchew
- gałązka selera naciowego lub kawałek selera bulwiastego
- sól i pieprz.

Sposób przyrządzania:

Umyte i oczyszczone warzywa pokrój na małe kawałki i duś pod przykryciem, aż zmiękną (nie dolewaj wody). Mieszaninę przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę oleju (niekoniecznie) i duś, co jakiś czas mieszając, jeszcze przez kilkanaście minut. Sos można posypać utartym żółtym serem, a także doprawić czosnkiem lub listkami laurowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka wiosenna z boćwiną


SKŁADNIKI: - 1 sałata - po 1 garści liści botwinki i mniszka lekarskiego (mlecza) - 1 mała kalarepka - 1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku - 5 rzodkiewek - 1 mały ogórek - 100 g niskotłuszczowej fety - 2 kromki pieczywa tostowego - 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeżo mielony pieprz biały i czarny - 1 łyżeczka soli ziołowej - sok z 1/2cytryny - 1/2 szkl. jogurtu naturalnego. WYKONANIE: Sałatę, liście botwinki i mniszka dokładnie umyj, osusz i porwij na drobne kawałki. Umyj również resztę warzyw. Groszek zalej litrem wrzątku, przykryj i odczekaj 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą. Kalarepkę obierz i pokrój na cieniutkie kawałki w kształcie frytek. Ogórek ze skórką i rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Fetę i chleb tostowy pokrój w sześciany o boku 1, 5 cm. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oliwy i wsyp kosteczki chleba. Smaż często mieszając, do złotego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku. W dużej misce wymieszaj porwane na kawałki liście z pokrojonymi warzywami, groszkiem, fetą i grzankami. W osobnej miseczce połącz pozostałą oliwę z sokiem z cytryny, solą ziołową i odrobiną pieprzu białego i czarnego. Zalej sosem sałatkę i wymieszaj. Podawaj porcje udekorowane czubatą łyżką jogurtu naturalnego. Jeżeli nie masz liści mniszka, możesz je zastąpić listkami rzodkiewki.